Inledning
Har du släktingar som knappt vet vad Utforskaren är? Får du ofta svara på frågor som: ”Har jag fått virus?” och: ”Hjälp, datorn säger att hårddisken är full hur rensar jag den?” Många av oss får då och då eller ofta agera datorsupport åt mindre kunniga släktingar.Trimma datorn – så får du fart på Windows
Det kan vara svårt nog att veta vad dessa släktingar menar och vad de kan ha ställt till med på datorn – ska du dessutom göra det och lotsa dem genom lösningen i ett telefonsamtal är frustrationen oftast ett faktum. Så här kan det gå:
Släkting: ”…”
Du: ”Hur går det?”
Släkting: ”Vad är aktivitetsfältet?”
Du: 🤦♀️
Som en förståndig person vet du att detta självklart inte är släktingarnas fel. Att vara datorkunnig är ingen självklarhet, och brist på datorkunskap är inget att skämmas för. Alla har varit nybörjare någon gång och din släkting som inte vet vad aktivitetsfältet är är säkert mycket kunnigare än du inom något annat ämne.
Vill du vara till hjälp, men vill slippa långrandiga samtal som inte leder någon vart och gör både dig och släktingen förtvivlad rekommenderar vi att du tar tekniken till hjälp. Microsofts egen supportavdelning använder ibland fjärrstyrning för att hjälpa användare att fixa problem, och det kan du också göra.
Fjärrstyrning till undsättning
Genom att ställa in datorn så att den kan fjärrstyras kan du vid behov logga in på och handgripligen vägleda eller visa dina släktingar hur de ska göra för att lösa ett problem. Det är ännu mer praktiskt om du inte vet exakt vad problemet är, antingen på grund av en vag beskrivning eller att felet faktiskt är svårhittat.Guide: Få ut mer av Windows med Kommandotolken
Fjärrstyrning kan så klart också vara bra att ha till hands för dina egna datorer, inte minst om du har flera i hemmet och vill komma åt alla från din huvuddator.
Det finns ett antal olika lösningar för att fjärrstyra datorer, och här går vi igenom några av de vanligaste. Vi utgår från Windows, men flera av lösningarna finns även på Mac och Linux. Vi kommer också gå igenom säkerhet och annat som är viktigt att tänka på.

Tålamod och pedagogik
Det här är inte ett tekniskt tips utan något vi av erfarenhet vet kan vara lätt att glömma. Försök ha tålamod med den du ska hjälpa. Förklara vad det är du gör och varför. Visa och låt personen själv upprepa proceduren. På så vis kan släktingarna börja lära sig att själva ta hand om fler problem, och din supportbörda minskar.När släktingen senare ringer och ber om hjälp med något du redan har gått igenom kan du påminna hen om det, och kanske ringer det en liten klocka: ”Jo men just det, tvångsavsluta ett program kan jag göra via Aktivitetshanteraren.”
Windows inbyggda fjärrstyrning
Enklast med inbyggda Snabbhjälp
Om både du och den du ska hjälpa har Windows 10 kan du använda systemets inbyggda assistansprogram Snabbhjälp, så slipper du installera något nytt program som kan öppna säkerhetshål i Windows.
För att använda Snabbhjälp öppnar du programmet och väljer Hjälp någon annan. Du måste då logga in på ditt Microsoft-konto och får sedan en kod som går ut efter 10 minuter. Den koden ska den du vill hjälpa fylla i under Kod från assistenten i samma program och klicka Dela skärm. Om tiden går ut börjar du om och får en ny kod.

På din dator får du upp en fråga om du vill styra eller bara se den andra datorn. I det här fallet väljer du så klart att styra den. Den du ska hjälpa måste då godkänna det. Efter en stund öppnas ett fönster som visar den andra datorn. Du får full tillgång till den andres dator och kan styra som om du satt framför den.

