Stort test: 6 mu-mimo-routrar för smidigare uppkoppling
Nya sätt att surfa och strömma ställer nya krav på ditt wifi. Vi har testat sex routrar under 3 000 kronor som använder den senaste smarta trådlösa tekniken.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
När vi pratar om hastigheten på en router handlar det för det mesta om dess maxkapacitet, det vill säga hur mycket data den kan hantera på en gång. Det handlar också om hela routerns prestanda, vilket till stor del avgörs av hur kraftfull dess processor är. Men för det mesta är det inte själva routern vi pratar om, som ju kan bestå av både fasta nätverksanslutningar och wifi, utan bara den trådlösa biten.
Där är det framför allt två saker som avgör hastigheten: Antalet frekvensband (radiofrekvensen den kommunicerar på) och maxhastigheten per frekvensband.
Nyare routrar har för det mesta två, 2,4 GHz och 5 GHz, och ibland tre med dubbla 5 GHz-band (det är inte exakt 5 GHz, så du kan ha två lite olika som är nästan 5 GHz på samma router). Routerns hårdvara, kommunikationsprotokoll med mera avgör sedan hur snabbt det kan gå på varje frekvens. Generellt sett går det snabbare på 5 GHz, medan 2,4 GHz har längre räckvidd.
Topphastighet vs totalhastighet
Om routern anger att den kan köra 1000 Mbps på ett band betyder det dock inte att du kan koppla upp din surfplatta eller dator och få den hastigheten. Då begränsas det av hur snabb wifi-mottagningen är i plattan, och även av hur stark signalen är. Låt oss säga att du har en surfplatta som kan få max 100 Mbps i uppkoppling, vilket med bred marginal är snabbt nog för att till exempel strömma 4k-video. Då kan du koppla upp tio stycken och alla får sina 100 Mbps.
Eller nästan. Routern har nämligen ett problem till. Wifi kan vanligen bara prata med en uppkopplad pryl i taget. Det innebär att routern måste turas om och skicka data i korta snuttar till prylarna som är uppkopplade på samma frekvens. Det är därför trippelbandsroutrar blivit så populära, då kan du fördela trafiken på en extra frekvens.
Men det funkar ju bara ett tag. Har du allt för många enheter blir det ändå huggsexa om routerns uppmärksamhet. Det resulterar i ojämn uppkoppling och opålitliga ping-tider.
I vissa fall gör det ingen skillnad. Ska du bara surfa märks det knappast, och för det mesta tar buffring hand om ojämnheter i hastigheten när du strömmar video. Men även där kan det innebära längre starttider, om flera användare startar strömmar samtidigt. Framförallt är det tillämpningar med kort buffring eller många anrop som drabbas, till exempel videosamtal, onlinespel och dynamiska webbappar.
Fler saker samtidigt
Det är här en teknik som heter mu-mimo kommer in, och som börjar dyka upp i allt fler nya routrar. Mu-mimo är en förkortning för ”Multi User Multiple Input Multiple Output”. Det är den första biten som är viktig här – multi user. Med mu-mimo kan en wifi-router prata med upp till fyra enheter samtidigt på samma frekvens, utan att de andra behöver vänta på sin tur. Och framtida routrar kan komma att klara fler än fyra prylar samtidigt.
Det här ger dig inte nödvändigtvis högre maxhastighet, men jämnare och stabilare uppkoppling och konsekventa svarstider.
Mu-mimo är ingen extremt dyr teknik som bara återfinns i värsting-routrar utan även i en hel del routrar i mellanklass och även en handfull lite billigare. Här har vi testat sex modeller i klassen 2 000 till 3 000 kronor som alla stödjer tekniken.
Det stora problemet just nu är att väldigt få trådlösa prylar har mu-mimo-stöd, och det krävs även att wifi-delen i din telefon, dator och så vidare stödjer tekniken. I annat fall får du nöja dig med ”vanlig” wifi. Ett fåtal mobiler och lika få datorer kör mu-mimo idag. Du hittar det till exempel i Samsung Galaxy S7 och Oneplus 3. Enklaste sättet att få det till en bärbar dator är att skaffa en usb-adapter med wifi. Det finns idag ett par stycken som stödjer mu-mimo.
Det finns också wifi-kort till stationära datorn, nätverksextenders och wifi-bryggor med tekniken. Men det är ett övergående problem, och du kan räkna med att det blir standard på de flesta nya wifi-utrustade prylar du köper inom en snar framtid, så det kan finnas god anledning att investera i en mu-mimo-router redan nu.
