På senare har det blivit allt vanligare att bedragare utger sig för att ringa från ett stort programföretag och erbjuda support på en användares dator. Bedrägeriet som på senare tid även drabbat svenska användare brukar ofta komma i formen som uppger att de ringer från Microsofts support.
Totalt var siktet inställt på 14 företag och 17 individer som misstänktes för att vara en del av bedrägeriet. De flesta av de som greps var baserade i Indien, men vissa kom även från USA och Storbritannien.
Den vanligaste varianten av bedrägeriet består i att en person ringer upp en användare och uppger att dennes dator är smittad med skadlig kod. För att lösa ”problemet” uppmanas användaren att installera ett program genom att slå på fjärrstyrningsfunktionen i Windows.
När problemet är löst ber bedragaren om betalt för att ha löst problemet. Det händer även att riktiga skadeprogram installeras på användarens dator då bedragaren får full tillgång till datorn via fjärrstyrningsfunktionen.
Bedrägeriet har nu nått sådana proportioner att det amerikanska konsumentverket, FTC, bestämde sig för att göra något åt saken. I ett samarbete med Kanada, Australien, Irland, Nya Zeeland och Storbritannien lyckades FTC spränga ett nätverk av kriminella som ägnade sig åt bedrägeriet.
Totalt används 80 olika domännamn och 130 telefonnummer av bedragarna för att undgå upptäckt.
Endast i Australien har det kommit in mer än 10 000 anmälningar kring den här typen av bedrägerier sedan 2009.
Microsoft meddelade i samband med tillslaget att företaget kommer fortsätta att arbeta tillsammans med myndigheter för att sätta stopp för den här typen av bedrägerier. Företaget understryker även att man aldrig kontaktar sina kunder på det här sättet, skriver Zdnet.