444 Windows-tips som gör dig snabbare och mer effektiv
Det finns sådant du gör gång på gång när du arbetar vid datorn. När du hittar snabbare och mer effektiva sätt att utföra just dessa saker finns mycket tid att spara. Här är PC för Allas bästa tips till dig som använder Windows 8 – och några för dig som börjat kika på Windows 10.
Av Stefan Akerwall
PC för Alla
Windows är numera ett mycket avancerat operativsystem. Det finns inte mycket du inte kan ändra, justera och konfigurera så att det blir precis som du vill ha det. Men att hitta rätt i denna djungel av inställningar är inte det lättaste.
Därför har vi samlat inte mindre än 444 tips, genvägar och appar som sparar tid och effektiviserar ditt arbete. Vi har delat upp tipsen i olika kategorier, så att du kan gå direkt till den avdelning där du känner att du behöver mest hjälp.
Och nej, du behöver inte lära dig alla utantill. Spara i stället tidningen och slå upp tipsen när du behöver dem. De du använder oftast kommer efter ett tag att ha fastnat i minnet, och det är ju faktiskt bara de du använder ofta som det finns någon anledning att lära sig utantill.
Tipsen gäller för Windows 8, men flera av dem fungerar även i äldre versioner. Du får även några tips för Windows 10.
Startskärmen
1 Zooma in och ut Startskärmen består av stora rutor med ikoner som representerar alla dina appar. Det är lättklickat och bra, men ger kanske inte den överblick du hade önskat dig. För bättre överblick kan du zooma ut genom att trycka Ctrl och rulla med mushjulet. Har du en pekskärm zoomar du i stället in och ut genom att nypa ihop eller dra isär två fingrar. Du kan även använda det lilla minustecknet nere till höger på skärmen för att zooma . 2 Namnge appgrupperna Appar på Windows startskärm är sorterade i grupper, och dessa grupper kan namnges. Zooma ut, högerklicka på en grupp och sedan på namnge grupp nere till vänster.
3 Sök överallt Sökfunktionen på Startskärmen söker inte bara bland apparna på din dator, den kan också söka bland alla sparade dokument. Och på internet.
4 Levande paneler Startskärmen är fylld av brickor med ikoner, så kallade paneler. Dessa kan, förutom ikoner, också ha innehåll i sig som uppdateras automatisk. Exempelvis de senaste nyheterna, vädret där du bor eller en lista över saker från din kalender. Du kan själv välja vilka paneler som ska kunna uppdatera sig själva genom att högerklicka på dem och sedan, längst ned på skärmen, välja Stäng av levande panel eller Sätt på levande panel. Notera att inte alla paneler kan göras levande.
5 Ta bort paneler Om det finns paneler på din startskärm som du vill bli av med är det enkelt. Högerklicka på panelen och välj Fäst inte på Start längst ned på skärmen.
6 Avinstallera appar Appar och program kan avinstalleras direkt från Startskärmen. Högerklicka på dess ikon och välj Avinstallera nedtill på skärmen.
7 Visa alla appar Om du högerklickar på en tom yta på Startskärmen visas valet Alla appar nere till höger. Klicka där för att se en lista över alla installerade appar.
8 Byt användare Om du snabbt vill byta inloggad användare på datorn klickar du på användarnamnet uppe till höger på Startskärmen och följer instruktionerna.
9 Överblick över alla appar Om du zoomar ut medan du ser vyn Alla appar så grupperas alla apparna efter sina respektive namns begynnelsebokstav, så att du kan hantera dem på ett smidigt sätt oavsett hur många de är.
10 Tillbaka till Skrivbordet 1 Har du av misstag hamnat på Startskärmen kommer du enkelt tillbaka till Skrivbordet igen genom att bara trycka på Windows-knappen.
11 Tillbaka till Skrivbordet 2 Ett annat sätt att snabbt komma tillbaka till Skrivbordet är att helt enkelt klicka på skrivbordsikonen som finns på Startskärmen.
12 Sortera grupper Vill du ändra ordningen på de grupper av appar som syns på Startskärmen zoomar du ut, och klickar och drar sedan den grupp du vill flytta till den plats där du vill ha den.
13 Sortera paneler inom grupp Om du vill ändra ordning på apparna inom en grupp är det bara att klicka och dra appens panel medan vyn är i normalzoomat läge.
14 Ändra storlek på panel Panelerna som apparnas ikoner finns på kan ha olika storlekar. Vilken storlek en viss panel ska ha bestämmer du genom att högerklicka på den och välja storlek.
15 Fäst mapp eller dokument på Startskärmen Högerklicka på den mapp eller den fil du vill ha snabb tillgång till i Utforskaren och välj Fäst på Start.
16 Fäst ofta använda appar på Startskärmen I vyn där du kan se alla appar kan du högerklicka på en app som du vill fästa på Startskärmen, och välja Fäst på Start.
17 Navigera på Startskärmen Startskärmen kan egentligen bli hur bred som helst om du har många appar eller paneler på den, och du navigerar på den genom att rulla med mushjulet.
18 Växla mellan appar 1 Tryck Win + Tab för att visa en lista över aktiva appar.
19 Växla mellan appar 2 Placera musmarkören i något av vänsterhörnen på skärmen. Dra den sedan rakt nedåt eller uppåt mot mitten av skärmens höjd utan att klicka på något. En lista över alla aktiva appar visas.
20 Snabbknappar Placera musmarkören nere till höger på skärmen. Ett antal vita ikoner dyker då upp längs med skärmens högerkant. Dessa är snabbknappar med generella funktioner som ofta behövs.
