En regnig julikväll ringlade sig en kö utmed Kungsgatan i Stockholm. Det är försäljningspremiär för Iphone 4 en minut över midnatt, och de mest entusiastiska kunderna har spenderat timmar huttrande under paraplyer och regnrockar.
– Kön började växa ungefär klockan tio på kvällen. Som mest var där ungefär fyra eller fem hundra personer, säger Jonny Malmlöf, pr-ansvarig på The Phone House i Sverige.
Kunderna verkar veta vad de är ute efter. Enligt honom är folk antingen specifikt ute efter en Iphone, eller så vet man att det är Android man vill ha. Övriga plattformar som Symbian och Windows Phone är inte lika efterfrågade bland privatpersoner.
Den snabba utvecklingen bekräftas av David Larsson, analytiker på IT-research.
– Under första kvartalet 2010 såg vi hur försäljningen av smartphones ökade med 244 procent. Andelen av de sålda mobiltelefonerna som var smartphones var rekordhög, 31 procent av totalen. Apple och HTC var de tillverkare som ökade försäljningen mest, men även Sony Ericssons Xperia-serie går mycket bra, säger David Larsson.
– Apple har dragit marknaden åt det här hållet. De visade vad som kunde göras med ny design och med ett stort bibliotek med bra applikationer, och konkurrerande plattformar har tagit efter samma succékoncept. Nu börjar nyttan med en smartphone att bli påtaglig för allt fler som inte tänkt tanken tidigare, säger David Larsson.
Vi har testat åtta av årets mest efterfrågade smartphones. Därtill har vi samlat en diger lista med lurar som testats och säljs i skrivande stund. Vi kan konstatera att en smartphone kan se ut på väldigt olika sätt och kosta olika mycket.
I ena änden har vi snabba, lyxiga lurar med stor pekskärm och prislappar på upp runt åtta tusen. I andra änden en minimal, smart budgetlur med krympt skärm och mer än tre gånger så lågt pris.
Tiden har aldrig varit bättre och valmöjligheterna större för att slå till.
– så bra är de på olika uppgifter
Surfa
Chatta/mejla/sociala medier
Jobba
Spel
Musik och film

När Apple Iphone först dök upp liknade den ingenting annat. Snygg, snabb, strömlinjeformad, och med en för tiden högupplöst multitouchskärm. Framför allt var det ett genomtänkt gränssnitt och en inbyggd programbutik med mängder av mervärde som gjorde den till en jättesuccé.
– Gammal skärm, halvdan kamera, dyr.

Å andra sidan är den tunnare, bara nio millimeter, och byggd av mer stryktåligt material. Kameran är klart bättre, nu med fem megapixlar och led-blixt, och Iphone 4 har också liten vga-kamera fram för videosamtal. Är du ansluten till ett wlan så kopplas du smart nog om till det i stället, och får bättre bandbredd och bildkvalitet (dock bara till andra Iphone 4).
Det har pratats mycket i förväg om ett antennproblem, och felet går visserligen att upprepa, men bara när vi medvetet försöker, och om signalen där vi står är svag. Utfallet blir även då bara aningen sämre mottagning. Så vi kan inte ge några större minustecken för det. Vore det inte för det hutlösa priset så skulle det här vara det mest självklara valet för alla smartphonesugna just nu.

+ Fantastisk skärm, tunnaste smartphonen, många program.
– Mycket dyr, något tung.
Skönt kompakt HD Mini

