Att vara utan antivirus i datorn är för de flesta lika otänkbart som att köra bil utan säkerhetsbälte. Och med ögonbindel. Hoten från skadlig kod och sätten de tar sig in i datorn har ökat i antal från år till år och antivirusföretagen för en ständig kamp för att hänga med.
Men för många känns det som en tung extra kostnad att lägga ut flera hundralappar om året på kommersiella säkerhetsprogram. En student som vänder på slantarna eller den som inte har möjlighet att köpa egna licenser vill kunna välja gratis antivirusprogram.
Sida vid sida med antivirusjättar som Symantec och Kaspersky finns en handfull företag som erbjuder trygghet gratis. Bland annat Microsoft. De flesta är faktiskt tillverkare av kommersiella betalprogram som också har en enklare gratisvariant.
Man kan undra varför. Konkurrerar de inte med sig själva? Nej, flera av dem ser det som marknadsföring av sina betalprogram. Kör du gratisvarianten så är chansen större att du uppgraderar till samma tillverkares betalprogram med fler funktioner när du har råd.
Dessutom inser tillverkarna att alla inte kommer betala för antivirusskydd, och ju fler datorer på internet som är oskyddade och kan infekteras och sedan utnyttjas för attacker desto större blir hotet mot resten av datorerna. Det förlorar även antivirusföretagen på, eftersom de då får svårare att skydda sina kunder.
Gratisprogrammen har inte många funktioner. Bara minsta möjliga för att undvika att få datorn nedlusad med olika former av skadlig kod som virus, maskar, spion-program och rootkit.
De bästa av betalprogrammen är även klart mer effektiva på att upptäcka och skydda mot virusattacker, plus att du får en hel hög med andra funktioner för att hålla datorn säker. Men för en smart användare som inte ägnar sig åt allt för riskabla saker på nätet kan gratisprogrammen faktiskt räcka långt.
Så fungerar Windows Defender
Windows Defender var Microsofts skydd mot spionprogram som ingick i Windows XP Service Pack 2 och Windows 7. I Windows 8 slogs det samman med Microsoft Security Essentials och skyddar numera även mot virus.
Pogrammet har vissa funktioner för realtidsövervakning men saknar en del av de mer avancerade metoderna som andra virusskydd har. Windwos Defender söker igenom nerladdade filer efter virus från alla webbläsare, samt har extra surfskydd för Internet Explorer och Edge. Windows Defender anses vara ett av de minst säkra virusskydden och är det enda som underkändes av oberoende viruslabbet AV-Test.org i senaste testomgången, då den missade ett flertal kända virus och ännu fler så kallade 0-dagsvirus.
Har du inget annat virusskydd bör du dock definitivt se till att Windows Defender är aktivt. I en ny dator är antingen Defender eller ett annat medföljande antivirus aktivt. De flesta märkesdatorer som söljs har prova-på-versioner av antivirus från till exempel McAfee eller Notron. I vanliga fall så slår Windows annars automatiskt igång Defender om inget annat virussskydd är aktivt, eller varnar dig om det. Du kan också dubbelkolla vilket virusskydd som körs har genom att gå in i Kontrollpanelen under SystemochSäkerhet / Säkerhet och Underhåll samt fliken Säkerhet. Skulle inget skydd vara aktivt, starta Windows Defender manuellt. Sök efter Defender eller hitta programmet i startmenyn under Alla Appar/Windows-systemet. Här kan du aktivera Windows Defender med ett knapptryck om det mot förmodan skulle vara inaktivt. Det första du sedan bör göra är att dubbelkolla att du har senaste virusdefinitionerna installerade. Gå till fliken Uppdatera och tryck på knappen med samma namn. Sedan gör du en grundläggande sökning efter skadlig kod. Gå tillbaka till fliken Startsidan, välj alternativet för fullständig sökning och tryck Sök nu. En fullständig sökning kan ta lång tid. Du kan använda datorn under tiden, men vi rekommenderar att du låter den vara tills sökningen är genomförd. Kontrollera sedan att Defender kör de skydd du vill ha aktiva. Klicka på länken Inställningar. Här finns tre alternativ du kan slå av och på. Realtidsskydd kontrollerar program som körs, skannar filer som laddas ner, samt övervakar en del systemprocesser. Det är som regel påslaget och går inte att stänga av mer än tillfälligt innan Windows slår på det igen. Molnbaserat skydd innebär att Defender har kontakt med Microsofts servrar och snabbare man identifiera misstänkta virus och trojaner utan att behöva ladda ner virusdefinitioner. Detta kräver givetvis internetuppkoppling.
Slutligen finns valet Skicka exempel. Är det igång tillåter du din dator att skicka information till Windows om skadlig kod om den upptäcka på din dator, så att de kan använda den informationen för att förbättra skyddet. Nu är din dator så skyddad som Windows Defender kan göra den. Är du inte nöjd med Windows Defender utan vill känna dig tryggare så finns det många alternativa virusskydd som kan ge tryggare skydd. Här är några populära alternativ som även de är helt gratis för hemanvändare: