MSI siktar på ultralätt produktivitet, men träffar inte helt rätt. Det finns prestanda gömda i datorn, men för det mesta kommer värmeutveckling i vägen för att du ska få glädje av den. Trots att allt för övrigt är av hög kvalitet och rimligt pris blir intrycket därför svagt, nu är den varken snabb, lätt, eller har andra funktioner som lockar. En godkänd laptop, men inget det ingen speciellt med den. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Summit är en serie laptops från MSI som de kallar för “Premium Business Solution”. Riktigt vad som är så business med denna Summit E14 Evo framgår dock inte. Den säljs i Sverige med Windows 11 Home, och har, såvitt vi kan se, inga unika funktioner eller egenskaper som gör den till mer av en företagsdator än andra. Nu bryr vi oss inte så mycket om hur tillverkare sorterar sina datorer. En bra dator är en bra dator. Och det finns mycket bra i denna dator.
Det är en stabilt byggd 14-tummare med sober design, utan alla spår av de gaming-element som vi är vana vid i många av MSI:s laptops, så även deras Creative-datorer för medieproduktion. Här är det stram och enkel design som gäller, med mattsvart metall i alla ytor och enstaka avfasade detaljer med vita eller kromglänsande kanter.
Det är ingen nätt dator, MSI trimmar för det mesta inte millimetrar eller gram i sina laptops. Bara ett fåtal har genom åren vägt in på under 1,3 kilo. Summit E14 Evo uppges väga från 1,3 kilo, men det gäller i så fall en enklare konfiguration. Vår våg visar 1,48 kilo. Den är nästan 1,7 centimeter tjock, med relativt kantig design, det finns absolut mer mobila både 13- och 14-tummare.
Den står dock utmärkt stadigt på ett bord, har väl avvägd mekanik i skärmlocket, så att den går att fälla upp med en hand, har ett utmärkt bekvämt tangentbord med tydlig bakbelysning och ordentlig slaghöjd i knapparna, och en fingeravtrycksläsare placerad separat framför tangentbordet. MSI Summit E14 Evo har en matt aliminumyta som är snygg att skåda, men som också har en tendens att dra till sig fläckar.
Märklig musplatta
Musplattan har bra precision med en klickfunktion som vi inte blir kloka på. Ett lätt tyck ger en mekanisk klickrespons, men vi måste trycka hårdare för ett andra mekaniskt klick, som då registrerar ett musklick. Vi hoppades att detta var någon sorts innovation, möjlighet att klicka på olika nivåer för olika funktionen, men det visar sig inte göra någonting. Det är fullt klick som gäller, med resultatet att klick i plattan bara känns skramliga.
Det är gott om plats för externa portar på sidorna. Så gott om plats att vi hoppats på fler än vi får. Det är mycket utrymme runt dess två Thunderbolt 4-portar, dess enda usb typ a-port och dess hdmi- och hörlurs uttag. En Thunderbolt kommer också ofta att vara upptagen för batteriladdning. På ena sidan sitter också en mikro sd-kortläsare och en switch för att elektroniskt stänga av webbkameran.
Årets modell av Summit E14 Evo finns i två versioner, med enklare Cire i5-processor eller den Core i7 som vi har testat. Core i7-1280P för att vara exakt, den mest kraftfulla modellen i Intels P-serie. Den har vi inte testat tidigare, det är mycket vanligare att tillverkare stoppar i Core i7-1260P i sina datorer. 1280P skiljer sig påtagligt, den har två Performance-kärnor extra, sex stycken istället för fyra. Den har lägre basklockfrekvens än 1260P, men högre boostad turbo-frekvens för tungt arbete. Thunderbolt och hdmi på ena sidan, usb typ a, mikro sd-plats och hörlursport på den andra.
Snabbare på pappret än i verkligheten
I teorin går det att få ut väldigt mycket prestanda, nästan i klass med vad de högpresterande Intel Core-processorerna i H-serien levererar, och resultat som matchar Apple M1 Max eller AMD:s mest kraftfulla laptops-processorer. Förutom grafiken då, som är vassare i dem. I verkligheten? Då är det inte så enkelt.
Prestandan finns där, men det är bara vid något enstaka tillfälle som vi lyckas locka den ur datorn i våra benchmark-mätningar. Som efter en omstart och lång vila, om det inte är för varmt i rummet, och om vi har tur med bakgrundsprocesser i systemet. Då får vi i en Cinebench-mätning på nästan 14 000 poäng, vilket är väldigt bra. Det stämmer överens med de bästa rapporterade resultaten på processorn.
Men bara en gång. Alla andra mätningar vi gör, med alla inställningar i datorn inställda för maximal prestanda, och återigen direkt efter uppstart på en sval processor ger resultat under 9 000 poäng. Mer i stil med vad vi är vana vid med Core i7-1260P. Det är givetvis inte så illa det heller, men hade du förväntat dig mycket mer med två ytterligare kärnor blir det en besvikelse. Datorn är dock fortfarande snabb nog både för att jobba med enklare foto- och filmredigering, och multitaska intensivt med både webb och kontorsprogram utan att datorn upplevs som seg.
