Asus Rog Claymore
Oavsett om du siktar på att bli esport-proffs, eller bara vill dominera polarna i Overwatch så behöver du ett ordentligt gaming-tangentbord. Det finns en uppsjö av olika varianter och det är inte helt lätt att hitta rätt i djungeln.Mekaniskt eller inte?
Ett tangentbord för gaming behöver ha snabb responstid och ska gärna vara ordentligt upplyst. Om du ska ha ett mekaniskt tangenbord för gaming, eller inte är en smaksak. Mekaniska tangentbord håller generellt högre kvalitet, men är också oftast betydligt dyrare. Dessutom är tangenterna högre placerade, vilket kan vara svårt att vänja sig vid om du tidigare har använt ett traditionellt tangentbord, alternativt haft en bärbar dator.Men som sagt, mekaniska tangentbord har bättre hållbarhet. Har du använt ett vanligt tangentbord ett tag har du säkert märkt att vissa tangenter känns annorlunda än andra, och att de fått en svampig känsla. Det här slipper du genrellt sett med mekaniska tangentbord.
Det finns också andra fördelar att välja mekaniskt tangentbord om du primärt har tänkt att spela på det. Bland annat är de oftast utrustade med hög KRO, vilket betyder att tangenterna registreras oavsett hur många du trycker på samtidigt.
Olika tangenter
För att ytterligare krångla till det finns det en rad olika tangenter för de mekaniska tangentborden. De uppför sig lite annorlunda, och har olika fördelar och nackdelar. En del föredrar röda cherry-switchar, andra har fastnat för topre-switchar eller blå cherry-switchar. Exakt vad du kommer att vilja spela med är omöjligt att svara på. Kanske vill du ha ett tangetbord där varje tryck ger ifrån sig ett klick likt en mus? Eller så vill du att gamingtangentbordet ska påminna om tangentbordet på din bärbara dator. Smaken är som bekant som baken och det enklaste är att testa på egen hand i butik.Asus Rog Claymore: Flexibelt gaming-tangentbord i smidigt format

