
I den här guiden visar vi hur du använder din gamla videokamera för att koppla den till datorn och sedan strömma videon över internet i övervakningssyfte.
Det fina i kråksången är att det inte finns några direkta krav på den dator du använder för det här ändamålet. Du kan se kamerabilden live från vilken dator som helst.
Det måste också sägas direkt att det visserligen finns smidigare alternativ för strömning av video (till exempel renodlade övervakningskameror med inbyggt trådlöst nätverk, som vi skrivit om tidigare i PC för Alla). Men nu handlar det om återanvändning och därför ska vi använda en vanlig analog filmkamera.
KAMERAVAL OCH SLADDAR
Eftersom vi själva dumt nog gjort oss av med våra helt analoga filmkameror använder vi en dv-kamera med analog a/v-utgång (audio/video). En a/v-utgång är också ett grundkrav för de kameror som kan användas till den här guiden. A/v-utgången består oftast av antingen en komposit- eller en s-videokontakt, alternativt av en specialkabel som mynnar ut i någon av de här två.

Det är vidare mycket viktigt att det går att stänga av kamerans standby- eller energisparläge eftersom vi vill att den ska kunna vara på i stort sett dygnet runt.
Leta i din kameras handbok efter instruktioner om hur det här görs på just din kameramodell.
Steg 2:
MASKERING TILL FÅGELHOLK
Utifrån tanken om återanvändning väljer vi att maskera vår gamla videokamera genom att placera den i en likaledes gammaldags fågelholk.

Monterad. Kameran fastspänd på sin pappskiva bredvid vår holk.
Holken ska vi placera på en husvägg med öppningen riktad mot garageuppfarten för en diskret, men effektiv, övervakning. Holken har vi snickrat ihop själva av några gamla bräder. Färdiga holkar finns att köpa för under hundralappen på de flesta byggvaruhus. Kameran placerar vi på en tjock pappskiva som vi fäster med hjälp av häftpistol på insidan av fågelholken. För att inte skada kameran fäster vi den genom att göra två hål i pappskivan, genom vilka vi drar ett resårband över kameran och knyter ihop allt på undersidan.
Vår fågelholk hamnar under tak, så vi behöver inte någon särskild isolering för eventuellt regn- och ruskväder. Planerar du däremot att sätta din kameraholk i ett träd är det viktigt att den är byggd i ett vattenbeständigt material, eller är ordentligt tätad.
Det gäller även kamerans strömadapter. Här rekommenderar vi att du innesluter både adapter och kamera i ett skyddande hölje och sedan drar en elkabel för utomhusbruk till holken.

Trångt. Så placerar vi kameran inuti fågelholken. Sett uppifrån.
Steg 3:
KABELDRAGNING OCH FÅNGST AV VIDEO
När kamera och fågelholk sitter på plats är det dags att dra in alla kablar. Vi väljer att dra våra genom ett angränsande fönster där vi sätter strömkabeln i ett vägguttag strax innanför.

På plats. Holken är monterad. Sladdar dras genom fönstret.
Videokabeln (som i vårt fall är en förlängd kompositkabel) går vidare till datorn vi ska använda för att sända ut vår video.
Kompositkablar hittar du i de flesta audio/video-affärer.
För att vi ska få in kamerabilden i datorn har vi införskaffat en adapter vid namn Easycap (bilden ovan), som finns att köpa hos många nätbutiker (vi köpte vår på Tradera).
Det finns en del liknande adaptrar och instickskort, men de fungerar i stort sett på samma sätt. Vad de gör är att fånga upp den analoga bilden från kameran och omvandla den till data som datorn kan förstå och visa. Att installera drivrutinerna till Easycap är mycket simpelt.

