Kontorspaket
Inget ont om spel, film och musik – men många av oss använder framför våra datorer för mindre lustfyllda saker saker. Vi kör kontorspaket, läser dokument i pdf-formatet och kommunicerar med andra med olika chattverktyg.
Naturligtvis kan vi betala dyrt för program som Microsoft Office, Acrobat och Indesign, men vi kan också välja gratisutmanare som Libreoffice, Flexipdf och Scribus.

I stället för Microsoft Office
Ett kontorsprogram är ett måste för alla som tycker att appar och molntjänster har för stora begränsningar.
Klassikern heter Microsoft Office och består av Word (ordbehandling), Excel (kalkylblad) och Powerpoint (presentation). Vill du slippa betala för Microsoft Office kan du använda gratisalternativet Libreoffice.
Microsoft Office och Libreoffice innehåller samma funktioner och fungerar på ungefär samma sätt. Båda programmen är svenskspråkiga och bjuder på svensk rättstavning.
Det är inte något problem att växla mellan Microsoft Office och Libreoffice. Programmen är filkompatibla, vilket betyder att du som kör Libreoffice kan öppna och spara dokument i Microsoft Office-formaten.
Program: Libreoffice
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Klassikern Openoffice är inte död
Libreoffices föregångare heter Openoffice. På grund av en konflikt splittrades programmet år 2010 – och Libreoffice föddes.
I grund och botten Libreoffice och Openoffice samma program, men de har utvecklats olika sedan dess. Libreoffice har gått igenom mest utveckling, men även Openoffice finns kvar och har många användare.
Program: Openoffice
Ladda ner här!

Skriv utan att bli störd
Vanliga ordbehandlingsprogram som har många funktioner som kan kännas distraherande. Den extremt nedskalade ordbehandlaren Focuswriter körs däremot i fullskärmsläge och ger dig bara ett vitt papper på ett skrivbord. Det enda du kan göra är alltså att skriva.
Resultatet går att spara i många format, exempelvis ren text eller Word-filer.
Focuswriter finns även som ett portabelt program. Du kan alltså spara det på ett usb-minne och köra det härifrån, utan någon installation.
Program: Focuswriter
Ladda ner här!

Jämför text och filer
Den som skriver mycket får ibland två olika versioner av en text och det kan vara svår att se vad som är skillnaden. Gratisprogrammet Winmerge kan kontrollera detta. Öppna bara två filer så ser du vad som skiljer dem åt.
Winmerge kan även jämföra annat än texter, exempelvis bilder och tabeller.
Program: Winmerge
Ladda ner här!
Annorlunda presentationer
Både Microsoft Office och gratisutmanarna innehåller ett presentationsprogram i stil med Powerpoint.
Vill du göra presentationer för webben kan du i stället använda Microsofts gratisprogram Sway. Det är uppbyggt kring kort som du fyller med text, bilder, musik, filmer och annat innehålla. Du kan skapa korten från grunden eller använda färdiga mallar.
När du har skapat en Sway-presentation kan du lagra den i molnet. Åhörarna kan nå den via valfri webbläsare eller med hjälp av Sway-programmet.
Program: Sway
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!
Layout utan kostnad
Du som vill använda datorn för att göra enkelt layout kan använda sitt ordbehandlingsprogram. Vill du göra något kan du skaffa ett enkelt betalprogram som Microsoft Publisher – eller proffsens favorit Adobe Indesign.
Det finns dock även ett intressant gratisalternativ och det heter Scribus. Programmet är mycket avancerat, men inte speciellt användarvänligt.
Program: Scribus
Ladda ner här!
Ordning & reda

Inte bara anteckningar
Onenote är Microsofts anteckningsprogram, men det kan mer än så. Du kan spara klipp från webben, lägga in ljud och bild, rita och skissa – och sedan går det att organisera materialet på olika sätt. Allt synkroniseras med Microsoft molntjänst och går att nå via webbläsaren, en mobilapp – eller med ett gratisprogram för Windows.
Ett annat bra program för att göra anteckningar är Simplenote. Namnet till trots erbjuder det en rad avancerade funktioner, inte minst om du vill arbeta tillsammans med andra.
Tidigare var Evernote ett populärt alternativ, men det har numera rätt få funktioner i sin gratisversion vilket har fått intresset att dala.Program: Onenote
Ladda ner här!
Läs vår guide här
Program: Simplenotes
Ladda ned i Microsoft Store
Program: Evernote
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!

