Google Chrome och Microsoft Edge är inte de enda webbläsarna. Uppstickaren Brave lockar med respekt för din integritet – och stopp för censur.
Av Martin Appel
PC för Alla
Många makthavare gör allt de kan för att blockera och censurera internet. Ett sätt att gå runt det här är att använda ett system som kallas inter-planetary file system (ipfs). Tanken är att information som har blockerats ska kunna spridas via alternativa vägar. Den här tekniken användes exempelvis när Turkiet valde att blockera nätuppslagsverket Wikipedia.
Tidigare har det krävts speciella program för att använda ipfs, men nu har tekniken byggts in i webbläsaren Brave.
Men Brave är inte bara intressant för den som lever i en diktatur. Webbläsare har också profilerat sig på att skydda användarnas personliga integritet genom att stoppa spårning och övervakning. Det går också att surfa extra privat med hjälp av anonymiseringsnätverket Tor. Precis som exempelvis Microsoft Edge och Google Chrome bygger Brave på Chromium. Det gör att du kan surfa till webbsidor utan att de ser konstiga ut.
Bakom Brave står bland annat Brendan Eich, som var en av männen bakom webbläsaren Firefox och programmeringsspråket Javascript.