En riktig snabbskjutare
stabil känsla. Den är extremt användarvänlig med ett enkelt menysystem och lättåtkomliga knappar. Vi gillar särskilt att vi med en knapptryckning snabbt kan komma åt viktiga funktioner som iso, blixt, makro och bildtagningsläge. Dessutom är vi nöjda med den optiska bildstabiliseringen som effektivt motverkar rörelseoskärpa.
genomsnittet och snabbast i testet. Autofokusen skäms inte heller för sig med sina 0,28 sekunder i inomhusbelysning. Och resultatet blir skarpt. Tiden mellan tagningarna är så kort som mellan en och en halv och knappt två sekunder. Med blixt lägger kameran till drygt en sekund för uppladdning. Vill du ha en snabb kamera med god kvalitet är Ixus 860 IS ett bra val.

Stabil tunnis från Casio
ordentligt snabb – under en sekund mellan exponeringarna. Det skulle vi ha varit nöjda med om autofokusen hade hunnit med så att bilderna blev skarpa. Men det blev de inte. Förfokuserar du i stället genom att hålla avtryckaren nere till hälften och låter den fokusera ordentligt så är slutarfördröjningen så gott som omedelbar. Och då blir resultatet också skarpare.
HP Photosmart är trög i starten
kamera. För det låga priset får du en hyfsat bra och enkel kamera som tar helt okej bilder trots att den sköter allt själv – eller kanske just därför. Kameran tar tyvärr riktigt god tid på sig att starta. Nästan fyra sekunder får du vänta innan din första bild har fångats. 
Nikon utan överraskningar
möjlighet till kontroll. Därtill finns optisk vibrationsreducering och möjlighet att nå upp till iso 2 000, ansiktsigenkänning, en 2,5-tumsskärm och 16 motivprogram. Röda ögonreducering och d-lighting för bättre uppljusning av motivet ingår.
Bildkvaliteten är rätt typisk för en Coolpix-kamera, färgerna är naturliga och något matta men d-lighting lättar upp betydligt. Högdagrar och skuggor behåller detaljer bra och bilderna blir överlag skarpa.
Nästa sida: Fler supersnabba kameror!
Canon Ixus 860 IS är en attraktiv åttamegapixelskamera med en brännvidd på 28 millimeter, 3,6 gångers optisk zoom och en stor skärm på tre tum. Kameran är riktigt snygg och ger en

Ixus 860 IS är en snabbskjutare. Ser du ett motiv du genast vill plåta så är det upp till dig att dra kvickt. Kameran har skjutit sin första bild efter en dryg sekund, vilket är bättre än

Objektivet är en svag länk i en annars alldeles utmärkt kamera. Missteckning skapar rätt mycket distortion i vidvinkelläget. Beroende på motivet är vinjetteringen mer eller mindre märkbar och inte så hemskt störande. Färgerna är naturliga med en något varm ton. Bilderna får bra kontrast och fina detaljer. Bruset är inga problem upp till iso 400, men blir märkbart redan vid iso 800.

Stabil tunnis från Casio
Casio Exilim EX-S880 känns stabil med sitt lättmetallskal och snygga design. Den är en slimmad modell, inte så tunn att du av misstag stoppar den i plånbokens kreditkortsfack, men väl i vilken ficka som helst utan att vara i vägen. Åtta megapixel, tre gångers zoom och en 2,8 tum stor skärm har kameran utrustats med.
Bland egenskaperna kan vi nämna ansiktsigenkänningen som kan hitta, fokusera och ställa exponeringen automatiskt. Skakreduceringen är digital och fungerar hyfsat. Casios utmärkta Best shot-meny innehåller bland mycket annat en ny funktion som du kan använda för att optimera filmer för visning på Youtube.
Exilim EX-S880 är visserligen snabb, men inte i starten. Nästan tre sekunder innan första bilden är tagen är inte supersnabbt. Snarare segt. Däremot är bild till bild-tiden

Färgåtergivningen är fin med naturliga färger och bra kontrast. Skärpan kunde vara lite bättre. En viss distortion förekommer men inte kromatisk aberration. Bruset är godkänt upp till iso 400. Casio nöjer sig med att låta känsligheten hos Exilim EX-S880 sträcka sig till iso 800, vilket är ett mycket sympatiskt val. Högre iso vill vi inte rekommendera.

HP Photosmart är trög i starten
HP Photosmart R742 riktar sig till användare som vill ha en kamera som de slipper göra egna inställningar i. Här finns inga funktioner för att ändra iso, vitbalans eller exponeringskompensation. Kameran gör allt utom att trycka av på egen hand. Automatiken ställer in fokus, tid och bländare samt mäter ljuset för rätt exponering.
Som hjälp att uppnå bästa resultat finns 24 olika motivlägen du kan välja mellan. Med andra ord, här har du en renodlad sikta och tryck-kamera. Photosmart R742 är testets billigaste

Utöver starttiden är kameran relativt normalsnabb för en kompaktkamera. Autofokusen tar drygt en halv sekund på sig att fokusera i hygglig belysning och tiden från bild till bild är drygt två sekunder. Med blixt tar det dubbelt så lång tid – lite mer än fyra sekunder vill kameran ha på sig för att ladda om blixten innan nästa bild fastnat på plåten. Men bilderna blir i gengäld ganska skarpa.
Färgerna är varma men tonomfånget kunde vara bättre. Vi upptäckte kromatisk aberration i flera bilder där kontrasten var stor. I starkt ljus tenderar högdagrar att bli utfrätta så att detaljer försvinner. Objektivet misstecknar något i vidvinkelläget.

Nikon utan överraskningar
Nikon Coolpix S510 är en sikta och tryck-kamera som saknar manuella lägen för slutar- och bländarprioritet. Men det finns en enkel exponeringskompensation tillgänglig som ger en del

Knapparna på baksidan är relativt små och sitter nära snurrhjulet som styr gränssnittet på skärmen. Ratten snurrar alltför lätt och det är ofta vi av misstag snurrar när vi egentligen vill trycka på ok, eller någon av funktionsknapparna som är placerade runt ratten.
Autofokus är ganska långsam och starttiden imponerar inte. Bild till bild-tiden ligger på omkring två sekunder vilket inte är rekordsnabbt men är snabbare än vad många föregångare presterat. Men den långa autofokusen gör också att kameran hittar rätt och levererar välexponerade och skarpa bilder.
Bildkvaliteten är rätt typisk för en Coolpix-kamera, färgerna är naturliga och något matta men d-lighting lättar upp betydligt. Högdagrar och skuggor behåller detaljer bra och bilderna blir överlag skarpa.
Upp till iso 400 kan kameran hantera bruset, allt över det ger mer och fulare brus. Vad du ska med den högsta känsligheten, iso 2 000, till förstår jag inte – om du inte vill simulera impressionistiska målningar. Ingen störande kromatisk aberration men en viss tunndistortion förkommer i vidvinkelläget.
Överlag är Coolpix S510 en ganska pålitlig kompaktare för dagligt bruk. Den levererar inga överraskningar men fullt godkända bilder.

Nästa sida: Fler supersnabba kameror!