Huawei Matebook X 13: Finslipad lättviktare för mobilt kontorsjobb
Nya tunnisen från Huawei håller lyxkänslan i topp, höjer plikttroget prestandan och levererar ovanligt bra ljud. Men Huawei behöver bli snabbare på bollen för att hänga med.
Nya Matebook X 13 är en välbehövlig uppgradering av en dator som vi gillade när den kom men som har några år på nacken. Tyvärr är den illa tajmad, så den börjar redan kännas omodern. Det är dock ett snyggt slimmar bygge som överraskar positivt på ett par punkter. På vissa andra punkter hade vi kanske önskat oss lite mer. Framförallt stör sig batteritiden inte i konkurrensen med andra liknande laptops släppta senare samma höst. Därför kan vi inte rättfärdiga ett högt betyg. Läs även: Test av lätta ultrabook-datorer
Matebook X 13 testades oktober 2020 och uppdaterades januari 2021 med nytt pris och aktuellt omdöme.
Matebook X är Huaweis mest kompakta och slimmade laptop. När vi senast testade den 2017 var den en uppenbar konkurrent på pc-sidan till gamla 12 tums Macbook, som sedan dess fallit ur Apples sortiment. Format snäppet mindre än en traditionell 13-tummare, med slimmade former, hög lyxfaktor och låg vikt. Men Huawei kör vidare på formatet och har nu släppt en ny modell med namnet Matebook X 13.
Testad produkt: Huawei Matebook X
Pris: 10 990 kronor på Netonnet Den är tekniskt sett en 13-tums-laptop, men med en skärm på exakt 13 tum istället för vanliga 13,3, och i 3:2-format istället för 16:9. Det gör skärmen smalare men högre, men då skärmkanterna är minimala även upptill och relativt små i nederkant där ytan delvis viks bakom chassit vid uppfällning, blir datorn inte överdrivet stor på den längden heller.
Matebook X är för övrigt precis under 1,4 centimeter tjock och väger aningen över ett kilo. 1,36 millimeter enligt Huawei, men då räknar de inte med gummifötterna på undersidan. Den är klanderfritt byggd i aluminium, med glasyta framför dess högupplösta pekskärm, och en överraskande solid känsla i gångjärnet.
Metallytan har fått en ny typ av finish, som faktiskt ger den en lätt keramisk känsla att hålla i och vila handlederna på när du jobbar. Det höjer lyxkänslan lite ytterligare. Datorn kommer i två färger. En djupt blågrön som Huawei kallar Forest Green, samt Silver Frost som är mer klassiskt aluminiumgrå. Men även den har ett vagt skimmer av blå ton. Den gröna modellen kommer dock inte till Sverige förrän lite senare, i mitten av november.
Få portar, snabbare wifi
På sidorna hittar vi samma uppsättning portar som i föregångaren, det vill säga en usb 3 av typ c på vardera sida, plus ett analogt hörlursuttag. Men usb-portarna är aningen uppgraderade, så nu fungerar det att ansluta laddare på bägge portarna. För övrigt stödjer bägge också anslutning till displayport. Trådlösa uppkopplingen är också uppgraderad till wifi 6. I paketet ingår också Huaweis lilla dockningsdosa med vga, hdmi och en stor usb-port. Den Matebook X vi fick testa är den silvriga. Vill du vänta in färgalternativ så kommer det en grön om en månad. De är för övrigt identiska. I det kompakta paketet har Huawei lyckats få plats med ett rymligt tangentbord och sträcker sig från kant till kant och är överlag mycket välbyggt. Det är inget mekaniskt fel på knapparna, men slaghöjden är verkligen i minsta laget. Det är inte så illa som i just gamla Macbooken med sitt udda butterfly-tangentbord, men det delar en del vibbar med just det.
