När du nu har installerat och kommit igång med din WordPress-blogg (se Bloggskolan del 1) är det dags att fylla den med bra innehåll. Det allra viktigaste i en blogg är så klart innehållet, även om presentationen också spelar stor roll. Vad du ska fylla din blogg med är helt upp till dig. Det finns inga regler.
inte alls likadan som till exempel en morgontidning där gårdagens tryckta utgåva ligger i pappersåtervinningen.
Gör det till en vana att få en personlig vinkling på dina bloggposter genom att ha åsikter. Det behöver inte betyda att du ska gå lös med ett verbalt järnrör i var och varannan text, men om du vidrör läsarens känslor får du bäst respons. Då skriver läsare kommentarer, delar din artikel på sociala nätverk och länkar till den från sina egna bloggar.

Källor. På Bloggportalen hittar du andra bloggar att följa.

Statistik. Du kan hålla koll på antalet besökare på din blogg med hjälp av gratistjänsten Google Analytics.

2. Lägg till. Via Add Content lägger du in ett rss-flöde.
3. Kategorier. Dela in dina rss-prenumerationer i olika områden.
4. Rubriker. Här visas rubrikerna för de senaste nyheterna.
5. Läs artiklar. Klicka på en rubrik för att få fram mer text.
6. Markera rubrik. Flagga artiklar som du vill återkomma till senare …
7. Flaggade poster. … genom att klicka på den här länken.

Ping! Genom att pinga bloggtjänster sprider du automatiskt din bloggpost.
En vanlig missuppfattning är att du kan plocka bilder fritt från webben. Så är inte fallet, eftersom upphovsrättslagen gäller även online. Det är inte tillåtet att till exempel via Googles Bildsök fritt använda bilder du hittar. Däremot kan du välja alternativet som får användas kommersiellt under Sökverktyg, Användningsrättigheter.
Bildsökning. Numera finns sökverktyget Användningsrättigheter i Googles bildsök.
farmorgun.blogspot.se
– Det ger mig en osökt anledning att hänga med i utvecklingen samt delta i samhällsdebatten. För mig – änka sedan många år – har meningsutbytet på nätet blivit ett substitut för alla de samtal som jag och min man hade när vi läste våra morgontidningar och lyssnade på radion eller tittade på tv. Har under vägen blivit aktiv i Piratpartiet, som tydligt står upp för skyddet av vår integritet samt ett öppet och fritt internet.
Per Axbom
Webbstrateg
www.axbom.se
– I grund och botten älskar jag att dela med mig av min kunskap, eftersom det ger mig så oerhört mycket tillbaka. Det är dialogen som följer, med allehanda instick, insikter och invändningar som gör att jag utvecklas, blir bättre och drivs till att utmana mig själv och andra. Möjligheten att prata gränslöst med hela världen gör mig faktiskt snurrig av glädje ibland.
Conny Norén
Pappa
www.cotor.se
– Jag bloggar om vår adoptionsresa till Colombia. Det började som en reseblogg men utvecklades till att handla mer om känslorna och hur jag upplever den nya rollen som pappa till en sprallig, nybliven femårig flicka. Det blir stundtals väldigt personligt, jag lämnar ut mycket mer om mina egna tankar än vad som var meningen från början, men det är lite terapeutiskt. De som följer bloggen uppskattar ärligheten och öppenheten i det jag skriver.
De flesta bloggar är ett slags dagböcker, som man ibland skulle kunna jämföra med dokusåpor. Läsarna följer bloggen eftersom den vidrör känslor – antingen tycker de om personen, eller så kan de inte låta bli att läsa för att de retar sig på bloggaren (eller rättare sagt, det alter ego som denne ofta skapat). Principen är densamma som varför man tittar på dokusåpor.
Den andra stora delen bloggar är nischade mot specifika ämnen. Det kan vara politik, datorer och teknik, bilar och motorer, eller så smala saker som en speciell tv-serie. Huvudsaken är att du har ett brinnande intresse för ämnet du ska skriva om – oavsett om det är dig själv eller epa-traktorer. Inom den här gruppen finns det också företagsbloggar som skriver om de produkter och tjänster de arbetar med. En blogg är en utmärkt marknadsföringskanal för framför allt mindre företag.
Var uthållig
Visst finns det enstaka exempel på bloggar som blivit stora över en natt, men som med allt annat ligger det hårt arbete och tålamod bakom framgångsrika bloggar. Även om du skulle publicera ett inlägg som plötsligt ger dig tiotusentals besökare, behöver du fortsätta jobba hårt för att få dem att återkomma.Det största skälet till varför bloggar tynar bort är bristen på tålamod. Så hur gör du då för att behålla intresset, även när det inte verkar vara någon som läser? Som vi redan berättat är det viktigt att skriva om något du verkligen gillar. Det gör allting mycket enklare.Något som också är bra att ha i åtanke, är att allt du publicerar alltid finns kvar. Det gör att ingenting är skrivet i onödan. För rätt som det är blir ämnet du skrivit om aktuellt, och när nyfikna internetanvändare googlar efter information kan din gamla bloggpost dyka upp. På det här sättet är bloggen
inte alls likadan som till exempel en morgontidning där gårdagens tryckta utgåva ligger i pappersåtervinningen.
Personlighet är a och o
En annan väsentlig skillnad mellan artiklar i en tidning och blogginlägg, är att bloggen är betydligt mer personlig. Du har en tydlig avsändare – det vill säga dig själv. Dina läsare kommer till dig för att de vill veta vad just du har att säga om ämnet du skriver om.
Förutom bristen på tålamod är avsaknaden av uppslag ett vanligt hot mot en blogg. Men det finns alltid saker att skriva om. Det finns författare som skriver hela böcker, som är både spännande och intressanta, om ämnen som till synes är så smala att de borde rymmas på en papperslapp.
Med det sagt sitter även de mest professionella bloggare ibland och stirrar på en blank skärm. Men det finns gott om tips för att minska risken att det händer.
Så slipper du skrivkramp
Personligen går jag sällan någonstans utan en anteckningsbok i fickan. Idéer kan komma när som helst. Men det går inte att förlita sig på plötsliga infall. Jan Guillou sa en gång att ”inspiration är till för amatörer”, och även om Guillou knappast är känd för sin finkänslighet ligger det något i det.För att hitta nya saker att skriva om behöver du samla på dig många källor inom ditt område. Nyhetssajter, bloggar, Facebook- och Twitter-flöden, och alla andra webbsidor som helt eller delvis skriver om ditt intresse. En bra start är att besöka liknande bloggar och se vilka sajter de länkar till.
Det är också bra att hålla koll på traditionella media, som Aftonbladet, Svenska Dagbladet, SVT och PC för Alla, utifall att de publicerar något relevant. Bloggar du till exempel om Android, och Aftonbladet skriver om en ny Android-mobil, är det värt att haka på eftersom Aftonbladets läsare kommer att söka efter mer information.

