När du surfar via datorn syns det inte att det är du som besöker vissa sajter. Men surfar du med mobilen har du inte alls samma integritetsskydd.
– Det är mycket tveksamt om ett litet stycke i det finstilta kan anses som ett fullgott samtycke till att personliga uppgifter lämnas ut. För ett fullgott samtycke krävs att det tydligt informeras om vad det gäller, samt en aktiv handling från konsumenten. Det kan till exempel vara en ja och nej ruta som man själv bockar av, säger Magnus Karpe på Konsumentverket.
Men de fyra största aktörerna i telebranschen, Telia, Tele2, Tre och Telenor är samstämmiga.
Din mobiloperatör kan nämligen sälja vidare dina uppgifter till den som äger sajten. Så när du surfar in med mobilen på en sida får företaget bakom sajten, om de slutit avtal med din operatör, tillgång till ditt mobilnummer och därigenom information om vem du är och var du bor.
Genom att du accepterat operatörens allmänna villkor menar de att du som kund har godkänt att uppgifterna säljs vidare.
Men på Konsumentverket reagerar man på det luddigt formulerade stycket som operatörerna stödjer sig på i sina allmänna villkor.
“Alla gör så här”
Men de fyra största aktörerna i telebranschen, Telia, Tele2, Tre och Telenor är samstämmiga.
– I våra allmänna villkor ger abonnenten oss rätt att lämna ut kund- och trafikuppgifter till våra samarbetspartners. Hela branschen gör så här, säger Karin Nordlund, pressansvarig Telia.