21 Stäng av enklare (Windows 8.1) I Windows 8.1 finns en symbol som ser ut som en på/av-knapp till höger om kontonamnet på Startskärmen. Och det är precis vad det är; tryck på den knappen så kan du sätta datorn i strömsparläge, starta om den eller stänga av den.
Skrivbordet
22 Göm eller visa alla öppna appar 1 Trycker du Windows + D så minimeras alla öppna appar och Skrivbordet visas. Ett tryck till återställer ordningen igen.
23 Anpassa Skrivbordet Högerklickar du på en tom del av Skrivbordet visas en meny där du kan välja Anpassa. I fönstret som då visas kan du välja teman, bakgrundsbilder, färger och mycket mer, samt ladda ned nya teman . 24 Ändra ikonernas storlek Du väljer själv hur stora du vill att ikonerna ska vara genom att högerklicka på en tom del av Skrivbordet och välja Visa och sedan välja mellan stora, medelstora eller små ikoner.
25 Ikonfritt skrivbord Stökigt på Skrivbordet? Det digitala skrivbordet är det väldigt enkelt att städa: högerklicka på en tom del av Skrivbordet och välj Visa i menyn. I undermenyn finns valet Visa skrivbordskoner som antingen kan vara förkryssat eller inte. Ta bort förkryssingen så döljs alla ikoner.
26 Starta appar direkt från Skrivbordet I Windows 8 är det inte superenkelt att snabbt komma åt och kunna starta appar direkt från Skrivbordet. Men det är ett ganska lättfixat problem: Högerklicka på en tom del av Skrivbordet och välj Nytt, Genväg och skriv in Explorer Shell:AppsFolder i textrutan. Klicka sedan Nästa och ange ett bra namn och klicka på Slutför. Dubbelklickar du på ikonen som skapats visas en lista med alla appar i datorn. Notera att alla fullskärmsappar har ikoner som är helvita, vilket förstås syns lite dåligt mot en helvit bakgrund…
27 Godmode Om du känner att du är redo att axla ansvaret kan du ge dig själv tillgång till överjordiska krafter. Nåja, Godmode i Windows är snarast en ganska smidig sammanställd lista över allt du kan ändra i Windows. För att komma åt det skapar du en mapp på Skrivbordet som du döper till GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} (allt från punkten och framåt måste heta precis så som det står). Vill du slippa skriva in alla dessa bokstäver och siffror föreslår vi att du söker på nätet efter ”windows god mode”, så kan du klippa och klistra i stället.
28 Flytta Aktivitetsfältet Vanligtvis finns Aktivitetsfältet längst ned på skärmen. Det kan dock flyttas. Börja med att högerklicka på det och kryssa ur Lås aktivitetsfältet om det valet är förkryssat. Ta sedan tag i en tom yta av fältet och dra till någon annan skärmkant.
29 Visa Aktivitetshanteraren Ibland kan man behöva slänga ut ett trilskande program, och då är Aktivitetshanteraren ett bra hjälpmedel. Du öppnar den genom att högerklicka på Aktivitetsfältet och välja Aktivitetshanteraren.
30 Stäng fullskärmsapp Fullskärmsappar har i Windows 8.1 begåvats med en menyrad som kommer fram om du placerar musmarkören högst upp. Där kan de stängas av, men du kan också trycka Alt + F4 för att stänga av en app.
31 Starta skrivbordsappar snabbare Skrivbordet har blivit lite undanskuffat i Windows från och med version 8. Allt fokus tycks ligga på de nya fullskärmsapparna, och på Startskärmen. Så mycket att skrivbordsappar som du ställt in att autostarta prioriteras ned av Windows så att de startas sist, när allt annat är igång. Om du vill ändra på det så att du slipper vänta på att dina appar ska autostarta måste du ändra i Windows register, den databas där alla inställningar sparas.
Du redigererar den databasen med hjälp av programmet Registereditorn som du startar från Startskärmen genom att skriva regedit och klicka på appen när den dyker upp. I Registereditorn öppnar du upp trädet till vänster genom att klicka på HKEY_CURRENT_USER och sedan, i tur och ordning, på Software, Microsoft, Windows, CurrentVersion, Explorer. Högerklicka sedan på Explorer och välj Nytt, Nyckel.
Döp den nya nyckeln till Serialize och högerklicka på den. Välj Nytt, 32-bitarsvärde (DWORD) och ge det nya värdet följande namn: StartupDelayInMSec. Låt värdet vara 0 för att inte försena starten av skrivbordsappar alls. Vid nästa omstart eller inloggning används det nya värdet.
32 Öppna bilder i Fotovisaren I Windows 8 är fullskärmsapparna alltid de förvalda standardprogrammen för de olika typerna av dokument som kan visas. Det innebär att om du dubbelklickar på en bildfil – även om du använder Windows i Skrivbordsläge i stället för i appläge – så öppnas bilden med appen Foton som är en fullskärmsapp. Om du inte vill ha det på det viset kan det ganska enkelt ändras så att bilder som standard öppnas med hjälp av den gamla trotjänaren Fotovisaren i stället.
Öppna Kontrollpanelen. Navigera till Program, Standardprogram och välj Ange dina standardprogram. I listan till vänster letar du upp Windows Fotovisare och klickar på den. Tryck sedan på Ange det här programmet som standardprogram om du vill att Windows Fotovisare ska användas som standardprogram för alla de filtyper som programmet kan hantera. Vill du ha mer kontroll och själv välja vilka filtyper du vill öppna med programmet väljer du i stället Välj standardinställningar för programmet.