Telefoner med Windows Phone-systemet har inte stått högt på önskelistorna på senare tiden, trots friska satsningar förra året från Microsoft på både nytt gränssnitt och ett försök till inbyggd programbutik. Det är lite synd, för det finns en hel del riktigt bra telefoner med Microsofts operativ. HTC HD Mini hör definitivt till dessa. Det är en skönt kompakt och lättviktig sak med 3,2 tums skärm, kamera på fem megapixel och bland annat inbyggd radio. Skärmen är på 320 x 480 pixlar. Det ser rätt bra ut ändå, skärmens mått är små och du får därmed hyfsad punkttäthet. Det som blir lidande är översikten.
Nackdelen med HD Mini är just Windows. Det är egentligen ingen dålig plattform, det ingår det många bra program från början, men i konkurrensen med Android-lurar och Iphone ligger den hästlängder efter i gränssnitt, flexibilitet, och framförallt snabb tillgång till fler program. Det finns i och för sig mängder av program som kan letas upp på webben och installeras manuellt, men Microsoft Marketplace är en öken, med bara en handfull appar. Fuskar du och anger att du är amerikan så ökar utbudet en del, men det är fortfarande skralt.
– Dåligt utbud i Marketplace, ingen multitouch.
Prisvärt flaggskepp från HTC
HTC Desire släpptes i våras och blev snabbt höjd till skyarna som Iphone-dödaren nummer ett. Det är inte utan orsak. Desire är en grymt välbyggd lur med lyxkänsla, pigg prestanda
, högklassig oled-skärm med multitouch och senaste Android (2.2 efter en uppgradering du gör enkelt själv i telefonen) uppiffat med snygga och smidiga gränssnittet HTC Sense.
– Något tung och tjock.

Bland billiga lurar är Nokia fortfarande en av de största, men på smartphonesidan har man drabbats av samma åkomma som Microsoft. Kunderna väljer Android eller Iphone, medan Nokia kör vidare med Symbian.
På minussidan kan vi räkna en oerhört bökig hantering av wi-fi, omständlig navigering för att nå installerade program, och vissa prestandaproblem, framför allt med strömmad video. Främst är det själva gränssnittet som irriterar. Jämfört med konkurrenterna känns det trångt, stelt och tråkigt. Version 3 av Symbian är på väg, så vi får se om Nokia lyckas tända liv i sitt smartphonesegment då.
– Föråldrat operativsystem, bitvis långsam och omständlig, ingen multitouch.
Galaxy i mina braxer!
Samsungs senaste topptelefon är Galaxy S, en tunn men bred lur med en oled-skärm på hela fyra tum. Upplösningen är den samma som hos HTC Desire, 480 x 800 bildpunkter, m
en eftersom skärmen är större så ser text och bilder mer grovkorniga ut. Å andra sidan får du lite lättare att till exempel använda tangentbordet på skärmen om man har större fingrar. Den är också förhållandevis ljusstark.
är en på alla sätt högklassig smartphone med stora möjligheter.
– Tangentbordet kunde vara bättre.
Samsung med Windows helt okej
– Tidvis seg, dåligt utbud i Marketplace, ingen multitouch.
Mini Pro för bästa kompisarna

Sony Ericssons två mini-smartphones Xperia X10 Mini och Mini Pro har blivit en succé. Dels för Sony Ericsson, vars stora Xperia-modeller inte har levt upp till förväntningarna. Dels för Android, då de bevisar att plattformen fungerar utmärkt även i det här superkompakta formatet.

Den lilla skärmen och det faktum att det är gamla Android 1.5 i botten gör att en del appar inte fungerar. De flesta går dock att köra, även om det kan se lite trångt ut på skärmen ibland.
– Måttliga prestanda, trång skärm.