Smarta att göra-listor för datorn
Du som behöver organisera din tillvaro kan ha nytta av ”att göra-listor”. Ett smidigt digitalt alternativ är Microsoft Todo, som är uppföljaren till den populära Wunderlist. Den går att nå via webbläsaren, via mobilappar – eller som program för Windows 10.
En annan populär tjänst är Todoist. Förutom att skapa enkla listor kan du använda det för att hantera projekt, vilket är praktiskt om du jobbar med många olika saker.
Program: Microsoft Todo
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här
Program: Todoist
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!

Mät din arbetstid
Oavsett om man är egenföretagare, föreningsaktiv eller bara vill hålla koll på hushållsarbetet kan programmet Toggl vara till stor nytta. Toggl är en timer som mäter hur många timmar du jobbar med olika projekt.
Att använda det är lätt. Du anger helt enkelt vilka projekt du har i luften och slår sedan igång en timer så snart du börjar jobba med något av dem. Toggl mäter och summerar tiden och ger dig en snygg sammanställning.
Program: Toggl
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Koppla molnet till datorn
Du som använder nätets molntjänster vet hur smart det är. Dina filer ligger i säkert förvar och du når dem överallt, oavsett vilken enhet du använder.
På din egen huvuddator kan det vara smart att installera molntjänstens eget synkroniseringsprogram. När du har gjort det behöver du aldrig tänka på någon upp- och nedladdning. Allt du lägger i molntjänstens mappen på datorn laddas automatiskt upp i molnet – och vice versa
Alla de stora molntjänsterna Dropbox, Onedrive, Google Drive och Icloud erbjuder den här sortens program.
Program: Dropbox
Ladda ner här!
Program: Onedrive
Ladda ner här!
Program: Google Säkerhetskopiera och synkronisera
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Program: Icloud
Ladda ner här!
Dokument/e-böcker

Läs pdf-filer på datorn
Tidningar, handböcker och andra digitala dokument sprids ofta som pdf-filer. Pdf är ett standardformat som ser till att layouten blir korrekt oavsett vilken enhet man läser den på.Du kan läsa filerna direkt i webbläsaren, men det är som regel smidigare att använda ett skräddarsytt pdf-program. Företaget Adobe, som ligger bakom pdf-formatet, har även gjort en pdf-läsare. Den heter Acrobat Reader och är gratis att använda.
Gillar du det inte kan du använda utmanaren Foxit PDF Reader. Många tycker att det programmet är smidigare att använda.
Program: Adobe Reader
Ladda ner här!
Program: Foxit PDF Reader
Ladda ner här!
Skapa egna pdf-filer…
Du kan själv skapa pdf-filer från valfritt program på datorn. Det räcker med att skriva ut dem och välja Microsoft Print to PDF i stället för din vanliga skrivare.Vill du ha fler funktioner än de som finns inbyggda i Windows kan du ladda hem specialprogrammet Cutepdf Writer.
Program: Cutepdf Writer
Ladda ner här!

… och redigera dem
Acrobat Reader låter dig inte redigera pdf-filerna. Vill du slå ihop pdf-filer eller flytta/radera sidor kan du köpa dyra Adobe Acrobat för flera tusen kronor – eller välja ett gratisalternativ.Softmaker Freepdf och Softmaker PDF Free är två program för grundläggande redigering dina pdf-filer.
Program: Softmaker Freepdf
Ladda ner här!
Program: Ashampoo PDF Free
Ladda ner här!
Läs vår guide här

