Första gången PC för Alla testade färglaserskrivare höll vi på att bryta ryggen. Året var 2001, och de fem skrivare vi testade vägde ett kvarts ton! Nu, tio år senare, ser allt annorlunda ut. Skrivarna har bantat, från 50 till 15 kilo, samtidigt som de har fler funktioner. Årets färglaserskrivare är trådlösa allt i ett-modeller, vilket betyder att de även är skanner, kopiator och fax.
Dessutom har skrivarna rasat i pris. 2001 kostade en färglaserskrivare runt 25 000 kronor. I dag säljs de för under 3 000 kronor. Det är med andra ord dags att skippa fördomarna om färglaser-skrivare som dyra klumpar. I dag passar de lika bra på hemmaskrivbordet och det lilla företaget.
Torrt eller flytande
Som skrivarköpare ställs du inför en avgörande fråga: Bläck eller laser? Bläckstråleskrivaren har några uppenbara poänger. De är billiga och små – och kan göra fantastiska fotoutskrifter.
Laserskrivaren är i stället det perfekta valet för att skriva ut texter, broschyrer, kartor och illustrationer. Sådant går snabbt som vinden, och du får även behagligare utskrifter. Eftersom bläckstråleskrivare använder en vätska kan utskrifterna bli kladdiga – och skulle du vilja markera med en överstrykningspenna lär du förstöra både pennan och utskriften. Laserutskrifterna, som använder ett torrt färgpulver, är däremot perfekta redan när du tar dem från skrivaren, och du behöver inte oroa dig för vad som händer om du stänker vatten på dem.
Det torra färgpulvret är dessutom smidigare att hantera. En bläckstråleskrivare som står oanvänd riskerar att sluta fungera eftersom bläcket lätt torkar. En laserskrivare kan däremot stå oanvänd hur länge som helst.
En annan fördel är att tonerkassetterna är enkla att hantera. Du stoppar bara in dem i skrivaren, likt böcker i en bokhylla. Och du behöver inte byta dem lika ofta. Medan bläckpatroner bara brukar räcka till några hundra utskrifter klarar laserskrivarna flera tusen innan det är dags att byta.
Även kopiator
Det finns många sorters färglaserskrivare, och i det här testet fokuserar vi på trådlösa allt i ett-modeller. Förutom skrivare, skanner och kopiator har de även ark-matare och fax. Det är en bonus, men för de flesta knappast någon nödvändighet. Då är den trådlösa funktionen betydligt viktigare. Har du en trådlös router kan du skriva ut från alla datorer du har hemma, vilket är en oerhört smidig lösning.
Med några få undantag såg vi inga avgörande skillnader i utskriftskvalitet, och med tanke på att en laserskrivare inte är tänkt för fotoutskrifter är bildkvaliteten inte det mest avgörande för val av modell. Driftskostnader, storlek och användarvänlighet väger betydligt högre.l
Så blir du lurad på tonern
Visst är det fantastiskt! Prisraset på färglaserskrivare gör att även en konsument kan ha en proffsskrivare på skrivbordet. Det finns bara en hake: Medan skrivarna har rasat i pris har tonern blivit dyrare. Ja, du betalar dubbelt så mycket per utskrift i dag som 2001 – och som vårt test visar kostar tonerkassetter nästan lika mycket som själva skrivaren.
Den gamla sanningen om att laserskrivare skulle vara billiga i drift stämmer inte längre. Jämför vi exempelvis två likvärdiga Canon-skrivare blir det nästan dött lopp. En A4-utskrift i färg kostar 33 öre med en laserskrivare (MF8080Cw) och 31 öre med en bläckstråleskrivare (MG6150).
Vad är det då som har hänt? Ja, det handlar förstås om skrivargungor och tonerkaruseller. Tillverkarna säljer skrivarna billigt och tar igen det på dyr toner. Ja, för att kunna pressa priset levererar de till och med skrivarna med halvfulla tonerkassetter! Så var det inte 2001.
Det är också viktigt att ta tillverkarnas uppgift om utskriftskostnaden med en ordentlig nypa salt. Alla tillverkare har enats om en gemensam standard för att mäta hur mycket utskrifterna kostar, men de räknar lågt. Kostnaden är beräknad på A4-utskrifter med fem procents täckning. Det är en ganska rimlig nivå när det gäller vanliga textsidor, men det stämmer betydligt sämre för fotografier eller dokument med mycket grafik.
Skulle du skriva ut sådana blir kostnaden alltså betydligt högre. Skriver du ut ett färgfoto som täcker hela pappret får du multiplicera kostnaden i tabellen på förra sidan med 20. Färglaserskrivarna är med andra ord inte bara fantastiska. De kan även bli fantastiskt dyra i drift.
Smidig Samsung billigast och bäst

