Expertbetyg
Fördelar
- Bra enskild prestanda på både wifi 5 och 6.
- Utmärkt användarvänlighet.
- God räckvidd.
- Smart komplett säkerhet som tillval.
Nackdelar
- Stora och lite otympliga enheter.
- Måttligt med funktioner och inställningsmöjligheter.
Omdöme
Gillar du enkelheten i ett Netgear Orbi-wifi, vill ha wifi 6, och inte vill betala extrema summor pengar för det, kan det här vara wifi-paketet för dig. RBK752 presterar i topp, men inte för lika många användare som Netgears maxade alternativ. Möjligheten att kombinera med komplett nätverkssäkerhet och virusskydd till datorerna för ett bra pris är också ett plus.
Test: Bästa mesh-routrarna
Netgear är en av de tillverkare som satsat hårdast på wifi 6. Deras toppmodell Orbi RBK852 (eller 853 om du vill ha ett tre-pack) är kort och gott den mest kraftfulla wifi 6-mesh vi testat. Men den är också väldigt dyr och är tänkt för lokaler och hem med många användare som vill ha maxhastighet samtidigt. Nya Orbi ger dig många av toppmodellens goda egenskaper, men lite nerskalad i kapacitet och med ett mer humant pris.
Testad produkt: Netgear Orbi RBK752
Pris: Från 5 490 kr hos Prisjakt.
Det är fortfarande ingen budgetprodukt. RBK752 med en huvudrouter och en satellitenhet kostar mellan 5 490 och cirka 6 500 kronor i butik. Rekommenderat pris från Netgear är dock just 5 4890, så vi antar att det blir standardpris på den när den dyker upp i fler stora butiker, förhoppningsvis inom kort.
Till det yttre har de två enheterna samma breda och höga form som de flesta Orbi-modeller, men är lite mindre i måtten än biffiga RGK852. De har också lite andra färgval och små skillnader i designen. Framför allt en mer diskret diodrand framtill. Den är ändå släckt för det mesta, men när den signalerar något så är den mer diskret.
Överlag är det dock fortfarande ganska påträngande stora enheter, som du inte lätt kan gömma undan. Du kan inte väggmontera dem om du inte köper till en speciell monteringssats för det separat, och bör inte dölja dem, då det givetvis blockerar antenner och påverkar räckvidd och prestanda.
Gigabit i grunden
På huvudroutern sitter en gigabit wan-port istället för en 2,5 gigabit som på RBK852, och tre lan-portar istället för fyra. Det finns dock möjlighet till snabbare wan-hastighet, då du kan kombinera wan-porten med en av lan-portarna för länkaggregering, om du mot förmodan skulle ha modem eller annan internetanslutning som stödjer det. Satelliten har två nätverksportar.
Läs även: Så loggar du in på din Netgear-router
Systemet kör trippelbands-wifi, med ett av 5 GHz-banden helt avsatt för backhaul-kommunikation. Det tar dessutom upp merparten av kapaciteten, 2 400 Mbit/s. Det lämnar 1 200 Mbit på 5 GHz och 600 Mbit på 2,4 GHz för anslutna prylar, ganska exakt hälften mot RBK852. Prestanda för enskilda anslutna datorer är utmärkt, vi lyckas till och med få aningen högre resultat i detta test än med RBK852. Men det är inom felmarginalen, strax över 900 Mbit/sek mot strax under.
Räckvidden är däremot påtagligt begränsad. Fortfarande bra, men mer i klass med en enklare wifi 6-enhet som Netgear Nighthawk MK63 än de allra mest toppspecade systemen. Det innebär inte att det är dåligt; wifi 6 ger fortfarande bättre stabilitet på avstånd, och för wifi 5-klienter är resultatet riktigt bra. Men det innebär att vi kan täcka ett lite mindre hus med bra wifi. En enhet per våning borde räcka.