Välj innehåll till din egen tidning
Det finns gott om information på nätet, och en svårighet är att välja ut det viktigaste. Ett populärt hjälpmedel heter Flipboard och det samlar ihop nyheter från källor som Wired, Cnet, The Guardian, CNN, Vogue och Fortune.Du avgör vilka ämnen som du är intresserad av och när du har gjort det samlar Flipboard ihop nyheter som intresserar dig – i ett tilltalande gränssnitt. Bilder och texter blandas som om det vore en riktig tidning, och när du klickar på en nyhet så läser hos respektive sajt.
Din skräddarsydda tidning går att nå överallt, till exempel via webbläsaren, som en mobilapp – eller i ett Windows 10-program.
Program: Flipboard
Installera från Microsoft Store!
Bättre ordning på e-böckerna
Du som vill läsa e-böcker på datorn gör klokt i att skaffa programmet Adobe Digital Editions. Programmet kan även hålla ordning på din digitala boksamling – och det är ett krav för att det ska låna kopieringsskyddade böckerna på biblioteket.Program: Adobe Digital Editions
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Kommunikation

Ring gratis från datorn
Skype var ett av de första programmen för att ringa gratis via datorn.
Numera erbjuder tjänsten, som sedan flera år ägs tjänsten av Microsoft, även videosamtal och textchatt med automatisk översättning.
Program: Skype
Ladda ner här!
Facebook i datorn
De flesta använder webbläsaren eller mobilen för att komma åt Facebook och Facebook Messenger. Båda tjänsterna finns dock även som Windows 10-appar. Att använda dessa kan både kännas både snabbare och smidigare.
Program: Facebook
Installera från Microsoft Store
Program: Facebook Messenger
Ladda ner här
Installera från Microsoft Store!

Datorchatt med fyra kända tjänster
Mobilanvändare använder ofta Signal, Telegram, Whatsapp eller Viber och för att textchatta och prata. Du som föredrar ett vanligt tangentbord och en stor skärm kan även använda datorn.
Observera att datorprogrammen är en förlängning av mobilappen. Appen måste med andra ord vara aktiv på telefonen för att det ska fungera.
Program: Signal
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Program: Telegram
Ladda ner här!
Program: Viber
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!
Program: Whatsapp
Ladda ner här!
Installera från Microsoft Store!

Två program för videomöten
Det finns många verktyg för videomöten. Vissa, som Google Meet, går bara att använda via mobilappar webbläsaren. Andra, som Microsoft Teams och Zoom finns även som datorprogram
Verktygen skapades egentligen för professionell användning, men det finns även nedbantade versioner för privatpersoner, och med dem kommer man långt.
Program: Zoom
Ladda ner här!
Program: Microsoft Teams
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Mötespunkt för datorspelare
En plattform som egentligen är till för datorspelare har även nått ut till en bredare målgrupp. Den heter Discord, och kan användas gratis för alla som vill hålla kontakten på distans.
Program: Discord
Ladda ner här!
Läs vår guide här!

Digital skrivtavla för nätmöten
Allt fler möten har flyttat ut på nätet, och ett kraftfullt verktyg är den skrivtavlan Microsoft Whiteboard. Här kan du skriva text, sätta fast bilder och rita på fri hand. Du kan även infoga dokument och listor.
Skrivtavlan går även dela den med andra. Flera personer kan alltså sitta på olika platser – men ändå jobba med samma tavla.
Program: Microsoft Whiteboard
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!

Fjärrsupport med Teamviewer
Många datoranvändare är supportansvariga för släkt och vänner. Vill du slippa åka hem till folk för att fixa deras datorer går det faktiskt att fixa på distans.
Med hjälp av programmet Teamviewer går det att fjärrstyra andra människors datorer. Du installerar programmet hos den person du brukar hjälpa och kan sedan se dennes dator som ett ”fönster” på din egen. Om mottagaren ger sitt godkännande kan du sedan få full kontroll över dator, för att på så sätt fixa det som krånglar.
Program: Teamviewer
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Övriga nyttoprogram

