Använd din Raspberry Pi som smarta hemmet-hub
Att skapa ett smart hem är både roligt och hjälper att göra vardagen lite bekvämare, men det är lätt hänt att kostnaderna för lampor, usb-stickor, sensorer och andra produkter skenar iväg. Har du en Raspberry Pi kan du dock spara flera hundralappar, kanske rentav tusenlappar, genom att använda den som hubb för ditt smarta hem-system.Med mjukvaran Home Assistant går det att styra och automatisera dina smarta hemmet-prylar via ett smidigt användargränssnitt på datorn eller via mobiltelefonen. Du kan bland annat dimma belysningen när du börjar titta på en film eller slå på lamporna vid en specifik tidpunkt. Inställningsmöjligheterna är många och priset en bråkdel av vad andra smarta hemmet-hubbar kostar.
Att installera och komma igång med Home Assistant tar mindre än en timme. Det går installera Home Assistant via LX Terminal i operativsystemet Rasbian, men i den här guiden kommer vi att visa hur du förvandlar din Raspberry Pi till en dedikerad hubb. Vi använder själva en Raspberry Pi 3 Model B i denna guide då senaste modellen, Raspberry Pi 3 model B+, i skrivande stund inte har stöd för Hass.io, vilken är skivbilden vi använder för att installera Home Assistant. Har du en Model B+ finns den alternativa skivbilden Hassbian istället.

Home Assistant fungerar med mängder av olika smarta hemmet-teknologier, inklusive Nest, We Mo, Philips Hue, Wink, Z-Wave och många fler. Sistnämnda är en standard med över tusen certifierade enheter och omfattar allt från ljus-dimrar till termostater och dörrlås. Som illustrerande exempel i den här guiden kommer vi att använda två produkter baserade på Z-Wave: en Z-Stick Gen5 från Aeotec och en Hank Smart Plug. Med dessa kommer vi att kunna styra när vi vill slå på och stänga av lampor i vardagsrummet.
Vad du behöver
Här följer en komplett checklista över vad du behöver för att förvandla din Raspberry Pi till en smarta hemmet-hubb. Det går förstås utmärkt att använda andra enheter än de två Z-Wave-produkt vi listar här – när du väl kommit igång med Home Assistant är det helt upp till dig vad du vill ansluta till din nya hubb.- En datorskärm med hdmi-anslutning. Från cirka 1 100 kr, finns att köpa bland annat hos Webhallen och CDON.
- Raspberry Pi 3 Model B. Kostar 349 kronor hos Webhallen.
- Hdmi-sladd. Kostar mellan 130 och 300 kronor hos Kjell och Company, finns i fyra olika längder.
- Usb-tangentbord. Finns till exempel att köpa från 100 kronor hos CDON.
- Usb-datormus. Finns till exempel att köpa hos CDON för från 43 kronor.
- En strömadapter med strömstyrka att driva både dator och eventuella tillbehör utan problem, gärna 5 V och 2,5 A. Kostar 159 kronor hos Ginza.
- Ett microsd-kort. Till exempel det här med 32-400 GB lagring från 200 kronor hos Kjell och Company.
- En nätverkskabel (valfritt). Till exempel den här för 50 kronor hos Kjell och Company (finns i olika längder upp till 50 meter).
- Z-Wave usb-dongel. Vi rekommenderar Z-stick Gen5, den kostar 449 kronor hos CDON.
- Z-Wave-enhet. Vi använder Hank Smart plug som kostar 429 kronor hos M.nu.
Installera Home Assistant
För att förvandla din Raspberry Pi till en dedikerad smart hubb behöver du först ladda ner skivbilden Hass.io från utvecklarens hemsida. Formatera ditt micro-sd-kort till fat 32, förslagsvis med SD Formatter, och lägg sedan in Hass.io-filen på kortet med hjälp av lämpligt program. Vi använder Apple Pi-Baker på Mac och 7 zip på Windows. Sätt in micro-sd-kortet i din Raspberry Pi och anslut övriga kablar som behövs för att använda den. Anslut även Z-Stick i ett av usb-uttagen. Du behöver inte koppla in några enheter i detta läge.
När du ansluter din Raspberry Pi till ett strömuttag kommer den att ansluta till internet och ladda ner den senaste versionen av Home Assistant. Det här kan ta upp till 20 minuter och under tiden kommer du bara att kunna vila ögonen på Home Assistant-loggan på skärmen. Passa på att koka lite kaffe, för när nedladdningen är färdig är det dags att börja konfigurera.
Så konfigurerar du din Home Assistant
Användargränssnittet för Home Assistant hittar du antingen på webbadressen http://hassio.local:8123 eller <Ange här ip-adress för hass.io>:8123. Så länge installationen pågår kommer Home Assistant-loggan att visas på sidan. När installationen är färdig uppdateras sidan automatiskt.
En viktig fil som du kommer att använda är configuration.yaml, vilken innehåller all information för Home Assistant om vilka enheter du vill ansluta till den. En standardversion av denna fil skapas första gången som Home Assistant startas. Det är viktigt att allt som skrivs i filen är korrekt formaterat för att det ska fungera som avsett, så var noga med att ange rätt antal mellanslag och liknande. Ett mellanslag för mycket kan resultera i att konfigureringen inte fungerar.