33 Snabbknappar från Skrivbordet De snabbknappar som finns inbyggda i Startskärmen kan också kallas fram från Skrivbordet. Flytta musmarkören till ett av de två hörnen på höger sida av skärmen så dyker de upp.
34 Windows 8.1: Startknappen är tillbaka! Om det var en enskild sak som användarna ogillade, nej verkligen hatade, med Windows 8 så var det att Start-knappen hade försvunnit och ersatts med något slags oprecist viftande med musmarkören i hörnet där det en gång fanns en Start-knapp. Och inför lanseringen av 8.1 så gav Microsoft med sig och gav oss vår knapp tillbaka. Och allt var gott i världen igen.
35 Sortera ikonerna Visst, man ska inte ha massor av ikoner på Skrivbordet. Det vet alla. Men om du nu ändå har det kan du åtminstone bringa viss ordning bland dem genom att sortera dem efter antingen namn, storlek eller när de senast ändrades. Högerklicka på Skrivbordet och välj Sortera efter.
36 Placera ikonerna prydligt Windows kan hjälpa dig hålla ordning genom att automatiskt placera ikonerna på Skrivbordet i ett snyggt och prydligt rutnät så att de inte hamnar huller om buller och täcker varandra. Högerklicka på en tom yta på Skrivbordet och välj Visa, Justera ikoner mot rutnät.
37 Ordna ikonerna automatiskt
Om du helt vill slippa bry dig om var ikonerna på Skrivbordet hamnar kan du be Windows sköta hela hanteringen åt dig. Högerklicka på en tom yta på Skrivbordet och välj Visa, Ordna ikoner automatiskt. Windows börjar då uppe till vänster på ditt skrivbord och fyller upp det allt eftersom du skapar nya ikoner.
38 Verktygsfält i Aktivitetsfältet Aktivitetsfältet är remsan som (oftast) finns längst ned på skärmen, där du kan se vilka program som är igång. Den kan användas till annat också. Högerklicka på en tom del av den och välj Verktygsfält. Där finns smarta funktioner som du kan vilja ha snabb tillgång till.
39 Ordna öppna fönster I Aktivitetsfältet kan du ordna alla öppna fönster automatiskt. Högerklicka på en tom yta i Aktivitetsfältet och välj Visa fönster överlappande, Visa fönster staplade eller Visa fönster sida vid sida.
40 Göm eller visa öppna appar 2 Om du högerklickar på en tom yta i Aktivitetsfältet och väljer Visa skrivbordet så göms alla öppna fönster och Skrivbordet visas. För att visa fönstren igen högerklickar du på Aktivitetsfältet igen och väljer Visa öppna fönster.
41 Egenskaper för Aktivitetsfältet Aktivitetsfältet har många funktioner som kan justeras av dig som användare. Du kommer åt dem alla genom att högerklicka på en tom yta i fältet och välja Egenskaper.
Säkerhet och sekretess
42 Sekretess Du väljer själv vad du vill att apparna du kör ska få veta om dig genom att tillåta eller förbjuda dem från att få tillgång till olika typer av information. Tryck på Windows-knappen, börja skriva sekretess och klicka sedan på Inställningar till höger på skärmen när det dyker upp text där.
43 Åtgärdscenter I den klassiska Kontrollpanelen finns en funktion som heter Åtgärdscenter. Där bör du ta en titt ibland så att du inte missar viktiga meddelanden. Öppna Kontrollpanelen, klicka på System och säkerhet och sedan på Åtgärdscenter.
44 Smartscreen Smartscreen är namnet på en funktion som hjälper dig att hålla fula fiskar borta. Öppna Kontrollpanelen, klicka på System och säkerhet och sedan på Åtgärdscenter. Du hittar Smartscreen-inställningarna i menyn till vänster.
45 User account control User account control (uac) är en irriterande men ack så effektiv metod för att skydda datorn. Uac hindrar program från att göra ändringar innan att du får möjlighet att godkänna dem. Ställ in uac så högt som du kan tolerera genom att öppna Kontrollpanelen och klicka på System och säkerhet. Ändra inställningar för User Account Control finns under rubriken Åtgärdscenter.
46 Bildlösenord Ett bildlösenord kan användas i stället för ett textlösenord. Det funkar genom att du ”ritar” ett mönster över en bild på ett sätt som bara du känner till. Tryck på Windows-knappen och börja skriv användare. Klicka sedan på Inställningar till höger och slutligen på ikonen som dyker upp till vänster. Där finns en knapp som heter Skapa ett bildlösenord.
47 Skydda familjen Family Safety är en funktion i Windows som låter datoradministratören få rapporter om hur datorn används, låter honom eller henne sätta tidsbegränsningar, appbegränsningar eller ange vilka typer av sajter som får besökas. Du kommer åt funktionen genom att söka efter family safety på Startskärmen och sedan klicka på Inställningar till höger.
48 Aktivera filhistorik Filhistorik är en smart funktion som gör att även gamla versioner av filer sparas. Så om du skulle råka spara över ett viktigt dokument är det fortfarande möjligt att komma åt den gamla versionen. Koppla på funktionen i Kontrollpanelen, Filhistorik genom att trycka på knappen Aktivera.
49 Kontrollera din lösenordsinmatning I lösenordsinmatningsrutor finns det (ibland) en symbol som ser ut som ett öga ute till höger. Om du klickar med musen på den så visas lösenordet du skrivit in i klartext så länge du håller musknappen nedtryckt.