Så lång batteritid har de testade mobilerna


Glöm inte ditt surfabonnemang!
Ska du på allvar utnyttja en smartphones funktioner måste du kunna tanka mobila data. Du vill kunna läsa mejl, kolla in dina favorit-webbsidor, ladda upp bilder på Facebook, skicka iväg ett blogg-inlägg, kolla in ett och annat filmklipp, köra Spotify och ladda hem program och spel.
– De flesta som köper en smartphone väljer också till ett surfpaket till abonnemanget. Det är också något som våra säljare rekommenderar när du tecknar ett abonnemang, säger Jonny Malmlöf på The Phone House.
Det handlar om erbjudanden från operatörerna för fast pris på mobilsurf. Det finns flera olika alternativ från de flesta operatörer, antingen abonnemang där detta ingår, eller som tilläggstjänst. Du betalar då en fast summa och kan surfa, mejla och tanka fritt utan att behöva bekymra dig om datamängden.
Är du mer aktiv och kollar på filmklipp, laddar hem musik och program, lyssnar på webbradio och besöker tyngre webbsidor kan det behövas mer. 5 GB kostar 196 kr/mån hos Telia och 129 kr/mån på Tele2. Ett annat exempel är Telenor, som inte har någon gräns för datamängden, men där du betalar olika för olika bandbredd.
4 stora plattformar för smartphone
Snabbast växande plattformen på senare år. Kom ikapp Iphone och konkurrerade ut både Symbian och Windows Phone utan ansträngning. Det finns Android-telefoner från de flesta stora tillverkarna, utom Apple och Nokia. Som operativ är det relativt snabbt och anpassningsbart. En stor del av succén beror på det stora utbudet av program som kan laddas ner via butiken Marketplace. Tyvärr finns ännu inte möjligheten att köpa appar direkt i butiken i Sverige.
Apples storsatsning på mobilmarknaden satte tonen för hur en smartphone ska se ut och vad den ska kunna göra. Det gäller även operativsystemet. Fingerpekanpassade menyer, multitouch och anpassningsbara ikonfält har konkurrenterna försökt ta efter, och kopplingen till mediebutiken Itunes och programbutiken App Store placerade Iphone hästlängder före konkurrensen i ett par års tid. Men, bara Apples egna lurar kör plattformen, och det höga priset kan avskräcka en hel del köpare.
Före Iphone och Android stod plattformskriget för smartphone mellan Symbian och Windows Mobile. Symbian var valet för både Sony Ericsson och Nokia. Det är egentligen flera plattformar med samma kodkärna. Program till Nokias Symbian-lurar med gränssnittet Series 60 fungerar inte till exempelvis Sony Ericssons Symbian-telefoner med gränssnittet UIQ, trots att de bygger på väldigt snarlika kärnor. Just nu jobbas det på en ny version av Symbian. Det kan komma lurar redan i år, som bland annat utlovar multitouchstöd i ett omarbetat gränssnitt.
Windows Phone
Windows Phone (före detta Windows Mobile) var från början ett
handdator-operativ som till slut fick telefonfunktioner. Windows Phone passar bra för företagsanvändare, bland annat med extra bra kopplingar till Exchange-server för jobbmejl. Den erbjuder mindre för privatanvändare, och trots ambitiös satsning uteblir framgångarna. Nu satsar Microsoft på Windows 7 Phone, som ska få helt nytt gränssnitt och vara mycket mer konsumentanpassat. Microsoft har utlovat släpp till årsskiftet.
Samsungs nya operativsystem är tänkt för enklare och billigare smartphones. I dag finns det en, som dock varken är enkel eller billig, GT-S8500 Wave.
Rims affärstelefoner är mycket populära i USA och Kanada, men sällsynta här i Sverige. De är mest inriktade på företag och har ett eget system för e-post, kalender och kontakter.
Linuxbaserat operativ från Nokia. Finns än så länge bara i kraftfulla Nokia N900. Framtiden får utvisa om det är Maemo eller Symbian 3 som blir Nokias huvudplattform.
Palm har slutat säljas i Sverige, men HP köpte nyss upp dem och säger sig vilja släppa produkter med Palms system Web OS. Kanske får vi se dem i Sverige i framtiden?
– Kön började växa ungefär klockan tio på kvällen. Som mest var där ungefär fyra eller fem hundra personer, säger Jonny Malmlöf, pr-ansvarig på The Phone House i Sverige.
Man skulle kunna tro att det bara är ett bevis på vissa Apple-fanatikers hängivenhet, men faktum är att hela Sverige har drabbats av smartphone-feber. I år har den smarta telefonen gått från något som proffs och prylnördar ägnade sig åt till något som varenda kotte verkar vilja ha. Fortsatt tuffa tider efter finanskrisen verkar inte avskräcka.
Dramatisk ökning
– Under de första månaderna i år ökade andelen smartphones från 20 till 50 procent. Bland dessa dominerar Iphone och Android-telefonerna från Sony Ericsson, HTC och Samsung, säger Jonny Malmlöf.
Kunderna verkar veta vad de är ute efter. Enligt honom är folk antingen specifikt ute efter en Iphone, eller så vet man att det är Android man vill ha. Övriga plattformar som Symbian och Windows Phone är inte lika efterfrågade bland privatpersoner.
– Under första kvartalet 2010 såg vi hur försäljningen av smartphones ökade med 244 procent. Andelen av de sålda mobiltelefonerna som var smartphones var rekordhög, 31 procent av totalen. Apple och HTC var de tillverkare som ökade försäljningen mest, men även Sony Ericssons Xperia-serie går mycket bra, säger David Larsson.
Iphone banade vägen
Smartphone-explosionen har flera orsaker. Dels har företag börjat titta på det här med mobilen som en it-fråga, och det köps in funktionsrika lurar på bred front. Många som annars inte skulle komma på tanken att köpa en smartphone kommer i kontakt med den via jobbet. Men för de flesta handlar det helt enkelt om att tiden var mogen för andra kunder än entusiasterna.
– Apple har dragit marknaden åt det här hållet. De visade vad som kunde göras med ny design och med ett stort bibliotek med bra applikationer, och konkurrerande plattformar har tagit efter samma succékoncept. Nu börjar nyttan med en smartphone att bli påtaglig för allt fler som inte tänkt tanken tidigare, säger David Larsson.
Stor variation
Vi har testat åtta av årets mest efterfrågade smartphones. Därtill har vi samlat en diger lista med lurar som testats och säljs i skrivande stund. Vi kan konstatera att en smartphone kan se ut på väldigt olika sätt och kosta olika mycket.
I ena änden har vi snabba, lyxiga lurar med stor pekskärm och prislappar på upp runt åtta tusen. I andra änden en minimal, smart budgetlur med krympt skärm och mer än tre gånger så lågt pris.
Tiden har aldrig varit bättre och valmöjligheterna större för att slå till.
Bärbar pc, smartphone och mobil
– så bra är de på olika uppgifter
Ringa
- Bärbar pc. Väldigt sällsynt att det går alls, förutom ip-telefoni som Skype. DÅLIGT
- Smartphone. Naturligtvis. Program för olika typer av ip-telefon finns också. UTMÄRKT
- Mobil. Självklart, men videosamtal och ip-telefon får du klara dig utan. BRA
Surfa
- Bärbar pc. Stor skärm, perfekt gränssnitt, höga prestanda. UTMÄRKT
- Smartphone. Blir bättre och bättre, även om skärmarna är lite för små. BRA
- Mobil. Du kan wappa med de flesta, men någon vidare upplevelse är det inte. DÅLIGT
Chatta/mejla/sociala medier
- Bärbar pc. Har alla möjligheter, utom möjligen sms (kräver vissa webbtjänster). BRA
- Smartphone. Allt från e-post och sms till Facebook och Messenger. UTMÄRKT
- Mobil. Sms funkar bra. På bättre mobiler finns både mejl och till exempel Facebook. GODKÄNT
Jobba
- Bärbar pc. Självklart val för seriöst jobb. Bekvämt, kraftfulla program, stor bra skärm. UTMÄRKT
- Smartphone. Det finns program för Office, pdf-visning med mera, men begränsat. GODKÄNT
- Mobil. Glöm det. Den vanliga mobilen är främst till för att ringa och sms:a. DÅLIGT
Spel
- Bärbar PC. Vad som helst, från att lägga patiens, småspel på webben till grafiktunga actiontitlar och onlinespel. UTMÄRKT
- Smartphone. Gott om tidsfördriv, men prestanda och format sätter vissa gränser. GODKÄNT
- Mobil. En omgång Masken går det väl alltid att dra igång. DÅLIGT
Musik och film
- Bärbar pc. Bra förutsättningar med stereon och mediespelare i vardagsrummet. Men inte lika kul som bärbar spelare på joggingrundan. BRA
- Smartphone. Bra bärbar musikspelare med möjligheten att kolla film, även om det inte direkt är bio-känsla. Ibland finns radio och online musikbutik inbyggt. BRA
- Mobil. Med extra minne i en inte alltför billig mobil funkar den utmärkt som mp3-spelare och ibland som radio. Film kan du glömma. GODKÄNT
Iphone 3GS hänger med än

