Blocket har fått konkurrens – av Facebook. Många har länge använt Facebook för att köpa och sälja prylar, men tidigare har det inneburit att du måste gå med i en köp-och-sälj-grupp för till exempel din stad eller ett visst intresseområde. Med Marketplace får Facebook en riktig avdelning för handel mellan privatpersoner, och nu är den i Sverige. Dessutom helt gratis att använda.
Vad är Facebook Marketplace?
Marketplace är lite som Blocket men inbyggt i Facebook och gratis att lägga upp dina annonser. Du kan skapa annonser för att sälja dina prylar, där du beskriver dem, lägger till bilder och sätter ett pris. Precis som på Blocket utförs inga transaktioner på Marketplace utan du får kontakta säljare och komma överens. Det handlar alltså inte om något Ebay/Tradera-liknande system.
Vad kan jag köpa och sälja på Facebook Marketplace?
I princip kan du sälja vad som helst, självklart med undantag för saker som är olagliga. Facebook har skapat kategorier för hem och trädgård, bostad, underhållning, kläder, familj, elektronik, hobby, fordon och cyklar, samt allmänt. I den sista kategorin kan du alltså sälja allt övrigt som inte passar in i de andra kategorierna. Varje kategori har en rad underkategorier, till exempel möbler och vitvaror i hem och trädgårdskategorin.
Med tanke på att alla transaktioner sköts privat av köpare och säljare gäller det precis som på Blocket att du huvudsakligen kommer handla lokalt och göra upp öga mot öga, för bådas säkerhet.
Så använder du Facebook Marketplace
Marketplace kan användas både i webbläsare på dator och i Facebook-appen på Android och IOS.I appen hittar du Marketplace via en egen ikon jämte de andra huvudkategorierna, längst upp på Android och längst ner på IOS. Väl inne i Marketplace finns kategorierna i en rullista längst upp under sökfältet, där du även hittar knappar för att visa dina egna annonser och sparade objekt. Därunder ligger fältet för att börja skapa en ny annons. Därunder ligger lista över senast tillagda objekt i form av bilder du kan skrolla ner bland. Priser visas, men du måste trycka för att se rubriker och beskrivningar.
På datorn går du till www.facebook.com/marketplace där du hittar ett lite mer lättnavigerat gränssnitt. Hela listan över kategorier ligger till vänster, under länkar till förstasidan, köpes- och säljesannonser, samt sparade objekt. I mitten längst upp ligger sökfältet där du fyller i text, plats (du kan byta till en annan stad, även i andra länder) och välja kategori och prisnivå. Därunder ligger alla annonser med foto, rubrik, tid och plats de lades ut, men lustigt nog inte pris.
För att köpa en pryl måste du skicka ett meddelande till säljaren. Om du använder mobilappen finns även en knapp för att skicka ett bud på varan, vilket helt enkelt innebär att Facebook automatiskt skriver ut ett köpförslag så du slipper skriva själv.
För att spara föremål går du in på annonsen och trycker på Spara.
Så gör du om Marketplace-ikonen inte dyker upp eller om du får ett felmeddelande på datorn
Facebook har inte lanserat Marketplace på alla marknader än, och företagets metod för att välja om tjänsten ska finnas tillgänglig är tyvärr väldigt grov. Om din angivna adress på Facebook är i Sverige måste du ha ditt konto inställt på att visa Facebook på svenska och ha mobilen inställd på svenska och i Sverige, annars dyker inte ikonen upp. Om det står att du bor i till exempel Frankrike måste allt vara inställt på Frankrike och franska, trots att Marketplace finns i båda länderna. Det här tycker vi är en stor miss från Facebooks sida och språket borde inte spela någon roll – det finns trots allt ganska många immigranter både i Sverige och andra länder som kan tänkas vilja köpa och sälja saker i sina nya hemländer men föredrar att ha Facebook på sitt modersmål.
Saker du ska tänka på om du handlar på Facebook Marketplace
Här gäller i princip samma råd som när du handlar på Blocket: håll dig till lokal handel där ni träffas och gör upp. Facebook har fördelen att det är mycket svårare att vara anonym och du kan alltid kolla upp en säljare eller köpare och försäkra dig om att det inte är ett fejkkonto. Om du och den andra personen råkar ha en eller flera gemensamma vänner kan du även få ett omdöme om pålitligheten den vägen.