När Microsoft lanserade Windows 8 så släppte de också en version som hette Windows RT. Systemen såg likadana ut men RT var mindre, anpassat för arm-processorer och kunde inte köra vanliga Windows-skrivbords-program. Tanken var att Windows 8 skulle sitta i ”vanliga” datorer och Windows RT i surfplattor. Men ingen ville ha det, och RT blev än ännu större flopp än Windows 8.
Det som i stället skedde var att Intel började pressa ned storlek och strömförbrukning på sina Atom-processorer till den grad att de inte kräver någon kylning alls. På kuppen blev de små, kraftfulla och strömsnåla nog att passa i surfplattor. Atom-kretsar är i dag en konkurrent till Nvidia Tegra och Qualcomm Snapdragon i surfplattor med Android, och i de hybriddatorer med Windows vi sett mycket av på sistone. Det vill säga surfplattor runt tio tum med tangentbordsdocka.
Gratislicens pressar priset
Det har också släppts en och annan sjutummare, men det är först nu som de har blivit extra intressanta, tack vare nya licensregler från Microsoft och en version av Windows som heter ”Windows 8.1 with Bing”.
Missa inte: Megatest – 39 surfplattor: De här är värda att köpa
Det här gör att tillverkarna kan pressa priserna rejält, och en handfull 7-8 tums surfplattor med Windows 8.1, fyrkärniga processorer och 720p hd-skärmar har börjat säljas för så lite som en tusenlapp, eller strax över.
Vi pratar då om datorer med samma prestanda som en bärbar dator med Core i3-processor för några år sedan, men alltså i ett format som går att stoppa i fickan och ett pris som är häpnadsväckande lågt. De här plattorna konkurrerar lika mycket med Android-surfplattor som med billiga notebook-modeller.
Nästan löjligt prisvärt
Vissa av dem kan till och med funka som surf-och kontorsdatorer på skrivbordet i stället för en budget-pc eller en Chromebox, då de kan kopplas till större skärm med hdmi eller Miracast, och styras med mus och tangentbord på bluetooth. Med tanke på att samtliga testade modeller dessutom kommer med ett år av Office 365 på köpet så är de rent löjligt prisvärda.
Här har vi testat fem sådana plattor både som surfplattor och som pc-datorer för enklare jobb. Hur snabba är de egentligen, går det att surfa, spela musik och film, och köra just Office-programmen utan hinder? Dessutom: Hur bekväma är de för handhållen användning? Vilka möjligheter att koppla in externa tillbehör finns?
Med så pass låga priser är inte kraven skyhöga, men för att det ska bli godkänt vill vi se att de håller samma surfplattestandard som en Android-platta i budgetklass, och att de (med lite tålamod och god vilja) går att även använda som enkel pc.
Vi testar:
- Asus Vivotab Note 8
- Acer Iconia Tab 8 W
- Exertis Captech Lamina T-701
- HP Stream 7
- Point Of View Mobii Wintab 800W
KOMMENTAR OCH RÅD FRÅN TESTLABBET:
“Det här är en perfekt pryl, men installera lagom“
Jag gillar verkligen de här nya Windows-plattorna. De är precis lika mycket billiga surf- och jobbdatorer som de är riktigt funktionella surfplattor i budgetklass, och en allvarlig konkurrent till Chromebook och Chrome-boxar. Det gäller bara att ha tungan rätt i mun när du använder och konfigurerar dem. Nyckeln är att inte proppa dem fulla med program. Eftersom de är pc-datorer och kör Windows har användaren full frihet att göra vad som helst med den.
Risken är därför överhängande stor att många blir överambitiösa och lastar den lilla disken full med program och filer, webbläsartillägg, onödiga codecar, drivrutiner och annat elände som varje Windows-användare vet med tiden förvandlar även den snabbaste pc till en burk med sirap.
Nej, det här är en dator som borde behandlas som en Chromebook eller en enklare surfplatta – installera så lite du bara kan. En handfull appar, kanske. Stoppa in Chrome som webbläsare så du kommer åt Google som sökmotor och sedan kör du Office och drar strecket där.
Nu kommer snart Windows 10, och det är ännu inte helt säkert om Windows med Bing ingår i de Windows 7- och 8-licenser som får gratis uppgradering till Windows 10, men jag kan inte tänka mig att Microsoft skulle kräva fullt pris för uppgradering av dem. Och förhoppningsvis har risken för den sortens egenorsakat kaos blivit mindre där.
Det jag sett hittills av Windows 10 tyder på det, men än är det långt kvar och mycket som kan gå snett innan slutgiltig lansering i höst. Så jag nöjer mig med att bara vara stillsamt positiv för tillfället.
Mattias Inghe,
testredaktör
Så blir plattan en superbillig skrivbords-pc
Med Windows 8-appar för sådant som Spotify och Netflix å ena sidan, och skrivbords-Windows med Microsoft Office å andra sidan, är det upp till dig hur du vill använda plattan. De nya miniplattorna använder den senaste tekniken för att kunna fungera som både mediespelare i vardagsrummet och fullt fungerande kontors-pc på skrivbordet.

