
Eva Holmquist jobbar som teststrateg på Jordbruksverket i Jönköping, men på fritiden skriver hon ungdomsböcker inom genrerna fantasy och science fiction. Hon har hittills gett ut tre böcker som e-böcker. De två senaste, Kedjor känns bara när du rör dig och Förlora för att vinna, har hon gett ut på det egna förlaget Ordspira.
– De som vill ha e-böcker betalar gärna för dem, säger hon. Men jag har prismässigt lagt mig ganska lågt, eftersom en e-bok inte är lika beständig som en tryckt bok.
Författare. Eva Holmquist skriver science fiction för ungdomar och hennes böcker finns att köpa i e-boksformat för runt 20 kronor.
Tryckt eller digital bok
Eva Holmquist har en författarkollega som har lyckats väldigt bra med att uteslutande ge ut sina alster som e-böcker genom att marknadsföra dem väldigt nischat, men själv upplever hon att det är enklare att marknadsföra en tryckt bok.– Jag har funderat på att bara utnyttja elektronisk publicering, men det är svårt att sälja eftersom du inte har något fysiskt att visa upp, säger hon. Det är också många av mina läsare som vill ha en tryckt bok. Jag ser det som att de behöver finnas i båda formaten för att vissa läsare föredrar tryckt bok medan andra hellre vill ha e-bok.
För den första tryckta boken på egna förlaget använde sig Eva Holmquist av tekniken print on demand, som innebär att varje bokexemplar trycks vid beställning. Det finns flera företag i Sverige som tillhandahåller den här tjänsten. För den senaste boken valde hon i stället att trycka upp en mindre upplaga med digitaltryck, vilket ger ett lägre styckpris, men kräver en investering.
Hon har dessutom distribuerat ett antal noveller helt gratis enbart som e-böcker och de har laddats ned mycket. De pengar hon hittills har tjänat på sin bokutgivning har hon investerat i sitt förlag, men hon hoppas på att det framöver ska leda till att hon kan sätta lite guldkant på tillvaron.
Många format
Det finns en uppsjö olika e-boksformat, men ett enda har utkristalliserat sig till mer eller mindre standard, nämligen epub. Med rätt program kan det läsas på alla plattformar utom läsplattan Kindle, eftersom Amazon valt att använda sig av ett eget format. Har du en Kindle är det dock möjligt att konvertera mellan formaten.- Missa inte: Så kan e-böcker skyddas mot pirater
Det förekommer också att pdf-formatet används, vilket är synnerligen opraktiskt att läsa på en mobil enhet. Orsaken är att layouten är statisk och anpassad till en viss sidstorlek, vilket gör det mycket svårläst på små skärmar. Det kan dock vara nödvändigt för böcker med tabeller, faktarutor och stora bilder som inte tål omflödning.
Eva Holmquist ville från början att hennes e-böcker skulle se likadana ut som de tryckta böckerna layoutmässigt, men blev tvungen att frångå den tanken. Det gäller att inse att det handlar om två olika format. En tryckt sida har en fast utformning, medan i en e-bok flödar texten om och anpassar sig beroende på vilken läsare och skärmstorlek som används. Några exempel på de problem som hon stötte på:
– Vi försökte få till samma teckensnitt som i den tryckta boken, men vissa e-bokläsare klarade inte av inbäddade teckensnitt och då blev resultatet fult eller så kom det med kod.

Trio. Hästar på vift, Förlora för att vinna och Kedjor känns bara när du rör dig är Evas tre hittills utgivna e-böcker.
En annan sak hon vill tipsa om är att eftersom texten flödar om behövs vänsterjustering för att du inte ska få problem. Och hon rekommenderar inte att använda texten som anpassats till en tryckt bok.
– Vi utgick från inlagan första gången och då blev det mycket arbete med att ta bort manuella avstavningar. I den andra boken som jag gjorde själv utgick jag från manuset och det fungerade mycket bättre, säger Eva Holmquist.
Välj layout efter format
Det finns många sätt att skapa e-böcker. Eva Holmquist använder gratiskontorspaketet Libreoffice (sv.libreoffice.org) för att skriva och tilläggsmodulen Writer2epub (extensions.openoffice.org/en/project/writer2epub) för att sedan omvandla texten till e-boksformat. Detta kompletterar hon med epub-programmet Sigil (code.google.com/p/sigil), som ger möjlighet att finjustera e-bokens utseende och redigera direkt i html/xml-koden.Du kan dock skriva din bok eller den text du vill göra tillgänglig i e-boksformat i vilken ordbehandlare som helst och sedan konvertera den med programmet Calibre.