Mycket nytt i alla routrar
I det här testet har vi testat ett antal moderna routrar för att se hur den nya tekniken fungerar men också givetvis för att se hur bra de generellt är som routrar och wifi-åtkomstpunkter, vare sig du kör mu-mimo, enklare wifi eller fast nätverkskabel. Vi har testat individuell prestandamätning i tre scenarion.
I den här prisklassen är det ett gäng rätt så likvärdiga routrar. Alla kör på två frekvensband, har fyra antenner och stödjer alla så kallad beamformingteknik för att öka räckvidden och prestanda på håll. Det märks också då det är mycket bättre prestanda på lite avstånd på nyare routrar än på likvärdiga som kom för ett eller ett par år sedan.
Alla stödjer ipv6, samt teknikerna upnp och dlna, och alla kan fungera som något som kallas smb-filserver och mediaserver i nätverket med en usb-disk inpluggad. I alla fall i teorin, vi hade en del problem med att få flera av dem upptäckta i vårt nätverk, men det kan ha mer med våra testdatorer att göra än med routrarna.
För mellanstora hushåll
Skillnaden i prestanda och räckvidd mellan routrarna är inte direkt enorm. Visst finns det de som presterar bättre och sämre i våra mätningar, men de är alla utmärkt snabba för en större lägenhet eller mindre villa med en sisådär mellan fem och femton uppkopplade prylar.
Ett par fasta datorer, en skrivare, en smart-tv, en Playstation, en nas och en handfull bärbara datorer och mobiler ska de kunna leverera bra uppkoppling till utan problem. Troligen sätter bredbandsuppkopplingen mer gräns än routrarna. För alla har ju inte en gigabit ut på nätet. Skulle du ha en så snabb uppkoppling finn det som sagt betydligt större, kraftfullare och dyrare routrar – om du har behov av det.
Det som främst skiljer routrarna åt är användarvänligheten och funktionsutbudet. Vissa funkar som skrivarserver, andra kan du använda som automatisk backupstation, och ytterligare några kan sköta nedladdningar åt dig – även om datorn är avstängd. De har olika bra eller dåliga gränssnitt för administration, appar för kontroll från mobilen, och möjlighet att sköta dem på distans.
Men lägstanivån är hög, och ska du bara ha en trygg router att plugga in, logga in och surfa via funkar de alla utmärkt.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi kontaktade samtliga större routertillverkare som säljer hemmaroutrar hos stora svenska återförsäljare och bad den ställa upp med sin bästa router för hemmabruk som stödjer mu-mimo-teknik för under tre tusen kronor. Av de tillfrågade tillverkarna hade alla utom två en lämplig modell och ställde upp med den.
Routrarna testades fabriksnya eller systemåterställda i en hemmamiljö, en medelstor lägenhet i ett plan, med gigabit fiberuppkoppling. Routrarna prestandamättes i fyra moment:
1. På tre meters avstånd i samma rum med en Oneplus 3 mot Bredbandskollen.se.
2. På sju meters avstånd i fri sikt i en korridor mellan en ssd ansluten till routern med usb 3.0 och en stationär pc med kraftfulla trådlösa nätverkskortet Asus PCE-AC88. Här användes Totusoft Lan Speed Test, samt Iometer och manuell filöverföring för verifiering.
3. På tio meters avstånd med två tjocka innerväggar mellan router och dator mellan router med ssd och en bärbar pc med snabba wifi-adaptern Linksys WUSB6100M.
4. Simultan filöverföring mellan fyra stationära pc-datorer anslutna till nätverket med mu-mimo-hårdvara (nätverkskortet AsusPCE-AC88, Linksys WUSB6100M, TP-link Archer C2600 i klientläge och Zyxel Armor X1 Range Extender i klientläge.)
Redovisade hastigheter är snittprestanda efter 10 mätningar i vardera moment. De ska inte ses som routrarnas absoluta hastigheter, utan bara som jämförande resultat sinsemellan i just vår testlokal.
För övrigt testades simultana 1440p-strömmar från Youtube på en Oneplus 3 och en Samsung Galaxy S7, samt Skype-samtal och svarstidsmätningar på testets pc-datorer. Kvaliteten och upplevelsen vid dessa bedömdes manuellt.
Asus RT-AC87U
Funktionsfrossa och 4g-stöd
Asus router har en lite kantig och platt design. Den har fyra rejäla antenner baktill, som av någon anledning är ovanligt svåra att skruva fast. Tyvärr får vi ingen möjlighet att hänga den på väggen, utan det är bordsplacering som gäller.