För att få ut ljud och bild till en extern skärm eller din smart-tv behöver den till att börja med Miracast-stöd. Två av plattorna i testet kan du använda hdmi-kabel till, men visst vore det väl skönt att slippa trådar helt och hållet? Miracast innebär att bilden kan skickas trådlöst till den på en privat wifi-uppkoppling, så kallad Wifi Direct. Har inte din skärm eller tv det (det börjar bli vanligt i tv-apparater men är än så länge sällsynt i skärmar) så finns det prisvärda adaptrar som du kan koppla in i en ledig hdmi-port. En sådan kostar ungefär 200–300 kronor. För att ”koppla in” en Miracast-skärm, gå in i vänstermenyn och välj Enheter, Projicera, och sedan Lägg till en trådlös bildskärm. Plattan hittar då alla kompatibla skärmar i närheten och allt du behöver göra är att välja och bekräfta rätt skärm.

Att koppla in mus och tangentbord via bluetooth är i princip lika enkelt. Du kan behöva slå på bluetooth manuellt, då det för det mesta är avstängt som standard. Gå in i Inställningar via sidomenyn och sedan till Ändra datorinställningar och därefter Dator och enheter och Bluetooth. Slå på Bluetooth där så får du en lista på alla anslutningsbara enheter. Välj ditt tangentbord och mus och följ instruktionerna för att parkoppla. Ibland behöver det skrivas in en pin-kod, ibland går det automatiskt.
Asus Vivotab Note 8
Störst, bäst och snabbast
Asus platta kostar mest i testet med sina 1 800 kronor. Det är lite för en pc-dator, men ska du främst ha den som surfplatta för webb och spela musik och film på den, så kan en bra Android-platta vara mer prisvärd, då du kan få bättre skärm och tunnare format för samma slant. Det här är samtidigt den enda plattan i testet som sticker ut med lite snabbare processor och mer minne än konkurrenterna.Skillnaden i processorn är marginell, vi får ut en tio, femton procent högre resultat i våra prestandatester, vilket du knappast lär märka. Det som däremot är en rejäl fördel är att Vivotab Note 8 har två gigabyte ram-minne där de andra har en. Det ger en påtaglig skillnad i hanteringen av lite större dokument och många samtidiga webbsidor.
Tyvärr gäller denna goda prestanda inte lagringen, som faktiskt är långsammast i testet. Här sitter ett minne på 32 gigabyte emmc-Flash som har samma läshastighet som en bättre vanlig hårddisk. Hur mycket det påverkar totalprestanda är svårt att säga, söktiderna håller ju fortfarande ssd-klass.
Välbyggd kvalitet
Plattan är annars välbyggd och bekväm att hålla i med ett matt bakstycke och sidoknappar med kvalitetskänsla, däribland en fysisk Windows-knapp på ena långsidan. Skärmen är som alla i testet på 800 x 1280 bildpunkter i en duglig, men inte särskilt märkvärdig ips-panel. Pekytan har godkänd kontroll men tappar fokus då och då. Det kan bero på att vår testplatta är ett förhandsexemplar, Asus har meddelat att drivrutinsuppdateringar är på gång.
Oavsett vilket gör det inte så mycket eftersom plattan har en pekpenna som du drar fram underifrån. Med den i handen funkar kontrollen klockrent. Det som vi däremot blir lite besvikna på är ljudet från högtalarna. Det är rent och vi bjuds på bra stereospridning, men samtidigt med tunn bas och en vass diskant. Tips: Dra nytta av plattans bluetooth och strömma till en trådlös högtalare i stället.
Office utan begränsning
Till alla plattorna ingår Microsoft Office, vilket är ännu en orsak till att de är så prisvärda. I alla de andra är det ett år gratis Office 365 du får, vilket annars skulle kosta 649 kronor. Efter det får du betala för att fortsätta använda det.
I Asus fall får du en ännu mer generös deal, Office Hem & Student utan tidsbegränsning, vilket har ett värde på nästan 1 200 kronor. Förutom det får du ett par pek-baserade program för bild- och videoredigering, samt tillgång till Asus molnlagringstjänst.

