Därför ska du laga mobilen själv
Smarta telefoner blir allt tåligare, även de som inte kategoriseras som extra hållbara. Tillverkarna bygger in dem i starka ramar, skyddar skärmen med så kallat Gorillaglas och gör dem vattensäkra.Ändå kan olyckan förstås vara framme och telefonen halka ur fickan ned i asfalten – den vanligaste åtgärden hos telefonreparatörerna är att byta en spräckt skärm. Andra saker kan också gå sönder utan att det behöver handla om en olyckshändelse. Ett gammalt batteri kan bli trött och inte hålla laddningen, kameran eller gps:en kan sluta att fungera, och så vidare.
Att köpa en ny telefon varje gång något händer är inte alltid ekonomiskt hållbart och dessutom inte bra för miljön. Att i stället lämna in luren för reparation kan bli en dyr historia om det inte finns garanti eller försäkring som täcker skadan.
Ett skärmbyte kan kosta allt från 1 500 till över 3 000 kronor och ett batteribyte mellan 500 och 1 500 kronor. Detta gäller de vanligaste telefonerna – till exempel Iphone, Samsung, Sony, Huawei och LG. Har du en mer udda telefon är det inte ens säkert att någon firma kan eller vill åtgärda den.
Många fördelar
Är du lite händig och har en viss vana vid elektronik kanske du i stället ska fundera på att reparera telefonen själv. Det har flera fördelar, om du lyckas:- Du sparar pengar.
- Du skonar miljön.
- Du lär dig något.
- Du kommer att känna en inre tillfredsställelse.
Tänk på att alla telefoner är olika. Vi kan inte visa exakt hur det går till för alla modeller, utan bara en enda. Men principen är densamma och vår skola kan säkert hjälpa dig på traven och ge dig en idé om projektet är värt att ge sig på.
Du kan också söka på internet efter instruktioner som gäller för just din telefon – det finns mycket att tillgå, till exempel i form av instruktionsfilmer på Youtube.
Det här behöver du
- En trasig telefon.
- Utbytesdel(ar).
- Gärna en verktygssats för mobiltelefoner, förstoringsglas och en pincett.
Så skaffar du reservdelar
Att hitta rätt del för att byta ut den trasiga är en viktig del av reparationen.Om du är osäker kan det vara lämpligt att först försöka öppna telefonen (se vår guide) för att se om du kommer åt det som är trasigt. Men sedan behövs reservdelar för att komma vidare.
Om det ska bli någon ekonomi i projektet gäller det förstås att hitta delarna så billigt som möjligt. Det innebär så gott som alltid att beställa dem från Kina eller på Ebay, vilket också ofta innebär att de kommer från Kina.
Aliexpress är en samlingssida för en mängd olika kinesiska försäljare av allt mellan himmel och jord. Sök efter din produkt och leta noga igenom sökträffarna. Priserna kan variera oerhört för samma grej och i många fall ingår fri frakt, vilket är värt en hel del.
Jämför de olika säljarnas specifikationer och kontrollera noga att det verkligen är den pryl du behöver. Du kan också få god hjälp med detta av Google. När du hittat det du söker är det bara att beställa och betala med ditt kort. Betalningen är säker och artikelförfattaren har aldrig haft några problem efter åtskilliga beställningar från kinesiska leverantörer.
Sedan är det bara att vänta tre veckor, så kommer ett prydligt paket med posten och du kan gå vidare med projektet.