När Apple Iphone först dök upp liknade den ingenting annat. Snygg, snabb, strömlinjeformad, och med en för tiden högupplöst multitouchskärm. Framför allt var det ett genomtänkt gränssnitt och en inbyggd programbutik med mängder av mervärde som gjorde den till en jättesuccé.
Nu har det gått ett par år, och Apple har hunnit med två uppgraderingar av originalet, som ser ut att fortsätta säljas parallellt med nya Iphone 4. Det har mest handlat om justeringar för att hänga med i den tekniska utvecklingen. Processorn är snabbare, 3g-kapacitet har tillkommit, och kameran har blivit bättre. Iphone 3GS ligger ändå efter konkurrenterna på flera punkter. Främst är det skärmen som börjar kännas utdaterad. Iphone 4 får den att se rent antik ut i jämförelse, och flera av de billigare konkurrenterna har betydligt bättre skärm.
Den stora fördelen stavas fortfarande App Store. Apple har det bästa programutbudet, och det höjer värdet på Iphone 3GS rejält. Vi vet dock inte om det riktigt ursäktar det höga priset, i skrivande stund runt sju tusenlappar. Med en rejäl prisdumpning kan den dock leva länge till.
+ Bra gränssnitt, bra webbläsare, programutbudet.
– Gammal skärm, halvdan kamera, dyr.