50 Fjärrskrivbord Du kan fjärrstyra din dator via en funktion som heter Fjärrskrivbord. Den funktionen är dock avstängd som standard. Du startar den i Kontrollpanelen, System och säkerhet under rubriken System. Där markerar du Tillåt fjärranslutningar till den här datorn.
51 Dölj uppdateringar du inte vill ha
Windows Update är en närmast livsviktig del av Windows som automatiskt laddar ned uppdateringar till Windows för att fixa buggar, täppa till säkerhetsluckor och liknande. Men alla uppdateringar är inte lika viktiga, och en del kanske du inte alls vill ha. Dessa kan gömmas i Kontrollpanelen, System och säkerhet, Windows Update genom att du klickar på texten som beskriver hur många tillgängliga uppdateringar som finns, och sedan högerklickar på den uppdatering du inte vill ha och väljer Dölj uppdateringen.
52 Återställ dolda uppdateringar Skulle du ångra dig och vilja se och kanske installera uppdateringar du tidigare dolt finns valet Återställ dolda uppdateringar i Kontrollpanelen, System och säkerhet, Windows Update.
53 Bitlocker-kryptering Bitlocker är en krypteringsfunktion som finns inbyggd i vissa versioner av Windows. För Windows 8 är det i Pro- och Enterprise-versionerna som Bitlocker följer med. Bitlocker krypterar hela din disk så att alla filer blir oåtkomliga för den som inte har rätt lösenord. Utan kryptering är det förhållandevis lätt att kringgå lösenordskrav genom att helt enkelt montera datorns hårddisk som en extradisk i en annan dator. Starta Bitlocker i Kontrollpanelen, System och säkerhet, BitLocker-diskkryptering genom att välja Hantera BitLocker.
54 Windows brandvägg Windows har en alldeles utmärkt inbyggd brandvägg som nästan alltid helt enkelt bara tuggar på i bakgrunden och gör sitt jobb utan att du behöver tänka på den. Men det kan vara värt att veta var du hittar den, för om du exempelvis vill installera något slags server på din dator kan det hända att du manuellt måste öppna upp tillgång utifrån som annars hade stoppats av brandväggen. Du hittar den här: Kontrollpanelen, System och säkerhet, Windows-brandväggen, Kontrollera brandväggens status.
55 Avancerade brandväggsinställningar Windows inbyggda brandvägg är egentligen en mycket avancerad sak. Vill du komma åt detaljerade inställningar i den når du dem under Kontrollpanelen, System och säkerhet, Windows-brandväggen genom att klicka på Avancerade inställningar i listan till vänster.
56 Säkerhetskopia av systemavbildning Om din dator av någon anledning havererar och inte vill starta längre kan en så kallad säkerhetskopia av systemavbildning vara precis den medicin som behövs. Du skapar en kopia av systemavbildning i Kontrollpanelen, System och säkerhet, Filhistorik genom att klicka på Säkerhetskopia av systemavbildning längst ned till vänster.
Start och inloggning
57 Autostartande program I Windows 8 är det enklare än det tidigare varit att komma åt autostartande program. De finns nämligen i Aktivitetshanteraren, som du kommer åt genom att trycka Ctrl + Skift + Esc. Står det då Mer information nere till vänster klickar du på den texten. I vyn som då visas finns en flik med namnet Autostart där du kan aktivera eller inaktivera autostart.
58 Starta direkt på Skrivbordet Om du vill undvika att Windows startar med att visa Startskärmen och hellre vill starta på Skrivbordet som på den gamla goda tiden så kan du göra det genom att öppna Kontrollpanelen, klicka på System och säkerhet och leta upp Administrationsverktyg. Under den rubriken finns Schemalägg aktiviteter. Klicka på Skapa aktivitet till höger, och ge den ett namn i stil med Starta på skrivbordet. Klicka sedan på fliken Utlösare och på knappen Ny. Välj därefter Vid inlogging i rullgardinsmenyn överst. Klicka på OK och sedan på fliken Åtgärder. Även där klickar du på Ny och skriver in explorer i rutan för program eller skript. Tryck sedan OK och OK igen i fönstret under. Starta därefter om datorn och kolla att det fungerar.
59 Logga in utan användare och lösenord 1 Om du känner dig trygg med att alla som får fysisk tillgång till din dator också kan få använda den kan du få Windows att hoppa över inloggningsskylten och starta utan att kräva lösenord. Ett sätt att uppnå detta är att helt enkelt ta bort lösenordet från din användare. Öppna Startskärmen och börja skriv användare, klicka på Inställningar och slutligen på ikonen Användare. Under Inloggningsalternativ kan du nu klicka på Ändra ditt lösenord och välja ett tomt (= inget lösenord).
60 Logga in utan användare och lösenord 2 En annan metod för att slippa mata in lösenord vid datorstart är att trycka Windows + R och skriva in netplwiz i rutan som då visas. Kryssa ur rutan Användarnamn och lösenord måste anges för användning av datorn. Tryck sedan OK och ange användarnamn och lösenord en sista gång för att verifiera.
61 Bildspel på låsskärmen Låsskärmen i Windows, det vill säga den bild som visas när en användare ska logga in, kan förses med ett snyggt bildspel i stället för att visa samma statiska bild. Du ställer in detta genom att peka i det nedre högra hörnet av skärmen, flytta pekaren uppåt, klicka på Inställningar och sedan välja Ändra datorinställningar. Klicka på Dator och enheter och Låsskärmen. Där kan du antingen välja en ny stillbild, eller kryssa i Spela upp ett bildspel på låsskärmen.