I övrigt känns Asus Rog Claymore väldigt robust och välbyggt. Tangenterna är dessutom nära inpå varandra vilket gör att det är enkelt att nå överallt. Vi når många tangenter utan att ens behöva röra på handen när vi spelar och det är svårt att trycka fel. Tangentbordet är även responsivt och dessutom bekvämt under längre sessioner.
Designen är däremot lite tråkig. Vi tycker att den är lite väl fyrkantig och simpel. De programmerbara rgb-ljusen lyfter dock upp helheten en del.
Asus Rog Claymore är inte bara ett gaming-tangentbord, det fyller många fler funktioner än så. Tangentbordet fungerar utmärkt att spela på men även att jobba och plugga på, även om slagningarna blir lite högljudda. Om du letar efter ett gaming-tangentbord som kan fylla många funktioner är det här en stark rekommendation.
Tillverkare: Asus
Pris vid test: 1 590 kronor.
Pris nu: 1 090 kronor hos Webhallen.
Cooler Master Masterkeys MK 750 (betyg: 5)
Cooler Master Masterkeys MK 750: Smidigt med hög kvalitet
Att hitta ett gamingtangentbord i acceptabel storlek är knappast det enklaste. Många är rejält tilltagna, medan de mindre har skippat den numeriska delen till förmån för slimmad design. Med Masterkeys MK 750 har Cooler Master varken gjort det ena eller det andra, utan snarare tagit tillvara på varje litet utrymme som finns. Vid en första anblick ger det ett litet trångt intryck (här snackar vi typ noll döda ytor), men det tar faktiskt inte särskilt lång tid innan vi vänjer oss vid uppsättningen.
Tangentuppsättning på testversionen består av bruna cherry mx-tangneter, och de känns riktigt bra. Bruna har fördelen att de inte behöver tryckas hela vägen ner för att vi ska få bekräftelse. Som med alla andra typer av tangenter är det en smaksak vad du föredrar, men efter lite övning går det hur som helst väldigt snabbt att använda det. De är dessutom hyfsat mångsidiga, och fungerar utan problem även för att skriva på under längre sessioner, vilket långt ifrån alla gamingtangentbord kan skryta med. Nu köper du knappast ett tangentbord för en bit över 1 500 kronor till kontoret, men att alternativet finns där är så klart välkommet.
På tal om att arbeta på tangentbordet så tillkommer ett handledsskydd modell mindre, som fästs med magneter. Det sitter inte jättestabilt på tangentbordet, men är ändå trevligt för att inte säga nödvändigt. Tangenterna är höga, och tangentbordet lutar så att det förmodligen inte är en god idé ur en ergonomisk synpunkt att köra utan det.
Förutom skyddet bjuder Master Cooler även på en uppsättning lila tangenter (asdw, esc och piltangenterna), för den som vill utmärka dessa lite extra.
I övrigt är det ont om unika funktioner. Här finns fyra mediaknappar ovanför den numeriska delen, men knappast mycket mer än så. Den tillhörande mjukvaran är simpel att hantera, och låter oss ställa in vilka tangenter som ska göra vad, alternativt välja mellan förinställda alternativ.
Överlag är Master Cooler MK 750 ett riktigt bra gamingtangentbord, utan några större brister. Det kostar en liten slant, men då får du också kvalitet rakt igenom.
Fakta:
Tillverkare: CoolermasterTyp: Mekaniskt tangentbord
Tangenter: Bruna cherry MX
Pris vid test: 1 655 kronor
Pris nu: Från 1 485 kronor hos Prisjakt.
Corsair K70 MK.2 (betyg: 4)
Corsair K70 MK.2 – smart och solitt med flera switchalternativ
K70 MK2 från Corsair är ett stadigt tangentbord med bottenstycke i svart plast och överdel som består av en solid aluminiumprofil. Det ger den en distinkt stil, men vi är inte säkra på hur praktiskt det är. Runt kanterna och på baksidan är tangentbordet påtagligt vasst och även i framkant är det rätt så obekväm. Det krävs att vi monterar på dess medföljande handledsstöd för att vi ska slippa störa oss på det.Då får vi dock en utmärkt arbetsställning. Tangentbordet har knappar som sitter högt monterade över chassit med hela knappens slaghöjd ute i det fria. Därför behöver vi den extra höjden som handledsstödet ger oss.
Det är faktiskt riktigt smart, eftersom det innebär att det inte är hål in i tangentbordet utan switcharna sitter i aluminiumplattan ovantill. Alla knappar är lätt löstagbara från sin swicth och lika lätta att trycka tillbaka. Det gör att det är enklare att göra rent från damm och smuts, vilket annars är ett elände i många tangentbord.

Snygg sken och bra detaljkontroll
Det ger också knapparna distinkt och påtaglig bakbelysning, både med stora tydliga tecken ovanpå och med ett sken runt botten på vardera knapp. En liten irriterande detalj är att knapparna för Å, Ä och Ö är för både svenska och danska tecken, men har bara de danska upplysta. Vi får med ljusare specialknappar för WASD och QERF med extra bra grepp, vilket gör att vi kan anpassa dessa för till exempel fps- eller moba-spel.Bakbelysningen är i full rgb och programmerbar per tangent. I tillhörande programmet Icue kan vi kontrollera detta detalj, applicera en mängd effekter och spara undan olika profiler för olika syften, till exempel enskilda spel eller program. Tre profiler kan lagras i tangentbordet och snabbväxlas mellan. Här kan vi även spela in makron som vi sedan tilldelar en viss profil och göra andra fininställningar av funktioner i tangentbordet.

En handfull extra knappar
Vi får även tre snabbknappar som kontrollerar ljusstyrkan, slår av och på låsning av Windows-knappen när du spelar (det går att ställa in så att den även låser andra knappar som alt-tab), samt en knapp som cykar mellan sparade profiler. För övrigt får vi en rad mediaspelarkontroller, en mute-knapp och rullhjul som är volymkontroll.Slutligen har vi också en extra usb-port baktill, och kabeln har också en extra usb-kontakt. Det handlar allså inte om en hubb, utan om en så kallad passthrough, kort och gott en inbyggd förlängningskabel. Här är det i första hand tänkt att du pluggar in en usb-mus, men du kan givetvis använda uttaget till vad du vill.

