Så väljer du rätt molntjänst för dina bilder och filmer
Har du mängder med bilder i mobilen men vågar inte lagra dem i molnet? Då är du inte ensam. Men att spara i molnet är tryggare, effektivare och billigare än vad du kanske tror. Så här ligger det till.
Av Mary Örnborg
PC för Alla
Det finns två sätt att lagra digitala bilder – på en hårddisk eller i en molnbaserad tjänst. Eller så gör du både och för att skapa ett flexiblare utrymme att hantera dina bilder.
Väljer du att enbart lagra dina bilder på hårddisken behövs det troligtvis fler än en enhet då utrymmet i en hårddisk är begränsat. Dessutom krävs det också att användaren skapar ett tydligt system för att organisera och kategorisera bilderna. Ur ett säkerhetsperspektiv är det här lagringsalternativet inte helt vattentätt då filer kan förloras om disken går sönder, blir stulen eller vid händelse av brand. Därför är det klokt att göra en kopia av lagringsenheten och förvara denna på en annan plats för att helt vara på den säkra sidan.
Molntjänster är ett utmärkt lagringssystem sett ur både ett kostnads– och säkerhetsperspektiv – i alla fall om du väljer att lagra hos en av de större globala aktörerna i branschen. Här krävs inga ytterligare fysiska lagringsenheter utan lagringen sköts direkt från mobilen eller datorn. Du behöver inte oroa dig för skador som kan orsaka förlust av bilder och lagringsutrymmet kan utökas efter ditt behov. Och kostnaden för molntjänster är dessutom relativt låg. Enda nackdelen är egentligen att du behöver ha tillgång till internet både för att ladda upp, men också för att få tillgång till dina bilder, vilket du inte behöver när du lagrar på en extern hårddisk.
Lever i molnet
Vi har pratat med molnexperten Henrik Byström, affärsområdeschef på Microsoft 365, om fördelarna med molntjänster. Själv lagrade han, likt många andra, sina bilder på hårddiskar. Men efter ett inbrott i hemmet fick han en tankeställare. Idag både jobbar han med Microsofts molntjänst Onedrive men är också användare av tjänsten.
– Jag har ju en massa bilder på barnen som jag inte vill bli av med. I samband med inbrottet började jag fundera hur jag kan förvara mina bilder på ett säkrare sätt. Jag började läsa på om molntjänster och tog reda på hur det fungerar men också för att vara trygg med att det är ett säkert sätt att förvara bilder och filmer på, säger han.Henrik Byström, affärsområdeschef på Microsoft Molntjänster är enkelt och smidigt för användaren att lagra bilder på men ändå finns det tveksamheter kring om molnet verkligen går att lita på. Lagras bilderna på ett säkert sätt? Kan molnet hackas så att utomstående kommer åt bilderna? Förlorar du alla bilder om en serverpark plötsligt går ned?
– Oroar man sig över dessa saker bör man fundera på varifrån osäkerheten kommer från. Om hackare inte kommer åt världens främsta företag som tillhandahåller lagringstjänster kommer de heller inte åt bilder som är lagrade i molnet. Säkerheten hos de globala it-jättarna som tillhandahåller den här typen av molntjänster är nämligen rigorös mot intrång, säger Henrik Byström.
Enligt Henrik Byström garanterar Microsoft att deras serverparker minst alltid är uppe 99,9 procent av tiden. Även om en serverpark skulle gå ned helt kommer inget som ligger lagrat i molnet att försvinna.
– Allt som lagras i molnet är hanterat med så mycket dubbletter att inget kommer att gå förlorat. Kapaciteten som vi, liksom alla globala it-företag, har är gigantisk och vi har datacenter utspridda över hela världen, säger han.
Han menar att det finns flera anledningar till att använda molntjänster för lagring av bilder och filmer.
– Dina bilder och filmer finns tillgängliga överallt där du har en uppkoppling, de är lagrade på ett säkert och skyddat sätt och du kan dela med vem som helst. Dessutom fungerar tjänsterna på flera enheter som mobil, dator och platta. Dessutom är sökfunktionen utmärkt när du letar efter en bild.
När Henrik Byström pratar om molntjänster är det främst utifrån perspektivet med Microsofts egen molntjänst.
– Det smartaste sättet att komma igång med vår molntjänst är att synka bilderna du tar med mobilen så att den automatiskt kopplar till Onedrive. Andra molntjänster har liknande lösningar, säger han.
När väl bilderna är synkade hanteras de genom appen Onedrive. I den erbjuds möjligheten att kategorisera bilder i olika typer av system där man kan välja att indexera utifrån exempelvis plats, datum eller taggar.
Likt övriga aktörer inom molntjänster erbjuder Microsoft också en gratisnivå på lagringsutrymmet.