Källor. På Bloggportalen hittar du andra bloggar att följa.
Nu är det knappast tidsmässigt möjligt att varje dag besöka alla betydelsefulla sajter för att se om de publicerat något spännande. Lösningen på detta är att använda en rss-läsare. Det är en applikation från vilken du prenumererar på sajters så kallade rss-flöden. Dessa låter dig se alla nya rubriker och inlägg på ett och samma ställe. Ett bra alternativ är Feedly på www.feedly.com, som du kan läsa mer om i faktarutan om Feedly.
Ett sista tips om att hitta nya uppslag, är att ta en titt i ditt eget bloggarkiv. Med tiden kommer det att finnas massor av ämnen som du kan ta upp igen och utveckla.
När du skriver om sådant du har hittat på en annan sajt, ska du alltid länka till originaltexten. Det är kutym och många läsare vill gärna ha koll på källan till nyheter, eftersom webben är proppfull av rykten, spekulationer och rena lögner.
Skriva bloggposter
Det finns naturligtvis mängder av tips och regler om hur du ska skriva bra. I många fall är det nyttig läsning, men samtidigt är det viktigt att inte glömma det vi skrev här ovan – att din blogg ska ha en personlig röst. Bra bloggar har en egen attityd.Visst finns det en vikt i stavning och grammatik, men det är inget som ska hindra dig från att blogga. Vill du ha lite extra hjälp kan du skriva dina bloggposter i Word, eller annat program med inbyggd rättstavning, innan du klistrar in texten i WordPress.
Innehållets kvalitet ska naturligtvis inte underskattas. Men presentationen av informationen ännu viktigare, alltså dels hur du berättar om det, dels hur läsaren tar del av det – alltså hur lättläst det är. Många bloggare skriver om precis samma nyheter – titta bara på teknikbloggar om prylar – och det handlar inte så mycket om vem som är först ut med nyheten, som hur bloggen och bloggaren förmedlar nyheten. Här märks stora skillnader mellan olika sajter, och det avgör ofta huruvida en blogg har hundra besökare om dagen medan en annan, som skriver om samma saker, har hundratusen besökare.
Missa inte! Första delen i WordPress-skolan: Så skapar du din blogg.
I den fria webboken Skriva för webben (surftips.se/skrivaforwebben) sammanfattar skribenten Erik Geijer det bra: ”I många fall är surfaren på jakt efter något specifikt och skumläser otåligt tills han/hon hittar det som är intressant. Långa, krångliga texter göre sig därför inget besvär på nätet om läsaren ska fångas.”
Några enkla tips för att göra en text lättläst på webben är att använda korta stycken med gott om luft mellan. Använd fet och kursiv stil för att markera väsentliga ord och fraser, men var sparsam. Bryt gärna av frikostigt med tydligt förklarande mellanrubriker. Och precis som i vanliga tidningar är det alltid bra att förgylla en bloggpost med en eller flera bilder.
Så får du besökare
Något du måste skaffa är vettig statistik över din blogg, så att du kan följa hur många som besöker den, varifrån de kommer och kanske framför allt vilka artiklar som är mest populära – så att du kan lära dig att värdera vad dina läsare föredrar. De flesta använder sig av Google Analytics, som är gratis och skaffas på www.google.com/analytics.