Välj switch som passar dig
Tangentbordet går att få med fem olika typer av Cherry MX-switchar. Vår modell har MX Red-switch med linjär respons, och riktigt behaglig känsla i knapparna. Det är inte direkt tyst att använda, men vi har hört betydligt mer högljudda tangentbord. Linjär switch innebär dock att de inte har någon exakt klickposition, vilket en del användare kan föredra, men då kan du spana in de andra alternativen istället, som alla finns att köpa i sverige.K70 MK.2 är inte direkt billigt, 1 700 kronor får vi betala för det. Med då får vi kvalitet rakt igenom, få saker som vi hittar att irritera oss på, och ett bekvämt och behändigt tangentbord där det är lätt att göra även avancerade inställningar. förutom kanske de mest avancerade rgb-inställningarna.
Fakta Corsair K70 MK.2
Testat: December 2018Tillverkare: Corsair
Pris vid test: 1 699 kronor
Pris nu: 1 399 kronor hos Netonnet.
Fnatic Gear Rush Pro Silent (betyg: 5)
Fnatic Gear Rush Pro Silent – Komforten framför allt
Fnatic är ett stort namn inom esport, ett av de mest framfångsrika lagen i flera olika spel, så när de sätter sitt namn på gamingtillbehör och själva använder dem när de tävlar så är det självklart att det drar till sig intresse.Rush Pro Silent ser dock inte ut som ditt typiska gaming-tangentbord. Här finns inga specialknappar eller flashiga rgb-kontroller och zonupplysning av tangentbordet, och Fnatic litar på att du hittar WASD-knapparna själv. Till skillnad från många speltangentbord kontrollerar du här bakbelysningen med alt-knapparna på tangentbordet och inte i ett program på datorn.

Tangentbordet är också usb-hubb, med två extra portar på baksidan. Om det inte vore för Fnatic-loggan i hörnet och det faktum att bakgrundbelysningen i knapparna är röd istället för vit så hade vi trott att det var ett bättre tangentbord för kontorsbruk.
För bra är det, riktigt bra till och med. Konstruktionen är stadig som ett solitt metallblock, ytorna på både tangenter, runtom och ett tillhörande handledsstöd är behagligt matta, och på undersidan sitter extra stadiga gummiytor som gör att risken för att tangentbordet ska glida runt är minimal. Tangenterna är av Red MX Cherry-typ med linjär feedback, vilket innebär att du inte har ett ”click” vid nedslag utan det är samma tryckmotstång hela vägen. Det innebär också att det går att bygga ljuddämpat, vilket Fnatic Gear har gjort här. Det här är ett av de tystaste fullstorlekstangentbord vi testat.

Det här betyder inte att det inte har riktigt goda egenskaper för krävande spelare också. Istället för dedikerade makro-tangenter har du möjligheten att mappa om valfria tangenter till upp till tolv funktioner, som kan vara inspelade makron, eller enskilda knapptryck du vill mappa om, men även ett gäng mer jobbrealterade funktioner som klipp- och klistra, ångra, markering och utskrift. Du kan spara upp till fem olika sådana profiler som du sedan kan snabbväxla mellan. Gränssnittet för att göra inställningar och spela in makron är tyvärr inte det mest intuitiva. Är det något som vi tycker kan förbättras här är det kanske just det.
En annan intressant egenskap är att Rush Pro Silent har stöd för både N-key rollover och 6-key rollover, två olika metoder för hur den ska hantera när du trycker ner fler knappar på en gång. För gaming på riktigt hög nivå kan det vara avgörande.
För runt 900 kronor får du här ett tangentbord som har fantastisk komfort och ergonomi, skönt återhållsam och fortfarande snygg design. Det är lika bra för kontorjobb som för spel, och vi kan inte annat än helhjärtat rekommendera det. I skrivande stund hittar vi inte denna nya modell i butiker, utan där finns bara de icke-tysta varianterna, men den går att beställa med fri frakt från Fnatic Gears egna webbshop.