Reparerar mobilen – steg för steg
Vår projekttelefon är en Asus Padfone som trillat ned på en trottoar med ena hörnet före. En mängd sprickor utgick från skärmhörnet och gjorde telefonen oanvändbar.Den fungerade fortfarande förträffligt, men pekskärmen gick inte att använda utan en ansluten mus, vilket självklart gjorde telefonen tämligen värdelös. Så här gjorde vi för att reparera den.
Grundtanken är densamma för andra modeller, och även för de flesta surfplattor.
1. Beställ skärm
Vi beställde en ny skärm, som totalt kostade ungefär 450 kronor, och köpte dessutom ett verktygspaket för mobiler för 200 kronor på Kjell & Company. Ett sådant innehåller bland annat bändverktyg, mejsel och tolv olika skruvbits i små storlekar.
2. Börja öppna
Att öppna en telefon är ett svårt jobb och det är ingenting för dig med ”feta fingrar”. Du bör ordna en bra arbetsplats med en vit duk eller vitt papper på för att se alla smådelar och dessutom ha en vit skål eller bricka tillhands för att placera sagda delar i. Fotografera gärna under processen som minneshjälp när allt ska sättas ihop igen. Börja med att stänga av telefonen helt. Ta sedan ur allt som går att ta ur – sim-kort, simkortssläde och minneskort.De flesta moderna telefoner har inga synliga skruvar som underlättar isärtagning. I stället är allting ihopklämt och hålls på plats med en plastlist eller små hakar, så det hela måste bändas isär. Använd något av bändverktygen i verktygssatsen eller ett vanligt plastkort (förstör inte bankkorten – använd någon butiks bonuskort) och tryck försiktigt in det under skärmkanten.

Det finns dock även telefoner som faktiskt har skruvar, exempelvis Iphone. Observera att det också finns de som är limmade. Då krävs uppvärmning och det bör du kanske inte ge dig på själv, men det kan enligt uppgift göras med en hårtork.
3. Bänd loss
Tryck in verktyget under skärmkanten och dra det sedan hela vägen runt för att bända loss skärmen från baksidan. Det kan krävas en del våld, men var oändligt försiktig så att du inte skadar eventuella kablar och anslutningar eller någonting annat invändigt.Det här är den svåraste delen av arbetet (på bilden är skärmen lös från underredet och kan lyftas av).

4. Lyft upp
Lyft isär de två delarna och lossa eventuell skärmfolie.
5. Lossa skruvarna
Lossa alla skruvar som håller kretskortet på plats. Om de är olika, notera var de satt. Håll reda på dem – de är små!6. Kolla kretskortet
Bänd försiktigt upp kretskortet en liten bit och kontrollera vad som håller det kvar. Det finns tunna flatkablar från batteriet, från knapparna på sidan och kanske från andra ställen. Dessa sitter i någon sorts kontakt på kretskortet, ibland instuckna, ibland fastklämda.På vår telefon fanns tre sådana anslutningar av olika sorter (på bilden visas en klämkontakt, där det vita blecket ska vikas upp för att kabeln ska släppa). Pilla försiktigt loss dem (använd pincett vid behov) tills kretskortet är löst och kan lyftas bort.

7. Lossa batteriet
Bänd loss batteriet, som förmodligen är fastlimmat/fasttejpat. Var försiktig, det är mjukt och får inte böjas. Använd plastkortet. Var det batteribyte som var målet är det nu bara att sätta dit det nya och påbörja hopmonteringen.
8. Byt skärm
Om avsikten med övningen var att byta skärmen är det nu dags att lägga den gamla åt sidan och börja sätta prylarna på plats igen på den nya. På bilden syns den nya skärmen till vänster och den gamla till höger.
9. Montera i omvänd ordning
Återmonteringen görs i princip i omvänd ordning. Lägg kretskortet på plats och sätt tillbaka kontakterna. Det kan vara riktigt pilligt, men var noggrann. Använd gärna förstoringsglas, så att du ser att de sitter rätt.
10. Skruva tillbaka
Dra bort de självhäftande remsorna och lägg batteriet på plats. Fäst batterikontakten. Sätt tillbaka alla skruvar och placera skärmfolien på plats.
11. Testa luren
Nu är det läge att prova att telefonen fungerar. Du vill inte behöva bryta isär den igen för att du upptäckt att någonting inte fungerar på grund av att du varit slarvig med någon kontakt.Prova alla funktioner och alla knappar så långt det går utan att vidröra kretskort eller komponenter. Stäng därefter av telefonen igen.
12. Klart slut
Foga ihop de två delarna och tryck samman dem. Gå varvet runt kanten med ett jämnt tryck och se till att allting knäpper fast ordentligt. Prova telefonen igen. Ta bort skyddsfilmen från skärmen. Om allt fungerar har du nu en en hel telefon för en billig peng!
Byt andra komponenter
Det finns fler saker i en telefon som kan gå sönder, även om det är mindre vanligt. Men det förekommer att gps-enheten, högtalaren, mikrofonen, vibratorn eller kameran lägger av, eller att hörlurskontakten blir utsliten och inte fungerar som den ska, vilket också kan hända med laddningskontakten.När telefonen väl är öppnad går i många fall även dessa att byta ut. Till exempel sitter kamerorna ofta enkelt fästa och anslutna med en kontakt till moderkortet. Det är dock inte alltid lika enkelt – ibland kan du behöva löda. Ska du experimentera med detta måste du vara extra försiktig och använda en elektroniklödkolv med mycket fin spets.

