Smarta hemmet-skolan: Kom igång med robotar och uppkopplade vitvaror
Nätverk, nasar och mediaspelare i all ära men här är prylarna som verkligen gör hela huset smart. Och (nästan) allt styrs från mobilen.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
I de tidigare delarna av vår skola för att göra hemmet uppkopplat och smart har vi rört oss i ganska bekanta vatten. Det har handlat om routrar och nätverkskablar, bredbandsuppkoppling och bluetooth, datorer, mobiler, skrivare, servrar och mediaenheter. Nu är det dags att ta oss en titt på lite mer specialanpassade prylar just för hemmet.
Smart hemteknik har under senaste åren flyttat in på många nya och intressanta områden. Det handlar delvis om att traditionella prylar blivit ”datoriserade”, med integrerade processorer, nätverkskoppling och ibland även skärm och kontrollpanel.
Det mest uppenbara exemplet är tv:n, som numera i princip är en dator med jätteskärm, med vilken du kan köra appar, ansluta till mediaservrar och titta på tv-kanaler i. Men här pratar vi snarare om hur resten av hemelektroniken börjar bli intelligent och uppkopplad. Allt blir smart, och lätt att styra Sakernas internet En av de mest omtalade trenderna på senare år är Internet of Things, ”sakernas internet”. Det handlar om att allt möjligt är uppkopplade mot internet och kan prata med servrar. Det gäller inte bara om datorer, smarta hushållsapparater och tv:n, utan även om avläsaren för elmätaren, styrsystemen i gatubelysningen, hundhalsbandet med gps-tagg och hundratals andra saker.
Så precis som med ”molnet” blir det bara ett fånigt buzzword som egentligen inte betyder så mycket. Det är mer ett namn på en trend – massor av saker som inte tidigare varit uppkopplade blir det, nu och i framtiden. Här sammanfattar vi de de fyra viktigaste områdena.
1. Massor av smarta hushållsprylar
Det mest omtalade exemplet på sakernas internet är förstås våra uppkopplade hushållsmaskiner. Och här börjar det hända saker.
Det har verkligen tagit tid, men under 2015 fick smart och uppkopplad teknik inom vitvaror, hushållsapparater och hygien äntligen ett genombrott. Det har lanserats enskilda produkter tidigare, som Samsungs appstyrda tvättmaskin WW9000, men de har kunnat räknas på ena handens fingrar. Minus tummen. Nu ser vi en hel uppsjö prylar i dess kölvatten.
Håll rent med robotar
Robotdammsugare har funnits i flera år, men de har byggt på egna automatiska system. De har kört runt slumpmässigt eller efter egen formel och det enda du har kunnat göra har varit att slå på och av dem. I år har vi stiftat bekantskapen med ett par städande robotar som faktiskt står med ena benet ute i molnet och som du kan fjärrstyra med en app i din smartphone. Irobot Roomba 980 Den ena är Irobot Roomba 980, och den kan du starta och stanna, schemalägga och kolla status på var du än befinner dig. Den andra heter Botvac Connected och kommer från Neato. Den är uppkopplad och app-styrd, och eftersom den väsnas kan det vara bekvämt att kunna dra igång en städning när du själv inte är på plats.
Roomba 980 styr du med fördel med en app. Motsvarigheten för din trädgård är robotgräsklipparen, och även där händer det saker. Gräsklipparen har en större utmaning än dammsugaren, inte minst eftersom det inte är alla gräsmattor som har wifi.
Men trots den osäkerheten finns det wifi-utrustrade robotgräsklippare som Exgain S520 WiFi och Worx Landroid WG797E. Worx Landroid WG797E. Vanligare är att robotgräsklippare håller sig uppkopplade via mobilnätet, med en liten gsm-mottagare och ett sim-kort inbyggt. Då kan de skicka statusmeddelanden, position med mera till din smartphone och även ta emot kommandon den vägen. Exempel på gsm-styrda robotgräsklippare är Robomow RC308 och Bosch Indego 1000 Connect.
Uppkopplade kylskåp och frysar har det länge varit tal om, men nu verkar de vara på väg. Samsung presenterade i år ett uppkopplat kylskåp, eller i alla fall ett kylskåp med en pekskärmsdator inbyggd i dörren. På den finns möjlighet att surfa efter recept, shoppa mat direkt, dela en anslagstavla med familjen och synka alltsammans till smartphone med en app.
Dagen då kylen kan tala om hur många färska ägg du har kvar är inte här, men vi i alla fall på rätt väg. Samsung Family Hub Fridge. Surfa från kylskåpet, och webbshoppa maten direkt.