Fakta
Tillverkare: Fnatic GearPris vid test: 900 kronor.
Läs mer: eu-shop.fnatic.com
Logitech G Pro (betyg: 4)
Logitech G Pro – Avskalat med funktionsrik programvara
Logitechs nya speltangentbord skiljer sig lite från konkurrenterna. För det första är det betydligt mindre och smidigare än de flesta andra tangentborden på marknaden. Detta på grund av att det inte finns det inget extra numeriskt tangentbordet bredvid piltangenterna. USB-sladden är dessutom smidig och lagom lång vilket gör att den inte ligger och är i vägen på skrivbordet. Sladden kopplas till tangentbordet med ett speciellt fäste för att se till att det inte råkar kopplas ur vid stötar.Pro är i allmänhet väldigt nedbantat utan särskilt mycket extrafunktioner. När Sound Blaster till exempel satsar på att bygga ut tangentbordet så mycket som möjligt med programmerbara knappar och diverse reglage går Logitech här tillbaka till det allra nödvändigaste.

Pro väger förvånansvärt lite. Detta i kombination med att tangenterna inte har samma motstånd som andra mekaniska tangentbord ofta har gör att det till en början känns ganska billigt. Efter ett tag vänjer vi oss däremot och det är riktigt skönt att aldrig av misstag råka missa en knapptryckning på grund av att vi slirar lite på tangenterna.
Logitech har lagt tid på mjukvaran när det gäller Pro. Det finns över 300 tillgängliga program i mjukvaran för massor av spel i alla möjliga olika genrer. Inte nog med det, det finns dessutom scheman för diverse kontorsprogram, såsom Excel och Photoshop. Självklart kan du även ställa in LED-lysena efter din personliga smak, och flera effekter är riktigt snygga. Pro lyser enbart upp i tangenten och inte runtomkring, vilket uppskattas av vissa gamers.
Det är onekligen ett av de dyrare tangentborden i testet då den landar på runt 1 600 kronor beroende på återförsäljare. Om vi betalade så mycket i ett tangentbord hade vi nog önskat lite mer finesser i själva hårdvaran.
Tillverkare: LogitechG
Prisvid test: 1 600 kronor.
Pris nu: 1 415 kronor hos Proshop.
MSI GK-701 RGB (betyg: 4)

MSI GK-701 RGB – färgsprakande knappar för alla
Datortillverkaren MSI hör till en av många som numera kompletterar sina gamingdatorer med en serie möss, tangentbord och headsets. Här har vi tagit oss en titt på GK-701 RGB, ett avancerat mekaniskt tangentbord full uppsättning standardknappar och nummerknappsats, men inga extra tangenter för makron eller andra specialfunktioner. Det enda ”extra den har är en funktions-knapp med MSI:s drak-logga på, som används för att aktivera ett gäng funktioner i kombination med andra knappar.
Mekaniskt sett är det ett väldigt välbyggt tangentbord med solitt chassi och ytor i både knapparna och runtom i skönt matt och reptålig komposit. Det använder Cherry MX Sliver-switchar med guldplätering, vilka ger en distinkt klickkänsla. De är också rejält högljudda med ett skarpt metalliskt ljud vid varje knapptryck, vilket kan vara en nackdel för en del. Med N-key rolloverstöd kan du hålla högt tempo i knapptrycket utan att missa ett enda nedtryck.
Vi är dock inte helt förtjusta i dess ergonomi. Tangentbordet lutar en del uppåt i bakkant, vilket egentligen är positivt, men med tanke på att det är en hög tröskel upp till knapparna även i framkant, och dessutom en rätt så vass kant framtill, gör det att det inte finns något vettigt ställe att vila handlederna.
De flesta bra spel-tangentbord (och de flesta bra tangentbord överhuvudtaget) erbjuder ställbar bakbelysning, men här tar MSI det till nästan löjliga nivåer. Varje individuell knapp är fullt programmerbar med rgb-kontroll för valfri färg, och tangentbordet är förprogrammerat med en mängd olika effekter för detta, som tangenter som lyser upp eller sprider vågeffekter över tangentbordet när du trycker ner dem, pulserande ljusspel av flera olika slag. Inte direkt på nyttigt, men ganska kul.

