Spectre X360 14
Pris: 19 990 kr hos Mediamarkt
Spectre X360 finns i tre storlekar, med namnen Spectre X360 13, Spectre X360 14 och Spectre X360 15. Man skulle därför kunna tro att det handlar om en 13-, en 14- och en 15-tummare. Men så är inte fallet.
Omdöme
Positivt
- Hög prestanda.
- Många smarta extrafunktioner.
- Hög byggkvalitet och bra ergonomi.
- Stylus-stöd och penna.
Negativt
- Få anslutningar, kan bli opraktiskt för vissa kontakter.
- Sureview är verkligen inte för alla.
- Aningen tung för formatet.
- Bloatware.
Datorn är därmed inte särskilt stor. Den är inte särskilt bred, men i gengäld har den ett par centimeter extra på längden. Spectre är premiumdatorer för konsumenter från HP och det är ett lyxigt och påkostat bygge rakt igenom: ett solitt metallchassi med varmt matta grå ytor och detaljer som glänser i koppar.
Det är en slimmad dator med klanderfri byggkvalitet. Designen präglas av ett gäng 45- och 90-gradiga vassa vinklar som ger Spectre-serien en unik stil. Det är lite på gott och ont, du får en dator som har en utpräglat egen och riktigt elegant stil, men det kan bli aningen opraktisk vid vissa tillfällen.
Förkärleken för vassa hörn gör den mindre bekväm att bära. Vikten hade eventuellt kunnat hållas lägre med mer återhållsam design. Det vi mest stör oss på är utstickande små vinklar runt datorns externa portar, vilket gör att det finns risk att en del kontakter inte går att plugga in hela vägen. Du har inte heller särskilt många portar. Två thunderbolt 4 av typ c, en usb 3 av typ a samt en hörlursport. Strömadaptern ansluts till en av thunderbolt-kontakterna.
Bra mikrofon för samtal
Insidan av skärmlocket är täckt av Gorilla Glass och ett välbyggt och bekvämt tangentbord sträcker ut sig hela vägen till datorns kanter. Datorn har integrerad fingeravtrycksläsare i tangentbordet. Du kan logga in biometrisk med ansiktet tack vare att webbkameran har sällskap av en ir-kamera.
Webbkameran är annars allt annat än märkvärdig, en 720p-kamera som levererar släpig bild, men med trevligt sval färgbalans och relativt lite brus. Däremot får HP pluspoäng för väldigt bra inbyggda mikrofoner som ger stark och naturlig röstupptagning med minimalt bakgrundsbrus.

Datorn finns i flera olika konfigurationer, inte bara med olika processor, minne och lagring, utan också med olika bildskärmar. De har alla samma storlek och alla har stöd för pek samt tryckkänslig pekpenna. En sådan medföljer också, perfekt för skissande eller anteckningar, även om svarstiden i den kunde har varit bättre.
Fina färger men skydd som stör
Modellen vi testat har en ips-skärm med 1 920 x 1 280 bildpunkter, nära srgb-klass utan att riktigt matcha den helt och hållet, jämna toningar, neutral färgåtergivning och inga större problem med kontrasten. Enligt specifikationerna ska den ha en maxljusstyrka på hela 1 000 cd/m2, men det ser vi inte av när vi använder den. Skärmen är ljus, men inte så intensiv, inte ens med automatisk ljusstyrka på och placerad i direkt solsken.
Skärmen i just vår testade modell är också speciell. Den har HP:s insynsfilter Sureview installerat, något vi tidigare sett på en del utpräglade business-datorer från HP. Det innebär att den har ett extra lager som begränsar betraktningsvinklarna (du aktiverar Sureview med en knapp på tangentbordet). Funktionen dämpar ljusstyrkan överlag, men gör det framför allt svårare för andra att snegla på din skärm för att se vad du skriver.
Men det är långt från omöjligt. Den som tittar lite halvsnett över din axel kommer fortfarande att kunna läsa allt. Men i vissa situationer, om du till exempel har en bordsgranne, blockerar den deras insyn helt. Problemet med Sureview är att det påverkar bilden markant även när det inte är aktiverat. Skärmen har påtagliga problem med ojämn ljusstyrka och den har betraktningsvinklar som känns mer som en gammal tn-skärm.