62 Lokalt konto eller Microsoft-konto Windows 8 kan använda sig av två olika typer av användarkonton: lokala konton eller Microsoft-konton. De lokala kontona är desamma som alltid funnits, men Microsoft-kontona ger en del fördelar i form av synkronisering av inställningar mellan olika datorer du använder samma konto på. För att ansluta till ett Microsoft-konto pekar du i det nedre högra hörnet av skärmen, flyttar pekaren uppåt, klickar på Inställningar och väljer Ändra datorinställningar. Klicka sedan på Konton och på Anslut till ett Microsoft-konto ute till höger.
Trimma och laga
63 Fräscha upp datorn Efter ett tags användning brukar Windows-datorer börja kännas lite sega. Då har du tidigare behövt skapa säkerhetskopior av allt, ominstallera Windows och alla program igen och sedan läsa in alla säkerhetskopierade dokument på nytt. Jobbigt!
I Windows 8 är det enklare. Här finns en färdig funktion som gör just det. Öppna Startskärmen och börja skriv allmänt för att sedan klicka på Inställningar och slutligen på ikonen Allmänt. Under Återställ datorn utan att dina filer påverkas kan du klicka på knappen Kom igång. Läs noga på skärmen så att du är medveten om och accepterar vad Windows kommer att göra.
64 Installera om Windows Om uppfräschningen ovan inte riktigt hjälper kan Windows automatiskt även installera om sig självt. Öppna Startskärmen och börja skriv allmänt för att sedan klicka på Inställningar och slutligen på ikonen Allmänt. Under Ta bort alltoch installera om Windows klickar du på Kom igång.
Läs sedan noga på skärmen så att du är medveten om och accepterar vad Windows kommer att göra. Och glöm för allt i världen inte att säkerhetskopiera först, för nu raderas allt!
65 Starta säkert Om Windows inte riktigt vill starta som det ska kan du använda det som kallas Säkert läge för att få igång din trilskande burk. Tryck Skift + F8 medan datorn startar upp för att starta den i säkert läge.
66 Övervaka datorns resurser I Windows finns en funktion som heter Resursövervakaren som du kan använda för att övervaka hur datorn använder sitt minne, sina processorkärnor och liknande. Om datorn känns seg och trög kan det ofta gå att hitta problemet med hjälp av detta verktyg. Starta den genom att öppna Aktivitetshanteraren (tryck Ctrl + Skift + Esc), klicka på Mer information nere till vänster (om den vyn redan är öppen står det i stället Mindre information där, och du kan hoppa över detta steg), klicka på fliken Prestanda och sedan på länktexten Öppna Resursövervakaren längst ned i fönstret.
67 Kör som administratör Windows kör vanligtvis program på ett sätt som ger dem begränsade möjligheter att göra systemförändringar. Det är en säkerhetsinställning, och något vi ska vara glada för. Men ibland måste du låta program göra systemförändringar, och då måste programmet köras som administratör. Det gör du genom att högerklicka på programmets ikon och välja Kör som administratör i menyn.
68 Visa administratörsverktyg I Windows 8.1 har som bekant Start-knappen kommit tillbaka, om än i en förändrad variant. Högerklickar du på den får du snabb tillgång till en uppsjö olika systemadministratörsverktyg.
69 Använd virtuella hårddiskar En virtuell hårddisk är en fil som datorn kan använda som vore den en hårddisk. En av finesserna med det är att filen enkelt kan flyttas från en dator till en annan, och en annan är att en virtuell hårddisk kan användas för att lägga säkerhetskopior på, kopior som sedan enkelt kan sparas på andra datorer.
I Windows 8.1 högerklickar du på Start-knappen och väljer Diskhantering. I fönstret som då öppnas väljer du menyn Åtgärd och Skapa virtuell hårddisk. Ange sedan var du vill spara din virtuella hårddisk, hur stor den ska vara och diverse andra alternativ. Tryck slutligen på OK för att skapa den. Den virtuella hårddisken skapas och ansluts, men den är helt tom och måste nu formateras för att kunna användas. Det gör du i samma vy genom att högerklicka på disken i listan längst ned och välja Initiera.
När den är initierad är det dags att skapa en logisk volym på den genom att högerklicka på disken i listan, fast ute till höger, och välja Ny enkel volym. Följ guiden och välj om du vill att den nya disken ska få en enhetsbokstav eller om den ska få en mappsökväg i stället. Välj slutligen hur den ska formateras.
70 Lagringsutrymmen Lagringsutrymmen är en smart funktion i Windows 8 med vars hjälp du kan skapa pooler av lagringsutrymme som sträcker sig över flera olika fysiska diskar. Det kan användas för att få flera små-diskar att se ut som en större, för att öka prestanda genom att data läses och skrivs till flera platser på samma gång och för att förbättra säkerhet genom att samma information kan sparas på mer än en disk. Det är kort sagt en mycket flexibel lösning på flera problem, och du bör använda dig av den! Det gör du genom att öppna Kontrollpanelen, gå till System och säkerhet och leta upp rubriken Lagringsutrymmen. Klicka på Hantera Lagringsutrymmen så visas en sida där du kan göra just det.