De flesta anslutningar sitter på rad baktill. Sedan sitter det också en usb 3.0-port på framsidan. Många tillverkare väljer att sätta usb 3-portar en bit bort från antennerna då de kan störa signalen. Av någon outgrundlig anledning sitter den på Asus router bakom en pillig och opraktisk lucka. Framtill sitter också manuella knappar för att slå av och på wifi, och routerns dioder. Det uppskattas. Det här är den klart mest funktionsrika av testets routrar. Förutom det grundläggande får vi till exempel nerladdningsklient, stöd för Apple Time Machine, skrivarserver, gästnätverk med tidsbegränsade sessioner, och möjlighet att komma åt usb-disk och delade mappar via en molntjänst. Dessutom är det enda routern i testet som stödjer mobilt bredbandsmodem.
Många funktioner går att komma åt från en app, men inte alla. Resten nås via webbgränssnittet som är snyggt med tydliga ikoner och behändiga hjälptexter på svenska. Vissa delar är dock inte översatta, och vi upplever gränssnittet som lite rörigt på djupare nivåer än huvudmenyn. Tyvärr verkar det också lite buggigt. Ibland tappar vi session och behöver tömma webbläsarcache för att få komma in igen.
Prestandamässigt har vi inget att klaga på. Mu-mimo-funktionen står angiven som beta och är avaktiverad från start. Vi måste in under avancerade wifi-inställningar för att hitta det. Men sedan presterar den utefter förväntan. I vårt fleranvändartest faktiskt bäst av alla.
I vårt test kan vi inte få en usb-disk att fungera med vanligt smb-protokoll. Ingenting dyker upp i Utforskaren om vi inte anger ip-adress manuellt. Fjärranslutning till disken funkar dock klockrent.
Fakta Asus RT-AC87U
Kontakt: www.asus.se Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2400) Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0 Storlek, inkl antenner: 29 x 20,5 x 18,5 cm Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter Gästnätverk: Ja Filserver: Smb, ftp Skrivarserver: Ja Molnåtkomst: Filserver Gränssnitt: Webb, app Övrigt: Nerladdningsklient, Time Machine, stöd för 4g-modem med mera Cirkapris: 2 000 kr
Goda prestanda. Många funktioner. Stöd för mobilt bredband. Bra pris.
Bitvis rörigt gränssnitt. Vissa problem med delning och webbgränssnitt.
Betyg 7 av 10
D-link DIR-885L
Kul yttre men vardagligt inre
D-link DIR-885L är en kusin till DIR-890L som vi testade tidigare i år. DIR 885L har tre frekvensband istället för två men är i gengäld kraftfullare totalt och har som sagt nya mu-mimotekniken.
Den har en minst sagt iögonfallande stil, en klarröd sci-fi-inspirerad design. Den går att hänga på väggen, men alla kablar sticker ut uppåt, vilket kan vara opraktiskt. Som standard kör DIR-885L samma ssid för 2,4 och 5 GHz-banden och automatisk fördelning av anslutna enheter mellan dem. Det funkar för det mesta bra, men vill du ha egen kontroll är det lätt att fixa. Här finns också ett enkelt QoS-verktyg (quality of service) alltså ett verktyg som bestämmer hur olika tjänster eller anslutna datorer prioriteras. Det låter dig prioritera upp till tre anslutna klienter.
Routern ger oss lite ojämna prestanda, med lägre maxhastighet till enskilda klienter än genomsnittet. Men överlag är uppkopplingen snabb och stabil nog för alla typer av användning, och den ger oss övertygande jämnhet vid stresstest mot mu-mimo-klienter.
DIR-885L har ett enkelt webbgränssnitt på engelska. Den har ganska få funktioner och även sådant som föräldrakontroll är begränsad i funktionalitet. Du kan blockera eller vitlista domäner, men inte kontrollera enskilda klienter. Det finns också möjlighet att slå av och på funktioner efter schema. Vi blir inte heller riktigt kloka på hur det används, här är gränssnittet och instruktionerna minst sagt förvirrande.
Det här är den enda av routrarna vi inte hittar någon mobilapp för att administrera. D-Link har ett digert utbud appar för andra uppkopplade produkter som alla kan styras via deras molntjänst Mydlink, men just routern får tydligen klara sig utan. Finns det en så är den inte lätt att hitta.
