Guide: Så slipper du bloatware på din Android-telefon
Många Android-lurar levereras med förinstallerade appar som merparten av oss sannolikt aldrig använder. Det är appar som inte gör någon direkt skada, men som genom sin blotta existens snyltar på både lagringsutrymme, minne och processorkraft.Läs även: Ta bort bloatware från Windows-datorn
En del är enkla att avinstallera, och efter ett eller två tryck på skärmen är de borta och vips har du frigjort minne på enheten. Andra appar är inte riktigt lika lätthanterliga. Vissa biter sig fast som fästingar och kan vara näst intill omöjliga att få bort.

Roota telefonen
En lösning på problemet brukar vara att roota telefonen, vilket enkelt uttryckt innebär att du genom exempelvis Linux-kommandon eller tredjepartsutvecklad mjukvara låser upp administratörsrättigheter på den. Android är Linux-baserat, och precis som på Linux är en root-användare på Android detsamma som att vara Administratör på ett Windows-system. En rootad telefon ger dig möjlighet att ändra eller ta bort i princip allt innehåll, vare sig det är appar, systemfiler eller operativsystem.

Om du inte känner för att utsätta din lur för dessa risker finns det lyckligtvis andra, mindre riskabla (men ändå effektiva) sätt att avinstallera onödiga appar på. I den här guiden visar hur du går tillväga för att göra dig av med de där kvarhängsna filerna utan att du behöver göra root-access på din telefon.
Innan vi sätter igång är det dock viktigt att påpeka att den här sortens ingrepp aldrig är helt riskfria, vare sig du gör det som root-användare eller inte. Vissa appar, filer eller processer är beroende av att andra finns och tar du då bort fel filer finns risken att din mobiltelefon slutar fungera som det är tänkt att den ska göra. Uppstår det problem går de oftast att åtgärda genom att du gör en fabriksåterställning men för att slippa det bör du vara säker på att filerna du avinstallerar verkligen kan tas bort utan komplikationer. Är du osäker om du kan ta bort en fil eller inte är det bättre att låta den vara kvar.
För att få en hyfsad uppfattning om vilka appar eller filer som är systemappar, och som därmed är riskabla att ta bort, rekommenderar vi att du scrollar igenom applikationslistan under Appar. Du hittar Appar om du klickar in på Inställningar-menyn. Systemapparna har ofta en standardiserad Android-symbol eller ritningsikon bredvid sig. Med det sagt är det dags att sätta igång med städningen.
Steg för steg: Avinstallera bloatware
Den här lösningen bygger på att vi använder oss av adb-kommandon i ett kommandofönster. Adb står för Android Debug Bridge och är ett kraftfullt kommandoradsverktyg som Google erbjuder utvecklare för att felsöka olika delar av sina applikationer. Idén bakom den här lösningen kommer från gänget på hemsidan XDA Developers.Innan vi sätter igång behöver vi installera Android usb-drivrutiner på vår dator; detta för att kommande steg det ska fungera när vi ansluter mobilen. Notera att det här gäller dig som använder en Windows 10-dator. Om du är Mac- eller Linux-användare ska det inte behövas. För Windows 10 gäller följande:

Om du, som vi, har Android Studio installerat på datorn, räcker det att du går in på Android Studio, väljer Tools, sedan SDK Manager, klickar på fliken SDK Tools och söker upp Google USB Driver i listan. Markera den och tryck OK. Klart.
Har du inte Android Studio och inte heller känner för att ladda ner det går det att hitta rätt drivrutiner och ladda ner dem genom att söka på Install OEM usb drivers på Google.
Anslut därefter din Android-enhet till en dator via usb. Öppna Enhetshanteraren på datorn, förslagsvis genom att använda sökfältet på skrivbordet.

Du hittar din enhet under listpunkten USB-enheter. Högerklicka på den och välj Uppdatera drivrutin.

Klicka på Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn och sök upp mappen med usb-drivrutinerna som du laddat ner. Klicka Nästa för att installera.
Med usb-drivrutinerna på plats är det dags att ladda ned adb-verktyget till din dator. Det finns för både Mac, Windows och Linux. Sök bara på adb binary på exempelvis Google och du kommer att hitta rätt filer. Ladda ner adb-verktyget och lägg mappen på en lämplig plats som är lätt att hitta.
Gå härnäst in på Inställningar på telefonen, scrolla ner på menylistan och välj Om telefonen. Längst ned på listan hittar du Version. Klicka på den sju gånger. Detta kommer att låsa upp en ny kategori under Inställningar som heter Utvecklaralternativ. Här hittar du en hel radda olika alternativ. Scrolla ner tills du hittar USB-felsökning och aktivera den.

Anslut sedan telefonen till din dator. Välj File transfer (MTP)-läget ifall datorn frågar vad du vill göra.
Öppna Kommandotolken (Windows) eller Terminal (Mac) och gå till mappen där du lagt adb-filerna. I kommandofönstret anger du kommandot adb devices, vilket vi använder för att ta reda på att din dator och Android-enhet verkligen kommunicerar med varandra.
Systemet startar nu en så kallad ADB daemon, som är en process som körs i bakgrunden på din enhet och som utför olika kommandon.

Om det är första gången du använder adb kommer en bekräftelseruta att dyka upp på din mobil där du blir tillfrågad om usb-felsökning ska tillåtas. Tryck OK.

Ange nu samma kommandot adb devices. Om allt gått som det ska kommer du att se serienumret på din enhet.
Ange kommandot adb shell.

Ange härnäst pm list packages | grep ’tillverkarens namn’ för att få fram en lista över olika paket. Då vi använder en en Oneplus i det den här guiden anger vi kommandot pm list packages | grep ’oneplus’ för att få fram listan som syns på ovanstående bild.

För att avinstallera en specifik systemapplikation anger du kommandot pm uninstall -k –user 0 <namn på paketet>. Om vi till exempel vill ta bort väderappen på vår OnePlus anger vi pm uninstall -k –user 0 net.oneplus.weather.