Röststyrning tar över våra hem
Tänk dig fem år framåt i tiden. Du kommer hem efter en dag på jobbet, och möts av att en robotröst hälsar dig välkommen samtidigt som den höjer temperaturen några grader och tänder lamporna till precis lagom belysning.Under dagen har den artificiella intelligensen dessutom hunnit att kolla av din kyl och själv lagt en beställning på kvällens middag. Dessutom vet den om att du har haft en ovanligt stressig dag på jobbet och passar därför på att sätta igång en lugnare låt som hjälper dig att få ner pulsen. Allt utan att du behöver tänka ens en endaste tanke.

Låter det här osannolikt? Faktum är att dagens röststyrning utför många av de sakerna redan, om än kanske inte lika prickfritt. Området har växt explosionsartat på bara några få år, och numera slåss flera teknikjättar för att placera sina röststyrda produkter i ditt hem.
Apple har sin Siri, Amazons motsvarighet heter Alexa och Googles går under namnet Assistant. Utöver dem har vi bland annat Microsofts Cortana och Samsungs Bixby.
Läs även: Vi testar Google Home i Sverige
Förr handlade det om att assistenterna skulle höra enstaka ord. Numera klarar de av att hitta nyckelord i komplicerade meningar.
Fyll shoppningkorgen med rösten
För det mesta handlar det om simplare saker som att vi kan säga till högtalaren att spela upp en viss låt på Spotify eller be den göra en Google-sökning. Men det satsas också på hyfsat avancerade tjänster som låter oss beställa varor på nätet enbart med hjälp av vår röst. Här befinner sig Amazon långt fram, som knyter ihop röststyrningen med sin gigantiska näthandel.
En som har stor erfarenhet av området är Henrik Ekblad. Dels genom mängder av smarta prylar i sitt eget hem i Bjärred, strax utanför Lund, dels genom projektet My Sensors, som bland annat tagit fram ett slags smart dockhus, komplett med röststyrning och andra digitala hjälpredor.
– Röststyrning har kommit väldigt långt på bara några år. Tekniken har funnits ett tag, men den fungerar betydligt bättre nu jämfört med för fem år sedan. Förr handlade det om att assistenterna skulle kunna förstå enstaka ord. Numera klarar de av att hitta nyckelord i komplicerade meningar. Dessutom kan de sortera bort bakgrundsljud, och höra vad du säger trots att du spelar hög musik, säger han.

Storebror ser dig?
Det finns dock en viktig faktor att ha i åtanke innan du placerar en smart högtalare i ditt vardagsrum. Tanken är ju att den artificiella intelligensen som sitter innanför skalet på din nätta Google Home ska bli mer avancerad med tiden i takt med att fler och fler använder sig av dess funktioner. Och då behövs det data. Väldigt mycket data.– Även för mig som tekniknörd är det här med att ha en uppkopplad mikrofon i hemmet läskigt. Men egentligen är det samma sak som med telefonen du har, den vet ju mycket om dig också, säger Henrik Ekblad.
Missa inte: Så smart blir ditt framtida hem – och detta bör du tänka på för att förbereda dig
Tidigare i år fick vi ett exempel på hur lite makt vi konsumenter egentligen har. Irobot, tillverkaren av robotdammsugaren Roomba, ville nämligen sälja användardata vidare till andra smarta hemmet-tillverkare – något som Irobots vd senare förklarade med att det handlade om ett missförstånd. Den amerikanska sajten Gizmodo grävde dock fram användarvillkoren och pekade på formuleringar som lät företaget dela med sig av data, exempelvis om ett annat företag någon gång skulle köpa upp Irobot.
Att ämnet inte är helt okomplicerat är något Claus Popp Larsen, chef på forskningsinstitutet Rise, håller med om. Han förklarar att han visserligen är orolig över hur mycket information jättarna samlar på sig, men att integriteten trots allt blir bättre. Inte minst tack vare GDPR, de nya regelverk som är på gång inom EU och som ska ge konsumenterna större kontroll över sina uppgifter.
Ju mer uppkopplade vi blir, desto större säkerhets- och integritetsutmaningar hamnar vi i.
– Nu vet ju ingen exakt vad som kommer att hända, men konsumenterna kommer att få mer makt över sina persondata. Om det betyder att man kan välja vilka delar man vill fortsätta ha privata eller om man får tacka nej till hela paketet återstår att se.