Statistik. Du kan hålla koll på antalet besökare på din blogg med hjälp av gratistjänsten Google Analytics.
Nu är det hög tid att skaffa dina första besökare. Första steget är att ”pinga” populära bloggtjänster. Det innebär att varje gång du publicerar ett nytt inlägg, skickas ett meddelande automatiskt till tjänster som på olika sätt sprider ditt inlägg. Hur du går till väga för att aktivera det här kan du läsa i rutan Pinga din blogg. När du pingar till exempel nyligen.se kan dina bloggposter få spridning via sajter som knuff.se och intressant.se.
En stor del av marknadsföringen av bloggposter går med tiden att automatisera. I början behöver du dock lägga ned tid på att själv sprida länkar till dina poster. De första naturliga kanalerna är via sociala medier, genom att posta länkar på Facebook, Google+ och Twitter.
Förutom att du själv manuellt postar dina länkar på sociala nätverk, ska du underlätta för dina läsare att göra detsamma. Det här gör du enklast med ett tillägg som lägger in knappar för att dela dina bloggposter. Ett bra sådant tillägg är Share Buttons by AddToAny som du hittar via Tillägg, Lägg till nytt.
Du kan också leta upp sajter som tipsar om aktuella surftips och publicera dina poster här. Ett exempel är pusha.se. Undvik att posta allt för mycket, fokusera i stället på dina bästa bloggposter.
Du kommer att få besökare från sökmotorer – framför allt Google. Skriver du om ett specifikt ämne lär en majoritet av alla nya läsare komma från Google. Sökmotoroptimering kallas det när du försöker få bättre positioner i sökresultaten. I dag är detta svårt att påverka, bortsett från att helt enkelt skapa riktigt bra material.
Behåll kontakten med läsare
Att skaffa besökare är ett jobb – att behålla dem är ett annat. Får du flera tusen besökare tack vare en länk från en stor sajt, ser det snyggt ut i statistiken, men om de inte stannar mer än någon sekund är de meningslösa. Se till att din blogg laddas fort; ta en titt på tillägget WP Super Cache och försök hålla nere storleken på bilder genom att bland annat komprimera jpeg-bilder hårdare.Försök knyta någon form av kontakt med dina läsare. Erbjud flera olika alternativ; rss-prenumeration, e-postnyhetsbrev (prova www.getanewsletter.com) och sök efter widgetar för Facebook, Twitter, Instagram och Google+ som låter besökare enkelt gilla och följa dig. Med en kontakt kan du tala om för dem när du publicerat ett nytt inlägg.
Det är också viktigt att delta i dialog med läsarna. Svara på meddelanden och kommentarer som skrivs i bloggen eller på sociala nätverk.
Iden tredje och sista delen av WordPress-skola kommer du att få lära dig mer om att förbättra din blogg och hur du tjänar pengar på den.
Här är alla tre delarna i bloggskolan:
- Del 1: Så skaffar du ett bra webbhotell, installerar WordPress och kommer igång med grunderna. (Den delen hittar du här.)
- Del 2: Du lär dig att utveckla och hålla liv i din blogg, skaffa fler besökare och behålla dem. (Den här delen.)
- Del 3: Ta din blogg till nästa nivå – bli ett proffs och börja tjäna pengar med annonser på den. (Den delen hittar du här.)
Så samlar du ditt idéflöde hos Feedly