Något som däremot redan finns är app-baserad hjälp med matlagningen. Det finns ugnar, bakmaskiner, grillar och ångkokare med wifi-koppling och tillhörande app. Där kan du ställa in tillagningsprogram och få notifikation när middagen är klar. Det presterades ett helt gäng sådana produkter på årets CES-mässa i januari. Flera lär gå att köpa lagom till jul här i Sverige.
Ett fåtal finns redan nu, som Samsungs varmluftsugn Chef Collection NV9900 och fjärrstyrda kaffebryggaren Smarter Coffee. Uppkopplat kaffe med Nespresso Prodigio. Nespresso har släppt en kaffemaskin för kapslar som du styr från mobilen. Det heter Nespresso Prodigio och förladdas med ett helt magasin kapslar. Det är bara att starta appen, beställa dig en kopp så är den klar när du kommer ut i köket. Tyvärr tar den inte fram en kopp ur skafferiet, så det får du göra själv i förväg om du inte vill ha en pöl på diskbänken.
När det kommer till soliga sommartider ska det ju givetvis ut och grillas, och då kan grillen Daniel Boone från amerikanska Green Mountain Grills pryda uteplatsen, sprida doften av bränd mat över grannskapet och jadå, den kan ansluta till nätverket med wifi och styras med en app. Bli bbq-mästare med Green Mountains appstyrda grillar.
2. Uppkopplad hygien och hälsa
Smart hälsoteknik är inget nytt. Träningsarmband och smartklockor har hållit koll i motionsslingan länge, med duktiga appar som samlar data, analyserar och motiverar. Även i hemmet var en pryl tidigt ute med att kommunicera digitalt, nämligen badrumsvågen. Utbudet av personvågar med koppling till mobilen är stort. Ett tjugotal modeller finns att köpa i Sverige för mellan 300 och 2 000 kronor.
Här används flera tekniker, inte bara wifi och bluetooth, utan också ANT+, ett protokoll för extra strömsnål dataöverföring som är framtaget av Garmin med tränings- och hälsoprylar i åtanke. Alla mobiler stödjer inte ANT+, utan i dagsläget finns det bara i en handfull Android-telefoner. Men det finns även usb-adaptrar för datorn och tillbehör mobiler som inte har ANT+ inbyggt. Withings personvågar hör till de allra mest uppkopplade och avancerade just nu.
Sjukvård och friskvård
Från vågar är steget inte långt till produkter som blodtrycksmätare, där det finns mängder som pratar med mobilen. När det gäller febertermometrar är utbudet inte lika stort, men det finns enstaka modeller med bluetooth-koppling. Du fäster dem på kroppen för att hålla koll på tempen under en längre tid. Philips Sonicare For Kids tandbordtning som spel. Även inom tandvård gör blåtand entré. Braun Oral B Smart Series kommer med inbyggd bluetooth och en app som talar om för dig när du borstat klart och vilka delar av munnen som behöver lite extra gnugg. En annan smart lösning är Philips Sonicare For Kids, tandborsten som är kopplad till en mobilapp och gör tandborstningen till ett kul spel.
Även när det gäller hårvård finns det spännande prylar, och Philips har gjort en bluetooth-rakapparat. Smart Shaver 7000 har en app fullproppad med funktioner från detaljerade data om din senaste rakning till trimningstips för olika skäggstilar. Skägg i 2000-talet med Philips Smart Shaver
3. Övervakning och säkerhet
Vårt behov av trygghet blir allt större, och det finns gott om smarta prylar som gör att du kan känna dig säkrare.
Uppkopplade inbrottslarm och övervakningskameror blir allt vanligare i och med att tekniken numera är så enkel att installera att vem som helst klarar av det. Det finns ett stort utbud av inbrottslarm som styrs via gsm eller wifi och har bra koppling till både kontrollpaneler i hemmet och ägarens mobil via app. D-Link är en av de mest kända leverantörerna av övervakningskameror för hemmet. Övervakningskameror som är direktkopplade till ditt nätverk kallas för ip-kameror. De var länge sällsynta i hemmet, eftersom de både var dyra och komplicerade att installera och använda. Men numera finns det små och enkla system som sköter sig själva så länge de har internetkoppling. Du behöver bara en app i mobilen.