Easycap. Videoadapter för cirka 280 kronor.
Sätt i skivan, välj Install Driver och följ instruktionerna. Sedan är det bara att placera adaptern i en ledig usb-port.
Steg 4:
INSTALLERA YAWCAM
Vi använder gratisprogrammet Yawcam för fångst och strömning av vår övervakningsvideo. Yawcam kan hämtas direkt från yawcam.com (Programmet har svenska som tillval efter installationen, och är mycket simpelt men otroligt kompetent. Installationen behöver ingen närmare beskrivning, det är bara att följa anvisningarna. När programmet är installerat startar du det enklast genom att klicka på Yawcam-ikonen direkt på Skrivbordet.
Därefter väljer du Settings, Device, Change to, Syntek STK1160 (som är namnet på videon från Easycap).
Om du har kameran påslagen och inkopplad bör du nu se det kameran ser i fönstret Preview. Ser du inte Preview-fönstret öppnar du det genom att välja Window, Preview i Yawcam-menyn.
Yawcam kan hantera videoinformationen på många olika sätt, men vi fokuserar på realtidströmning av exakt vad vår kamera ser, så kallad streaming eller strömning. Yawcam sänder bilder och video genom att använda den dator det är installerat på som en server (en typ av värddator som tillåter att andra ansluter till den).
Givetvis ska vi se till att lösenordsskydda anslutningen framöver, så att inga ovälkomna ser din sändning.

Steg 5:
LIVE-STRÖMNING AV VIDEO
Du börjar med att välja Edit settings under menyn Settings. Under rubriken Connection ser du din aktuella ip-adress (adressen till din dator). Står det ingen ip-adress direkt kan du välja Get för att hämta den.
Skriv ned ip-adressen och välj Stream under Output i menyn på vänster sida. Här finns inställningar för vilken kvalitet det ska vara på den video som sänds ut (Image Quality) samt en avdelning (Page designer) där du kan göra grafiska förändringar i den webbsida videon ska visas på. I fältet Port står det som standard 8081, vilket är den kommunikationsport i aktuell dator Yawcam använder för att sända strömmande video. Lämna inställningen oförändrad, precis som den är.
Innan du startar strömningen, klicka på Password i menyn på vänster sida. Klicka på Add och lägg till ett namn och ett lösenord. De krävs för att du ska kunna se video-strömmen.
För att starta strömningen av videon klickar du på enable bredvid knappen Stream direkt i Yawcams huvudfönster.

Live-sändning. Stream står på enable. Nu är videoströmningen i gång. Trycker du på disable stängs den av.
Dags att se efter att strömningen fungerar som den ska. Starta din webbläsare och skriv in din dators ip-adress följt av ett kolon och porten för videoströmningen. I vårt fall blir adressen 213.21.101.167:8081. När du trycker på Enter dyker en förfrågan om användarnamn och lösenord upp. Du fyller i de uppgifter du tidigare angav och vips dyker din strömmande video upp på skärmen.

Internetadress. Här är vår ip-adress som den visas i programmet Yawcam.
Här är grunderna för videoströmningen klara och du är egentligen färdig. Nu handlar det mer om finlir. Därför ska du i ett par extra steg få se till att allt fungerar så smidigt som möjligt.

Spaning. Videoströmningen fungerar som den ska och sänder live från vår veranda. Inga tjuvar i sikte.
Steg 6:
ÖPPNING AV PORTAR I DIN ROUTER
Om du har en router kan det hända att du inte kommer åt din videoströmning eftersom routern ser dig som en inkräktare och försöker blockera dig. För att kringgå det kan du antingen, om din router är upnp-kompatibel (universal plug and play) kryssa i Use UPNP to open ports on router under Connection i Settings-menyn hos Yawcam, eller själv öppna portarna i din router.
Öppning av portar ser olika ut beroende på routermodell. Läs i handboken för just din router. Alternativt kan du besöka sajten Portforward (portforward.com) som har utmärkta guider kring hur du öppnar portar i de flesta routrar.
Yawcam använder som standard två portar beroende på vad programmet skickar för information, port 8081 är för live-strömning och port 8888 är för bilduppdatering.

