Förutom den rätt så långsamma utrullningen av Wifi 6 är routrar med inbyggd extra säkerhet det hetaste inom hemnätverk just nu. Det innebär att routern har inbyggt virusskydd som övervakar nätverkstrafiken på samma sätt som surfskyddet i säkerhetspaketet på din dator.
Det gör att även prylar som vanligen inte har eget antivirus får bättre skydd mot hackerattacker och skadlig kod. Prylar som din spelkonsol, skrivare, smart-tv, smarta hemmet-hub, övervakningskamera och uppkopplade kaffebryggare. Är det anslutet till internet innebär det alltid en viss risk, och på detta sätt säkrar du upp hela hemmet, inte bara datorer, mobiler och plattor. Dessutom ger det ett extra lager skydd.
Vi testade nyligen de första fyra modellerna som blivit Sverige-aktuella, och nu är det dags för en till. D-link blir den femte routertillverkaren att släppa en extra säkrad router. Den heter DIR-2660 och ingår i tillverkarens EXO-serie, så ibland kan den också hittas i butiker under namnet EXO AC2600, och är som router och wifi-åtkomstpunkt – en hyfsat kraftfull men på inga sätt extrem router. Inga överraskningar. D-link DIR-2660 ger dig en mer eller mindre standarduppsättning av anslutningar. De mest intressanta funktionerna hittar vi i mjukvaran.
Bra wifi för ett lagom stort hem
Den har dubbla frekvensband med en kapacitet på 800 Mbit/sek på 2,4 GHz och 1 733 Mbit/sek på 5 GHz, solitt mu-mimo-stöd och strålformning. Den ser ut att leverera solida prestanda och god räckvidd. Till våra testenheter, en smartphone och en laptop med 2×2 mimo, får vi stabila hastigheter på strax över 500 Mbit/sek i samma rum som routern, och stabila hastigheter över 100 megabit upp till ett par rum bort.
Rätt placerad kan DIR-2660 räcka långt i en större lägenhet eller liten villa. Men skulle det inte räcka till har den också stöd för mesh-uppkoppling tillsammans med utvalda wifi-förlängare från D-link, så det är lätt att få till ett bredare wifi vid behov. Den är dock inte kompatibel med enheter från D-links mesh-system Covr.
DIR-2660 är en svart och småplastig, men stilrent utformad konstruktion – drygt två decimeter bred, knappt två decimeter djup och har fyra stora, färdigmonterade antenner på sidorna och baktill. Routern går att väggmontera, med antenner och anslutningar riktade uppåt.
Den har fyra gigabit lan-portar och en separat för anslutning till internet. Sedan har vi två usb-portar, en usb 2.0 baktill och en usb 3.0 på framsidan. Till dessa kan vi ansluta lagringsenheter och konfigurera filserver som smb eller ftp, samt som upnp-kompatibel mediaserver. Däremot ser vi inte ut att kunna dela en skrivare. Antennerna är fyra rejält tilltagna pinnar.
Perfekt installationsrutin, nästan
Installation av routern är en enkel historia, D-link har här tagit lärdom av enkelheten i mesh-system och implementerat lika smidiga rutiner här. Det enda vi behöver är en app till mobilen, och ett medföljande kort med en qr-kod. I appen får vi sedan kompletta instruktioner om montering, aktivering av funktioner, speciellt då säkerhetsdelen, inställning av lösenord med mera. Vid ett tillfälle tvingas vi gå in och manuellt logga in på rätt wifi, men vid ett annat inte. Det är lite märkligt. Hade appen skött det helt åt oss hade det varit lysande.
Appen innehåller sedan grundläggande verktyg för de flesta av routerns funktioner. D-links routrar har aldrig varit extremt funktionsspäckade, utan innehåller det viktigaste för ett hemnätverk och inte så mycket mer.