– Ju mer uppkopplade vi blir, desto större säkerhets- och integritetsutmaningar hamnar vi i. Företag som Apple, Google och Amazon har extremt bra koll på oss. Och visst, jag litar på dem. Tilliten behöver ändå finnas för att det här alls ska kunna fungera. Men vi är helt klart för bekväma i dag, och bryr oss alldeles för lite om integritetsfrågorna. Det är oftast för komplext att sätta sig in i för gemene man.
Betydligt smartare framöver
Så vad händer framöver med röststyrningen och de smarta högtalarna? Kommer vi att få till en högteknologisk vardag, där allt bara fungerar och samverkar, utan att vi behöver lyfta ett endaste finger? Ett sådant scenario ligger nog inte särskilt långt bort ändå i takt med att teknikjättarna samlar på sig allt mer data och utrustar sina digitala assistenter med bättre teknik.Det kommer dyka upp funktioner som vi inte ens kan föreställa oss i dag.
– Det är inte otänkbart att de digitala assistenterna kommer kunna avläsa mitt humör enbart genom mitt tonläge. Allt det här är en fråga om processorkraft, det kommer någon gång, säger Claus Popp Larsen.
– Drömscenariot är att de här systemen ska fungera betydligt bättre tillsammans än vad de gör i dag. I takt med att teknikjättarna bjuder in fler tredjepartstillverkare kommer vi också få se många nya tjänster som gör våra liv enklare och mer bekväma. Jag är övertygad om att det kommer dyka upp funktioner som vi inte ens kan föreställa oss i dag.
När släpps dessa i Sverige?
Trots storsatsningar från teknikjättarna, och trots att framtiden ser ljus ut för området lyser många av de här produkterna med sin frånvaro på våra breddgrader. Varken Amazon Echo eller Google Home finns att köpa här, och kommande Apple Homepod har vi ännu inget svenskt lanseringsdatum på.
Varför det tar sådan tid för produkterna att hitta hit är inte helt enkelt att svara på, men flera av dem PC för Alla har frågat förklarar problemet med att det inte är helt enkelt att anpassa röststyrningen till fler språk. Den nordiska marknaden är dessutom inte särskilt stor, och därmed skulle en lokalisering av röststyrningen förmodligen kosta en hel del.
Läs också: Så bra fungerar Google Home i Sverige
Med det sagt går det att använda de här produkterna i svenska hem, även om du enbart kan prata engelska med dem och får räkna med att vissa funktioner inte fungerar. Exempelvis behöver du ha amerikanska kontouppgifter för att handla på Amazon genom Amazon Echo.
I videon här nedan testar vi hur väl Google Home fungerar i Sverige:
5 saker du kan göra reda i dag – och så blir det framöver
Starta upp din favoritmusik
Det säger sig självt att den kanske största vitsen med att investera i smarta högtalare är att kunna be dem att slå på musik – det är trots allt högtalare vi pratar om. Det går utmärkt att synkronisera samtliga högtalare med exempelvis Spotify, och därefter be den digitala assistenten att starta en viss genre eller särskild artist.

Hjälpa dig att handla
Amazon är en av de största shoppingsajterna i världen, och Amazon Echo tar givetvis till vara på detta. Här kan du beställa varor direkt från Amazons sortiment, och genast få information om leveranstid, pris och aktuella kampanjer.

Kontrollera dina lampor
Både Amazon Echo och Google Home har möjlighet att kontrollera andra smarta prylar i ditt hem. Så länge de är kompatibla med varandra, det vill säga. Än så länge har det varit lite blandat på den fronten, men lyckligtvis börjar det bli bättre allt eftersom.

Handen på hjärtat: kokböcker är sällan optimala att ha i köket på grund av att du lätt sölar ner dem. Av den anledningen vill du förmodligen också undvika att använda din telefon eller surfplatta när du rör ihop favoritkakan. Den digitala assistenten i bland annat Google Home och Amazon Echo kan hjälpa dig att läsa upp receptet istället, och det i tur och ordning. När du är färdig med en del i matlagningen ber du bara Google Home att fortsätta med nästa.
Läsa upp nyheterna
Radio i all ära, men det är inte alltid det ämne som intresserar just dig tas upp under nyhetssändningarna. Via Amazon Echo går det att få nyheterna uppläsa genom att lägga in de sajter du besöker mest i en särskild app. De flesta stora amerikanska mediehus har stöd för detta, och det går utmärkt att få en dos tekniknyheter upplästa lagom till morgonkaffet.
Och här är 3 saker smarta högtalare lär kunna göra framöver
Ha långa (och djupa) samtal
De digitala assistenterna klarar inte bara av att göra fler saker, de blir också allt duktigare på att förstå vad du säger. Får vi tro Amazon är ett av målen företaget har med Alexa att den artificiella intelligensen ska bli så avancerad att du ska kunna ha ett samtal på tjugo minuter med den.
Förstå hälsoproblem och föreslå lösningar
Redan i dag klarar flera av de digitala assistenterna av att hjälpa till vid nödsituationer, genom att bland annat föreslå nummer att ringa upp. Framöver lär det bli betydligt mer avancerat än så. Många experter menar att nästa steg är att den artificiella intelligensen lär sig att känna av skillnader i tonläge, och därefter föreslå att du exempelvis bör sluta röka eller ta din dagliga medicin.
Betydligt bättre sökfunktioner
Digitala assistenter baseras på sökfunktioner. När du ber om något skannar den av nätet, ungefär som om du själv skulle söka på Google. På den här punkten blir det bättre och bättre hela tiden. Framöver kommer de digitala assistenterna att lära känna dig på ett helt annat sätt och föreslå saker du ännu inte riktigt har hunnit tänka på. Låt oss säga att du söker efter vädret: en utvecklad assistent kommer inte bara läsa upp vädret där du befinner dig just nu, utan även berätta hur det ser ut i Göteborg, med tanke på att du har en tågresa dit om några timmar.
Från Siri till Bixby – så ser jättarnas strategier ut

Apple
Apple har länge satsat på röststyrning genom Siri, den digitala assistenten som finns i allt från Iphone och Ipad till Apple Watch. I början av juni visade Apple upp sin Siri-högtalare Apple Homepod, som är planerad att släppas i delar av världen nu i december.Amazon
Amazons röststyrning heter Amazon Alexa, och den största produktserien som nyttjar detta går under namnet Amazon Echo. Amazon Echo är tätt knutet till Amazons shoppingtjänst, och det går att beställa varor direkt via din röst. Nyligen introducerades Amazon Echo Show – en Alexa-utrustad enhet med en skärm, som bland annat kan sammankopplas med övervakningskameror, så att du ser vad som händer i ett visst rum.