– Jag vet inte vad de andra erbjuder men jag gissar att gratisnivåerna är ganska lika på de flesta molntjänsterna. I början var gratisnivåerna siffermässigt låga men de har ökat med åren. Behöver du mer utrymme går det självklart att köpa till extra lagring, säger Henrik Byström.
Därför ska du läsa avtalet noga innan du signar tjänst i molnet
Det låter alltid bra när branschen får prata om sina tjänster, men vad händer om din molntjänst går i konkurs eller blir uppköpt av ett annat företag? Vad har du för rättigheter och hur skyddas dina bilder? Konsumentverkets bästa råd är att du läser avtalet noga innan du signar upp för en tjänst.
Det är ingen överdrift att påstå att lagstiftningen inte riktigt har hängt med när det gäller molnbaserade tjänster. Som konsumentköplagen är utformad idag finns det mindre stöd att hämta i lagen än vid köp av fysiska varor.
– Vad jag vet har vi hittills aldrig haft ett ärende som handlar om molntjänster. Och om någon skulle vända sig till oss med den typen av problem finns det inte mycket i lagstiftningen som vi kan luta oss mot, säger Henric Jonsson, vägledare på Hallå Konsument.
För att skydda dina digitala bilder är Henric Jonssons bästa råd att kolla igenom företagets villkor och avtal noga innan man signar upp sig för en tjänst.
– Det man främst ska leta efter i avtal och villkor är om företaget tar ansvar för data som ligger lagrade hos dem eller om de friskriver sig från ansvaret, säger Henric Jonsson.
Det är också viktigt att vara klar med vad det är man vill få ut av lagringen och vilka begränsningar det då finns, hur många enheter man kan använda för att komma åt lagringen men också kostnaden.
– Man bör därför också alltid jämföra olika tjänster med varandra och väga för- och nackdelar med dem, säger han.
Välj ett etablerat företag
Att välja ett mindre men billigare företag som tillhandahåller molntjänster kan vara mer riskabelt än en stor globalt etablerad aktör. Henric Jonsson, vägledare på Hallå Konsument. – En av anledningarna att vi inte haft några ärenden kan vara att de flesta ändå väljer en större aktör att lagra sina bilder hos. Dessa är så stora att risken för konkurs eller att bli uppköpta av en annan aktör som ändrar villkoren är liten, säger Henric Jonsson.
Hitta rätt molntjänst för dig
Dropbox
Enkel att använda och med detta verktyg kan du dessutom få tillbaka raderade filer och återställa ändrade filer till tidigare version. Vid registrering får du två gigabyte utan kostnad (dock inte mycket att hurra för) för att lagra och dela bilder och dokument. Uppgraderingen till nästa nivå med Dropbox Plus ger dig två terabyte till en kostnad på 9,99 euro i månaden. Fungerar utmärkt både med Android och IOS som på PC och Mac.
Google Photos
Här kan du ladda upp foton och videofilmer kostnadsfritt upp till 15 GB. Därefter har du tillgång till dina filer via Google Photo på vilken enhet som helst. Här organiseras dina bilder så att de är sökbara efter plats och motiv – du behöver alltså inte själv tagga dina bilder. Sök bara efter ”blomma” så kommer alla dina bilder på blommor upp.
Flickr
Proffsfotografernas favorit när det handlar om att lagra bilder. Här får du tillgång till ett robust bildhanteringssystem, inte bara för att ladda upp bilder, utan du kan också redigera och organisera dina bilder på ett smidigt sätt. De första 1000 bilder som du lagrar i Flickr är kostnadsfritt därefter betalar du det cirka 70 kronor i månaden.
Amazone Photos
För att få tillgång till lagringsutrymme på Amazone Photos måste du vara Prime-abonnent eller betala för Amazone Drive. Detta är alltså helt och hållet en betaltjänst. Likheterna med Google Photo är många, men här kan du också lagra dina bilder obegränsat i full upplösning. Tjänsten stöder alla populära bildformat, inklusive Raw-filer.
Apple Icloud
Så fort du signar dig på Icloud får du automatiskt fem gigabyte lagringsutrymme utan kostnad. Denna tjänst är dessutom inbyggd i alla Apples enheter. Behöver du mer utrymme än vad gratisnivån erbjuder kan du stegvis uppgradera mot en mindre kostnad i månaden. Här överförs högupplösta bilder automatiskt till Icloud för att spara utrymme på din enhet. Lagrade filer finns i appen Filer i IOS och IpadOS, i Finder på din Mac och i Utforskaren på Windowsdatorer eller via Icloud.com.
Microsoft Onedrive
De första fem gigabyte lagringsutrymme är gratis. Därefter kan du uppgradera antingen till 100 gigabyte till en kostnad av 16 kronor i månaden eller 1 terabyte för 649 kronor per år. Med en terabyte i lagringsutrymme får du inte bara lagringsutrymme för bilder utan också tillgång till den senaste versionen av officepaketet samt återställning om du skulle ha oturen att drabbas av så kallade utpressningstrojaner.