Så svår är din mobil att fixa
Webbplatsen Ifixit har graderat ett stort antal telefoner efter hur svåra de är att reparera själv, där 10 är bäst och 1 är sämst. Poäng dras av för svårighet att öppna enheten, typen av fästelement som finns inuti och om det är knepigt att ersätta huvudkomponenter.Poäng tilldelas för uppgraderbarhet, om det räcker med vanliga verktyg och för komponentmodularitet.

Topplistan: Så bra är mobilerna
Fairphone 2. 10Motorola Droid Bionic. 9
Motorola Atrix 4G. 9
Xiaomi Redmi Note 3. 8
LG G5. 8
LG G4. 8
Google Nexus 5. 8
Samsung Galaxy S4. 8
Blackberry Z10. 8
Samsung Galaxy Note II. 8
Samsung Galaxy S3. 8
Samsung Galaxy Note. 8
Samsung Galaxy S2. 8
Nokia N8. 8
Dell Streak. 8
Huawei P9. 7
Lenovo Moto Z. 7
Google Nexus 4. 7
Google Nexus 5x. 7
Google Nexus 6. 7
Google Nexus S. 7
Google Pixel. 7
Google Pixel XL. 7
Apple Iphone 7 Plus. 7
Apple Iphone 7. 7
Apple Iphone 6s. 7
Apple Iphone 6s Plus. 7
Apple Iphone 6 Plus. 7
Apple Iphone 6. 7
Apple Iphone 5. 7
Apple Iphone 3GS. 7
Apple Iphone 3G. 7
Oneplus 2. 7
Fairphone 1.0. 7
Motorola Moto X. 7
Asus Zenfone 3 Max. 6
Xiaomi Mi 5. 6
Lenovo K5 Note. 6
Huawei Mate 8. 6
Sony Xperia Z5 Compact. 6
Apple Iphone SE. 6
Apple Iphone 5s. 6
Apple Iphone 5c. 6
Apple Iphone 4s. 6
Apple Iphone 4. 6
Samsung Galaxy Nexus. 6
Motorola Droid 3. 6
Samsung Galaxy S 4G. 6
LG G6. 5
Samsung Galaxy Alpha. 5
Samsung Galaxy S5 Mini. 5
Samsung Galaxy S5. 5
Oneplus One. 5
HTC Surround. 5
Samsung Galaxy Note7. 4
Samsung Galaxy S8. 4
Samsung Galaxy S8+. 4
Samsung Galaxy S6. 4
Motorola Droid 4. 4
Motorola Droid RAZR. 4
Samsung Galaxy S7 Edge. 3
Samsung Galaxy S7. 3
Samsung Galaxy S6 Edge. 3
Google Nexus 6P. 2
HTC One M9. 2
HTC One M8. 2
Apple Iphone. 2
HTC One. 1