Med det lilla utrymme de har att röra sig med i ett så här slimmat bygge kanske det inte går att undvika. Därför är det i alla fall bra att ytorna utnyttjats väl. Tangentbordet har bakbelysning i tre steg, men även när det lyser som mest är det relativt dämpat. Musplattan har fått sig en rejäl uppgradering, med en design som går ända ut i nederkanten, och både mekanisk svikt i ytan och haptisk feedback bakom som ger den rätta klickkänslan över hela ytan.
Du låter bra, men kameran irriterar
I framkant vid musplattan har den en fördjupning som gör det lättare att greppa skärmlocket när det ska öppnas, och här sitter även två nya framåtriktade mikrofoner som ger utmärkt ljudupptagning vid Zoom-mötet eller videosamtalet. Vi får både fin ton i röster och god bruseliminering.
Tyvärr är det kombinerat med Huaweis typiska webbkamera som sitter som en dold knapp i tangentbordet. Det är inget fel på själva kameran, det är en klart duglig 720p-enhet. Inte den bästa i branschen, med lite brus och en del släpighet i bilden, men långt ifrån den sämsta. Det finns lyxiga premiumlaptops med klart sämre webbkamera. Popup-kamera. Den är ur vägen, men med tanke på hur viktiga webbkameror blivit i år kanske det inte är smartaste valet. Men det perspektiv du får på bilden är inte särskilt smickrande. Dessutom får du lätt problem med ljusbanansen då den är riktad snett uppåt och risken är stor att taklampor och fönsterljus faller rätt in, och du har inte heller möjlighet att justera vinkel som du kan om den sitter i skärmlocket, så är du för lång får du sitta och huka dig.
Nya Matebook X har samma utmärkta fingeravtrycksläsare som andra Matebook-datorer. Den sitter inbygd i strömbrytarknappen och läser av fingret redan när du startar datorn. Det gör att informationen är lagrad när Windows kommer fram till inloggning och du kommer in direkt till skrivbordet om du registrerat samma finger.
Hög klass på bild och ljud
Skärmen har en upplösning på 3 000 x 2 000 bildpunkter, vilket i ärlighetens namn känns lite överdrivet på en 13-tummare. 1 440 på höjden hade räckt gott och väl för en knivskarp upplevelse. Så skärpan är det absolut inget fel på, och även färgerna håller fin klass för kontor och vanligt mediakonsumerande, med full srgb-färgskala, neutrala färger och breda betraktningsvinklar. Det är precis som tidigare en pekskärm och vi har inga klagomål på funktionen och precision i den.
Ljusstyrka på upp till 400 cd/m2 gör den användbar i de flesta ljusförhållanden, även om en skinande sommardag kan innebära vissa problem. Men hittar du bara lite skugga att sitta och jobba i ska det inte vara något problem. Det är ingen skärm för krävande mediejobb eller skapande, men det är ju inte heller syftet med en dator som denna. Den passar utmärkt för just mobilt kontor och surfande, och för att strömma en och annan film till. Matebook X är knappt 14 millimeter tjock. Inte lättast i klassen med sitt blanka kilo, men lätt nog. Tack vare förvånansvärt kraftfulla högtalare, fyra till antalet och med separata baselement, samt Nahimics ljudförbättringsprogram, får vi riktigt kraftfullt och fylligt ljud. I programmet kan du välja mellan fyra ljudprofiler för musik, film, röstsamtal och spel, men vi tycker att musikläget låter bäst till det mesta. Det går också att aktivera surroundeffekt och lyfta fram röster. Någon manuell equalizer får du dock inte.
Plikttrogen prestandauppgradring
En ny dator 2020 har givetvis ny hårdvara, och i Matebook X hittar vi tionde generationens Core i5 i U-serien. Den har fyra kärnor och bra egenskaper för alla typer av grundläggande kontorsjobb, från surf och e-post till Powerpoint, och vi kan även göra sådant som enklare bildhantering och videoredigering i upp till 1080p med Adobes Elements-program utan att datorn protesterar.