Du kan alltid testa din konfigurering genom att gå in på Konfiguration, Allmänt och sedan klickar på Kontrollera konfigurationen.
Det går att arbeta med konfigurationer på två olika sätt, antingen via Samba/Windows Networking eller Configurator. Den förstnämnda är ämnad för dig som vill göra konfigureringar via ett textgränssnitt, medan Configurator gör det möjligt för oss att sköta det via webbgränssnittet. Oavsett vilket du föredrar finns båda alternativen att ladda ner som add-ons direkt via gränssnittet.

Du hittar dem genom att klicka på Hass.io-knappen i vänster menyruta och sedan under Add-on Store. Vi kommer här att använda oss av Configurator eftersom vi vill jobba i webbgränssnittet och kunna ha smidig åtkomst via mobilen. Klicka på Configurator och välj Install.
När installationen är färdig får du möjlighet att ange en del inställningar såsom att lösenordskydda din Home Assistant. Ändra användarnamn och lösenord från admin och null till något du föredrar – glöm bara inte att ange dem inom ” ”-tecken. Klicka på Save och sedan Start. Knappen Open Web UI kommer nu att poppa upp. Klicka på den för att komma till configuration.yaml-filen.
Härnäst vill vi kunna ha direkt åtkomst till Configurator via sidmenyn till vänster. Det kan vi fixa genom att lägga till nedanstående rader i configuration.yaml-filen:

Klicka på Save-ikonen uppe i högra hörnet. För att ändringarna ska träda i kraft behöver du starta om Home Assistant. Det gör du genom att gå in på Konfiguration, sedan Allmänt, Starta om Home Assistant. Efter omstart finns Configuration från och med nu tillgängligt direkt via sidmenyn.
Kom åt Home Assistant utanför hemmet
Förmodligen vill du kunna nå Home Assistant även om du inte är hemma. Med hjälp av Hass.io-tillägget Duck DNS kan du säkert fjärransluta till Home Assistant via en webbläsare. Börja med att surfa in på http://www.duckdns.org och logga in med en av login-knapparna som finns till hands.
Du kommer att se bland annat ett långt nummer kallat token. Vi kommer att använda oss av detta nummer strax så kopiera det. Ange även ett domännamn i fältet sub domain och klicka add domain. Detta blir url-adressen du senare anger i webbläsaren när du vill fjärransluta till Home Assistant. Om domännamnet inte är upptaget kommer det att dyka upp i en lista tillsammans med din ip-adress.
Nästa steg är att ställa in portvidarebefordran från din router, från tcp-port 443 (standard för ssl-krypterad trafik) till port 8123 på din Raspberry Pi:s ip-adress. Du ska ange ip-numret som är listat för Hass.io. Processen för detta kan se lite annorlunda ut beroende på vilken router du använder, så ett tips är att söka på din routers modellbeteckning samt ”port forwarding” för att hitta en guide över hur det ser ut på just din router. När du är klar, starta om din router från webbläsaren.
Gå tillbaka till Home Assistants användargränssnitt. Klicka på Hass.io-knappen i sidmenyn och välj add-on. Ladda ner tillägget för Duck DNS. När detta är gjort behöver du göra några snabba inställningar i Config-fältet.