1. Alla senaste. Lista alla nyligen publicerade artiklar.
2. Lägg till. Via Add Content lägger du in ett rss-flöde.
3. Kategorier. Dela in dina rss-prenumerationer i olika områden.
4. Rubriker. Här visas rubrikerna för de senaste nyheterna.
5. Läs artiklar. Klicka på en rubrik för att få fram mer text.
6. Markera rubrik. Flagga artiklar som du vill återkomma till senare …
7. Flaggade poster. … genom att klicka på den här länken.
Pinga din blogg – och nå ut till fler
Att pinga innebär att WordPress automatiskt skickar ett meddelande till olika bloggportaler när du postar ett nytt inlägg.Du hittar inställningen under Inställningar, Skriva, Uppdateringstjänster. Nedan hittar du några länkar. För Bloggportalen (www.bloggportalen.se) behöver du registrera dig och få en unik ping-länk.
- rpc.pingomatic.com
- nyligen.se/ping
- rpc.twingly.com
- ping.bloggnytt.se
- www.frisim.com/ping
- blogsearch.google.se/ping/RPC2
- www.bloggportalen.se

Ping! Genom att pinga bloggtjänster sprider du automatiskt din bloggpost.
Här hittar du gratis bilder!
En vanlig missuppfattning är att du kan plocka bilder fritt från webben. Så är inte fallet, eftersom upphovsrättslagen gäller även online. Det är inte tillåtet att till exempel via Googles Bildsök fritt använda bilder du hittar. Däremot kan du välja alternativet som får användas kommersiellt under Sökverktyg, Användningsrättigheter.På Wikipedia (www.wikipedia.org) kan du som regel låna bilder, och många som publicerar bilder på Flickr (www.flickr.com) gör det under Creative Commons-licensen. Därutöver finns det sajter som Stock.xchng (www.sxc.hu). Se bara till att läsa licensvillkoren; en del vill att du anger deras namn i samband med bilden. Hittar du bilder på andra ställen kan du mejla upphovsmakaren och fråga om du får använda den. Det brukar vara okej.

Bildsökning. Numera finns sökverktyget Användningsrättigheter i Googles bildsök.
5 tips för att få fler besökare
- Facebook. Skapa en sida på Facebook, lägg upp en widget på bloggen så att besökare kan gilla sidan och posta länkar till dina inlägg på sidan. Addera en gilla-knapp till dina inlägg. Läs mer på surftips.se/fbtrafik.
- Twitter. Skaffa ett konto för din blogg och posta automatiskt dina inlägg som tweets. www.twitterfeed.com
- Pusha. På www.pusha.se kan du lägga upp dina bästa inlägg. Om besökarna röstar upp din länk till förstasidan kan du få många nya besökare.
- Twingly. Tjänsten kopplar ihop bloggar med mediesajter, så att exempelvis Svenska Dagbladet och IDG länkar tillbaka från artiklar du länkar till. www.twingly.com/ping
- Andra bloggar. Om du har skrivit en intressant bloggpost kan du tipsa andra bloggare inom samma genre.
Därför bloggar vi!
Gun Svensson
Pensionär
farmorgun.blogspot.se
– Det ger mig en osökt anledning att hänga med i utvecklingen samt delta i samhällsdebatten. För mig – änka sedan många år – har meningsutbytet på nätet blivit ett substitut för alla de samtal som jag och min man hade när vi läste våra morgontidningar och lyssnade på radion eller tittade på tv. Har under vägen blivit aktiv i Piratpartiet, som tydligt står upp för skyddet av vår integritet samt ett öppet och fritt internet.

Webbstrateg
www.axbom.se
– I grund och botten älskar jag att dela med mig av min kunskap, eftersom det ger mig så oerhört mycket tillbaka. Det är dialogen som följer, med allehanda instick, insikter och invändningar som gör att jag utvecklas, blir bättre och drivs till att utmana mig själv och andra. Möjligheten att prata gränslöst med hela världen gör mig faktiskt snurrig av glädje ibland.

Pappa
www.cotor.se
– Jag bloggar om vår adoptionsresa till Colombia. Det började som en reseblogg men utvecklades till att handla mer om känslorna och hur jag upplever den nya rollen som pappa till en sprallig, nybliven femårig flicka. Det blir stundtals väldigt personligt, jag lämnar ut mycket mer om mina egna tankar än vad som var meningen från början, men det är lite terapeutiskt. De som följer bloggen uppskattar ärligheten och öppenheten i det jag skriver.
Svårighetsnivå: Medel.
Program: WordPress.
Tid: 2 timmar.
Det här behöver du:
Program: WordPress.
Tid: 2 timmar.
Det här behöver du:
- En WordPress-blogg.
- Hitta uppslag och skriva lyckade bloggposter.
- Skaffa dina första besökare.