Gratis videomöten med Google Meet – så här fungerar det
Oavsett vad som händer med pandemin lär många fortsätta jobba på distans. Så här gör du distansarbetet effektivare och roligare med Google Meet.
Av Martin Appel
PC för Alla
Det kom som en chock för många företag, skolor, föreningar och privatpersoner. Coronaviruset stoppade plötsligt alla fysiska möten och fick oss att ställa om till det digitala.
Även teknikföretagen blev tagna på sängen. Det fanns visserligen gott om verktyg för att jobba på distans, men ingen genomtänkt strategi för hur de skulle användas.
Idag, 1,5 år senare, ser det annorlunda ut. Teknikjättarna har börjat få ordning på sina produkter, och de har blivit tillgängliga för vanliga konsumenter. Ett av de bästa alternativen för småföretag, föreningar och privatpersoner är Google Meet. Nyligen kom den i en ny version och i den här artikeln går vi igenom hur man använder det.
Vad är Google Meet?
Meet är Googles verktyg för videomöten. När tjänsten lanserades 2017 var den en företagsinriktad variant av konsumenttjänsten Hangouts Meet, men förra året slogs de bägge verktygen ihop till en tjänst – och Hangouts gick i graven.
Vad kräver Google Meet?
Till skillnad från många konkurrenter körs Google Meet helt och hållet i webbläsaren. Du behöver med andra ord inte installera några tilläggsprogram.
Givetvis finns Meet även som app för din smartphone och surfplatta – både för Android och Iphone/Ipad. Den finns också för Google-datorn Chromebook.
Har du inte en inbyggd webbkamera i datorn, eller vill köpa en bättre modell kan vi rekommendera att du läser vårt test av webbkameror.
Vad kostar tjänsten?
Google Meet finns i en gratisversion och i en som kostar pengar. Den stora skillnaden är att den som betalar får hålla gruppmöten som varar i 24 timmar medan gratisanvändarna är begränsade till en timme. Gratisanvändarna går också miste om finesser som närvarorapporter, omröstningar och indelning i smågrupper.
Betalversionen, som tidigare hette G Suite, heter nu Google Workspace. Den kostar cirka 70 kronor per användare och månad om du väljer alternativet Workspace Essentials. Workspace vänder sig främst till lite större företag och i våra guider använder vi gratisversionen.
Vilka är riskerna?
Allt Google gör handlar om att samla in information om användarna – för att skräddarsy sin reklam. Känns det obehagligt utifrån ett integritetsperspektiv bör du alltså vara försiktig med att använda Googles tjänster.
Vad finns det för alternativ?
Förutom Google är det framför allt ett företag som är intressant när det gäller digitala möten: Microsoft. De har också en komplett verktygslåda med allt man behöver för att jobba på distans – utan kostnad.
För dig som föredrar Microsofts tjänster har två alternativ. Det verktyg som är mest likt Google Meet heter Microsoft Teams. Det finns i en nedbantad gratisversion med upp till 100 deltagare och en möteslängd på max en timme. (I skrivande stund ligger gränsen högre, på grund av pandemin).
Det finns även betalversioner som kostar 50-250 kronor per användare och månad. Dessa vänder sig till företag och har fler funktioner. Läs mer i vår guide till Teams här.
Ett annat alternativ är Microsoft-tjänsten Skype. I Skype kan du skapa videomöten med upp till 100 personer.
Om du bara behöver hålla digitala möten är även Zoom en intressant lösning. Tjänsten har växt lavinartat sedan förra året, och det som framför allt lockar är enkelheten. Zoom var också tidigt ute med smarta funktioner som virtuella bakgrunder och möjligheten att snabbt dela in en större grupp i mindre (breakout rooms).
Det finns även många andra verktyg för videomöten, exempelvis spelvärldens Discord och företagstjänsten Cisco Webex. Poängen med Googles och Microsofts lösningar är att du har allt i samma gränssnitt.