Lyxig Iphone 4 med superskärm
Iphone 4 är den första verkligen nya Iphone-modellen sedan originalet kom för två år sedan. Den har nytt skal, nya tekniska funktioner och en ny generation av operativsystemet. Formen är kantigare, själva luren tyngre och inte lika bekväm att hålla i som föregångaren.

Å andra sidan är den tunnare, bara nio millimeter, och byggd av mer stryktåligt material. Kameran är klart bättre, nu med fem megapixlar och led-blixt, och Iphone 4 har också liten vga-kamera fram för videosamtal. Är du ansluten till ett wlan så kopplas du smart nog om till det i stället, och får bättre bandbredd och bildkvalitet (dock bara till andra Iphone 4).
Utropstecknet är skärmen, en 3,5 tums ipa-panel med hela 640 x 960 bildpunkter. Det ger en upplösning på 360 dpi, vilket gör att vi inte ser individuella pixlar ens på nära håll. Webbsidor, e-böcker och foton blir en mycket behaglig upplevelse.
Det har pratats mycket i förväg om ett antennproblem, och felet går visserligen att upprepa, men bara när vi medvetet försöker, och om signalen där vi står är svag. Utfallet blir även då bara aningen sämre mottagning. Så vi kan inte ge några större minustecken för det. Vore det inte för det hutlösa priset så skulle det här vara det mest självklara valet för alla smartphonesugna just nu.

+ Fantastisk skärm, tunnaste smartphonen, många program.
– Mycket dyr, något tung.

Skönt kompakt HD Mini

Telefoner med Windows Phone-systemet har inte stått högt på önskelistorna på senare tiden, trots friska satsningar förra året från Microsoft på både nytt gränssnitt och ett försök till inbyggd programbutik. Det är lite synd, för det finns en hel del riktigt bra telefoner med Microsofts operativ. HTC HD Mini hör definitivt till dessa. Det är en skönt kompakt och lättviktig sak med 3,2 tums skärm, kamera på fem megapixel och bland annat inbyggd radio. Skärmen är på 320 x 480 pixlar. Det ser rätt bra ut ändå, skärmens mått är små och du får därmed hyfsad punkttäthet. Det som blir lidande är översikten.
HTC har fräschat upp HD Mini med Windows-versionen av sitt skal Sense. Det är snyggt och lättnavigerat, och du får många bra funktioner på köpet, men har inte samma elegans och anpassningsmöjligheter som på en Android.
Nackdelen med HD Mini är just Windows. Det är egentligen ingen dålig plattform, det ingår det många bra program från början, men i konkurrensen med Android-lurar och Iphone ligger den hästlängder efter i gränssnitt, flexibilitet, och framförallt snabb tillgång till fler program. Det finns i och för sig mängder av program som kan letas upp på webben och installeras manuellt, men Microsoft Marketplace är en öken, med bara en handfull appar. Fuskar du och anger att du är amerikan så ökar utbudet en del, men det är fortfarande skralt.
+ HTC Sense, låg vikt.
– Dåligt utbud i Marketplace, ingen multitouch.

