Varning: Garantin försvinner när du köper begagnade julklappar
Mellandagarna är perfekta för att göra klipp på olika begagnatsajter. Men att köpa andras gamla julklappar är inte riskfritt – har du otur försvinner garantin.
Av Martin Appel
PC för Alla
Det börjar redan på julaftons eftermiddag och fortsätter flera dagar in på nya året.
Mellandagarna är högsäsong för att sälja elektronikprylar på begagnatsajter som Blocket. Många har fått julklappar som inte passar, och då är det lockande att sälja dem vidare.
Visserligen erbjuder butikerna ofta en generös bytesrätt runt jul, men att be om kvitto vid julgranen kan kännas lite otacksamt. Många väljer därför hellre att sälja klapparna begagnat.
Som köpare kan man göra riktiga mellandagsklipp – men det finns också en okänd risk. Den som köper begagnat har sämre rättigheter som konsument.
Konsumentlagstiftningen gäller nämligen inte vid ett köp mellan två privatpersoner. Om du köper en vara av en privatperson kan du med andra ord inte vända dig till butiken med ett klagomål.
I vanliga fall har alla konsumenter i Sverige tre års reklamationsrätt, men den gäller bara originalköparen. Om något går fel när du köper privat får du med andra ord klaga till den person som har sålt prylen. Butiken har inga juridiska skyldigheter att hjälpa dig.
Det är också svårare att får rätt mot en privatperson än mot en butik. Till skillnad från vid köp i butik kan du inte heller vända dig till Allmänna reklamationsnämnden om det skulle bli en tvist.
Garantin gäller – ibland
Om den dator, mobiltelefon eller smart-tv som du har köpt begagnat går sönder är du dock inte helt chanslös. Den treåriga reklamationsrätten försvinner visserligen, men de flesta butiker erbjuder även frivilligt en egen garanti som är mer generös. Om den ska gälla vid begagnatköp bestämmer butiken själva, men många butiker gör det.
– När vi har lämnat en garanti så får kunden i nästa led, det vill säga den som har köpt en vara begagnat, tillgodoräkna sig återstående garantitid för eventuella reparationer. Detta under förutsättning att kunden har ett kvitto som kan kopplas till produkten, förklarar Jenny Pedersén på Media Markt.
Och Jessica Wallin som är kommunikationsansvarig på Elgiganten säger samma sak:
– Vi gör allt vi kan för att göra våra kunder nöjda och låter både garantin och den treåriga reklamationsrätten följa med produkten. Det förutsätter dock att personen kan visa upp kvitto på köpet alternativt att vi kan hitta det i våra egna system.Att köpa en dator i butiken är tryggare än att göra det av en privatperson, men du kan få garanti även om du handlar begagnat. Hon understryker dock att det kan bli ett problem att avgöra felets orsak. Garantin gäller bara om felet var ursprungligt, alltså om det inte är kunden själv som har orsakat det.
– När du som konsument köper en vara begagnad kan det så klart vara svårt att veta hur produkten var vid leverans och hur den har behandlats fram till dess att du köpte den.
Om exempelvis den förre ägaren har tappat datorn gäller inte garantin, och det här kan vara svårt för dig att veta.
Ingebjørg Tollnes på Komplett/Webhallen säger samma sak som sina konkurrenter, och tillägger att det är viktigt att hålla alla papper i ordning.
– Vi rekommenderar alltid att man kontrollerar skicket på en produkt som köps begagnat, och ser till att all dokumentation är i sin ordning, så att man inte råkar ut för komplikationer om oturen väl skulle vara framme.
Tänk på det här när du köper begagnat
Se till att du får kvitto och övrig dokumentation.
Kolla om den butik som ursprungligen sålde varan har garanti även vid begagnatköp.
Kom överens med säljaren vad som gäller vid ert köp – och skriv ned det.
Fråga säljaren om det har hänt något med varan som kan påverka garantin.
Tänk på att den lagstadgade reklamationsrätten försvinner när du köper begagnat.