71 Automatiskt underhåll Windows ägnar som standard nattens timmar åt att sköta om sig själv med hjälp av något som heter Automatiskt underhåll. Standardinställningen är att underhåll ska genomföras klockan tre på natten, vilket förvisso är en tid då de flesta kanske inte använder sina datorer, men rimligen också en tid då många datorer faktiskt är avstängda. Om du vill ändra tiden öppnar du Kontrollpanelen, går till System och säkerhet, klickar på Åtgärdscenter och sedan på Underhåll för att öppna sektionen. Där finns en undersektion som heter Automatiskt underhåll där du kan justera inställningarna.
Energi och miljö
72 Stäng av datorn med en genväg Många stänger aldrig av sina datorer numera, och faktum är att Windows inte gör det speciellt enkelt att stänga av den. Det krävs flera steg för att lyckas med den saken. Vill du ha ett enklare sätt kan du skapa en genväg som gör jobbet åt dig. Högerklicka på Skrivbordet och välj Nytt, Genväg. I textrutan skriver du shutdown /s /t 0 (det ska vara siffran 0, inte bokstaven O) och trycker sedan på Nästa. Byt namn på genvägen om du vill, och klicka sedan på Slutför.
73 Få Windows att stänga av sig själv Glömmer du ibland att stänga av datorn på kvällen? Det är enkelt att fixa så att Windows självt stänger av sig vid en viss tid. Tryck Windows-knappen för att komma till Startskärmen. Börja skriva schemalägg och klicka sedan på Schemalägg aktiviteter när den dyker upp. Klicka på Skapa aktivitet ute till höger. Ge din nya aktivitet ett namn, klicka på Utlösare och på Ny.
I rutan som visas anger du vid vilken tid du vill att datorn ska stänga av sig, och hur ofta (varje dag är nog det val du letar efter här). Tryck sedan på OK och klicka på fliken Åtgärder och på knappen Ny. Bläddra dig fram till C:WindowsSystem32shutdown.exe i rutan Program eller skript samt /s i rutan Lägg till argument och tryck OK. Klicka sedan på fliken Villkor och kryssa i rutan Aktivera datorn för att köra aktiviteten om du vill att datorn ska vakna från strömsparläge för att stänga av sig helt. Tryck sedan OK för att skapa aktiviteten.
74 Justera energialternativen
Mycket ström och därigenom en hel del pengar kan sparas genom att justera datorns energialternativ. Det gör du i Kontrollpanelen genom att börja söka efter energi i rutan uppe till höger. Välj där Redigera energischema och klicka på Ändra avancerade inställningar om du vill ha mer detaljkontroll.
75 Stäng av hårddiskar och utrustning som inte används Detta är kanske inte direkt ett Windows-tips, men ett gott råd: Drar du ur sladden till allt som inte behöver vara igång så sparar du både energi, pengar och livslängd på utrustningen. En hårddisk som används en gång per månad behöver ju inte stå och snurra dygnet runt övriga 29 dagar.
Allmänt
76 Få tyst på apparna
Windows 8 innehåller funktioner som låter appar meddela sig med dig på ett sätt som är gemensamt för alla appar. Det är förstås bra, men ibland kan du behöva få fokusera utan att appar poppar upp sina meddelanden och stör koncentrationen. Behöver du få lugn och ro en stund kan du placera musmarkören i något av högerhörnen och välja Inställningar och sedan klicka på Meddelanden. Där kan du dölja meddelanden under en, tre eller åtta timmar framöver.
77 Tysta timmar Windows 8.1 har en funktion som heter Tysta timmar. Med hjälp av den kan du få Windows att automatiskt dölja meddelanden från dina appar under vissa tider på dygnet. Meddelanden som kommer in under de tysta timmarna visas i stället efter den tysta perioden. Placera musmarkören i något av högerhörnen och välj Inställningar. Klicka sedan på Ändra datorinställningar och på Sök och appar. Slutligen klickar du på Aviseringar i vänstermenyn och letar upp inställningarna för Tysta timmar.
78 Högerklick med pekgränssnitt Om du använder en dator med pekskärm och behöver ”högerklicka” på något finns det två sätt. Håll ned fingret under några sekunder. Eller det betydligt snabbare: Håll ned ett finger och knacka till med ett annat.
79 Fäst webbsidor på Startskärmen Öppnar du fullskärmsversionen av Internet Explorer via det nya gränssnittet i Windows 8 finns en ikon som ser ut som en stjärna som du kan använda för att spara en webbsida som favorit. Men klickar du på den så öppnas en meny där du också kan välja att fästa sidan på Start-menyn, för snabb tillgång senare.
80 Flera fullskärmsappar Fullskärmsappar har sin charm när du har en ganska liten skärm framför dig, men i en skrivbordsmiljö med en 24-tumsskärm bara ett par decimeter framför ögonen kan det möjligen kännas lite onödigt stort. Som tur är kan du i Windows 8.1 placera flera fullskärmsappar bredvid varandra på skärmen. Hur många beror på din skärmupplösning.
Placera musmarkören i ett av de vänstra hörnen och flytta den i höjdled mot mitten av skärmen. Dra sedan den app du vill lägga på skärmen till ungefär där du vill ha den. Windows kommer bereda lite plats där så att du förstår vad som kommer att hända om du släpper den.
81 Radera gamla Windows-installationer Om du uppgraderar Windows till en senare version så skrivs den gamla versionen inte över. I stället sparas den i en mapp som heter Windows.old i rotmappen på din hårddisk. När du kört din nya Windows-version länge nog för att vara säker på att det inte finns något i den gamla som du behöver eller har glömt att kopiera kan du radera Windows.old för att spara en hel del plats.