Prisvärt flaggskepp från HTC
HTC Desire släpptes i våras och blev snabbt höjd till skyarna som Iphone-dödaren nummer ett. Det är inte utan orsak. Desire är en grymt välbyggd lur med lyxkänsla, pigg prestanda

Tekniskt sett har Iphone 4 återtagit ledartröjan, men Desire är bara en något enklare smartphone, fast till ett betydligt lägre pris. Skärmen på 480 x 800 bildpunkter ger en nästan klockren bildkvalitet, men pixlar och raster går att urskilja. Den är också med sin rundade form och lätt tillbockade design i ena änden tjockare än både Iphone och de flesta konkurrenterna utan utskjutbart tangentbord.

Näst efter Iphonens App Store är Android Market den bästa programbutiken i en smartphone. Här finns mängder av nedladdningar, från kraftfulla nyttoprogram till småspel och ploj-appar som gör vardagen roligare. Medföljande programutbudet är även det bra. Android är skapat av Google, och den som har Gmail och även använder Googles kalender har många bra funktioner att utforska.
+ Snabb, välbyggd, bra skärm.
– Något tung och tjock.

Nokias minsting tappar mark

Bland billiga lurar är Nokia fortfarande en av de största, men på smartphonesidan har man drabbats av samma åkomma som Microsoft. Kunderna väljer Android eller Iphone, medan Nokia kör vidare med Symbian.
N97 Mini är en kompakt variant av den dyrare N97, och allt som allt en mycket trevligare telefon. Snyggt koppartonad är den, med bra grepp och elegant utfällbart tangentbord. Svenska tecken nås via en shift-knapp, och det går snabbt att lära sig skriva på det. Du får tillgång till en riktigt bra gps-navigator, musiktjänsten Nokia Music Store vilken har ett hyggligt utbud, samt Nokias programbutik Ovi, där en hel del bra program och spel finns, tyvärr ofta rätt dyra.
På minussidan kan vi räkna en oerhört bökig hantering av wi-fi, omständlig navigering för att nå installerade program, och vissa prestandaproblem, framför allt med strömmad video. Främst är det själva gränssnittet som irriterar. Jämfört med konkurrenterna känns det trångt, stelt och tråkigt. Version 3 av Symbian är på väg, så vi får se om Nokia lyckas tända liv i sitt smartphonesegment då.
+ Bra tangentbord, bra för musik.
– Föråldrat operativsystem, bitvis långsam och omständlig, ingen multitouch.

Galaxy i mina braxer!
Samsungs senaste topptelefon är Galaxy S, en tunn men bred lur med en oled-skärm på hela fyra tum. Upplösningen är den samma som hos HTC Desire, 480 x 800 bildpunkter, m

Galaxy S kör Android 2.1 och i skrivande stund finns ingen uppdatering till 2.2. Skillnaderna är dock inte stora. Samsung har inget eget gränssnittsskal till telefonen, utan det är Androids egna som gäller, vilket inte är så illa. Tyvärr innebär det också ett lite osmartare tangentbord som det är bökigt att nå siffror och specialtecken på. Samsung slänger också med en handfull så kallade widgets, mini-appar som man placerar på skrivbordet. Andra kul funktioner är att Galaxy S är dlna-kompatibel, och att den har en hörlursutgång som också dubblerar som analog tv-utgång.
Det är mest smådetaljer som skulle kunna bli bättre, och mycket kan fixas genom att ladda ner en och annan app. Det här

+ Stor skärm, bra prestanda, tunn och lätt.
– Tangentbordet kunde vara bättre.

Samsung med Windows helt okej

Samsung i8000 Omnia II är vår andra smartphone i testet med Windows Phone som operativsystem, och ett bevis på att Windows inte behöver vara stelt och trist. Även här har tillverkaren förbättrat gränssnittet med ett eget skal. Samsungs Touchwiz är ett ikon- och widgetbaserat gränssnitt precis som Android, och här har du till och med ännu större möjlighet att fritt placera ut ikoner och funktioner och möblera om. Det hela är dock lite tungrott och även om telefonen är snabb (vi har inga problem med tunga webbsidor, videouppspelning och liknande) så går själva navigationen i gränssnittet lite långsamt.
Telefonen har precis som Galaxy S tv-utgång och är dlna-kompatibel. Så du kan till exempel använda den som mediespelare i ditt lokala nätverk och visa strömmad video på teven. Du får många bra program förinstallerade, till exempel gps-navigation modell bättre och ett par riktigt roliga spel.
Samsung bevisar verkligen att det inte är något egentligt fel på Windows Phone som plattform även för privatanvändare. Det behövs bara ett skal som gör att det känns fräscht och bättre app-utbud för att det ska lossna för Microsoft. Hur ”bara” det sistnämnda är kan man ju förstås diskutera.
+ Bra gränssnitt, många funktioner.
– Tidvis seg, dåligt utbud i Marketplace, ingen multitouch.

