Varje år genomför människorättsorganisationen Privacy International en undersökning där världens länder betygssätts utifrån ett flertal olika parametrar. Nu har årets rapport, som tar upp hur väl länderna behandlar sina medborgares personliga integritet, publicerats. I rapporten tar man bland annat hänsyn till aspekter som hur starkt grundlagsskydd medborgarna har, vilka lagar som finns när det gäller övervakning och datalagring samt hur det politiska ledarskapet ser ut.
Bäst på att skydda sina medborgares privatliv är man i Tyskland där totalbetyget landar på 3,9, en bra bit före tvåan och trean Belgien och Österrike vilka båda får slutbetyget 3,2.
Vill du läsa mer finns rapporten publicerad här.
Totalt får 13 aspekter ett betyg mellan ett till fem. För Sverige är årets rapport riktigt dyster läsning; vi placerar oss näst sist i hela Europa med ett medelbetyg på 2,2. Endast Storbritannien får lägre betyg.
– Det här visar att förre justitieministern Thomas Bodströms favoritmantra, “Vi inför bara sådana restriktioner som andra länder redan har”, var en fiffigt konstruerad vilseledning från början till slut. Nu ser vi i svart på vitt att Sverige helt på egen hand har gått i täten med att begränsa personlig integritet, säger Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet i ett pressmeddelande.
Sämst betyg får Sverige i kategorierna Politiskt ledarskap och datalagring där betyget 1 utdelas. I övrigt delas betygen 2 och 3 ut i samtliga kategorier med undantaget för kategorin Upprätthållande av demokrati där betyget 4 delas ut.
Bäst på att skydda sina medborgares privatliv är man i Tyskland där totalbetyget landar på 3,9, en bra bit före tvåan och trean Belgien och Österrike vilka båda får slutbetyget 3,2.
För att läsa direkt om Sverige hittar du den informationen här.
En, för svensk del mindre smickrande, listning på alla europeiska länder återfinns här.