Generation två av denna mer påkostade platta har framför allt uppgraderat skärmen. Det gör den klockren för film. Hur bra den är på annat går att diskutera.
Precis som föregångaren gör den nya versionen av Lenovo Tab P11 Pro inte riktigt skäl för etiketten Pro. Men som surf- och mediaplatta i hemmet är den nu klockren, och med rätt appar blir den med sin penna även ett bra kreativt verktyg. Den har också potential att bli något mer, men för det behöver Lenovo se över gränssnittet, ekosystemet av tillbehör, och sluta snåla med prestanda.. Stort test: Bästa surfplattan runt 10 tum
Första generationen av Lenovo Tab P11 Pro kom våren 2021, och var en elegant och lyxig surfplatta med snyggt högupplöst oled-skärm och ett pris på knappt 7 000 kronor. Tyvärr levde den inte helt upp till sina proffs-ambitioner med för svaga prestanda och detaljer som inte riktigt höll toppklass. Nu är generation två av plattan här. Har den förbättrat sig på rätt punkter?
Vid första anblick ser det ut att vara ungefär samma upplägg. Designen är snarlik, med ett stramt designat sju millimeter tjockt chassi, räta vinkar och ett bakstycke i två toner av mörkt tonad metall. Lyxkänslan och byggkvaliteten är i topp, även om de vassa kanterna runtom är snyggare att titta på än de är bekväma att greppa.
Det här är en aningen mindre modell än föregångaren, några millimeter kortare och också aningen smalare. Detta främst beroende på att Lenovo valt att byta ut skärmpanelen. Det är fortfarande en högupplöst 2,5k oled, fattas bara annat, men 11,2 tum på diagonalen istället för 11,5. Den kommer också med ett par viktiga förbättringar.
Skärmen i föregångaren var både färgstark och skarp, men ljussvag. Nu får du ännu bättre färger med omfång och hög precision upp till dci p3-nivå, hdr-stöd utökat till både Dolby Vision och hdr10+, och bildfrekvens på upp till 120 Hz för en extra jämn upplevelse. Framför allt har skärmen fått klart högre ljusstyrka, över 400 cd/m2 i normalläge och upp till 600 cd/m2 i punktljusstyrka. Det ger mer lyster och intensiv hdr-effekt till film, och gör det framförallt lättare att använda plattan ute i dagsljus. Pennan kan snäppas fast på baksidan, där den också laddar sitt inbyggda batteri.
Ljud i toppklass
Fyra högtalare runtom plattan med kvalitets-dac bakom och Dolby Atmos-stöd, ger den riktigt bra ljud för både musik, röster och för att spela upp film. Lenovo brukar vara bra på det, och håller väntad toppnivå här. Ljudkvalitet är i klass med en Ipad Pro eller Galaxy Tab S8.
En sak som plattan saknar är fingeravtrycksläsare. I generation ett satt det en inbyggd i på-knappen på sidan, men här får du klara dig utan det. Alternativet är en ansiktsinloggning som visserligen verkar fungera pålitligt, den låser upp för mig och ingen annan, och luras inte av till exempel ett foto. Men den är irriterande noga med kameravinkeln, så det tar ibland ett par försök att låsa upp. Det känns som ett tveksamt val från Lenovo, då det ansikts-id generellt inte klassas som en säker typ av biometri i Android, så många appar accepterar det inte för snabb identifiering.
Det sitter kameror både fram och bak, en helt okej 13-megapixlare på baksidan för enklare foto och ar-applikationer, och en åtta megapixels kamera på framsidan utmed ena långsidan. Den passar bra som kamera för videosamtal, men hade där gärna kunnat vara lite mer vidvinklig, det ser som bäst ut först på en armslängds avstånd. Kontakt och fäste för tangentbord. Hoppas det är sådana på väg till svenska butiker snart.
Steget efter i prestanda, men strömsnål
Priset är jämförbart med förra generationen. 6 890 kronor är rekommenderat pris för den i det paket som för närvarande säljs i Sverige, men den går att hitta lite billigare i flera butiker. Det är ungefär jämförbart med senaste Ipad-basmodellen, och klart billigare än en Samsung Galaxy Tab S8. Och här får du mer lagring än i bägge dem, 256 gigabyte, med möjlighet att addera mer via mikro sd.
Det du inte får är lika höga prestanda. Här sitter Kompanio 1300T, en systemkrets från Mediatek som uppges vara specialbyggd för just surfplattor. Vad det nu innebär. Den är byggd på sex nanometers teknik, har fyra kraftfulla kärnor och fyra mer strömsnåla, som ger den prestanda i nivå med en bra mellanklassmobil. Grafikkretsen är dugligt kraftfull, så du kan utan större problem spela de flesta Android-spel på den, men den höga skärmupplösningen kan göra att bildfrekvens ibland får kompromissas med.