D-Link har vanligtvis bra molnbaserad administration via Mydlink, men denna router får vi inte koppla upp dit. Vi får frågan om vi vill göra det vid första installation, men får sedan inte kontakt med servrarna. Kanske beror det på att den är så ny att den inte är officiellt lanserad ännu, och att det kommer att funka vid säljstart. Vi har inte haft problem med detta med andra D-Link-routrar.
DIR-855L ger oss samma problem med usb-disken som Asus router, nätverksmappningen går halvdant. Lyckligtvis finns Shareport, ett webbgränssnitt för fildelning som funkar lokalt. Och det finns det även en behändig app till för mobilen.
Fakta D-Link DIR-885L
Kontakt: www.dlink.se Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac3150) Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0 Storlek, inkl antenner: 29 x 22,5 x 14,5 cm Föräldrakontroll: Url-filter Gästnätverk: Ja Filserver: Smb, ftp Skrivarserver: Nej Molnåtkomst: Administation Gränssnitt: Webb Cirkapris: 2 700 kr
Rolig, annorlunda design. Snyggt och enkelt gränssnitt. Stabil med många användare.
Ingen admin-app. Begränsat med extrafunktioner. Endast en usb.
Betyg 6 av 10
Linksys EA8500
Testvinnaren gör det mesta rätt
Linksys EA8500 ger oss en avskalad design utan kantiga vinklar och med en välvd ovansida som har hål för kylning upp till. Det är inte helt fel då en router kan bli ganska varm vid intensiv nätverkstrafik.
Till skillnad från på konkurrenterna har EA8500 få diodindikationer på själva routern, bara en Linksyslogotyp framtill som blinkar när den vill ha uppmärksamhet. Det kan med andra ord vara lite svårt att se direkt på routern vad status för till exempel wifi och internetuppkoppling är. Å andra sidan är det snyggt och diskret så läge det funkar. Det sitter en wifi-knapp på baksidan, men vill du släcka loggan helt får du göra det med en inställning i gränssnittet.
EA8500 går att vägghänga med sladdar uppåt eller åt sidorna. Alla uttagen sitter på baksidan, och består förutom nätverksportar av en usb 3.0-port och en usb 2.0 som också fungerar för e-sata… om nu någon fortfarande har kvar en sådan extern disk.
Routern är exceptionellt enkel att installera. Plugga in, logga in på dess enda tillgängliga ssid och starta en webbläsare så drar en autokonfiguration igång. Den uppdaterar firmware och ställer in säkra grundinställningar. Sedan får du valet att konfigurera 2,4 GHz och 5 GHz som separata eller samlade ssid.
Administration sker helt via Linksys molntjänst Smart Wifi. Om du vill, du kan köra lokalt istället och får samma webbgränssnitt där istället. Det är snyggt, lätt att överskåda och på svenska. Linksys admin-app är lika snygg och användarvänlig som webbgränssnittet.
Routern har allt grundläggande när det gäller funktioner, men inte så mycket utöver det. Vi får en lättanvänd QoS-funktion med specialprofiler för bland annat vissa program och tillämpningar, och en hel rad spel. Det innebär att du kan ställa in routern i ”World of Warcraft-läge” och se till att datorn som spelar får prioritet för korta ping-tider, till exempel.
Rotuern är övertygande snabb vid individuella mätningar, men når inte samma högsta lägstanivå som vissa konkurrenter i vårt multianvändar-test. Men den får definitivt inte underkänt på den punkten heller.
Fakta Linksys EA8500
Kontakt: www.linksys.com/se Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600) Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0/esata Storlek, inkl antenner: 31,5 x 21,5 x 17,7 cm Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter Gästnätverk: Ja Filserver: Smb, ftp Skrivarserver: Nej Molnåtkomst: Administation Gränssnitt: Webb, app Cirkapris: 2 300 kr
Funkar bäst för väggmontering. Goda prestanda för enskilda klienter. Lätt att installera och administrera. Bra pris.
Något efter vid fler användare. Få extrafunktioner.
Betyg 8 av 10
Netgear Nighthawk X4S R7800NE
Ninja-router med specialprogram
Netgears router har testets längsta namn. Håll i er; Netgear Nighthawk X4S R7800NE Ninjas in Pyjamas Edition.