Här finns också möjligheten att programmera profiler mer enstaka upplysta knappar i separat färg, och givetvis möjlighet att ställa valfri färg och ljusstyrka på hela tangentbordet. Du kan även spela in och snabbköra makron som kan tilldelas knappar, köras på loop i olika intervallhastigheter. Du kan även stänga av Windows-knappan och tangentbordet har enkel inbyggd mediakontroll via tidigare nämnd funktionsknapp.
Det mest intressanta med allt detta är att det görs helt från tangentbordet. Med många liknande tangentbord med rgb- och makrofunktioner behöver du installera ett progrm på datorn som sköter om det hela. Här sker precis allting med knappkombinationer i tangentbordet. Det har både för- och nackdelar. Fördelen är att funktionerna är kompatibla med precis vilken dator som helst. Gammal Windows, Linux, Mac, Android… bara att plugga in och köra.
Nackdelen är att det krävs att du sitter med näsan i tangentbordets ganska minimala manual för att lura ut vad alla tangentbordskombinationer gör och hur de hänger ihop. Det är inte direkt intuitivt.
Tillverkare: MSI
Pris: 1 299 kronor hos Proshop.
Razer Blackwidow Chroma v2 (betyg: 4)

Razer Blackwidow Chroma v2: Gaming-tangentbord delux
Gaming-tangentbordet Razer Blackwidow Chroma v2 är uppföljaren till Razers tangentbord med samma namn. Det här är ett mekaniskt tangentbord med klart fokus på gaming. Det syns inte minst på funktioner som “10 key roll-over anti-ghosting” (hur många knappar du kan använda samtidigt), samt “1000 Hz Ultrapolling” (hur snabb responstiden är).
Något som gör att tangentbordet sticker ut är det upplysta tangentbordet som går att ställa in. Du väljer själv hur, och vilka, tangenter som ska lysas upp i någon av de 16,8 miljoner färger det stöder. För att göra det behöver du bara ladda ner Razer Synapse där du ställer in gaming-tangentbordets färger. Till exempel kan du välja att olika tangenter ska lysa upp beroende på vilket spel du kör.
Razers tangentbord är inte något tangentbord du köper för att jobba på, men som gaming-tangentbord är det ett alldeles utmärkt köp – om du är väldigt seriös med gaming. De mekaniska tangenterna är sköna och responsiva när du lirar och färgerna underlättar när du snabbt ska hitta rätt tangenter. Men för 1 900 kronor är det definivt inte ett tangentbord för casual gamers.
Tillverkare: Razer
Pris vid test: 1 889 kronor.
Pris nu: 1 590 kronor hos Netonnet.
Läs mer: www.razerzone.com
Razer Huntsman Elite (betyg: 4)
Razer Huntsman Elite: Extremt högljutt, men bra i övrigt
Huntsman Elite är ett gamingtangentbord utrustat med en ny typ av knappswitch framtagen av Razer. De kallar den för opto-mekanisk, vilket innebär att varje knapp har en liten ljuskälla och en sensor. Trycker vi ner knappen når ljuset sensorn och knappkommandot triggas. Det ger en väldigt direkt och snabb respons i knappen. Det ska också göra att tangentbordet tål fler knapptryck innan det slits ut, då det har färre rörliga delar än normalt.Trots detta är det ett av de mest högljutt klickande tangentbord vi någonsin upplevt. Det har rätt så linjär tryckkänsla men ger ifrån sig ett tydligt och vasst klickljud strax efter att brytaren aktiveras. Det lär definitivt störa omgivningen om du inte sitter helt ensam på din kammare.