En liten egenhet i Snabbhjälp (gäller även Remote Desktop nedan) är att vissa kortkommandon har en egen variant för den fjärrstyrda datorn, eftersom de vanliga kommandona fortfarande kommer aktiveras på din egen dator. Det gäller till exempel Ctrl-Alt-Delete som blir Ctrl-Alt-End och Alt-tabb som blir Alt-Page Up. Microsoft har en lista här.
Längst upp i fönstret på din dator ser du en rad knappar som styr sessionen. Här finns en omstartfunktion som om den fungerar som den ska får datorn att starta om och automatiskt återuppta skärmdelningen.

Du eller den du hjälper kan när som helst avsluta sessionen genom att stänga Snabbhjälp-programmet. Tänk på att om du ändrar nätverksinställningar kan det hända att anslutningen bryts, men då är det bara att börja om.
Microsoft Remote Desktop
Windows har sedan länge en inbyggd fjärrstyrningsfunktion som heter Remote Desktop Protocol (RDP) eller Fjärrskrivbord på svenska. Problemet för många hemanvändare är att Home-versionen av Windows (7, 8 och 10) inte stödjer fjärranslutningar till datorn, bara från. Om din släkting inte kör Pro-versionen kommer de inte kunna aktivera Fjärrskrivbord utan att installera någon typ av hack.Dessutom måste den du ska hjälpa aktivera port forwarding på sin router, vilket i de flesta fall är en dålig idé av flera skäl. Har du Pro-versionen och ska fjärrstyra egna datorer kan det däremot vara en bättre idé. Du måste dock fortfarande öppna routern för anslutningar utifrån, om du inte ger dig på något mer komplicerat som att ställa in en privat vpn-server för att komma åt ditt nätverk utifrån.

Vi har inte testat själva, men vi har sett ganska många rapporter om att Fjärrskrivbord klarar långsamma uppkopplingar bättre än andra lösningar. Om du ska ansluta till en dator som står ute i skogen med en trög gammal adsl-lina kan det alltså vara värt att testa det.
I Windows 10 slår du på fjärråtkomst i Inställningar -> System -> Fjärrskrivbord.
Skype och Chrome Remote Desktop
Skype
Om du inte behöver styra datorn hos den du vill hjälpa utan nöjer dig med att kunna se vad hen gör, så att du till exempel kan guida personen igenom att själv göra något (och därmed förhoppningsvis lära sig hur det går till), kan du testa Skype.Skype har ingen fjärrstyrningsfunktion (förutom i Skype for Business), men du kan dela skärmen med den du talar med. På så sätt kan du kombinera ett röstsamtal med skärmdelning och slipper ha till exempel både telefonsamtal och en annan skärmdelningslösning igång.

Den du ska hjälpa aktiverar skärmdelning genom att klicka på Dela skärm längst ner till höger i det pågående samtalet. Det här kan vara en bra teknik för långsamma uppkopplingar där fjärrstyrning fungerar dåligt, och om den du hjälper förstår instruktioner bra men där du behöver se vad som händer för att kunna hjälpa till.
Chrome Remote Desktop
Har både du och den du ska hjälpa Chrome? Då kan du testa Chrome Remote Desktop, ett program du installerar som tillägg i Chrome och aktiverar via Google-kontot. Du kan använda det både för att ansluta till datorer där du redan är inloggad – då behöver ingen sitta framför datorn och godkänna anslutningen – och för att hjälpa andra.I vissa situationer kan det vara vettigt att själv vara inloggad hemma hos en släkting, till exempel en äldre förälder eller mor/far-förälder. Då kan du när som helst logga in och kolla att allt är okej, men tänk på att det är ett stort integritetsintrång. Du bör alltså förklara tydligt vad det är du gör och fråga om det är okej.

Oftast är det supportalternativet som är bättre. Be den du ska hjälpa gå till remotedesktop.google.com/support. Personen ombeds logga in på Google-konto först om hen inte redan är det. Hen ska sedan klicka på Fjärrsupport. Om Chrome Remote Desktop inte är installerat än syns en nedladdningsknapp under Få support, som hen ska klicka på. Det öppnar ett nytt fönster där hen väljer Lägg till. Hen måste sedan godkänna installationen.
När den är klar syns istället en Skapa kod-knapp. Trycker personen du ska hjälpa på den så genereras en kod som hen kan skicka till eller läsa upp för dig, och som du fyller i på samma sida under Ge support.