Den kan då dock gå lite väl varm. Huawei säger sig ha jobbat mycket på värmeavledningen i datorn, för att de ska kunna erbjuda bra prestanda men fortfarande bygga den fläktfri. Värmen ska ledas bort från undersidan av chassit och visa speciella kanaler upp i skärmlocket. Men det ger inte en så magisk och direkt effekt som tillverkaren vill göra gällande. Efter några minuters intensivt jobb är det obekvämt varmt under datorn baktill, men vi märker inte att det blir mer än vagt mindre svalt i skärmlocket.
Förutom processorn bjuds du på 16 gigabyte ram-minne och en 512 gigabyte ssd. Någon extra grafik förutom Intels inbyggda får du inte. Minnet är av ddr3-typ, vilket kanske börjar kännas gammalt för laptops, men för en kontorsdator som denna kan vi inte säga att det påverkar prestanda nämnvärt. Ssd:n är desto vassare, med läs- och skrivhastigheter över en gigabyte per sekund.
Med högupplöst skärm och slimmad lättviktskonstruktion där inget jättebatteri får plats får Huawei kompromissa lite med batteritiden. Den nya skärmpanelen av ltps-typ hör till de mer strömsnåla, men det går inte att komma ifrån att extra pixlar drar extra batteri. Vi får mellan en och en halv och drygt nio timmars användning ur den beroende på hur hårt vi jobbar och vald skärmljusstyrka. Nya musplattan och de två nya små mikrofonerna framtill hör till de mer postitiva nyheterna.
Rent men låst programpaket
Mjukvarumässigt är det helt fritt från bloatware, och en Windows 10 Pro-installation i Signature Edition-stil. Här finns en handfull extra saker, som en digital användarhandbok, Nahimics ljudprogram och ett inställningsprogram för musplattan, där du kan justera sådant som tryckkänslighet och intensitet i haptiska feedbacken.
Slutligen har vi samma PC Manager-program som i alla Huawei-pc, med funktioner som drivrutinsuppdatering, hälsokontroll på system och hårdvara, och funktionen My Phone, där du kan koppla samman en mobil och enkelt föra över filer och information, samt få skärmdelning av den på datorskärmen. Detta fungerar extra smidigt tack vare ett nfc-chip som sitter under musplattan. Mobilkopplingen fungerar dock bara med Huawei-mobiler som har EMUI 9 eller helst EMUI 10.
Om Huawei hade öppnat upp detta för generell Android-användning hade de haft en riktigt bra mervärdesfunktion, men som det ser ut nu är den allt för låst till tillverkarens egna ekosystem. Vill man göra sådant behöver man vara Apple-stora. Och vi är inte så förtjusta i att Apple håller på på det sättet heller.
Så den funktionen blir mer en parentes. Och den ska inte avskräcka dig från att välja en Matebook X, då det är en kvalitetsdator i vilket fall som helst. Du får här det mesta du behöver i ett lyxigt och slimmat paket utan att priset blir hutlöst. Vore vi Huawei hade vi dock valt en lägre upplöst skärm för att spara batteri.
Specifikationer
Produktnamn: Matebook X Testad: Oktober 2020, uppdaterad januari 2021 Tillverkare: Huawei Processor: Intel Core i5-10210U, 1,6 GHz quad core Grafik: Intel UHD Graphics 620 Minne: 16 GB ddr3 Lagring: 512 GB ssd Bildskärm: 13 tum blank ips, 3000×2000 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 720p Anslutningar: 2st usb 3 typ c med displayport, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.0 Operativsystem: Windows 10 Pro Övrigt: Fingeravtrycksläsare, nfc Ljudnivå: 0 dBa Batteritid: 1h 30min (hög belastning), 9h 10min (låg belastning) Storlek: 28,4 x 20,1 x 1,4 cm Vikt: 1,02 kg Rek. pris: 16 990 kr Pris: 10 990 kronor på Netonnet