För övrigt är det relativt fritt från störande bakgrundsprogram, så trots det höga priset känns det här som en solklar vinnare. Du får bättre marginaler, fler styrmöjligheter och bättre mervärden för pengarna. Det är värt en femhundring.

Bättre prestanda.
Välbyggd.
Pekpenna.
Bra deal på Office.

Högre pris än övriga modeller.
Betyg 8 av 10


Acer Iconia Tab 8 W
Bra men behöver rensas

Acers platta Iconia Tab 8 känns smidig och kompakt för att vara en åttatummare och är bekväm att hålla med sitt matta räfflade plastbakstycke. Den bryter av utseendemässigt med sin vita ram och silvriga detaljer. Det är alltid kul när någon vågar vara lite annorlunda, men vi hade gärna sett någon våga sig på guld eller chockrosa också. Kanske nästa gång?
Skärmen är trevlig att titta på med jämna neutrala färger och bra betraktningsvinkel. Den är däremot inte så ljusstark, och vi har vissa problem med reflexer i den blanka skärmen i starkt upplysta rum. En intressant detalj är att Iconia Tab 8 är enda plattan utan vare sig knapp eller touchkontroll för Windows startskärm.
Här får du förlita dig på skärmkontroll. Då är det bra att pekkontrollen i skärmen är klanderfri, vi upplevde aldrig att det var svårt att träffa rätt. Ljudet från högtalaren är rent och fylligt men har inte mycket till maxvolym och högtalare bara på ena kortsidan, så stereo är bara att glömma.
En sak oroar. Plattan blir snabbt obekvämt varm baktill, även när den inte behöver jobba särskilt hårt.
Vi kan inte se att det påverkar prestanda eller batteritid, i våra mätningar får den samma resultat som de flesta. Däremot störs vi konstant av bakgrundsprogram som poppar upp eller segar ned systemet.
Du som är händig kan stänga av och avinstallera dem själv, men du som bara vill ha en smidig dator färdig att köra bör nog kolla på andra alternativ av den anledningen.

Godkända prestanda.
God pekkontroll.
Flera extraappar.

Något ljussvag skärm.
Störande bakgrundsprogram.
Blir varm.
Betyg 6 av 10


Exertis Captech Lamina T-701
Prispressaren imponerar

Lamina T-701 från svenska Captech är den enda av plattorna som vi testat tidigare, och vi är lika förtjusta då som nu. Speciellt med tanke på prislappen, den kostar precis under 1 000 kronor om du har tur. Den var tidigare bara tillgänglig i Mediamarkts butiker men har dykt upp hos andra återförsäljare, till något högre pris.
Lamina T-701 är kompakt, lätt och bra att hålla. Skärmen har kalla toner, men är i gengäld uppfriskande ljusstark. Vi föredrar också sjutumsformatet då det ger 800 x 1 280 punkter högre pixeltäthet. Den verkar ha en lite sämre panel än de övriga, vilket man ser tydligt i snäva betraktningsvinklar, men för det mesta presterar den väl godkänt.
Prestandamässigt hänger Lamina med bra. Den har samma processor som alla andra, utom Asus-plattan, så det bör enbart vara marginella skillnader. Däremot är det trist att du bara får 16 gigabyte Flashminne. Det räcker med nöd och näppe till Windows och Office-installationen, och det lilla utrymme som finns kvar kommer snart att fyllas upp av temporära filer, nedladdningar och webbläsar-cache som behöver rensas ofta. 32 gigabyte känns lite som ett minimum.
En kul detalj är hdmi-utgången. Alla plattorna går att ansluta till extern skärm med Wifi Direct och Miracast, men det här ger ett praktiskt alternativ. Någon kabel med-följer dock inte.