Samla mejlen på datorn
Ibland känns webbläsaren inte tillräcklig när man ska läsa sin mejl och många föredrar ett riktigt datorprogram.Ett kraftfullt och svenskspråkigt gratisalternativ heter Thunderbird. Det låter dig läsa mejl som du har fått från din internetoperatör, föreningen du är med i eller företaget du jobbar åt. Det fungerar också för gratistjänster som Gmail och Outloook.com – om du föredrar att läsa dem via ett datorprogram.
Program: Thunderbird
Ladda ner här!
Läs vår guide här!
Ordbehandlare för bloggen
De flesta bloggplattformar har ett webbaserad tjänst där du kan göra uppdateringar. Känns det segt och osmidigt kan du använda Open Live Writer. Programmet liknar Word och låter dig skriva texter för en blogg och hantera uppdateringarna.Programmet var tidigare en Microsoft-tjänst, men det kopplades för några år sedan loss från it-jätten.
Program: Open Live Writer
Ladda ner här!
Ladda upp filer på sajten
För att kunna ladda upp filer på en webbplats använder man ofta en teknik som kallas för ftp. För att göra det här på ett smidigt sätt används ett så kallat ftp-program. Ett populärt gratisalternativ heter Filezilla. Det är lätt att använda och innehåller många finesser.Program: Filezilla
Ladda ner här!

En digital jordglob
Google Earth är ett kul program för den geografiintresserade. Programmet kan beskrivas som en digital jordglob där du ser jorden från ovan och har en möjlighet att in på gatunivå. Google Earth innehåller samma information som karttjänsten Google Maps – men gränssnittet är mer lustfyllt.Program: Google Earth
Ladda ner här!
Läs vår guide här

Kolla klockan i hela världen
Datorns inbyggda klocka fungerar utmärkt för att visa tiden där du befinner dig , men Windows 10-programmet World Clock har fler funktioner. Det kan snabbt visa vad klockan är i valfria länder, och exponera fakta som om exempelvis solens upp- och nedgång på valfri plats i världen.Program: World Clock
Installera från Microsoft Store!
Språkkurs på 30 språk
Duolingo är en av de bästa digitala språkkurserna. Här finns kostnadsfria kurser i över 30 olika språk – med engelska som utgångspunkt.Duolingo bjuder på många olika övningstyper och du får både skriva, läsa, lyssna och tala själv. För upp uppmuntra dig att studera vidare får du poäng och medaljer, ungefär som i ett spel.
Duolingo är populär i mobilen, men du kan även installera den som ett program i Windows 10.
Program: Duolingo
Installera från Microsoft Store!
Läs vår guide här!
10 tips innan du laddar ner
10 tips före nedladdningen
- När du klickar på vår Ladda ner-länk kommer du till tillverkarens nedladdningssida. Klicka på det alternativ som heter Download, Hämta eller något liknande.
- Spara installationsprogrammet på Skrivbordet och dubbelklicka på det. Följ instruktionerna!
- Vissa installationsprogrammet erbjuder dig att ladda ned och installera andra program också. Det är frivilligt att tacka ja till detta.
- Observera att många av nedladdningssidorna innehåller reklam för andra produkter. Se med andra ord till att du laddar hem rätt program!
- Om det står Installera från Microsoft Store hamnar du direkt på Microsofts nedladdningssajt. I det fallet räcker det med att direkt klicka på Installera.
- Alla program är noggrant utvalda och kommer från välkända programtillverkare. Observera att du dock installerar dem på egen risk!
- Vill du vara extra säker kan du kolla en fil i Googles tjänst Virustotal innan du installerar den.Vi har testat alla program med Virustotal och vi anger om mer än ett av virusprogrammet klassar dem som potentiellt skadliga. Läs mer i vår guide här.
- Det lanseras hela tiden nya versioner av alla program. Det gör att de kan se lite annorlunda ut än i våra kom igång-guider. Upplägget är dock detsamma.
- Tyvärr har vi på redaktionen inte möjlighet att ge support på programmen. Får du problem med ett program hittar du ofta svaren via tillverkarens supportavdelning.
- Du kan även använda PC för Allas supportforum Eforum. Här hittar du frågor om kontors- och nyttoprogram.