Stort test: Stekheta Asus Zenbook 3 är bättre än Macbook på nästan allt
Asus supertunna 12-tummare Zenbook 3 har förvånansvärt mycket muskler under skalet, och ett par andra intressanta överraskningar.
Av Mattias Inghe
PC för Alla
Det är mycket Asus just nu. Och mycket Zen och mycket 3. Vi har just i veckorna testat både Asus Zenfone 3 och Asus Zenwatch 3 som bägge snabbt och lite överraskande släpptes i Sverige. Nu är det dags för läckra lilla notebooken Zenbook 3. Den har vi vetat om sedan länge att den var på väg, men det tog lite längre tid att få fram en testdator.
Men nu är den här, och den har varit väl värd väntan. Det här är kort och gott den tunnaste och lättaste notebooken vi hittills har sett. Vi testade i och för sig Lenovo Yoga Book i november, som med tjocklek under centimetern och vikt under sju hekto slår till och med Zenbook 3, men den befinner sig någonstans i gränslandet mellan notebook och surfplatta med sitt touch-tangentbord och sin flippbara skärm. Zenbook 3 är mest slimmade ”riktiga” notebooken med vanligt mekaniskt tangentbord.
Zenbook 3 finns i tre färger, alla med samma flådiga gulddetaljer. Såvitt vi kan se är det bara den toppspecade med Core i7 som finns att få i blått. Och för övrigt har vi bara hittat den gråa i svenska butiker. Rosa modellen har vi än så länge inte lyckats spana in.
Annorlunda lösningar
Just tangentbordet kan vara något som det kan ta tid att vänja sig vid. Det har ovanligt kort slaghöjd, men istället lite extra tryckmotstånd i tangenterna jämfört med de flesta notebooks. Den mekaniska kvaliteten går inte att klaga på, men vi kan inte komma ifrån att det känns lite… märkligt. Med några fler dagars testande hade vi troligen vant oss, men det lär verkligen vara en smaksak om du gör det eller inte.
En sak som vi bara måste nämna är att det sitter en fingeravtrycksläsare – inne i musplattan! Inte så att det är en integrerad funktion i plattan, utan det är en separat infälld läsare uppe till höger inne på musplattan. Det är kanon att Zenbook 3 kan låsas upp med fingertoppen, och både den och musplattan funkar för övrigt klanderfritt. Men varför fingeravtrycksläsaren ska sitta just där, där den bara är i vägen för dagliga jobbet, är för oss obegripligt. Är det ett jätteproblem? Nej, bara en designdetalj som var så udda att vi var tvungna att kommentera.
Zenbook 3
En Macbook på steroider
Zenbook 3 har, inte särskilt förvånande, jämförts med Apple Macbook, och de har mycket gemensamt. Supertunn form, lyxig finish, 12-tumsskärm och anmärkningsvärt få fysiska anslutningar. Men i Zenbook 3 har Asus dragit upp specarna till max. I alla fall när det gäller prestanda. För det första har vi rejält mycket kraftfullare processor, en Core i5 eller en Core i7 i nya Kaby Lake-generationen, där Macbook har Core m-processor av Skylake-typ.
Det här är det bästa i processorväg du kan få in i en tunn notebook idag. Vår testdator är värstingmodellen med Core i7, och den presterar i klass med vilken bättre, större notebook som helst, förutom riktiga arbetshästar med fyrkärnig processor och extra Geforce eller Radeon-grafikkort. Dessutom får vi 16 GB ram-minne och i vår modell en ssd på en hel terabyte. Men så kostar den också därefter, ganska precis tjugo tusen får du betala för den. En modell med Core i5, 8 GB ram och 512 GB ssd kostar istället ca 15 000 kr.
Zenbook 3
Det är imponerande att Asus lyckas med allt detta inklusive den kylning som en Core i7 behöver i en så här galet tunn och lätt dator. Luftintag via tangentbordet, och ett diskret placerat utblås i skärmgångjärnet är allt som behövs. För det mesta är datorn nästan helt tyst. Någonting där inne surrar, men du får anstränga dig för att höra det. När vi låter datorn anstränga sig lite låter det mer, dock aldrig särskilt störande mycket.
Fina färger och tungt ljud
Macbook slår dock Zenbook 3 på en punkt; skärmen. Zenbook 3 har en ips-panel på 1920×1080 bildpunkter, där Apples dator har superskarp 1440p-skärm. Det är dock svårt att klaga på 1080p på en 12-tumsskärm. Visst, det är inte den där pixelfria retina-upplevelsen, men det är faktiskt inte långt ifrån.
För övrigt är skärmen i Zenbook 3 riktigt lyckad. Hyfsat hög ljusstyrka strax över 300 cd/m2, fin lyster i färgerna samt utmärkt kontrast som gör att vi nästan får oled-känsla, (så länge vi inte har ljusstyrkan på 100%) och elegant täckt med Gorilla Glass 4. Asus får som alltid litet plus i kanten för möjligheten att enkelt justera färgtemperaturen i ett medföljande program. Här går det också att lägga på ett blåljusfilter på skärmen.