17 smarta knep i Google Meet
Starta ett möte i datorn…
För att använda Google Meet och andra tjänster använder du din Gmail-adress. Om du saknar en sådan surfa du till accounts.google.com, klickar på Skapa konto, Åt mig själv. och följer instruktionerna.
Surfa till meet.google.com och tryck på Logga in om du inte redan är inloggad. Nu får du fylla i ditt Google-konto och lösenord. Tryck på Nytt möte så får du tre alternativ.
Om du vill sätta igång på en gång väljer du alternativet Starta ett direktmöte. Första gången kan du behöva godkänna att Meet får tillgång till din kamera och mikrofon. Nu skapas ett möte och med Lägg till andra kan du skicka en inbjudan via mejl. Du kan också kopiera den länk som visas och dela den via valfria kanaler.
Vill du inte starta mötet på direkten kan du välja Skapa ett möte till senare. Du får även här en länk som kan delas i valfria kanaler.
För att planera ett möte i förväg väljer du det tredje alternativet, Schemalägg i Google Kalender. Nu öppnas ett nytt möte i din Google-kalender och du kan fylla i datum, tid och andra detaljer. Via Gäster bjuder du in deltagarna och när du är nöjd väljer du Spara. Mötet läggs nu in i din kalender och när det är dags klickar du på kalenderposten och väljer Anslut till Google Meet.
Mötesdeltagarna behöver bara öppna den länk du har skickat och logga in med sitt Google-konto. De kan också surfa till meet.google.com, fylla i möteskoden (bokstäverna på slutet i webbadressen) och klicka på Gå med. Beroende på inställningar kan du som arrangör behöva släppa in deltagarna.
… och appen
För mobil och surfplatta finns förstås en Meet-app. Du installerar den genom att öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone) och leta upp Google Meet. Välj Installera, öppna appen och välj rätt Google-konto. Nu öppnas en guide som bland annat låter dig ställa in så att Meet får behörighet att använda din mikrofon och kamera.
När installationen är klar kan du trycka på Nytt möte och precis som i datorn kan du skapa ditt möte på tre olika sätt (se ovan). Du kan också välja Anslut med kod för att fylla i den kod du har fått från organisatören. Har du fått en länk via mejl eller en kalenderinbjudan är det bara att trycka och välja att den ska öppnas med appen Google Meet.
Oavsett hur du gör klickar du slutligen på Gå med för att ansluta dig till mötet.
Kontrollera ljud och bild
När du har kommit igång med ditt möte så visas det automatiskt i din webbläsare. Är du osäker på om tekniken fungerar? Innan du ansluter till ett möte kan du välja Kontrollera ljud och bild för att välja vilken mikrofon, högtalare och kamera du ska använda. Genom att trycka på Nästa kan du även spela in en film på några sekunder och titta på den för att bekräfta att allt är som det ska.
Du kan även ändra enheter under mötet genom att trycka på Fler alternativ (de tre punkterna nere till höger) och välja Inställningar. Klicka på Ljud och video och se till att du har valt rätt.
I appen har du inte samma möjligheter – det enda du kan göra är att trycka på de tre punkterna och välja Inställningar, Justera video för svagt ljus.
Spara bandbredd
Som standard väljer Meet automatiskt bästa videoupplösning. Det här brukar funka bra, men om du vill spara bandbredd kan du som använder dator tvinga fram lägre upplösning – eller välja att bara ta emot ljud. Du ändrar inställningar under Fler alternativ, Inställningar, Video.
Bjud in fler
Vill du bjuda in flera deltagare när mötet är igång? Klicka bara på Mötesinformation (ikonen med ett I) och välj Kopiera anslutningsinformation så visas en möteslänk som du kan dela på valfritt sätt.
I appen gör du det här genom att klicka på möteskoden högst upp till vänster.
Visa deltagare
För att se alla deltagare i ett möte trycker du på Visa för alla ner till höger. Härifrån kan du även bjuda in fler deltagare.
I appen kommer du åt här funktionen via möteskoden uppe till vänster.