Samsung är en mästare på att göra smidiga skrivare, och färglasern Samsung CLX-3185FW är inget undantag. Tillsammans med Xerox är den testets minsta skrivare, och den väger faktiskt mindre än somliga bläckstråleskrivare.
Att komma igång med CLX-3185-FW är enkelt. Om du tillfälligt kopplar ihop skrivaren och datorn via usb sköter installationsprogrammet allt automatiskt. Samsungs navigeringsprogram är lättanvänt, och det medföljande ocr-programmet fungerar bra. På någon minut omvandlas en papperssida till redigeringsbar text.
När det gäller utskriftskvaliteten gör Samsung bra ifrån sig. I alla våra utskriftsprover hamnar den i toppskiktet. Även skannern är skarp och bra, vilket gör att vi får snygga inläsningar.
Det som drar ned betyget är skrivarens kapacitet. Den har testets minsta pappersmagasin och arkmatare, liksom de minsta tonerkassetterna.
Vi kan inte säga att det blir en utklassningsseger, och det vägde jämnt mellan Samsung och HP. Till slut kom vi fram till att en kompakt storlek och ett lågt pris trots allt är viktigare än lullull som pekskärm och appar – och därför plockade vi fram guldmedaljen. Samsung CLX-3185FW är kort sagt minst, billigast och bä

+ Liten och smidig. Bra bildkvalitet. Billigast.
– Små tonerkassetter och pappersmagasin.

HP lockar med pekskärm och appar

HP:s allt i ett-skrivare Laserjet Pro CM1415fnw sticker ut.
För det första är den ensam om att ha en stor pekskärm i färg, vilket gör att den är enklare att hantera än konkurrenterna. För alla som är vana vid surfplattor och smarta mobiltelefoner känns det helt naturligt att navigera på skärmen. Ja, HP har även hämtat app-tänkandet från Ipad och Android, och om du vill kan du hämta hem appar till skrivaren via internet. De här kan exempelvis användas för att skriva ut sudokun.
För det andra kan skrivaren använda funktionen Eprint. Den gör att du kan göra utskrifter från valfri dator varsomhelst i världen. Det enda du behöver göra är att skicka ett mejl. Nyttan av det kan diskuteras, men det är en kul finess.
Även om vi ser bortom den här sortens lullull är Laserjet Pro CM1415fnw lätt att använda och ger bra utskrifter, kopior och inläsningar. Den klarar galant att omvandla bilder till text.
Det som sänker betyget är vikten. Den väger tio kilo mer än Samsungs skrivare och den är betydligt större. Ett klart minus!

+ Bra bildkvalitet. Mest lättanvänd.
– Stor och tung. Långsam i starten.

Tummen ned för dyr Brother

Låt oss börja med det positiva. Brother MFC-9320CW är ruggigt snabb. Den vinner nästan alla våra hastighetstester, och den är på så sätt en fröjd att arbeta med. För svartvita textutskrifter är det här en utmärkt skrivare.
Problemet är att skrivarens färgåtergivning är riktigt dålig. I nästan alla våra tester sticker Brother-skrivaren ut med riktigt dåliga utskrifter. Färgåtergivningen är bedrövlig, och alla utskrifter blir mörka och missfärgade. Ett vackert grönt hus blev turkosfärgat och en frodig gräsmatta blev grådaskig.
Även när det gäller skanning och kopiering får vi betydligt sämre kvalitet än från konkurrenterna, och ocr-funktionen är dessutom dålig. Ocr betyder att du kan omvandla en inskannad sida till redigeringsbar text, och det här klarar Brothers medföljande program utmärkt när vi testar med en ren textsida. När vi däremot försöker med ett dokument som blandar text och bilder misslyckas den totalt.
Skrivaren är också onödigt krånglig att komma igång med, och den är stor och klumpig. Till råka på allt är det här testets dyraste skrivare, och den är faktiskt 1 500 kronor dyrare än vår testvinnare. Det är svårt att förstå varför någon skulle vilja betala det.
+ Snabb. Störst starttoner. Stort pappersmagasin.
– Stor och tung. Bullrig. Sämst bildkvalitet. Dyr.