En sak som verkligen imponerar är Zenbook 3:s inbyggda högtalare. Asus har ett samarbete med Harman Kardon i flera av sina bärbara datorer, vilket bör innebära kvalitet. Och ofta gör det det, men inte i alla modeller. Här är det dock imponerande nivå på de två högtalarna placerade ovanför tangentbordet. De kompletteras också av dubbla baselement på undersidan för överraskande bra tryck i både volym och bas.
Tunna tangenterna kan vara jobbiga att använda till en början. Högtalaren ovanför är tunn i måtten, men låter allt annat än tunt.
Stort spann i batteritid
Med nya strömsnåla Kaby Lake-processorn och en (på gott och ont) inte för högupplöst eller ljusintensiv bildskärm kan vi få ut ganska så mycket ur batteriet. Vid intensivt jobb tömmer vi dock batteriet snabbt, på under två timmar. Ska du till exempel rendera video (det klarar den utmärkt) eller spela spel (del klarar den hyfsat) så lär du behöva strömadaptern.
Tar du det lugnare är drifttiden mer övertygande. Vi lyckas köra en arbetsdag av varierat webb- och Officejobbande utan problem. Runt åtta timmars jobb med korta pauser, innan vi behövde ladda upp framåt kvällen. Och snålkör vi, med låg skärmljusstyrka, och bara ordbehandling i Word, räcker det över 13 timmar. Det är allt som allt inte vansinnigt bra, men helt klart väl godkänt.
Det är dock alltid en risk med en så här pass kraftfull notebook Den kan snåla, men det är lätt att lockas till att utnyttja hårdvaran till max. Köra tunga program, göra mycket på en gång, och så vidare. Därför kan ditt datorbeteende bli en bidragande orsak till att batteritiden upplevs som kort.
Portbrist och tråkig kamera
En av de största nackdelarna med Macbook är dess snåla utbud av externa portar, och det är något som Zenbook 3 också dras med. Allt du kan plugga in i dessa datorer är hörlurar eller headset samt ett usb typ c-tillbehör, eller en laddare som använder samma port. Usb-porten stödjer även displayport, så den går även att ansluta skärm till. Asus är dock snälla nog att skicka med en adapter för stor usb-port och hdmi, samt en usb typ c där du kan ansluta strömadaptern för att ladda datorn samtidigt.
Usb-port och ingenting annat. Lyckligtvis är det en usb c-port med displayportstöd och vi får en bra multi-adapter på köpet.
Tyvärr delar de bägge konkurrenterna också en sak till. De har små, lågupplösta och inte särskilt bra webbkameror. När vi kan få en helt ok 720p-kamera i en Chromebook för tre tusen spänn och en ännu bättre selfiekamera i vilken slimmad smartphone som helst så känns det som en förolämpning i en så här påkostad notebook. Är det av utrymmesskäl? Så vansinnigt tunt är inte skärmlocket där kameran sitter.
Asus datorer går inte att få i Signature Edition-version, det vill säga Microsofts standard för ren Windows-installation utan extra program. Asus har istället sin egen version kallad Pure. Den får vi inte heller här, utan det är en handfull extra saker förinstallerade, bland annat Netflix- och Tripadvisor-appar och prova på-version av Office 2016. Det är dock lätt att rensa bort sådant du inte är intresserad av. Och med en hel terabyte disk så blir det ju knappast trångt om saligheten även om du låter dem ligga kvar.
Omdöme
Det har varit en hel del hajp runt Zenbook 3, och nu när vi kunnat testa en så kan vi konstatera att den faktiskt för det mesta lever upp till våra skyhögt ställda förväntningar. Underbart slimmad, lyxig design med hög byggkvalitet, kombinerat med riktigt övertygande notebookpretanda och en jätte-ssd. Och det utan att kompromissa ner batteritiden alltför mycket.
Den är på alla punkter, utom kanske två, en Macbook fast bättre. Skärmen är inte lika exceptionell, men fortfarande bra, och batteritiden inte riktigt lika bra. Men det kan ju lätt förklaras med att den krossar Apples tunnis i prestanda. Och det utan att kosta mer.
Fakta Asus Zenbook 3 UX390UA-GS031T
Tillverkare: Asus Funktion: Bärbar dator Processor: Intel Core i7 7500U, 2,7 GHz dual core Grafik: Intel HD Graphics 620 Minne: 16 GB ddr3 Lagring: 1 TB ssd Bildskärm: 12,5 tum blank ips, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 0,3 megapixel Anslutningar: Usb 3.1 typ c m displayport, headset Trådlöst: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1 Operativsystem: Windows 10 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare, adapter usb c till hdmi och usb typ a, datorfodral Batteritid: 1h 45min (hög belastning), 13h 10min (låg belastning) Ljudnivå: 29-38 dBa Storlek: 29,6 x 19,1 x 1,2 cm Vikt: 0,91 kg Pris: 20 000 kr