Ninjas in Pyjamas (eller NiP) är ett svenskt e-sportlag i världseliten. Routern marknadsförs just som en gamingrouter, och onlinespel är just en sak som mu-mumo är bra för, då det bidrar till stabilt låga ping-tider. Var noga när du monterar på antennerna, då de är lite olika utformade och de två på sidorna ska matchas med en varsin antenn. Även här får vi en usb 2.0-/esata-port på ena sidan och hela två usb 3.0-portar på den andra. Det är generöst. Annars är det som vanlig lan-portar baktill och dioder framtill. Dioderna är ovanligt ljusstarka och aktivt blinkande, men det finns knapp baktill för att stänga av dem direkt. Vi hittade först inte knappar för att slå av och på wifi, samt för wps. Men de finns där, bara väldigt dolda i diod-raden på ovansidan.
Prestandamässigt har vi inte mycket att klaga på. Med fri sikt till antennerna presterar den utmärkt. Däremot får vi inte riktigt samma goda resultat på lite avstånd och med lite hinder i vägen som testets övriga routrar. Den får godkänt där, men inte mer.
Vid första anslutning till routern startar webbläsare med konfiguration omedelbart. Routern vill ladda hem två datorprogram, men vi får felmeddelande att det inte kan göras automatiskt och att vi får hämta dem manuellt senare. Och efter konfiguration landar vi på något som ser ut som routerns webbgränssnitt, men som visar sig vara Netgears hemsida. En titt i snabbstartsguiden ger oss adressen till den verkliga adminsidan.
Väl där möts vi av ett snyggt, ljust och enkelt gränssnitt med tydliga ikoner. De flesta kontrollerna finns också som mobilapp och som separat program till Windows (ett av de två vi uppmanades ladda ned).
I appen finns även en filöverförare, vilket är bra då det är bökigare på en mobil att ansluta till smb-utdelade mappar.
Föräldrakontroll sker i det separata pc-programmet (finns även till Mac) eller i mobilappen. Det är funktionsrikt men bökigt att sätta upp och kräver bland annat att du skaffar ett Open DNS-konto. Vi får ingen möjlighet att själv ställa in QoS. Vi kan slå på Dynamisk QoS eller inte, men får ingen förklaring om vad den gör.
Usb-portarna kontrolleras med tre funktioner Netgear kallar Readyshare. Redayshare Cloud ger dig fjärråtkomst via Netgears molntjänst, via webbgränssnitt och/eller app. Readyshare Vault är ett program du installerar på datorn (och aktiverar motsvarande funktion för på routern), som kort och gott är en backuptjänst för datorn. Och Readyshare Print är ganska uppenbart en skrivarserver.
För övrigt har vi en nerladdningsklient för Bittorent, Emule, ftp och http. Och det går givetvis att köra vanlig smb-delning av en disk.
Fakta Netgear Nighthawk X4S R7800NE
Kontakt: www.netgear.se Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600) Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, 2st usb 3.0, usb 2.0/esata Storlek, inkl antenner: 30 x 22 x 19,3 cm Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter Gästnätverk: Ja Filserver: Smb Skrivarserver: Ja Molnåtkomst: Filserver och administration Gränssnitt: Webb, program, app Övrigt: Nerladdningsklient Cirkapris: 3 000 kr
Extra usb 3.0-port. Snyggt och tydligt gränssnitt. Behändigt med admin-program till pc och Mac.
Lite sämre räckvidd än konkurrenterna. Ingen manuell QoS. Något dyr för vad man får.
Betyg 6 av 10
TP-Link Archer C3150
Snyggt, enkelt och redigt
TP-Links router är den mest kompakta i testet. Men det gör den inte så mycket mindre, eftersom alla ändå måste dras med stora antenner på ovansidan. Wps- och wifi-knapp samt usb-portar sitter behändigt på ena sidan.
Upptill sitter en rad med små och diskret upplysta symboler istället för aggressivt blinkande dioder. Vi gillar att vi får tydlig information utan påträngande lampor och blink. Routern har fyra ovanligt tunna antenner på en rad baktill, men det verkar inte påverka dess prestanda som fortfarande håller god klass. Faktum är att den, liksom D-Links router har snäppet högre maxkapacitet än de andra i testet, i alla fall på pappret.
Det här påverkar hur många enheter den kan hantera samtidigt, och i vårt test maxar vi inte ut det, utan testar som mest sex klienter på en gång. Men även mot enskilda klienter övertygar Archer C3150. Speciellt bra visar den sig vara när signalen blir svag på avstånd.
I fleranvändartestet ligger den lite efter, då vi får enstaka hastighetstapp på en av klienterna, även vid upprepade mätningar. Men det här är marginellt och kan ha med tillfälligheter att göra. Hastigheter är även som sämst hög nog för att strömma 4k och pingtider är jämnt låga.