Själva knapparna är aningen högre placerade än på en del andra tangentbord, men det är inget problem tack vare ett mycket bekvämt handledsstöd som fästs med ett magnetlås framtill. Tangentbordet har också snygga separata mediaspelarkontroller med behändig volymratt som också kan ställas in att till exempel kontrollera skärmljustyrka.
Märkligt mellanslag
En sak vi inte gillar är mellanslagstangenten som är trögare än de andra och inte registrerar kommandon om vi trycker ner den ut mot hörnen. Beroende på hur du är van vid att trycka kan det vara ett icke-problem eller ett jättebekymmer. Men när knappen nu är bred så anser vi att man ska kunna använda hela dess bredd, inte bara 50 procent i mitten.Med 10 key rollover-funktion och snabb avläsningsfrekvens på 1000 Hz är Huntsman Elite annars absolut lämpat för de allra mest krävande spelarna. Det har också full rgb-bakbelysning per knapp via modulen Chroma i kontrollprogrammet Synapse. Med Chroma går det även att få ljuseffekter medan du spelar med flera populära spel. Detta går till och med att koppla ihop med ett Philips Hue-system för ljuseffekter i hela rummet. I Synapse har du också stora möjligheter att programmera tangentbordsmakron.

Det högljudda klicket och dess osmart konstruerade mellanslagsknapp kan vara saker som avskräcker, liksom det höga priset på över 2 000 kronor. Är det inga hinder för dig så är detta för övrigt ett välbyggt, bekvämt och snabbt tangentbord med alla funktioner du kan tänkas behöva, plus ett par till.
Fakta Razer Huntsman Elite
Tillverkare: RazerPris vid test: 2 149 kronor.
Pris nu: Från 1 999 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: www.razerzone.com
Roccat Isku+ Force FX (betyg: 4)

Roccat Isku+ Force FX – funktionsrikt men plastigt
Isku+ Force FX är ett förvirrande tangentbord. Det är fullständigt smockfullt med små, smarta extrafunktioner. Här finns allt från rgb-kontroll på bakgrundsbelysningen, total mappningsmöjlighet på alla tangenter, fem extra makroknappar, förinställda profiler för ett tjugotal av de mesta populära pc-spelen (och givetvis möjlighet att skapa och spara dina egna profiler).Vi hittar också separata mediekontrollknappar, det går att få ljudeffekter när du trycker ner tangenter (!) och en handfull andra liknande egenskaper. Tangentbordet har också alla de anti-ghosting-funktioner, snabb responstid och liknande som kräsna gamers är ute efter.
Den mest intressanta funktionen är att Q, W, E, A, S och D inte bara är vanliga tangenter, utan har tryckkänslighet. Det gör att du i vissa spel kan få olika utslag beroende på hur hårt du trycker ned knappen, lite som analogstickan på en spelkontroll. I ett rallyspel kan du till exempel gasa olika mycket och inte bara få fullt utslag till höger och vänster när du styr. Allt går att kalibrera och trimma i detalj, per spel, i samma program.
Samtidigt tycker vi att det tappar bort själva huvuduppgiften, att vara ett bekvämt tangentbord. Hela chassit känns stumt och tråkplastigt och det är ingen direkt kvalitetskänsla att trycka ned tangenterna. Det är inte direkt dåligt, tangentlayouten är helt rätt och Roccat får plus i kanten för den mjukt avrundade mellanslagstangenten, men i ren kvalitetskänsla från knapp till knapp har vi upplevt bättre i den här prisklassen. Högt placerat handledsstöd gör också att tangenterna vid nerdtryck hamnar onaturligt lång ner. Med mer lyxfaktor hade det här varit ett toppentangentbord, nu är det bara lovande.
Tillverkare: Roccat
Pris vid test: 969 kronor.Pris nu: Från 599 kronor hos Prisjakt.
Roccat Skeltr (betyg: 4)