Steg 7:
GÖR IP-ADRESSEN LÄTT ATT KOMMA IHÅG
Vet du med dig att du har en statisk ip-adress (en adress som alltid är densamma) är det här steget inte nödvändigt. Men troligen har du en dynamisk ip-adress som byts ut lite då och då. För att slippa att ständigt hålla koll på din aktuella ip-adress kan du använda gratisprogrammet No-IP DUC (dynamic dns update client) för att skapa en mer lättlärd webbadress åt din kamera.
Gå in på www.no-ip.com och klicka på Learn More under No-IP Free. Skriv in din e-postadress, tryck på Sign up now, fyll i uppgifterna och klicka på I Accept, Create my Account. När du får ett mejl med en aktiveringslänk loggar du in genom att välja Login högst upp till höger på no-ip.com. Därnäst klickar du på Add a host och fyller i det namn du vill att din övervakningssajt ska ha. Vi väljer namnet holkkamera.no-ip.org, men bestäm själv.

No-IP DUC. Här skapar vi en mer lättläst adress till vår övervakningskamera.
Sedan skapar du adressen genom att klicka på Create Host.

Klart. Glad gubbe. Allt är frid och fröjd och din ip-adress uppdateras nu automatiskt.
Gå därefter tillbaka till startsidan för no-ip.com och välj fliken Download följt av (i vårt fall) Windows, för att ladda ned själva adressuppdateringsprogrammet (filen heter ducsetup.exe). Installera programmet utan att göra några ändringar och logga in med de uppgifter du nyss registrerade. Om allt går som det ska så ser du den lilla smile-gubben med solglasögon (se bilden ovan).
Vad programmet No-IP DUC gör är att varje halvtimme kolla vilken som är din aktuella ip-adress, för att sedan skicka den vidare till kontot hos no-ip.com, där adressen översätts till din valda webbadress (holkkamera.no-ip.org).

Enklare. Vår videoströmning har nu fått en smidigare adress som är lättare att komma ihåg.
Knappar vi till exempel in holkkamera.no-ip.org:8081 ser vi direkt videon från vår övervakningsholk. Smidigt, eller hur?

Fågelskådare. Kameran i holken visar om någon närmar sig vår dörr.
______________________________________________________
SÅ GÅR DU VIDARE
Den här guiden var ett exempel på ett relativt enkelt sätt att strömma egen video. Programmet Yawcam kan utföra än mer avancerade operationer. Du kan schemalägga när video ska sändas, inkludera kamerasändningen på din egen hemsida eller låta kameran ta bilder och spara vid eventuell rörelse (motion).
Även i No-IP DUC kan du göra avancerade inställningar, till exempel hur ofta programmet ska söka efter en ny ip-adress, om det ska starta samtidigt som datorn med mera. Har du en egen server kan du göra installationen av Yawcam och videokameran direkt på den, så behöver du inte ha datorn på dygnet runt för att se vad som sker framför din kamera.
Själva kameran behöver givetvis inte placeras utomhus. Bakom ett fönster går precis lika bra. Syftet behöver heller inte vara övervakning mot inbrott. Du kanske vill hålla koll på djurlivet eller ha ett extra öga att ta till när småbarnen är ute och leker på bakgården?
Svårighetsnivå: Avancerad.
Tid: Flera timmar.
Program: Yawcam
FÅR JAG FILMA HUR JAG VILL?Enligt lagen (1998:150) om allmän kameraövervakning (https://lagen.nu/1998:150) är det tillåtet att, utan speciella tillstånd, övervaka din egen tomt så länge du följer reglerna om att genom tydlig skyltning informera om att området är videoövervakat. Övervakningen ska hållas inom den egna tomtgränsen. Filmar din kamera däremot gatan utanför ditt hus krävs det särskilda tillstånd för övervakningen.
HÄMTA SKYLTEN!
Här kan du hämta din kameraövervakningsskylt:
pcforalla.se/skylt
Tid: Flera timmar.
Program: Yawcam
Det här behöver du:
- Gratisprogrammet Yawcam (ladda ned på www.yawcam.com).
- Videokamera med analog videoutgång (a/v).
- Komponentkabel.
- Easycap videofångstadapter (eller liknande).
- Dator eller server med internetuppkoppling.
- En färdig fågelholk (eller träskivor och verktygen som krävs för att bygga en).
FÅR JAG FILMA HUR JAG VILL?

Här kan du hämta din kameraövervakningsskylt:
pcforalla.se/skylt