Mini Pro för bästa kompisarna

Sony Ericssons två mini-smartphones Xperia X10 Mini och Mini Pro har blivit en succé. Dels för Sony Ericsson, vars stora Xperia-modeller inte har levt upp till förväntningarna. Dels för Android, då de bevisar att plattformen fungerar utmärkt även i det här superkompakta formatet.
Xperia X10 Mini Pro är en ruggigt kompakt liten sak, med 2,5 tum stor skärm och låg upplösning, bara 240 x 320. Det gör att bilder, webb och film inte direkt blir njutbara på den, och prestanda är inte i topp för mer prestandakrävande funktioner, som strömning av Youtube-klipp. Vi har också vissa problem med att hålla en wi-fi-anslutning öppen kontinuerligt, vilket irriterar en del.
Men det den är bra på är den riktigt bra på. För sms, mejl och sociala medier som Facebook och chatt är det här en grym liten följeslagare, inte minst på grund av smarta program som samlar och presenterar informationen på ett bra sätt. Sony Ericssons egna gränssnitt är perfekt för snabb navigering på den lilla skärmen, och tangentbordet är ett av de bästa någonsin på en smartphone, trots att det är rätt så litet.

Den lilla skärmen och det faktum att det är gamla Android 1.5 i botten gör att en del appar inte fungerar. De flesta går dock att köra, även om det kan se lite trångt ut på skärmen ibland.
+ Liten och kompakt, utmärkt tangentbord, bra pris.
– Måttliga prestanda, trång skärm.

Så lång batteritid har de testade mobilerna

32 smartphone med betyg

Glöm inte ditt surfabonnemang!
Datatrafik i en smartphone kan bli otroligt dyrt om du inte tänker dig för.
Ska du på allvar utnyttja en smartphones funktioner måste du kunna tanka mobila data. Du vill kunna läsa mejl, kolla in dina favorit-webbsidor, ladda upp bilder på Facebook, skicka iväg ett blogg-inlägg, kolla in ett och annat filmklipp, köra Spotify och ladda hem program och spel.
Datatrafik i en mobil kan vara vansinnigt dyrt, upp till 15 kronor per megabyte. Och i en smartphone på ett 3g-nät är en megabyte nästan ingenting.
Men det finns en bra lösning: mobilsurf-abonnemang.
– De flesta som köper en smartphone väljer också till ett surfpaket till abonnemanget. Det är också något som våra säljare rekommenderar när du tecknar ett abonnemang, säger Jonny Malmlöf på The Phone House.
Fast pris ett måste
Det handlar om erbjudanden från operatörerna för fast pris på mobilsurf. Det finns flera olika alternativ från de flesta operatörer, antingen abonnemang där detta ingår, eller som tilläggstjänst. Du betalar då en fast summa och kan surfa, mejla och tanka fritt utan att behöva bekymra dig om datamängden.
Åtminstone till en viss gräns. De flesta abonnemang med mobilsurf har en övre gräns för datamängden per månad beroende på hur mycket du är beredd att betala. Sedan stryper operatören bandbredden, eller går i vissa fall tillbaka till megabytetaxa.
Om allt du gör är att mejla, kolla in Facebook och läsa en och annan webbsida så bör 0,5 eller 1 GB/månad räcka. Men kolla för säkerhets skull vad din operatör gör om du överstiget det. 1 GB mobilsurf hos Telia och Tele2 kostar till exempel 69 kr/månad.
Är du mer aktiv och kollar på filmklipp, laddar hem musik och program, lyssnar på webbradio och besöker tyngre webbsidor kan det behövas mer. 5 GB kostar 196 kr/mån hos Telia och 129 kr/mån på Tele2. Ett annat exempel är Telenor, som inte har någon gräns för datamängden, men där du betalar olika för olika bandbredd.
4 stora plattformar för smartphone
Android

