Att lagra data på fjärrservrar är något som har funnits sedan innan persondatorns uppkomst. När enskilda arbetares datorer kallades terminaler och var tvungna att ansluta till en central dator lagrades alla data på det sättet. Men under lång tid var det inget hemanvändare sysslade med, och långsamma uppkopplingar gjorde att enbart små filer kunde lagras så och ändå användas i vardagen – större filer kunde ta många minuter att ladda upp eller ner.
Testade molntjänster
I september 2008 lanserades Dropbox med en helt ny idé som snabbt blev populär: Det handlade om synkronisering av en mapp så att filerna i den alltid finns tillgängliga oavsett var du är, antingen via webben eller med program du installerar på alla dina enheter. Idag har den här typen av molnsynk blivit en stor affär och den har anammats av de tre jättarna Apple, Google och Microsoft som dessutom har lagt till en rad andra funktioner utöver den synkade mappen.
Apple har byggt sitt Icloud med Icloud Drive för att synka inte bara filer utan även andra data mellan olika prylar från företaget, men med en klient för Windows kan det även vara ett alternativ för de som kör Iphone och Windows-dator. Google Drive har bredast stöd och har automatisk säkerhetskopiering av bilder och videor oavsett telefonmärke. Microsoft, till slut, har sin tjänst Onedrive som ingår när du skaffar Office och ger väldigt mycket lagring för pengarna.
Så gjordes testet
Molnlagringstjänsternas Windows-program installerades på en dator med Windows 11. Varje program testades utifrån användarvänlighet, funktioner och pålitligheten i synkroniseringen av filer och mappar. Jag har även tittat på mobilversionerna utifrån funktionalitet och användarvänlighet.
En annan viktig del av testet har varit att jämföra de funktioner som är inkluderade i tjänsterna, storleken på lagringsutrymme och självklart priserna för att avgöra prisvärdhet.
Några mätningar av hastighet har inte gjorts; eftersom så många faktorer kan påverka hastigheten var det inte var praktiskt genomförbart. Upplevelsen under testet var att skillnaderna mellan de fyra testade tjänsterna inte är enorm och att för de flesta lär det inte vara detta som avgör valet av tjänst.
Dropbox

Fördelar
- Synkroniseringen är bäst i klassen
- Enkelt att dela innehåll med andra
- Filhistorik
Nackdelar
- Inget alternativ mellan 2 GB och 2 TB
- Gratiskontot tillåter bara tre enheter
- Inga bonusfunktioner för konsumenter
Är du ute efter molnlagring främst för att kunna dela filer med andra så att båda har tillgång till och kan redigera dem? Då är Dropbox alltjämt det bästa alternativet med snabb, pålitlig synk och enkelt delning av filer och mappar. Saknar ett billigare alternativ mellan gratis- och betalkonton.
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Dropbox
Plattformar: Windows, Mac, Linux, Android, IOS
Utrymme gratiskonto: 2 GB (plus upp till 16,25 GB i belöningar)
Lagringsutrymme: 2 TB
Betyg: 4 av 5
Läs hela testet av Dropbox
Icloud Drive

Fördelar
- Lägst pris per gigabyte
- Väldigt bra backup av Iphone och Ipad
- Homekit Secure Video
Nackdelar
- Ointuitivt gränssnitt för synkhantering
- Inget stöd för Android
- Ingen allmän filhistorik
Icloud Drive med Icloud Plus-prenumerationen är väldigt praktiskt för alla som har Iphone och Ipad. Inte för Android-användare – och för de som mest använder datorn finns bättre alternativ med stabilare synk och filhistorik.
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Apple
Plattformar: Windows, Mac, IOS
Utrymme gratiskonto: 5 GB
Lagringsutrymme: 50 GB, 200 GB, 2 TB
Betyg: 3 av 5
Läs hela testet av Icloud Drive
Google Drive

Fördelar
- Vettig backup av Android-mobiler
- Fotobackup för både Android och IOS
- Generöst gratisutrymme
Nackdelar
- Synkfunktionen sämre än hos konkurrenterna
- Förvirrande inställningar
Google Drive är varken bäst eller billigast, men för Android-användare som vill ha någorlunda enkel säkerhetskopiering och möjlighet att hålla filer synkade mellan olika enheter med olika operativsystem är det här det bästa alternativet.
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Google
Plattformar: Windows, Mac, Android, IOS
Utrymme gratiskonto: 15 GB
Lagringsutrymme: 100 GB , 200 GB, 2 TB
Betyg: 3,5 av 5
Onedrive

Fördelar
- Prisvärt
- Mycket utrymme
- Extra familjeprenumeration kan utnyttjas för backup
Nackdelar
- Tredjepartsprogram behövs för att använda för backup
Onedrive som en del av Microsoft 365 är den mest prisvärda molnlagringstjänsten på marknaden, och med lite trixande kan du utnyttja alla sex terabyte du får med familjeprenumerationen. Synken är inte riktigt lika bra som Dropbox, men duger för det mesta.
Testad: Maj 2023
Tillverkare: Microsoft
Plattformar: Windows, Mac, Android, IOS
Utrymme gratiskonto: 5 GB
Lagringsutrymme: 100 GB, 1 TB, 6 x 1 TB
Betyg: 4,5 av 5
Andra alternativ
Testet har fokuserat på de fyra största molnlagringstjänsterna riktade mot konsumenter. Om du inte är nöjd med, eller av ideologiska skäl inte vill ge mer pengar till, de fyra testade tjänsterna finns även många andra. Här är ett urval:
Om du inte litar på att något företag kommer hålla dina data säkra men vill ha en mapp som är synkad mellan dina olika enheter kan du testa någon av de öppna källkodslösningar som finns:
- Syncthing – använder p2p-teknik för att hålla en mapp synkad mellan olika enheter utan någon central server.
- Seafile – kan installeras på en Raspberry Pi eller annan miniserver och även delas med släkt och vänner.
- Synology Drive – om du har en nas-enhet från Synology kan du använda denna för både filsynk och backup.