Sigil. Eva Holmquist använder epub-programmet Sigil för att fijustera och redigera i html-koden om det behövs.
Du bör göra som Eva och acceptera att en e-bok är ett format som anpassar sig till läsaren. Strunta i att använda glassig layout och en massa teckensnitt. Det går om du vill, men du kan inte vara säker på att det ser snyggt ut i alla läsare. Du kan i stället variera layouten med olika storlekar på texten.
Att skapa en e-bok är ganska enkelt och här lär du dig hur du med enkla medel och två gratisprogram gör din egen elektroniska bok.Att skapa en e-bok är ganska enkelt och här lär du dig hur du med enkla medel och två gratisprogram gör din egen elektroniska bok.
Steg för steg: Så skapar du en elektronisk bok

1. Skapa. Skriv din bok i exempelvis Word. Använd ett enda standardteckensnitt och inga finesser. Olika storlekar går bra, för till exempel rubriker. Format och fotnoter kan användas, men blir oftast inte bra, så undvik dem. Särskilj kapitel med stor text och sidbrytning.

2. Kom ihåg titelsidan. Lägg inte in någon omslagsbild i dokumentet, men tänk på att om det ska se ut som en bok ska den ha en titelsida med titel, författarnamn med mera och en copyright-sida där du skriver in årtal, ISBN-nummer och sådant (se faktaruta nedan).

3. Kalibrera. Starta programmet Calibre och klicka på Lägg till böcker i övre vänstra hörnet. Bläddra fram din färdiga bok i Word-format, som då läggs till i programmets boklista. Markera boken och klicka på Redigera metadata.

4. Ändra information. Korrigera författare och titel. Klicka på Bläddra och lägg in en omslagsbild (om du inte gör det fixar Calibre en standardbild). Klicka på den lilla ikonen till vänster om Ids och skriv in ditt ISBN-nummer. Stäng med OK.

5. Fixa stycken. Klicka på Konvertera böcker och sedan på Utseende. Bocka för Ta bort blankrad mellan stycken. Detta tar bort blanka rader och gör ett litet indrag på första raden i ett stycke, för ett korrekt bokutseende.

6. Frivilliga val. Se till att rätt utformat är valt uppe till höger. I kolumnen till vänster finns ytterligare val, men du kan hoppa över dem. Calibre är till exempel dåligt på att skapa en innehållsförteckning, så spara den till senare. Stäng med OK.

7. Konvertera. Du ser en pil i nedre högra hörnet som markerar att konverteringen av boken pågår. När det är klart kan du klicka på Klicka för att öppna för att komma till mappen där din nya bok finns. Du kan också läsa den genom att klicka på Visa.

8. Finslipa. Stäng Calibre och öppna Sigil. Öppna din bok med Open i File-menyn. Nu kan du finslipa alla möjliga detaljer med hjälp av valen i menyerna. En bra idé är att markera alla kapitelrubriker och sätta dem till h1 för att underlätta skapandet av en innehållsförteckning.

9. Fixa fonter. Dubbelklicka på stylesheet.css under Styles. Kolla i mittkolumnen om det finns något namngivet teckensnitt i listan. Markera det i så fall och ta bort det, inklusive citattecken och komma. Det kan finnas flera att ta bort.

10. Fixa innehåll. Välj Table Of Contents i Tools-menyn. Klicka på Generate Table Of Contents. Programmet försöker hitta kapitelrubriker och visar dem i en lista. Ta bort bockarna vid sådant som du inte vill ha med i innehållsförteckningen.

11. Validera. Välj Validate EPUB With Flight Crew i Tools-menyn. Boken gås igenom och programmet letar efter fel. Ett meddelande om att inga problem hittats innebär att din bok ska fungera i alla läsare. Spara med Save i File-menyn.