Roccat Skeltr: Docka och spela
Skeltr från Roccat är ett rejält tangentbord för riktiga pc-gamers. Det som gör den här modellen unik är integrationen med din smartphone eller surfplatta. På ovansidan sitter nämligen en dockninglist där du kan lägga din mobil. På tangentbordet finns en knapp som låter dig växla mellan att styra pc:n till att låta dig svara på sms och Facebookmeddelanden på mobilen, om du kopplat in den bia bluetooth. Du kan även ansluta ett headset direkt till tangentbordet och även här med en knapptryckning växla mellan dator och mobil enhet. Smart!Gaming-tangentbordet lyser upp läckert i mörkret och du kan anpassa belysningen efter egna önskemål i fem olika zoner. Knapparna på Skeltr är mjuka att skriva på, och tack vare gummimembrantekniken är tangentbordet dessutom nästan ljudlöst. Men det blir lite svampigt, och inte lika precist som med mekaniska tangenter, vilket framför allt märks när du spelar spel där du kommer upp i tempo.
Skeltr är helt klart ett påkostat gaming-tangentbord med läcker belysning, unik integration med mobila enheter och ergonomisk design. Men avsaknaden av mekaniska brytare i kombination med det höga priset gör att vi ändå inte är helt nöjda.
Tillverkare: Roccat
Roccat Vulcan 121 Aimo (betyg: 4)
Roccat Vulcan 121 Aimo – kantigt, ljusstarkt och stabilt
Med Vulcan 121 Aimo satsar Roccat på plan och stadig design. Det har en relativt tunt men massivt metallchassi i botten och höga tangenter med linjära switchar av egen design kallade Titan. Mekaniska känslan när man använder det är av riktigt hög kvalitet, med precis rätt motstånd och snabb respons. Det finns också en version med Brown Tactile-switchar men den har vi inte haft tillfälle att testa.Tangenterna är av upphöjd typ med fritt emellan och under dem samt minimal springa ner till själva switchmekaniken. Det innebär att det är extra lätt att hålla rent. Det innebär också att knappar sitter lite högt och på lösa plattformar, vilket kan vara lite ovant för en del användare. Det är också lite kantigt och vasst runt tangenterna, och vi finner att vi ofta fastnar på kanterna när vi ska ”av” en nedtryckt tangent, då vi vill röra oss i sidled direkt till nästa.

Det enda negativa rent mekaniskt är annars att switcharna är rätt så högljudda. Det här kan störa både folk i och utanför ditt rum, för att inte tala om hur det kan låta om du har röstchatt eller en mikrofon igång för streaming.
Tangentbordet har inga extra funktionsknappar utöver standarduppsättningen för ett Windows-tangentbord, men det har extra ett extra Game Mode-läge som gör att navigationsknapparna upp till (Ins, Home och så vidare) kan användas som sex stycken lättillgängliga makroknappar.
I Game Mode stängs också Windows-knappen av och Caps Lock-tangenten blir till en extra funktionstangent för andra knappkombinationer du kan programmera i programmet Roccat Swarm, där du också gör andra tangentbordinställningar som tangentrepetition. En kul effekt är att du kan få artificiellt tengenttrycksljud. Men det överröstas av knapparnas naturliga klickande.
Det är här du också kan ställa in sådant som rgb-bakbelysningen. Du får inte kontroll per knapp, utan tangentbordet är indelat i zoner. Men i dessa får du tillgång till ett gäng vanliga effekter, statiskt ljus pulserande svepande ljusspel, och så vidare.
Bakbelysningen är ovanligt stark men kan justeras snabbt med en ratt på tangentbordet som kan växla mellan att kontrollera ljusstyrka och volym på datorns systemljud. Tyvärr går det inte heller då att få särskilt dämpas ljus, alternativen är någonstans mellan ljusstarks och extremt ljusstarkt, eller helt släckt.
Produktnamn: Roccat Vulcan 121 AIMO Red Speed Switch
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Roccat
Rek. cirkapris: 1 299 kronor.
Pris nu: Från 1 299 kronor hos Proshop.
Sound Blaster X Vanguard (betyg: 4)