Ange true under accept terms. Lägg sedan in ditt token-nummer som angavs på Duck DNS-hemsidan och placera det efter ”token”. Ange numret inom ” ”-tecken precis som bilden visar. Byt ut “carbar6.duckdns.org” mot ditt eget domännamn. Klicka på Save-knappen och sedan Start för att aktivera Duck DNS-tillägget.
Gå härnäst till configuration.yaml-filen genom att klicka på Configuration i sidmenyn. Sök i filen efter html: och lägg in följande konfiguration under:

Under base_url anger du ditt domännamn igen och det lösenord du vill använda för att komma in på domänen. Spara därefter filen. Kom ihåg att om du vill kontrollera att konfigurationen är korrekt är det bara att klicka dig in på Konfiguration, Allmänt och sedan välja Kontrollera konfigurationen.
Nu återstår det bara att starta om Home Assistant. Klicka på Konfiguration, sedan Allmänt, Starta om Home Assistant. Omstarten kan ta några minuter. För att komma åt Home Assistant anger du från och med nu ditt valda domännamn i url-fältet på din webbläsare.

För att på enklaste möjliga sätt nå Home Assistant via mobilen öppnar du sidan via din webbläsare, sedan väljer du Inställningar och Lägg till på startskärmen. Smidigt, eller hur?
Anslut och styr enheter i Home Assistant
Nu när du har Home Assistant igång och enkelt kan göra justeringar i configuration.yaml-filen är det äntligen dags att lägga till enheter till din hub. Processen för att integrera en produkt kan se olika ut beroende på vilken produkt du använder. Vi använder som sagt en Z-Stick och en Hank Smart Plug för att kunna styra lampor. Med Z-Stick inkopplad i vår Raspberry Pi behöver vi först ange följande i configuration.yaml:
Detta gör att Home Assistant hittar vår Z-Stick. Spara ändringen och starta om Home Assistant. Nu är det bara att ansluta vår Smart Plug i ett eluttag varpå den automatiskt kommer att söka efter en hub att koppla upp sig mot. Om uppkopplingen fungerar kommer du att kunna se och styra den anslutna enheten i Home Assistant direkt från Översikt-vyn med ett enkelt knapptryck – både från datorn och mobiltelefonen, hemma eller på resande fot.

Men om du inte vill hålla på att styra dem manuellt? Du kanske vill att lamporna tänder sig själva när det börjar bli mörkt ute? En av många finesser med Home Assistant är automatiseringar. Det finns ett antal inbyggda automationer du kan använda dig av, men många typer av konfigurationer gör du själv. För att säga åt Home Assistant att släcka dina lampor när solen gått anger du följande i configuration.yaml-filen:

Det här är bara ett exempel på en enkel konfiguration. Det går att skräddarsy inställningarna mycket mer efter dina egna önskemål –– exempelvis kanske du inte vill att lamporna automatiskt tänds en dag när du inte är hemma. Det går ordna. Du kanske bara vill att vissa lampor i vissa rum ska tändas? Det går också lösa. Möjligheterna med Home Assistant är många och vi hoppas den här guiden har gett dig en bra uppstart och lite blodad tand att fortsätta leka med din nya, superbilliga smarta hemmet-hub.