Billig.
Lätt och behändig.
Hdmi.

Något blek skärm.
Bara 16 gigabyte minne.
Betyg 7 av 10


HP Stream 7
Budget med lyxkänsla

HP Stream 7 utmanar Lamina T-701 i 7-tumskategorin, och gör det mesta motsatt mot vad Lamina gör. Det är en solid platta med byggkvalitet och lyxkänsla i första rummet, trots sitt ringa pris, näst billigast i fältet med 1 200 kronor.
Stream 7 har en högklassig skärm med perfekt pekkontroll, hög ljusstyrka och fin detaljåtergivning. Upplösningen visar dock varför det inte är en dyrare platta. Tyvärr får vi även här dras med en småtråkig monohögtalare. Det är bara Asus platta som har två element och duglig stereo.
Plattan har liksom de andra även plats för micro sd-kort, men till skillnad från de andra plattorna så sitter inte kort-platsen på utsidan, du måste bända upp och ta loss bakstycket för att komma åt. Väl på plats är det bara att snäppa tillbaka locket. Och så har vi ju även 32 gigabyte Flash från början.
HP kallar Stream 7 för en ”molndator” och jämför den med Chromebook, men det är ingen skillnad på den och de andra i testet. De är alla gjorda för att användas uppkopplade på nätet, eftersom det inte finns särskilt mycket lokal lagringsplats. Det enda du får extra från HP ser ut att vara 25 gigabyte lagring på Dropbox i ett halvår.

Välbyggd med lyxkänsla.
Utmärkt pekskärm.
Bra pris.

Svårt att komma åt sd-kort.
Något tung.
Betyg 7 av 10


Point Of View Mobii Wintab 800W
Fingrarna fastnar i skärmen

Point of Views Mobii Wintab 800W är en åttatummare som har mycket gemensamt med just Lamina T-701. De har bägge bara 16 gigabyte inbyggt Flash (ett minus) och de är bägge ensamma om att erbjuda hdmi-utgång (vilket är ett plus). Till Lamina och Mobii Wintab får vi också med en adapter från micro usb till vanlig usb, så att det är lätt att plugga in usb-minnen i plattan när du inte laddar den. Bra!
Mobii Wintab är tunn och snygg att titta på med neutral svart framsida och aluminiumlock med vita kanter baktill. Tyvärr är den väldigt plastig att hålla i och skärmen är inte rolig – fingertoppen fastnar i pek-ytan och det är en hel del lagg i navigeringen. Skärmen har också ett irriterande blåstick och snäva betraktningsvinklar.
Positivt nog är systemet helt rent från störande bakgrundsprogram. Tyvärr underpresterar samtidigt processorn en aning, vilket eliminerar prestandavinsten. Ett visst minus är också att plattan inte är tänkt för svenska användare. Det går fortfarande att få svenskt språk i Windows, men då får du gå in i Windows-inställningarna och ladda hem manuellt från Windows Update efter uppstart.

Tunn och snygg.
Lågt pris.
Rent Windows.

Dålig pekskärm.
Bristande stöd för svenska.
Bara 16 gigabyte.
Smäckig.
Betyg 5 av 10


5 Windows-plattor under 1 900 kronor
Klicka på tabellen för att se i stort format

Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga tillverkare vi kunde hitta som vid testtillfället hade sju- eller åttatumsplattor med Windows 8.1 till salu, eller hade meddelat att den hade modeller på väg ut i handeln. Av nio tillfrågade tillverkare valde fem att ställa upp med testplattor. Övriga tackade nej eller svarade inte på upprepade förfrågningar.
Plattorna testades fabriksnya eller efter komplett systemåterställning med tillverkarnas fabrikskonfiguration av appar och inställningar.
Prestanda mättes med Cinebench 11.5, HD Tune Pro samt Imtec Battery Mark 1.1. Plattorna testades som surfplattor med mediespelare och appar för Twitter och Facebook, samt som skrivbordsdatorer uppkopplade till extern skärm med Wifi Direct och extern mus och tangentbord på bluetooth.