Det som är mest positivt med den verkar vara energieffektiviteten, både i grafikkrets och processor. När jag strömmar film via Youtube och Prime Video räcker dess 8 200 milliamperetimmars batteri i över tolv timmar på full ljusstyrka. Att göra mer blandade saker under en dag, som att surfa, scrolla på Facebook och spela ett och annat småspel, drar den mer ström, men med dämpad skärmljusstyrka jämnar det mer eller mindre ut sig. Inga klagomål på kontrollen.
Precision, men brister i hanteringen
Vid köp ingår även pekpennan Precision Pen 2, en aktiv stylus som fäster med magnet på baksidan av plattan och har inbyggt batteri som när den sitter där laddas upp med induktion. Den är rätt så smal, men om du vänjer dig vid greppet är det en högklassig penna och pekskärm i plattan som gör att du kan teckna, anteckna och markera med utmärkt precision.
Förutom på en punkt, att använda pennan för textinmatning med handskriftstolk är ovanligt bökigt, instabilt och frustrerande. Och det är inte min usla handstil som är boven. Vid de få tillfällen som gränssnittet var med på noterna och lät mig skriva in ett ord eller en fras tolkade den även mer obskyra kråkor hyfsat korrekt. Men att aktivera en inmatning eller korrigera en miss kändes mest som ett lotteri. Jag hoppas att Lenovo kan trimma den upplevelsen.
Det ingår inte heller något tangentbordsfodral, som det gjorde när jag testade föregångaren. Faktum är att det i skrivande stund inte verkar finnas något dedicerat tangentbord att köpa med svenska tecken. Då gen 2-modellen inte har exakt samma mått som gen 1-modellen så passar inte heller det gamla tangentbordet här.
Det gör att det inte blir lika smidigt att använda det speciella produktivitetsläget i Lenovos Android-gränssnitt, där du får menyer och fönsterhantering som på en laptop. Med tangentbord dockat i botten av plattan hade den växlat till det automatiskt, men det går fortfarande att ansluta tredjeparts mus och tangentbord med Bluetooth och sedan aktivera läget manuellt. Klart bökigare, men visst, det funkar.
Kan växa med rätt mjukvara
Det är annars Android 12 i plattan, men inte surfplatteanpassade Android 12L, vilket i vissa situationer hade gjort den lite mer smidig att navigera. Det uppges dock komma en Android 12L-uppdarering nästa år. Lenovo uppger att den kommer få två år av Android-uppdateringar, så troligen upp till Android 14.
Lenovos gränssnittstillägg är få, förutom skrivbordsläget. Det handlar mest om verktyg för pennkontroll och några extra appar just för det. Du får också en behändig app med supportinformation, användarstatistik, och en behändig guide för nybörjare till olika viktiga inställningar och funktioner.
Det här är ett klart lyft för Lenovos platta. Jag tycker fortfarande inte riktigt att den förtjänar sitt Pro-namn, den är framförallt en väldigt lyckad media- och hemmasurf-platta. Lenovo behöver fortfarande vidareutveckla sitt skrivbordsgränssnitt. Men de är på rätt väg. Om det nu bara fanns rätt svenskt tangentbordsfodral att få tag på. Det kanske finns, men inte i Lenovos egna webbutik, och efter idogt letande i svenska butiker gav jag upp. Existerar det eller inte känns irrelevant om det ska behövas detektivarbete för att hitta.
Specifikationer
Produktnamn: Tab P11 Pro gen 2 Testad: Januari 2023 Tillverkare: Lenovo Systemkrets: Mediatek Kompanio 1300T Processor: 4 st Cortex-A78 2,6 GHz + 4 st Cortex-A55 2 GHz Grafik: Mali-G77 MC2 MC9 Minne: 8 GB Lagring: 256 GB, plats för mikro sd Skärm: 11,2 tum oled, 2560×1536 bildpunkter, 120 Hz Kameror: 13 megapixel med led bak, 8 megapixel fram Anslutningar: Usb 3 typ c med displayport Kommunikation: Wifi 6, bluetooth 5.1, gps Operativsystem: Android 12 med Lenovo UX Batteri: 8 200 mAh, 12 tim 30min onlinevideo (hög ljusstyrka, 60 Hz), ca 15 tim blandad användning (låg ljusstyrka, 120 Hz) Batteriladdning: 20 W usb (qc 3.0) Storlek: 26,4 x 16,7 x 0,7 cm Vikt: 480 gram Rek. pris: 6 890 kr Aktuellt pris: 6 250 kronor hos Computersalg