82 Glöm använda nätverk Det kan finnas många skäl till att du vill att datorn ska glömma bort radionät du tidigare anslutit till och i Windows 8.1 har Microsoft ändrat sättet det görs på. För att hantera kända nätverk placerar du musmarkören i något av högerhörnen och väljer Inställningar. Klicka sedan på Ändra datorinställningar och på Nätverk. Klicka sedan på Hantera trådlösa nätverk. I listan som då visas kan du klicka på det nätverk du vill att datorn ska glömma och välja det i menyn.
83 Visa bibliotek igen I Windows 8.1 trollades av någon anledning de användbara biblioteken (det vill säga mapparna Bilder, Dokument, Filmer och Musik) bort från Utforskaren. Som tur är går det ganska enkelt att få tillbaka dem igen. Öppna ett utforskarfönster, klicka på menyn Visa och på Alternativ. Välj sedan fliken Allmänt och leta upp gruppen Navigeringsfönster. I den finns en kryssruta med namnet Visa bibliotek. Kryssa för den så dyker biblioteken upp i vänsterspalten på Utforskaren igen.
Windows 10
84 Start-menyn Jaaa, den är tillbaka! Sällan har väl en liten ändring i hur gränssnittet i ett operativsystem fungerar orsakat mer rabalder än när Microsoft beslöt sig för att ta bort Start-menyn i Windows 8. Den lilla flaggknappen nere i det vänstra hörnet har varit med oss sedan Windows 95, och när den försvann i Windows 8 blev hela världen galen.
I Windows 8.1 kom den tillbaka, men bara som ett sätt att komma åt den nya startskärm som Windows 8 bygger på. I Windows 10 är Startskärmen utbytt mot en moderniserad variant av Start-menyn, så nu är verkligen allt som det ska igen.
85 Fullskärmsappar i fönster Fullskärmsappar är vettiga på små skärmar, men rätt knäppa på de jätteskärmar som många av oss har på skrivbordet. I Windows 10 öppnas som standard fullskämsappar (eller Metro-appar som Microsoft tidigare kallade dem) inte längre i fullskärm utan i ett fönster.
86 Expandera Start-menyn Om du tillhör den grupp användare som faktiskt uppskattade den startskärm som ersatte Start-menyn i Windows 8 så kan den faktiskt trollas tillbaka i Windows 10. Enkelt dessutom: öppna Start-menyn genom att klicka på Start-knappen. Klicka sedan på den ikon som finns uppe till höger i Start-menyn och som består av fyra små pilar som pekar utåt.
87 Var med och påverka Anledningen till att Microsoft släpper en kostnadsfri förhandstitt av Windows 10 är förstås att de vill veta vad användarna tycker. Så ta chansen att påverka det operativsystem du kommer tillbringa år framför genom att lämna feedback. Klicka på Start-knappen och sedan på Windows Feedback. Notera att du kan behöva ansluta dig till ett speciellt program som heter Windows Insider för att kunna delta.
88 Utforskarens snabbåtkomstvy Utforskaren i Windows 10 startar i en vy som kallas Quick Access, eller gissningsvis Snabbåtkomst på svenska. Vyn fokuserar på de vanligaste mapparna och filerna, och den som vant sig vid att Utforskaren startar med en vy som listar diskenheter kan möjligen känna sig snuvad. Enheterna finns dock ute till vänster.
89 Virtuella skrivbord
Windows 10 får nu äntligen förmågan att hantera virtuella skrivbord. Ctrl + Win + D skapar ett nytt virtuellt skrivbord, Ctrl + Win + vänsterpil/högerpil hoppar mellan de olika skrivborden.
90 Virtuella skrivbord 2 Du kan också skapa ett nytt virtuellt skrivbord genom att klicka på task view till höger om Start-knappen. Sedan klickar du på plusknappen för att skapa ett nytt skrivbord, eller på någon av skrivbordsbilderna för att växla dit.
91 Flytta program mellan virtuella skrivbord Om du har öppnat ett program på ett virtuellt skrivbord, men vill flytta det till ett annat, klickar du på task view-ikonen för att visa alla skrivbord, högerklickar på programmet du vill flytta och väljer Change och det skrivbord där du vill placera programmet.
92 Tänk på vad du skriver! Windows 10 är en förhandstitt, och skälet till att Microsoft låter dig få tillgång till det utan kostnad är att de vill lära sig av hur du använder systemet. För att göra det lagrar de i princip allt du gör i Windows 10, och skickar det till sina servrar. Det är ingen skandal, det är precis varför förhandstittsprogrammet existerar och Microsoft är tydliga med vad de gör om du läser villkoren. Men det kan ändå vara värt att tänka på: du är övervakad, till och med mer än vanligt, när du använder förhandstitten av Windows 10.
93 Uppdatera Windows 10 utvecklas snabbt, och du vill förstås hela tiden ha tillgång till den senaste, bästa och förhoppningsvis mest stabila versionen. Nya versioner kommer också att levereras till din dator via Windows Update, men du kan välja att snabba på den processen genom att klicka på Start, Settings, Update & Security, Advanced options och ändra inställningar under rubriken Choose how preview builds are installed.
94 Använd lokalt konto Microsoft vill hemskt gärna att du kopplar ditt datorkonto till ditt Microsoft-konto, och det ger onekligen en del fördelar som gemensam inloggning till alla Microsoft-tjänster, synk mellan enheter och så vidare. Men om du ändå föredrar att ha ett lokalt datorkonto så går det: Klicka på Start, Settings, Accounts, Your accounts. Där kan du välja kontotyp, och växla mellan lokalt konto och Microsoft-konto.