Archer C3150 har fått helt ny programvara och uppdaterat webbgränssnitt, som är genomgående snyggt och enkelt. Gränssnittet var länge TP-Links akilleshäl men i de senare modellerna vi testat har de ryckt upp sig rejält. Och nu är det bättre än någonsin. Allt är på engelska men annars har vi inget att klaga på. Det finns också en enkel och snygg app med grundläggande funktioner. För detaljkoll är det dock till att gräva ner sig i webbgränssnittets menyer, där det fortfarande kan bli lite överdrivet tekniskt för en ovan användare.
Det ska gå att ansluta routern till en molntjänst kallad TP-Link Cloud, men det verkar främst vara en tjänst för att administrera nätverkskameror anslutna till den. Vi lyckas dessutom inte koppla upp oss. Bekräftelsemail för aktivering skickas aldrig.
Funktionsmässigt är Archer C3150 inte så avancerad, men gör det viktigaste pålitligt och bra. Föräldrakontroll gör allt vi begär, men ett par extra steg att ställa in jämfört med konkurrenterna.
Fakta TP-Link Archer C3150
Kontakt: www.tp-link.se Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac3150) Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0 Storlek, inkl antenner: 26,2 x 22,4 x 15,1 cm Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter Gästnätverk: Ja Filserver: Smb, ftp Skrivarserver: Ja Molnåtkomst: Nej Gränssnitt: Webb, app Cirkapris: 2 400 kr
Goda prestanda för enskilda uppkopplingar. Hög maxkapacitet. Praktisk konstruktion. Snyggt gränssnitt och app.
Något efter i prestanda vid fler användare. Ingen molnåtkomst vi kan se.
Betyg 8 av 10
Zyxel Armor Z2 NBG-6817
Lättskött för dig med små krav
Zyxels router Armor Z2 kommer med antenner färdigmonterade, klara att fälla upp, plugga in i väggen och köra. Det uppskattar vi. De ska ju ändå sitta där så varför inte? Själva routern är en kompakt låda med lite kantig design och kul gulddetaljer i chassit.
Tillsammans med D-Link är Zyxel den enda tillverkaren just nu som leker lite med designen. Är det snyggt, eller vill du ha en router som funkar utan att synas? Det är en smaksak. Framtill sitter en rad med rejält ljusstarka dioder, och det finns inget sätt att stänga av den direkt på routern. Det är däremot extremt lätt att göra i webbgränssnittet. Diodkontrollen är nästan det första vi ser efter en snabb och enkelt första konfiguration och inloggning. Den har ett superenkelt Easy Mode som standard, men där kan du inte heller göra särskilt mycket.
Är du nöjd med samlat ssid och ett fåtal möjligheter till egen kontroll funkar det dock utmärkt. Men du kan till exempel inte hantera usb-enheter där. Då måste du in i betydligt knepigare Expert Mode som är digert, men också tungt att ta sig an för den som inte är van vid routrar.
Föräldrakontroll går att slå av och på och övervaka från Easy Mode, men det går inte att sätta upp regler. I expertläget är det däremot en gedigen tjänst där du kan schemalägga datorers internettid och blockera url-er (webbadresser). Du kan även blockera olika nätverksprotokoll, så att ungarna till exempel inte kan tanka hem torrents.
Det finns en app som i princip innehåller Easy Mode-funktionerna. Men också ett par extra saker som hastighetstest och nätverksanalys.
Vi har inte mycket att säga om prestandan i Armor Z2. Den får varken bra eller dåliga resultat i våra mätningar, förutom att den ligger lite efter konkurrenterna vid uppkoppling till en annan nätverksbrygga i klientläge. Lustigt nog även den en Zyxel.
Fakta Zyxel Armor Z2 NBG-6817
Kontakt: www.zyxel.com/se Trådlös standard: 802.11a/b/g/n/ac (ac2600) Frekvensband: 2,4 GHz + 5 GHz Trådlös säkerhet: Wep, wpa, wpa2, wps, tkip Anslutningar: 1st gigabit wan, 4 st gigabit lan, usb 3.0, usb 2.0 Storlek, inkl antenner: 31 x 18,5 x 15,4 cm Föräldrakontroll: Klientkontroll, url-filter, protokoll Gästnätverk: Ja Filserver: Smb, ftp Skrivarserver: Nej Molnåtkomst: Nej Gränssnitt: Webb, app Cirkapris: 2 000 kr