Ändra layout
I datorn kan du visa mötesdeltagarna på olika sätt, exempelvis som miniatyrer eller i ett sidofält på sidan. Det går också att använda Spotlight, som exponerar den som talar. Du växlar genom att trycka på Fler alternativ och välja Ändra layout. Här kan du även ändra storlek på miniatyrbilderna.
Stäng av mick och kamera
När du inte pratar kan du slå av mikrofonen för att inte störa. Du gör det genom att trycka på mikrofonikonen. Det går på samma sätt att använda kameraikonen för att slå på och av kameran.
Använder du datorn finns ett ännu snabbare sätt. Du slår på och av mikrofonen med tangenterna Ctrl+D och för kameran är snabbkommandot Ctrl+E.
Välj helskärm
För att fokusera på mötet kan du visa det i helskärm, utan störande menyer och verktyg. Du gör det genom att trycka på Fler alternativ och välja Helskärm. Det går även att dubbelklicka på din videoskärm för att växla mellan fullskärmsläge och vanligt.
I appen trycker du på videofönstret för att ta bort eller fram menyknapparna.
Chatta med text
Vill du dela en länk eller textchatta? Tryck på Chatt-ikonen så öppnas en ny meny. I appen trycker du på de tre prickarna längst ned till höger och väljer Meddelanden i samtal.
Byt bakgrund…
En kul funktion är virtuella bakgrunder, som byter ut din egen (stökiga) bakgrund mot exempelvis en sandstrand eller en stjärnhimmel.
För att slå på funktionen trycker du på Fler alternativ, Ändra bakgrund och väljer någon av de färdiga standardbakgrunderna. Du kan även ladda upp en egen bild med plus-ikonen.
Beroende på var du befinner dig kan en virtuell bakgrund bli rätt misslyckad. Ibland försvinner kroppsdelar och ibland dyker konstiga detaljer upp. Funktionen bör med andra ord användas med försiktighet.
Observera att virtuella bakgrunder inte fungerar i appen, och inte i alla webbläsare. Google Chrome är det tryggaste valet.
… eller gör den oskarp
Ett alternativ till en virtuell bakgrund är att göra den befintliga oskarp. Det ger inte upphov till lika många problem och ger ett mer seriöst intryck. Du slår på oskärpan på samma sätt som när du byter bakgrund, men du väljer i stället någon av de första två ikonerna. Den första ger dig mindre oskärpa och den andra lite mer.
Slå på textremsa
En udda funktion i Meet heter Undertexter. Precis som på tv visar den en textremsa som i klartext skriver ut det någon säger. Hur bra resultatet blir beror på hur klart och tydligt man pratar.
Funktionen finns inte på svenska utan enbart på de stora världsspråken. Du slår på den genom att välja Fler alternativ, Undertexter. (I appen heter alternativet Aktivera textning.)
Presentera mera
Vill du visa en presentation eller dela skärmen? Tryck på Presentera nu (Dela skärm i appen). Du kan välja mellan att dela hela skärmen, ett enskilt fönster eller bara en flik.
Starta videomöte från mejlen
Google Meet blir allt mer integrerad i Googles tjänster. Du kan exempelvis skapa ett möte direkt i Gmail genom att trycka på Möte längst ned till vänster och välja Nytt möte eller Gå med i ett möte.
Kolla bilagorna i Meet
När du bjuder in deltagare till ett möte i Google Kalender kan du välja Fler alternativ och lägga till bilagor, till exempel en dagordning. Dessa går även att hitta i Google Meet. Tryck bara på Mötesinformation nere till höger och välj Bilagor.
Visa mötet på en Chromecast
Använder du Googles mediespelare Chromecast? I så fall kan du visa videomöten och presentationer på tv:n. Öppna Meet och tryck på de tre punkterna nere till höger. Välj Casta det här mötet och klicka på din Chromecast så visas bilden på tv:n. Du måste dock fortfarande använda datorn, eftersom det är här som kameran och mikrofonen finns.
Om du inte ser Casta det här mötet kan du behöva starta det genom att trycka på de tre punkterna högst upp till höger i webbläsaren och där välja Casta.