En del saker, som QoS-funktion, det vill säga nätverksprioritering för utvalda enheter, och konfigurering av filserver, nås inte från appen. För det måste du in i routerns webbgränssnitt. Där hittar du i gengäld ingenting om säkerhetsfunktionerna. En annan bonusfunktion vi inte sett i D-links routrar tidigare är stöd för Google Assistant och Alexa, så att du kan ge routern enklare röstkommandon. D-link är tydligare än konkurrenterna med att skylta med säkerheten. Det kan vara smart. Den som inte läser tester som detta kan nog annars lätt missa en sådan viktig funktion.
Virusskydd inbyggt
Antivirusdelen tillhandahålls av McAfee och kallas D-link Defend. Den innehåller information om anslutna enheter och hur säkra de är, sköter föräldrakontroll med nätverksblockering och innehållsfilter, och varnar dig som är administratör om nya prylar ansluter till nätverket. Du får också tips om hur säkert ditt nätverk är. Vi tycker dock att appen inte alltid är helt tydlig med vad vi ska göra för att förbättra säkerheten.
Själva virusskyddet är av samma typ som i de vi tidigare testat: molnbaserad ryktesdatabas kombinerad med en viss heuristisk beteendeanalys som blockerar skadliga anrop ut på internet, och håller koll på misstänkt nätverksbeteende på dina egna enheter och sajter du ansluter till.
Det är tyvärr omöjligt att säga om det gör ett bra jobb eller inte, men McAfee är det generellt inget fel på som antivirusleverantör – dess funktioner fungerar bra i deras vanliga program, så vi har ingen uppenbar orsak att inte lita på det här.
Och virusskydd vid sidan av
Förutom skydd i routern, som är aktivt i fem år, ingår det två år med säkerhetspaketet McAfee Livesafe som du kan installera på obegränsat antal av hushållets datorer, mobiler och plattor. Det är inte vårt favoritpaket just nu, men det är definitivt fortfarande ett bra och fullt kompetent skydd. Nästan identiska McAfee Total Protection fick solida 7 av 10 i vårt senaste antivirustest. Appen D-link Wifi till höger är snygg och enkel. Appen för säkerhetsfunktionerna till höger är lite knepigare att hantera. Här får vi till exempel lite motsägande meddelanden. Till exempel detta käcka meddelande att allt är som det ska… och samtidigt en varning om att säkerheten borde förbättras. Det kan verka ologiskt att du också ska installera antivirusprogram om du ändå har det i routern, men tänk på att routern bara kan skydda mot vissa typer av hot – osäkra sajter och ip-adresser och skadlig kod detekterad i internettrafik. Din dator kan bli infekterad på många andra sätt, inte minst om du befinner dig utanför ditt egna trygga nätverk med mobilen eller laptopen. Och säkerhetspaket som Livesafe har ju också andra praktiska funktioner, som lösenordshantering, kryptering, och mer.
Omdöme
Det är en grymt bra deal, då det annars skulle kosta dig en tusenlapp per år. Routern i sig kostar strax under 2 000 kronor, så man kan med andra ord säga att den nästan betalat sig själv. Och det är absolut inte något fel på routern i sig – den levererar trygga prestanda och bra funktioner, om än med lite förvirring runt hur du kommer åt dem, och ett par andra småsaker i gränssnittet som kan fixas med uppdateringar. Det blir en solklar rekommendation.
Specifikationer
Produktnamn: D-link DIR-2660 Testad: Juni 2019 Tillverkare: D-link Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (wifi 1-5) AC2600 Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Wifi-kapacitet: AC2600 Anslutningar: 1 gigabit wan, 4 gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0 Trådlös säkerhet: Wpa, wpa2, wps Filserver/skrivarserver: Ja/nej Övrigt: Stöd för mesh, föräldrakontroll, virusskydd, gästnätverk, QoS, stöd för Alexa och Google Assistent Användargränssnitt: Webb, app Fjärradministration: Ja Garanti: 3 år Rek. Pris: 1 790 kr Pris: 1 790 kronor hos Kjell och Company. Goda prestanda. Mesh-stöd. Inbyggt virusskydd. Generöst säkerhetspaket på köpet. Stora, spretiga antenner. Funktioner utspridda på olika gränssnitt.