Håll koll på lagen
Övervakning med kamera väcker alltid en del juridiska frågor. Har du övervakningskamera hemma får den inte vara riktad så att du filmar allmän plats. Det gäller även om det på bilden går att se ut genom ett fönster och se personer som passerar på gatan. Uppkopplade porttelefoner som denna från Easycall blir allt mer populära. Men tänk på att det kan vara viktigt hur du riktar kameran. Det blir extra viktigt om du vill installera en titthålskamera för dörren eller en porttelefon med kamera. Det finns ett brett utbud av sådana, där de mest moderna är uppkopplade med wifi och kan skicka bild till en skärmpanel eller till din smartphone. Här är regeln att kameran inte får filma allmän plats, men ett gemensamt utrymme som din trappuppgång eller din egen tomt räknas inte dit.
4. Automation som styr hela hemmet
Att ha kontroll på hemmet är en sak, att direkt kontrollera det är en annan. Nu blir även det här verklighet. Smarta så kallade hemautomationssystem har funnits i flera år, men de har kommit på bred front under 2015 och 2016. Det handlar om sensorer, smarta elkontakter, och till och med fjärrstyrda motorer, som är sammankopplade till en central hubb och styrs från ett och samma system.
Sensorerna kan känna efter om dörrar och fönster är öppna, kolla temperaturen, luftfuktigheten och vilka rum i huset som det är folk i, och det finns även mer kritiska sensorer som uppkopplade brandvarnare och översvämningslarm för källare och våtutrymmen. Fjärrstyrda lampor och vägguttag är kanske det första du gör med ditt automationssystem. Smartare lampor, och mer Med fjärrstyrda elkontakter och dimrar kan du fjärrstyra och schemalägga belysningen i hemmet. Ja, du kan kontrollera allt som är inkopplad med plugg i väggen: fläktar, stereon, kaffebryggaren…
Den vanligaste lösningen är en smart el-plugg som du sätter in mellan ditt vanliga eluttag och den apparat du vill kontrollera. Det finns till och med led-lampor med vanlig sockel och inbyggd fjärrstyrning.
Slutligen finns det en del fjärrstyrda automationssystem som kan sköta persienner, markiser, garagedörrar och soltak – från en app i din smartphone. …men sen är det bara fantasin som sätter gränser.
Flera olika standarder
Det finns mängder av leverantörer, från mindre automationsexperter som Fibaro till hemelektronikjättar som Samsung. Systemen, sensorerna och enheterna kommunicerar med olika typer av radioteknik och protokoll: Z-wave, Zigbee, Nexa och Wemo.
En del använder ditt lokala wifi-nätverk, medan andra är byggda på egen radioteknik som är mycket mer strömsnål och har lägre bandbredd, lägre strömförbrukning och är uppbyggda med så kallad mesh-teknik. Det gör att de kan monteras mer svårtillgängligt då det räcker att de har kontakt med en annan sensor i nätverket.
En del av dessa kan kopplas samman och har stöd för varandras sensorer och kontroller, men det är långt ifrån säkert att alla automationsprodukter funkar i alla system. Än så länge är det lite vilda västern över det hela och det är tryggast att du köper och håller dig till ett enskilt system och dess tillbehör för att vara säker på optimal funktion.
Mobilen blir din nya kontrollcentral
Som du kanske märkt går det en röd tråd genom allt detta, din smartphone. Väldigt mycket, i stort sett allt, styrs med appar i mobilen. Du kan öppna dörren och svara i porttelefonen med en app. Du styr lampor, fläktar och persienner med en annan. Andra appar styr tv:n, brödrosten, diskmaskinen med mer.
Det här ställer givetvis krav på mobilen. Du behöver ingen extremt kraftfull smartphone, men en del andra saker kan vara värda att tänka på. För det första din uppkoppling. Många av dessa appar kan jobba via molnet eller direktanslutning via internet. Det innebär att du kan komma åt dem även när du inte är hemma på det lokala nätverket.
Men tänk då på att massor med appar som ska hållas uppdaterade, visa notifieringar och så vidare både tar upp minne i systemet och kan äta upp en del av din mobila dataplan.
Ljuset, huset och hushållet, allt styr du från en och samma mobil.För det andra kan du behöva en telefon som har ett uppdaterat operativsystem. Appar är färskvara och det är inte säkert att de är kompatibla med en telefon du inte uppdaterat systemet på ett tag.
En äldre smartphone kan vara snabb nog, men den kan falla på att den har fel Android-version. I dagsläget är det också säkrast om du håller dig till just Android eller IOS, tyvärr är det få appar för denna sorts tillbehör som är kompatibla med Windows 10 Mobile.