
USA-valpodden
För dig som inte kan få nog av det amerikanska valet finns en specialpodd att lyssna på. Den heter USA-valpodden, och publiceras varje vecka. Här analyserar några av Sveriges främsta experter vad som har hänt under veckan – och vad som håller på att hända.Podden produceras av Sveriges Radio, men den går inte att höra i den vanliga radion utan finns bara som podd Den har dessutom ett mer personligt tilltal än vanliga Sveriges Radio-program – utan att bli tramsig och flamsig. Ett måste för alla oss nyhetsnarkomaner!
Lyssna här
EU-podden
Brexit, britternas nej i folkomröstningen, har gjort EU-frågorna hetare än på länge. Om du vill hålla dig uppdaterad har Sveriges Radio en speciell EU-podd.Precis som USA-valpodden sänds den inte i vanliga radion utan finns enbart på nätet. Upplägget är också detsamma: Ett antal experter analyserar varje vecka vad som har hänt och vad som håller på att hända. Men medan USA-valpodden bara håller på fram till i november lär EU förbli intressant att bevaka.
Lyssna här

Pengar & politik
Det finns många politiskt färgade poddar. Tankesmedjan Arena Idé, som ligger till vänster, har exempelvis en podd som heter Pengar & politik.Podden kommer ut varannan vecka och i studion finns den kände ekonomen Sandro Scocco. Tillsammans med några gäster försöker ha förklara aktuella händelser, framför allt när det gäller ekonomi.
Att podden har ett vänsterperspektiv är tydligt, men den är ändå ovanligt balanserad – ja, ibland på gränsen till det tråkiga.
Lyssna här

Borgarbrackor
Även högern gör poddar, och en av de färgstarkaste heter Borgarbrackor. Den görs av den frispråkiga liberala debattören Rebecca Weidmo Uvell tillsammans med historikern David Lindén. Här diskuterar man aktuella ämnen, men det handlar framför allt om lite större idépolitiska diskussioner. Tonen är betydligt mindre nyanserad än i exempelvis Arenas Pengar & Ekonomi, och den är också roligare.I skrivande stund gör Borgarbrackor en paus, men det finns ett 30-tal gamla avsnitt att lyssna på.
Lyssna här

Analyspodden
Om du framför allt är intresserad av vad ekonomin och politiken betyder för börskursen så finns Analyspodden. Här analyserar och kommenterar analytiker på Dagens Industri de viktigaste ekonomiska händelserna – och tittar fram på nästa vecka. En perfekt podd för alla aktieägare!Lyssna här

Åsiktskorridoren och Politiknörden
Både Aftonbladets och Expressens ledarsidor satsar på poddar.Aftonbladets heter Åsiktskorridoren och publiceras varje vecka. Här samtalar tidningens ledarskribenter om aktuella frågor med gäster som den före detta moderata statssekreteraren Ulrica Schenström. Stämningen är avslappnad och programmet är bitvis väldigt underhållande.
Expressens ledarpodd Politiknörden kommer inte lika ofta och har ett annat upplägg. Här intervjuar en av tidningens ledarskribenter en intressant gäst – i en betydligt mer nedtonat program.
Lyssna på Åsiktskorridoren här
Lyssna på Politiknörden här

Det politiska spelet
P3-programledaren Henrik Torehammar är en mästare på att förklara politik så att alla begriper det. Tillsammans med Sveriges Radios politiska kommentatorer har han skapat podden Det politiska spelet. Tanken är att kika bakom kulisserna och förklara vad som egentligen händer i svensk inrikespolitik.Programmet låter helt annorlunda än man är van vid i Sveriges Radio. “KU var eniga om att spola Ygemans huvud i toaletten” och ”Smiska röstslavar till total underkastelse” är något vi sällan hör i Ekots nyhetssändningar…
Lyssna här

Atladottir och Bjurwald
Du som är intresserad av vad som händer i medievärlden kan hålla dig uppdaterad via tidningar som Resumé och Dagens Media eller radioprogrammet Medierna.Du kan också bekanta dig med podden Atladottir och Bjurwald. Här diskuteras vad som händer i medierna, och i mötet mellan journalistik och medier på ett personligt sätt. Podden görs av Margret Atladottir som är redaktör på LO-sajten Politism och Lisa Bjurwald på tidningen Medievärlden.
Lyssna här

Mediespanarna
Om du vill ha ett mer akademiskt perspektiv på vad som händer i medievärlden finns podden Mediespanarna. Här analyserar Erik Lindenius och Jesper Enbom aktuella händelser och samtalar med aktuella gäster. Båda är medieforskarna vid Umeå Universitet.Lyssna här