Sound BlasterX Vanguard K08: Flashigare tangentbord får man leta efter
Creative är ett företag som de flesta känner igen för sina hörlurar och högtalare, inte sällan med lite udda design. Vanguard K08 är deras första tangentbord och ingår i Sound BlasterX-serien, en serie prylar utsmyckade med regnbågens alla färger utformade för gamers.
Det mest uppseendeväckande med Vanguard K08 är vågen av neonfärger som blinkar under tangenterna och nästan bländar spelaren. Det tar bara några minuter innan man är lätt illamående av effekten och snabbt letar upp Creatives mjukvara för att styra LED-lysena.
Programvaran erbjuder alla alternativ en gamer någonsin kan behöva för att anpassa skrivbordet till sitt eget. Här kan du byta funktioner på knappar, stänga av dem, eller varför inte ge dem en sekvens? Detsamma gäller med ljuset, du kan anpassa alla tangenter för sig och får välja mellan alla färger du kan tänka dig (även om nyanserna i ärlighetens namn alltid blir en med neonversion än den färg du ställde in).
Bland tangentbordets absolut största nackdelar är sladden. Den är minst sagt klumpig. Inte nog med att längden känns lite överflödig och är helt oflexibel, tjockleken på sladden gör den svår att tråckla ihop och gömma. Längden kan i och för sig vara en fördel för gamern med stor skärm som vill sitta lite längre bort från datorn, men för den som vill sitta vid ett skrivbord framför skärmen är den tjocka kabeln mest i vägen.
Creative påstår själva att de mekaniska tangenterna är tryckkänsliga och reagerar snabbare än andra tangentbord. Att de skulle känna av trycket gradvis är ingenting som märks när vi testar tangentbordet, men visst reagerar det snabbt.
Förutom de vanliga tangenterna som bör finnas på alla gamingtangentbord finns även fem ”microknappar” längst ut på vänster sida. De här kan gamern själv programmera, vilket kommer väl till pass i de spelen där snabba genvägar är skillnaden mellan liv och död.

Kort sagt är det här är tangentbordet för dig som vill styla med dina coola LED-lysen, sitter långt bort från datorskärmen eller har någonstans att gömma en otymlig sladd och har ett behov av extra programmerbara tangenter. I andra scenarion är det svårt att berättiga den relativt mastiga prislappen.
TIllverkare: Creative
Pris vid test: 1 699 kronor.
Pris nu: Från 1 199 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: us.creative.com
Xtrfy XG-K2-R-RGB (betyg: 4)
XG-K2-R-RGB: God byggkvalitet med få missar
Svenska Xtrfy ägs av Ninjas in Pyjamas. För alla er som inte levt under en sten, alternativt har noll koll på esport, är det alltså ett av världens mest kända esportlag, som firar mängder av triumfer världen över. Förutom att plocka hem vinstpengar försöker man även håva in slantar med sin hårdvarusatsning, som inkluderar headset, tangentbord och möss – samtliga framtagna med esport i åtanke.
I det utbudet hittar vi tangentbordet XG-K2-R-RGB, som enligt Xtrfy själva ska palla gaming på professionell nivå. Vi snackar alltså ett mekaniskt tangentbord av traditionell gamingtyp – det vill säga, svart färg och med möjlighet att lysa i en mängd olika färger (16,8 miljoner för att vara exakt). Liksom vilket annat gamingtangentbord slipper vi också oroa oss över att trycka på många knappar samtidigt, här registreras allt.
Vikten landar på 1,25 kilo, så det väger en hel del. XG-K2-R-RGB kopplas in med en textilförklädd och stryktålig sladd, alltså precis som sig bör för ett tangentbord med esportfokus. Designen överlag känns gedigen och stryktålig.
Det som förmodligen är viktigast av allt med ett gamingtangentbord är dess switchar. Till skillnad från många av konkurrenterna har Xtrfy valt Kahili Red på den här punkten – ett val som kanske inte känns helt självklart. Kahili Red har fått en del kritik, bland annat för hållbarheten. Det här är dock inte något vi själva upplevt, utan bara läst oss till – så ta det med en nypa salt. De är åtminstone behagliga att använda, och låter precis så härligt som bara ett mekaniskt tangentbord kan göra.
Precis som gällande Xtrfys headset- och gamingmodeller får vi inte tillgång till någon mjukvara. Det är naturligtvis en besvikelse, men det mesta går ändå att ställa in direkt via tangentbordet så det är inte något jättestort problem.
Överlag är XG-K2-R-RGB ett välbyggt och mångsidigt tangentbord, som inte har några större nackdelar rent konstruktionsmässigt. Brist på mjukvara stör dock, och prismässigt hamnar det några hundralappar för mycket.
Tillverkare: Xtrfy
Pris: 1 590 kr hos CDON.