95 Logga ut 1 Utloggningsfunktionen har försvunnit från knappen där du stänger av eller startar om datorn. För att logga ut nu klickar du i stället på Start och sedan på ditt kontonamn högst upp i Start-menyn.
96 Logga ut 2 Vill du ha ett ännu snabbare sätt att logga ut kan du högerklicka på Start, Shut down or sign out, Sign out.
97 Project Spartan Som du kanske känner till kommer Microsoft att lägga ned webbläsaren Internet Explorer. Men det innebär inte att Windows kommer att stå utan en webbläsare. Project Spartan är en helt nyutvecklad webbläsare som ska vara både snabbare och bättre. Du kan testa den genom att trycka Windows-tangenten och börja skriva in Spartan.
PC för Alla har nyligen fått veta att webbläsaren inte kommer att kallas Spartan, utan Edge, i den skarpa versionen.
98 Ändra storlek på Start-menyn Start-menyn i Windows 10 är mycket konfigurerbar, och en av de saker du kan ändra är dess storlek. Dra i kanterna på den som på vilket fönster som helst, så kan du ge den de dimensioner du önskar.
Appar
99 SVT Play SVT Play behöver väl ingen närmare beskrivning. Det enda som kanske behöver sägas är att appen för Windows 8 är av fullskärmstyp. Det passar bra för mediespelare.
100 VLC för Windows 8 VLC är en mycket kompetent mediespelare som funnits som skrivbordsprogram under många år, men som också numera finns som app för Windows 8:s nya gränssnitt. Den kan spela upp nästan alla typer av media.
101 Sveriges Radio Kanaler Vill du ha snabb och enkel tillgång till Sveriges Radios digitala utbud hjälper appen Sveriges Radio Kanaler till.
102 Mytube Video for Youtube
Enkel tillgång till Youtube i fullskärmsläge är vad Mytube Video for Youtube utlovar. Och levererar.
103 Netflix Som alla mediespelare gör sig Netflix-appen bra i fullskärmsläge. Appen är gratis, men det krävs ett Netflix-konto för att kunna titta.
104 Plex Plex är mycket mer än en mediespelare, det är navet i ett hemmamediesystem som kan hantera alla typer av media. Plex är gratis i desktop-utförande, men vill du ha den här appen eller tillgång till mobila appar måste du betala den relativt överkomliga summan 49 kronor.
105 Tunein Radio Internet är fullt av musik och du behöver en bra radioapp för att kunna lyssna på den. Tunein Radio är den appen.
106 Wikipedia Wikipedia-appen ger äntligen oss “kunskapssurfare” samma fullskärmsupplevelse som tv-surfare alltid haft.
107 Accuweather
Accuweather är en av världens mest populära väderappar. Den är snygg, överskådlig och lättanvänd.
108 Facebook Facebook är ju förstås, tja, Facebook. Fast i fullskärmsläge.
109 Skype
Skype-appen drar nytta av fullskärmsläget genom att lägga till smidiga översiktsvyer som gör det enklare att se vad som är nytt bland dina kontakter, och när du senast pratade med vem.
110 Viber Viber låter dig prata och skicka meddelanden till andra användare alldeles gratis.
111 Twitter Twitter bjuder inte direkt på några revolutionerande nya funktioner i versionen för det nya gränssnittet, det vill säga som fullskärmsapp. Du får det du förväntar dig, och det är kanske inte helt fel det heller.
112 Dropbox Dropbox-appen ger dig automatisk synkronisering av dina dokument mellan olika enheter. Ett konto krävs, men det finns kostnadsfria konton för dig som inte behöver lagra så mycket.
113 Adobe Reader Adobe Reader kan du använda för att läsa pdf-dokument, oavsett om du använder en Skrivbords-pc eller en dator med pekskärm.
114 Sticky Notes 8 Sticky Notes 8 är digitala postit-lappar där du kan göra snabba anteckningar. Funktionerna är tämligen begränsade, det går exempelvis inte att sätta datum på saker du ska göra. Men du kan fästa lapparna på Start-menyn, och du kan synka med Onedrive så att samma anteckningar finns på alla enheter.
115 Winzip Det är inte alldeles ovanligt att program som du är van vid är gratis i skrivbordsutförande kostar en slant som app. Winzip är ett exempel på just det. Det är inte nödvändigtvis dåligt, du kan ju faktiskt vilja stödja programutvecklare vars program du har nytta av. Och appar i Windows 8 är enkla att betala för.
116 One Calendar One Calendar samlar alla kalendrar som du har under ett tak. Här kan du exempelvis stoppa in dina egna kalendrar från Hotmail, Live.com eller Outlook.com, dina Facebook-händelser, Google-kalendrar och mycket mer.
117 Teamviewer Touch Med Teamviewer kan du fjärrstyra andra datorer för att exempelvis hjälpa vänner med deras datorproblem, eller kanske själv få hjälp av någon annan.
118 Hill Climb Racing Har du fem sekunder över? Det är ungefär den tid det tar att lära sig Hill Climb Racing. Sedan kan du ha kul i timmar!
119 Microsoft Minesweeper Minesweeper, eller Sänka skepp som det heter på svenska, är ett spel som funnits med i Windows sedan tidernas begynnelse. Här rör det sig dock om en uppfräschad variant som är specialgjord för Windows 8.
120 Quizkampen Gillar du frågesporter och vill tävla mot andra ska du ta en titt på Quizkampen. Spelet är svenskspråkigt och svenskutvecklat och finns på massor av plattformar, både mobila och mer stationära.