Med 16 gigabyte snabbt minne och en stor ssd med hög läshastighet ger en pigg datorupplevelse. Bättre grafikprestanda hade kunnat lyfta den för mediaskapande, men ska du inte göra något extremt levererar Iris Xe-grafiken allt som behövs. En både ljusstark och färgkorrekt skärm.
Högklassig bild, rent ljud
Skärmen är en ips-panel på 1 920 x 1 200 bildpunkter, det vanligaste vi ser i en 14-tummare idag. Den har ingen pekfunktion, men fortfarande en helblank yta, som vi kanske hellre hade sett mattad för mindre tydliga reflexer. Den uppges matcha srgb-färgskalan, vilket får anses bra för denna typ av dator, och den gör det med utmärkt färgkorrekthet och ljusstyrka på upptill 500 cd/m2.
Skärmen har ingen specifik hdr-certifiering, men att spela upp film på den ger såväl intensiv som snygg bild, trots en liten yta. Bra högtalare är också ett plus. Vi får detaljerat ljud, bra stereospridning och tydliga toner i alla frekvensområden. Ljudet är dock inte särskilt kraftfullt, vill du kunna överrösta en högljudd omgivning är det inget för dig.
Till sakerna som ibland kan behöva överröstas hör datorns kylning. För det mesta är den helt tyst eller behagligt dämpad, men ställd i prestandaläge och vid hög eller halvhög processorbelastning kan den spinna upp fläktarna till ett påtagligt väsande. I kontrollprogrammet MSI Center har du användarscenarion du kan ställa datorn från ett högljutt prestandaläge, till ett ”tyst”, som fortfarande kan låta, men som för det mesta kör datorn med passiva fläktar.
Smart kontroll med mjukvara
Det finns också två ai-kontrollerade autolägen som ska anpassa kylningen med tiden utefter hur du använder datorn, ett fokuserat på en mix av tyst drift och prestanda, och ett som försöker hålla kylningen under ljudnivån som redan råder i ett rum. Hur bra dessa fungerar återstår att se, då det tar en tids användning för maskinlärningen att hitta rätt. Vi har inga stora klagomål på standard-auto-läget, som för det mesta håller datorn lugn. I MSI Center får du kontroll över det mesta. Det går till och med att prioritera systemresurser till utvalda appar. Inte för att vi märker någon direkt skillnad när vi gör det. I MSI Center finns även inställningar för brusfilter för mikrofon och högtalare, systemanalys, supportfunktioner och en liten samling inställningar för bland annat usb-portar och webbkamera. En prova på-version av Norton Security finns förinstallerad, men för övrigt ser dator ut att vara bloatware-fri.
Batteritiden i datorn är godkänd, varken exceptionellt bra eller underkänt dålig. Vi kan jobba hårt på hög skärmljusstyrka i ett par timmar utan att behöva leta vägguttag, arbeta med en mix av kontorsjobb och surf en normal arbetsdag och kanske klara åtta timmar, eller snålköra rejält och få ut upp till 15 timmar. Skärmpanelen är så pass ljus att den kan köras på lägsta läge och ändå vara användbar i ett normalt upplyst rum. Men det kan vara bra att ha laddaren med sig. Lyckligtvis är den kompakt.
Summit E14 Evo är en laptop som är svårt att placera. Den gör inga större fel, med hygglig prestanda, okej skärm, och dito batteritid. Även detaljer som wifi, webbkamera, högtalare och fingeravtrycksläsare håller rätt kvalitet och fungerar problemfritt. På den punkt som hade kunnat avgöra, höga prestanda för sitt kompakta format, blir det dock stolpe ut. Genomgående en väl godkänd dator (så när som på den märkliga musplattan), men inget som går till historieböckerna direkt.
Specifikationer
Produktnamn: MSI Summit E14 Evo A12M-061NEU Testad: Oktober 2022 Tillverkare: MSI Processor: Intel Core i7-1280P, 6st Performance upp till 4,8 GHz + 8st Efficient upp till 3,6 GHz Grafik: Intel Iris Xe Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 1 TB, plats för mikro sd Bildskärm: 14 tum matt ips, 1920×1200 bildpunkter Webbkamera: 1080p Anslutningar: 2 st thunderbolt 4, usb 3 typ a, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6e, Bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Ljudnivå: 0-38 dBa Batteritid: 2 tim 30 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 17 tim (låg belastning, låg ljusstyrka) Storlek: 31,9 x 22 x 1,7 cm Vikt: 1,48 kg Rek. pris: 15 990 kr Aktuellt pris: Från 14 990 kronor via Prisjakt
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 13 768 poäng* Cinebench R23, cpu en kärna: 1 641 poäng Geekbench 5, cpu: 8 262 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 665 poäng Geekbench 5, gpu: 19 514 poäng Disk, läsning: upp till 6 919,58 MB/s Disk, skrivning: upp till 5 290,21 MB/s
*Uppmätt vid ett testtillfälle. Övriga mätningar ligger på ca 8 480 till 9 012 poäng.