TP-Link Archer C3200 lyckas kombinera höga prestanda, bra räckvidd, kompakt design och lågt pris. Det är inte så vanligt.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
Den ser inte mycket ut för världen, men det är faktiskt själva poängen. TP-links trippelbandsrouter är utformad för att vara så diskret och ta upp så lite plats som möjligt. Vi har testat ett helt gäng kraftfulla routrar med 802.11ac-teknik under senaste året. De allra mest kraftfulla är stora, tunga bjässar med otympliga chassin och fyra till sex stora, spretande antenner.
Trippla band och goda prestanda
TP-link Archer C3200 är lika kraftfull som de flesta av konkurrenterna. Det är en router med fyra gigabit ethernet-portar och tre wifi-frekvensband – ett 2,4 GHz-band för lägre bandbredd men lång räckvidd och två runt 5 GHz för nyare och snabbare prylar. Totalt innebär det upp till 3,2 gigabit per sekund i datakapacitet.
Den har sex externa antenner, MIMO-stöd och vad som verkar vara effektiv beamforming-teknik. För en enskild dator med snabb ac-wifi innebär det att du utan problem kommer upp över 300 Mbit/s, ofta mer. I våra tester presterar den i klass med de bästa trippelbandsroutrar vi hittills testat.
Archer C3200 har stöd för de flesta funktioner vi har kommit att förvänta oss av en modern router, som inbyggd nas-funktion, skrivarserver, föräldrakontroll, gästnätverk, schemaläggning och vlan-stöd. Den är inte så fullproppad med funktioner som de allra värsta, men vill du bara ha bra uppkoppling där hemma så erbjuder den allt du kan tänkas behöva. Utom möjligen möjligheten att komma åt den utanför sitt egna nät. TP-link ligger fortfarande efter konkurrenter som D-link och Netgear när det gäller fjärråtkomst för administration.
Routern har dubbla usb-portar, så att du kan plugga in en disk och en skrivare samtidigt.
Förbättrat gränssnitt
TP-link har tidigare fått kritik av oss för ett ganska risigt användargränssnitt. De har länge haft en riktigt bra och användarvänlig mobilapp, men webbgränssnittet har varit stelt och fult och många viktiga funktioner har varit onödigt svåranvända. Nu har de ryckt upp sig på den punkten och både förenklat gränssnittet och flera av de enskilda funktionera.
Ett exempel på det är föräldrakontroll. Tidigare var du tvungen att manuellt mata in mac-adresser för enheter du ville kontrollera. Nu kan du välja dem ur en lista om de är anslutna till nätverket. Det är fortfarande inte lika extremt smidigt som till exempel Zyxels routrar, men TP-link börjar närma sig. Det enda vi egentligen kan klaga på är att det hade varit trevligt med svenskt språk i menyerna.
Mobilgränssnittet i egna appen är det smidigaste sättet att sköta routern. Där finns dock inte alla funktioner och inställningar. Även webbgränssnittet har blivit klart bättre än tidigare.
Fäll in istället för ut
Men tillbaka till routerns formgivning, det är det som är det mest intressanta med den. Det här är en diskret svart låda som går att ställa på bordet eller hänga upp på väggen. Det är utan tvekan den minsta routern vi sett med den här kapaciteten. Du kan ställa den i ett hörn eller skruva upp någonstans och sedan gör den inte mycket väsen av sig, förutom en rad små dioder på ena sidan.
Sex stycken antenner sitter fästa på den och fälls ut med gångjärn. Men faktum är att om du hänger upp den på väggen så är det tänkt att dessa antenner inte ska fällas ut alls, utan ligga platt mot routern. Då ser det ut som om den inte har några spretande antenner alls. Det är en enorm skillnad mot de flesta kraftfulla routrar, där du får dras med att hänga upp ett spretande piggsvin på väggen. Om det går att väggmontera dem alls.
Den kompakta routern kan bli ganska varm när den belastas med mycket trafik, så vi rekommenderar att du är noga med att följa instruktionerna vid montering och installation så att du inte placerar den för trångt. Den kan behöva åtminstone någon decimeter i överkant för avledning av värme.
Med antennerna utfällda är Archer C3200 spretigare, men fortfarande inte så skrymmande jämfört med många liknande konkurrenter.
Omdöme
Archer C3200 saknar kanske den där riktiga funktionsfrossan som vi sett i mångta routrar på senare tid, med saker som Itunesserver, torrent-klient och framförallt möjlighet att styra den externt. Men det är, tycker vi, marginella funktioner jämfört med själva nätverksdelen, och där sköter sig den alldeles utmärkt. Den gör precis det en router ska. Den funkar utan att synas, den ger snabb och bra täckning, och den är nu som första TP-Link-router vi testat också äntligen riktigt smidig att hantera.
Fakta TP-link Archer C3200
Tillverkare: TP-link Funktion: Router Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac (ac3200) Frekvensband: 2,4 GHz + 5GHz + 5 GHz Anslutningar: 4 st gigabit lan, 1 st gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0 Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip Upnp-stöd: Ja Användargränssnitt: Webb, app Fjärråtkomst: Nej Övrigt: Filserver och skrivarserver via usb, gästnätverk mm Storlek: 19,8 x 19,8 x 4,2 cm Vikt: 730 g Pris: 2 000 kronor