Ingen extra wifi med kabel
Du kan köra ethernet backhaul med fast kabel mellan enheterna, men det frigör inte det tredje bandet för klienter. Så det är mer eller mindre poänglöst om du inte har stora täckningsproblem i hemmet. Nätverksportarna använder vi hellre för att ansluta klienter. Vi kan utan problem skyffla data mellan två anslutna stationära pc i nästan gigabithastighet över dess trådlösa backhaul.
Netgear har i årets Orbi-modeller fulländat installationsförfarandet för maximal användarvänlighet. Du laddar hem en smartphone-app och scannar en qr-kod på routern. Sedan får du tydliga instruktioner i appen. Dessa kunde man dock skippat, då det är extremt enkelt: plugga in nätverkskabel till bredbandet, plugga in bägge enheterna i väggen där de är tänkta att stå, klart.
Utöver det behöver du välja ett lösenord för administrationsgränssnittet samt skapa ett konto hos Netgear för fjärråtkomst och säkerhetstjänsten Armor. Allt annat är förkonfigurerat, routern aktiverar ett säkert wifi-lösenord, appen ansluter till det, kollar och uppdaterar firmware, och på ett par minuter är vi igång utan problem.
Avskalad app, mer via webb
Det är inte extremt funktionsspäckat när vi väl är inne i appen. Då Orbi RBK752 inte har några usb-portar så finns här inga fil- och mediaserverfunktioner, möjlighet till att dela skrivare eller liknande. Funktionsutbudet för övrigt är också lite begränsat.
Speciellt i appen, där vi har möjlighet endast till extremt grundläggande wifi- och routerinställningar, samt möjlighet att öppna gästnätverk och kontrollera åtkomst till enskilda anslutna enheter. Du får också ett wifi-analysverktyg och ett hastighetstest för ditt bredband, men det är sådant som det finns massor av bra gratisappar för, så det räknar vi inte som någon bonus.

Det går också att ansluta till ett webbgränssnitt. Där du får ett lite större utbud av detaljerade routerinställningar, sådant som möjlighet till portvidarebefodring, vpn-tunnel och kanalval för wifi. Här finns också en global blockeringsfunktion för url:er och tjänster och en schemaläggning för internetåtkomst. Men det är inte frågan om föräldrakontroll, utan inställningar för hela routern.
Bepansra hela ditt digitala hem
Nytt i detta paket är att säkerhetstjänsten Armor är föraktiverad, och igång direkt från uppstart. Det är Netgears funktion i samarbete med Bitdefender, för inbyggt antivirus i routern. Det kan blockera hot både till datorer och mobiler, men framförallt också till allt annat i hemmet som är uppkopplat men som inte har eget virusskydd. Som smarthubbar, tv-apparater, ip-kameror och spelkonsoler.
Armor är dock ett komplett säkerhetspaket. Förutom skyddet i routern får du också utmärkta Bitdefender Total Security att installera på alla dina datorer, plattor och mobiler. Armor är dock inte gratis. Du får 30 dagars provversion av abonnemanget, men förväntas därefter förlänga det, vilket kostar 450 kronor första året, och därefter 700 kronor.
Det är en bättre deal än att köpa samma säkerhetspaket separat. Här har du ingen övre gräns på hur många datorer du kan installera det på, medan en vanlig Total Security-abonnemang ger dig fem licenser. Och är ändå aningen billigare. Har du en stor familj och ändå ska skaffa säkerhetspaket är det en riktigt bra affär.

Routern funkar som den ska för övrigt utan Armor om du inte är intresserad, men det är uppenbart att Netgear vill ha in dig som abonnent. Och det är ett behändigt sätt att skaffa all säkerhet du behöver i hemmet.
Med ett pris flera tusenlappar lägre än storasyskonet RBK852, och med övertygande prestanda för en mindre skara användare, kan detta mer beskedliga paket säkert falla en och annan köpare i smaken. Vi saknar en del funktioner som är vanliga i routrar, som föräldrakontroll och allt som möjliggörs av usb-port, men det mesta annat levererar den galant.
Specifikationer
Produktnamn: Orbi RBK752
Testad: September 2020
Tillverkare: Netgear
Produkttyp: Mesh-system
Trådlösa protokoll: Wifi 6 med mu-mimo och beamforming
Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz (intern).
Bandbredd: 600 + 1200 + 2 400 (intern).
Anslutningar: Gigabit wan + 3 gigabit (huvudrouter), 2 gigabit lan (satellit)
Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wpa3, wps.
Användargränssnitt: App (Android, IOS), webb.
Övrigt: Gästnätverk, vpn-server, åtkomstkontroll, stöd för Google Assistent och Alexa, virusskydd (30 dagar, förlängning kostar extra).
Prestanda, första enhet*: 906 Mbit/s, (425 Mbit/s på wifi 5).
Räckvidd per enhet**: 16 meter (2 innerväggar).
Storlek per enhet: 23,1 x 7,1 x 18,3 cm.
Rek. pris: 5 490 kr
Pris: Från 5 490 kr hos Prisjakt.
* Mätt på tre meters avstånd i samma rum.
** Längsta avstånd, inklusive en tunn innervägg, där det behövdes en ny extender.