Iphone
Apples storsatsning på mobilmarknaden satte tonen för hur en smartphone ska se ut och vad den ska kunna göra. Det gäller även operativsystemet. Fingerpekanpassade menyer, multitouch och anpassningsbara ikonfält har konkurrenterna försökt ta efter, och kopplingen till mediebutiken Itunes och programbutiken App Store placerade Iphone hästlängder före konkurrensen i ett par års tid. Men, bara Apples egna lurar kör plattformen, och det höga priset kan avskräcka en hel del köpare.
Symbian
Före Iphone och Android stod plattformskriget för smartphone mellan Symbian och Windows Mobile. Symbian var valet för både Sony Ericsson och Nokia. Det är egentligen flera plattformar med samma kodkärna. Program till Nokias Symbian-lurar med gränssnittet Series 60 fungerar inte till exempelvis Sony Ericssons Symbian-telefoner med gränssnittet UIQ, trots att de bygger på väldigt snarlika kärnor. Just nu jobbas det på en ny version av Symbian. Det kan komma lurar redan i år, som bland annat utlovar multitouchstöd i ett omarbetat gränssnitt.
Windows Phone
Windows Phone (före detta Windows Mobile) var från början ett

… och fyra mindre alternativ
Bada
Samsungs nya operativsystem är tänkt för enklare och billigare smartphones. I dag finns det en, som dock varken är enkel eller billig, GT-S8500 Wave.
Blackberry
Rims affärstelefoner är mycket populära i USA och Kanada, men sällsynta här i Sverige. De är mest inriktade på företag och har ett eget system för e-post, kalender och kontakter.
Maemo
Linuxbaserat operativ från Nokia. Finns än så länge bara i kraftfulla Nokia N900. Framtiden får utvisa om det är Maemo eller Symbian 3 som blir Nokias huvudplattform.
Web OS
Palm har slutat säljas i Sverige, men HP köpte nyss upp dem och säger sig vilja släppa produkter med Palms system Web OS. Kanske får vi se dem i Sverige i framtiden?
Vi kontaktade tillverkarna av de bäst säljande modellerna och valde sex smartphones som representerade alla större plattformar och tillverkare. Startfältet kompletterades med två smartphones som just släppts men som förhandsintresset var stort för – Iphone 4 och Galaxy S.
Enheterna testades fabriksnya eller efter en systemåterställning med befintliga förinstallerade program, samt med enskilda appar nerladdade från respektive programbutik. Följande användningsmoment testades: Uppkoppling med wi-fi och 3g, läsning av webbsidor (både mobilanpassade och fullstora), synkning och uppspelning av mp3-bibliotek, överföring och uppspelning av högupplöst videoklipp, koppling mot och användning av Facebook i Facebook-app, hantering av E-post från Gmail-konto, synkning av adressbok, och hantering av sms.
Därtill testade vi och bedömde utbudet i respektive programbutiker samt användarvänligheten i enheternas menyer och gränssnitt. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt, samt mättes med luminansmätare för skärmkalibrering. Enheternas batteritid mättes och noterades manuellt i fyra moment: Uppspelning av långfilm från Youtube över wi-fi, uppspelning av webbradio över 3g, samtal över 3g-nät samt standby i 3g-läge.
Enheterna testades fabriksnya eller efter en systemåterställning med befintliga förinstallerade program, samt med enskilda appar nerladdade från respektive programbutik. Följande användningsmoment testades: Uppkoppling med wi-fi och 3g, läsning av webbsidor (både mobilanpassade och fullstora), synkning och uppspelning av mp3-bibliotek, överföring och uppspelning av högupplöst videoklipp, koppling mot och användning av Facebook i Facebook-app, hantering av E-post från Gmail-konto, synkning av adressbok, och hantering av sms.
Därtill testade vi och bedömde utbudet i respektive programbutiker samt användarvänligheten i enheternas menyer och gränssnitt. Skärmarnas kvalitet bedömdes visuellt, samt mättes med luminansmätare för skärmkalibrering. Enheternas batteritid mättes och noterades manuellt i fyra moment: Uppspelning av långfilm från Youtube över wi-fi, uppspelning av webbradio över 3g, samtal över 3g-nät samt standby i 3g-läge.