Canons utskrifter är billigast

Canon brukar göra utmärkta produkter, och till exempel deras Ixus-kameror och Pixma-skrivare är föredömen både när det gäller användarvänlighet och riktigt snygg design. Den trådlösa färglaserskrivaren Canon I-sensys MF 8080Cw är tyvärr annorlunda.
För det första är det här testets största och tyngsta skrivare. Den väger tio kilo mer än Samsungs och Xerox modeller, och den är tio centimeter djupare. Det här är givetvis ett stort problem för alla oss som vill ha en skrivare på skrivbordet.
Hade I-sensys gjort fantastiska utskrifter hade vi förstås kunnat leva med klumpig-heten, men bildkvaliteten är genomgående tveksam. Framför allt blir nästan alla bilder alldeles för röda. Även användarvänligheten brister. Ska du exempelvis skanna från datorn måste du gå fram till skrivaren och ändra till Fjärrskanningsläge. Menysystem är dessutom krångligt knappar svårbegripliga.
Skrivaren har också problem med det med-följande ocr-programmet. Den klarar visserligen av att omvandla en sida som både har text och bild – men trots att vi byter språk till svenska misslyckas den med att läsa in de svenska tecknen.
Det som hjälper upp Canon I-sensys betyg är utskriftskostnaden. Såväl färgutskrifter som svartvita är testets billigaste, och eftersom den har störst tonerkassett betyder det att det även att bytena av toner kan ske mer sällan.
+ Billigast utskrifter. Stor tonerkassett.
– Störst och tyngst. Långsam.

Xerox är charmig men krånglig

Vet du vad tryckknappskontroll, pbc-start, infrastruktur, och ad-hoc är? Känner du till din routers ssid-namn? I så fall kan Xerox Workcentre 6015 NI vara ett alternativ!
Xerox har missat det här med användarvänlighet, och vi hade problem med att över huvud taget få skrivaren att börja fungera. Till skillnad från konkurrenterna gick det exempelvis inte att få fram en lista över tillgängliga nätverk, utan vi var tvungna att knappa in routerns ssid-namn via skrivarens siffertangentbord. Krångligt värre!
När vi försökte skanna med skrivarens skanningsknapp gick vi bet. En konsultation i handboken visade att vi skulle ändra en inställning via ett dos-kommando! Att skanna från datorn går enklare, men det medföljande skannerprogrammet är krångligt och föråldrat. Ocr-funktionen får dessutom underkänt. Det går visserligen att omvandla en ren textsida och till redigeringsbar text, men den misslyckas när sidan även har en bild.
Nu är lyckligtvis inte allt dåligt. Bildkvaliteten är utmärkt och vi uppskattar storleken. Tillsammans med Samsung är det här testets charmigaste minsting.
Om Xerox anpassar sina produkter till konsumenter och inte till nätverkstekniker skulle den mycket väl kunnat få medalj.
+ Liten och smidig. Bra bildkvalitet
– Dyra utskrifter. Bullrig. Långsam. Snål starttoner.

Korta fakta om testets skrivare
Klicka på tabellerna för att se i stort format

Jämför våra testutskrifter!

Urval. Vi har testat alla trådlösa färglaserskrivare med skanner och kopiator för under 5 000 kronor.
Test. Vi har skrivit ut, skannat och kopierat dokument av varierande typ: svartvit text, högupplösta foton, färgkartor med mer. För samtliga skrivare har vi använt tillverkarens förinställningar och medföljande program. Hastigheten testade vi i ett trådlöst nätverk med en bärbar Windows 7-dator.
Kostnad. För att räkna ut driftskostnaden har vi använt tillverkarnas egna uppgifter, som är baserade på utskrifter med 5 procents täckning. Vi har bara räknat på priset för originalpatroner.
Bildkvalitet. Flera personer har fått granska färgåter-givning, skärpa med mer.
Test. Vi har skrivit ut, skannat och kopierat dokument av varierande typ: svartvit text, högupplösta foton, färgkartor med mer. För samtliga skrivare har vi använt tillverkarens förinställningar och medföljande program. Hastigheten testade vi i ett trådlöst nätverk med en bärbar Windows 7-dator.
Kostnad. För att räkna ut driftskostnaden har vi använt tillverkarnas egna uppgifter, som är baserade på utskrifter med 5 procents täckning. Vi har bara räknat på priset för originalpatroner.
Bildkvalitet. Flera personer har fått granska färgåter-givning, skärpa med mer.