Läsbarhet. Din färdiga bok kan läsas i valfri enhet, som här i appen FB Reader på en Android-telefon.
Här är 6 vanliga e-boksformat
- Epub (filändelse epub). Det absolut vanligaste formatet, som stöds av nästan alla enheter, utom Kindle. Läsare finns för Windows, Mac, Linux, Android, Iphone/Ipad, Windows Phone och många rena läsplattor. Formatet är xml-baserat.
- Mobipocket (filändelse prc, mobi). Ett lite äldre format som ursprungligen användes på handdatorer av olika modeller. Stöd finns i dag av samma plattformar som epub och många läsare/appar stöder båda formaten (och flera andra). Mobipocket är i princip samma som Kindles äldre azw-format.
- Ereader (filändelse pdb). Ett äldre format som härstammar från handdatorn Palm. Böcker i detta format kan fortfarande läsas på de flesta plattformar.
- Kindle (filändelse azw, kf8). Till Amazons Kindle-läsare finns två format. Det äldre azw har ersatts av det nyare kf8. Kindle-böcker böcker kan läsas på alla andra plattformar med gratis program/appar som kan laddas ned från Amazon.
- Microsoft Reader (filändelse lit). Formatet syns inte så ofta numera, men var vanligt när Windows Phone fortfarande hette Pocket PC. Det kan dock läsas av de flesta moderna e-boksappar.
- Pdf (filändelse pdf). Flödar inte om texten, utan är statiskt. Passar bäst för tabeller och liknande där det är viktigt att grundutseendet behålls.
Så når du ut med din bok – och hittar läsare
Det finns flera olika vägar att distribuera din bok så att den når fler än bara din närmsta vänkrets. Här är sex olika kanaler för ändamålet.Elib, nordisk distributör av e-böcker. Du tecknar avtal med dem och skickar dem din bok, så levererar de till alla anslutna bibliotek och de flesta större svenska återförsäljare, som till exempel Adlibris och Bokia. Inom ett dygn efter att du skickat in din bok finns den hos återförsäljare och bibliotek. Tjänsten är kostnadsfri. Elib kan också hjälpa till med konverteringen till e-format, men det går också bra och blir billigare att leverera färdiga e-böcker till dem. Du hittar all nödvändig information på adressen www.elib.se.
Novellisten, en social e-handelssida och kollektiv för småförlag och oberoende, fria författare. Det är just nu helt gratis att distribuera sina böcker via dem, men under 2014 införs en försäljningsprovision på tio procent. Även Novellisten kan hjälpa till med konverteringen vid behov. Läs mer på www.novellisten.se.
Filehill, en sorts Blocket för digitala filer. Webbplatsen är inte specifikt avsedd för e-böcker, utan för allt digitalt, så e-böcker går utmärkt att sälja. Du behöver ett konto för att sälja, men det kostar ingenting. Mer information hittar du på www.filehill.se.
Publit, en print on demand-tjänst som också distribuerar e-böcker, bland annat via Itunes. Man har också avtal med Elib, vilket ger tillgång till även deras distributionskanaler. Vill du trycka böcker kostar det en liten avgift, men e-böcker är gratis. På www.publit.se hittar du allt du behöver veta.
Google Play, marknadsplatsen för Android-enheter ger ett enormt kundunderlag. Tyvärr finns dock ingen bra möjlighet för köparna att söka böcker på svenska. Men du kan tillhandahålla din bok gratis eller mot betalning på ett enkelt sätt. Registrera dig här: play.google.com/books/publish. Hjälp hittar du här: support.google.com/books/partner.
Utomlands. Om du skriver på engelska och vill distribuera utanför Sverige finns det en uppsjö olika möjligheter som inte listas här, men är enkla att hitta med en sökning. För gratisböcker är www.free-ebooks.net ett bra ställe att starta.
Självklart måste du ha upphovsrätten till allt material du lägger ut eller försöker sälja!

Google Play på Android-enheter. Här kan alla köpa de böcker du lagt ut. Enda problemet är att det inte går att visa bara svenska titlar.
TIPS!
Kopieringsskydd
När du skapar din egen e-bok kan vem som helst kopiera den. Om det bekymrar dig är det lämpligt att använda Elib eller Google för distributionen, eftersom du då kan få din bok försedd med kopieringsskydd, något somär svårt och dyrt att åstadkomma själv.
Skaffa ett unikt ISBN-nummer
ISBN (International Standard Book Number) är en internationell standard för identifiering av böcker – en unik identifikator för monografiska publikationer som är utgivna för allmän spridning, med Kungliga Bibliotekets ord. Om du bläddrar i valfri bok i din bokhylla hittar du alltid ett numera 13-siffrigt ISBN-nummer på copyright-sidan, baksidan av titelsidan.
Även elektroniska böcker ska ha ISBN-nummer. Kungliga Biblioteket sköter om tilldelningen av sådana och det kostar ingenting. Om du planerar att ge ut en bok kan du ansöka här: www.kb.se/isbn. Varje bok ska ha ett eget nummer – även olika versioner eller olika format av samma bok.
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1 timme.
Det här lär du dig:
Tid: 1 timme.
Det här lär du dig:
- Hur du konverterar din bok till e-boksformat och distribuerar den.
- Calibre (calibre-ebook.com)
- Sigil (code.google.com/p/sigil)