Fler och kanske smartare skärmval
Vinklar du bara skärmen lite fel tappar du mycket i kvalitet. Det blir en extra stor nackdel i en flippbar dator som denna, där du vill kunna använda den uppställd i bio-läge, hopfälld som rityta eller som en bärbar dator.
Visst kan det finnas användare som har behov och nytta av funktionen, men för de allra flesta skulle vi avråda från just denna modell med Sureview.
Allt annat i datorn är av högsta klass för alla typer av användare. Prestandan är i topp med 11:e generationens Intel Core i7-processor, 16 gigabyte minne och en riktigt snabb ssd på hela 1 terabyte. Den ger oss kort och gott så bra prestanda och förutsättningar som en Windows-laptop i detta lilla format just nu kan leverera.
Blandad knippe program
HP håller prestandan på topp med effektiv kylning som inte är särskilt högljudd. I kontrollprogrammet HP Command Center kan du dessutom välja en tyst profil, som ger dig nästan fläktlös drift, med bara lite aktiv kylning i nödfall, men då med begränsade prestanda.
Här kan du också kontrollera nätverksanvändning för olika appar samt aktivera funktionen Fokusläge. Det dämpar ljuset på allt utom det fönster som är aktivt. En rolig effekt som kan vara behaglig för arbete, men kanske framförallt för att ytterligare spara energi om du har oled-skärm. På en ips-skärm som denna gör en sådan funktion ingen skillnad för strömförbrukningen.

Mjukvarumässigt är det inte helt fritt från bloatware, utan vi får med en handfull prova på-program som vi lika gärna kunde laddat ned och testat själva. Medföljande virusskyddet McAfee Livesafe är dock en helårslicens, så det är ett plus i kanten. Utöver det finns här en handfull HP-program för enstaka funktioner, som till exempel inställningar för pennan, samt Bang & Olufsens ljudkontrollprogramvara.
Högklassiga högtalare
Högtalarna levererar övertygande bra ljud. Det är bra tryck i ljudet, såväl distinkt som detaljerat och passar lika bra för film, röster och musik. Eller spel om du känner dig manad till det, trots att grafikkretsen inte är riktigt lämpad för det samt att skärmformatet kan ställa till med upplösningen i många titlar.
Batteritiden övertygar, med mellan tre och hela 21 timmar beroende på hur hårt vi belastar processor, wifi och skärm. Maxtiden får du i princip inte, om du inte är extremt sparsam med hur den används, men en normal dags blandad användning med dämpad, men fortfarande tydlig ljusstyrka, klarar den med god marginal.
Det mesta med HP Spectre X360 14 håller riktig hög klass. Vi är inte helt övertygade av ett par designval och det är långt ifrån den lättaste datorn i den här klassen. HP har i dagsläget ingen extremt viktoptimerad 13-tummare på konsumentsidan i vare sig Spectre eller Envy-serien, även om ett par modeller än några gram lättare.

Du bör tänka en extra gång innan du slår till på modellen vi testat här, med tanke på Sureview-filtret. Annars finns det som sagt mer intressanta alternativ.
Specifikationer
Produktnamn: Spectre X360 Convertible 14-ea0033no
Testad: Mars 2021
Tillverkare: HP
Processor: Intel Core i7-1165G7, 2,8 GHz quad core
Grafik: Intel Iris Xe Graphics G7
Minne: 16 GB ddr4x
Lagring: 1 TB ssd, plats för mikro sd
Bildskärm: 13,5 tum blank ips, 1920×1080 bildpunkter, multitouch, stylus-stöd
Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello
Anslutningar: 2st thunderbolt 4, usb 3 typ a, headset
Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0
Operativsystem: Windows 10 Home
Övrigt: Bakbelyst tangentbord, insynsskydd, tpm, fingeravtrycksläsare, vikbar till surfplatteläge, styluspenna
Ljudnivå: 0-37 dBa
Batteritid: 2h 55min (hög belastning), ca 21h (låg belastning)
Storlek: 32,4 x 22 x 1,7 cm
Vikt: 1,3 kg
Rek. pris: 19 990 kr
Aktuellt pris: 19 990 kr hos Mediamarkt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 4 364 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 289 poäng
Geekbench 5, cpu: 5 160 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 508 poäng
Geekbench 5, grafik: 16 437 poäng
Disk, läsning: upp till 3 383 MB/s
Disk, skrivning: upp till 3 091 MB/s