När du har valt Anslut måste den du ska hjälpa godkänna skärmdelningen och sedan är du strax igång. Chrome placerar en blå verktygsmeny till höger på skärmen som du kan dölja och visa med en liten pilknapp. Här hittar du bland annat helskärmsläge (som gör det lite lättare att jobba i den andra datorn än när du bara ser den i ditt Chrome-fönster), och genvägar för att till exempel trycka Ctrl-Alt-Del.
I vår erfarenhet är Chromes funktion mer resurskrävande än Windows 10:s inbyggda Snabbhjälp, och det kan gå riktigt segt om du inte har både en snabb uppkoppling och hyfsat modern dator.
Andra tredjepartsprogram och säkerhet
Andra tredjepartsprogram
Det finns flera andra tredjepartsprogram för fjärrstyrning du kan testa om inget av alternativen här fungerar bra.
Teamviewer är ett av de populäraste alternativen, och fungerar på de flesta plattformar. För privat bruk är det helt gratis att använda. Det är enkelt att komma igång med och hyfsat snabbt, men det har förekommit säkerhetsbrister i programmet som har gjort det möjligt för hackare att ta över datorer där Teamviewer är installerat.
Det är därför en bra idé att lära släktingar du ska hjälpa hur de kan stänga av Teamviewer (och andra fjärrstyrningsprogram) helt när de inte behöver hjälp. Idag har Teamviewer också stöd för tvåfaktorautentisering, som självklart gör programmet säkrare.

Ett annat alternativ är Remote Utilities. Det består av tre olika program: Viewer som du installerar på din egen dator och antingen Host eller Agent som den du ska hjälpa använder. Host är en permanent server som öppnar datorn för fjärrstyrning och kräver en del mekande för att ställa in rätt. Agent är ett program du kör för enstaka supportsessioner, alltså precis det vi är ute efter här.
Den du ska hjälpa kan köra Remote Utilities Agent utan att installera det, till exempel från ett usb-minne, och behöver inte ens ha ett adminkonto (men i så fall kan du så klart bara göra sånt som inte kräver adminrättigheter). Det här är extra praktiskt för fjärrsupport då det inte lämnar några spår på datorn som vid en installation.
Varken Teamviewer eller Remote Utilities kräver att den du ska hjälpa gör några inställningar på sin router.
Tänk på säkerheten
Om du väljer att använda något annat än Windows 10:s inbyggda Snabbhjälp måste den du ska hjälpa på något sätt öppna sin dator för att släppa in dig. Det innebär alltid en viss säkerhetsrisk, även om den är liten. Du vill knappast råka vara ansvarig för att din släkting hackas, och därför finns det några saker du bör tänka på.1. Stäng av när det inte används
Bäst är om släktingar som behöver hjälp kan aktivera fjärrstyrning enbart när de ska få hjälp och har det avstängt annars. På så vis ser du till att deras datorer inte är sårbara för oupptäckta säkerhetshot. Det är speciellt viktigt om du inte litar på att de kommer hålla programmen uppdaterade, då det ofta kommer viktiga säkerhetsuppdateringar av den här typen av program.
2. Se upp med port forwarding
En del fjärrstyrningsprogram, som VNC, kräver att du öppnar en port i routern för att kunna ansluta över nätet. Det här är som att visa inbrottstjuvar att du är bortrest – hackare kommer med största sannolikhet försöka ta sig in när de ser den öppna porten. Sällan värt riskerna när det är en mindre datorkunnig släktings router vi pratar om.
3. Välj säkra lösenord
Du vet så klart redan hur viktigt det är med säkra lösenord, men med tanke på hur mycket kontroll fjärrstyrning ger är det extra viktigt att du och den du ska hjälpa väljer rejäla, unika, lösenord om ni nyttjar ett program som använder lösenord för anslutningar.