Med pressat pris och bra kvalitet på både utskrifter, inskanningar och kopior så kan vi förlåta en del irritationsmoment, som långsamma utskrifter och skrivarens tendens att ta konstanta pauser. Stort test av smarta skrivare – både laser och bläck
Canons Pixma-skrivare finns i många skepnader, från minimala och superenkla enheter som bara skriver ut till kompletta fullfunktionsenheter med både avancerad multidokumentinläsning, fax och bläcktankslösning för större volymer. Nya Pixma TS5350i placerar sig lite i mitten, med det mesta du kan tänkas behöva i ett litet hemmakontor i ett snyggt paket, men med ett par egenskaper bort- eller nerbantade för att hålla måttet och priset nere.
Här får du till exempel ingen dokumentmatare uppe på skrivaren, ingen fast nätverksanslutning och ingen faxmöjlighet. Men väl automatisk dubbelsidig utskrift, enkel utskrift och skanning via mobilapp och en skrivare som levererar väl godkänd kvalitet både för dokument och fotoutskrifter.
Den kostar precis över ett tusen kronor i Canons egen butik, vilket också är enda stället vi i skrivande stund hittar den till försäljning, men det är inte omöjligt att den när du läser detta har kommit till fler butiker och går att få ännu billigare. För de pengarna får du en snygg liten enhet med avskalad design, lagom för ett litet hemmakontor där du behöver kunna få ut ett eller ett par papper då och då, samt skanna in eller kopiera enstaka dokument.
Det är inte mycket som sticker ut, förutom en diodrand framtill på enheter ovanför pappersutmatningen, som lyser upp när enheten är aktiv med utskrift, inläsning eller initiering. Skrivaren är inte överdrivet stor, eftersom den saknar dokumentmatare sticker den inte ut på höjden, och pappersutmatningen i ett utdragbart fack framtill sticker ut mindre än hos många konkurrenter. Däremot är den bredare än vi förväntar oss av en skrivare som inte har en stor uppsättning bläcktankar på sidan. Bara flatbäddsskanner, ingen dokumentmatare. Å andra sidan är det inte något alla har behov av, och det är bara otympligt och dyrt om du inte använder den. Du får ett litet, slutet pappersmagasin för upp till 100 A4-ark i botten, och en lucka upptill på baksidan som också kan matas med papper. Det övre använder du kanske framför allt för alternativa pappersformat eller fotopapper. Det nedre magasinet är lite pilligt att få ut, mata med papper och trycka tillbaka, men med tungan rätt i mun och visst tålamod ska det inte vara något problem.
Skriver snyggt, inte snabbt
Vi har inga stora klagomål på utskriftskvaliteten, det här är en billigare skrivare så förväntningarna är inte skyhöga, och Pixma TS5350i levererar klart godkänt. Initialt har den stora problem med att justera skrivhuvuden så att det inte blir ränder i utskrivna bilder. Det är dock bara ett problem i kontorsdokument som skrivs ut snabbt, inte för foton på fotopapper. Och efter ett par extra kalibreringsförsök som är lätta att genomföra så blir problemet klart mindre. Så ge inte upp efter en justering, det kan krävas lite tålamod.
Textutskrifter har fin skärpa och väl balanserad färgåtergivning. Det kan variera något från sida till sida hur djup svärtan i text blir. Det verkar bero på vilka andra bildelement som finns i dokumentet. Det är inget stort minus, allt är snyggt och tydligt, bara inte hundra procent konsekvent. Du kan nå de flesta inställningar från skärmmenyn, men det är inget vi rekommenderar. Det går mycket smidigare via dator eller mobil. Det är inte den snabbaste skrivaren vi sett. Att få ut ett svartvitt textark tar minst tio sekunder, om inte skrivaren först tar en paus och rengör skrivhuvuden i upp till en halv minut, vilket händer oftare här än i andra skrivare vi har testat senaste åren. Sedan är kontinuerlig utskriftshastighet även den relativt låg, och även här kan processen ta konstpauser mitt i för mekanisk justering. Det kan bli lite frustrerande. Men å andra sidan är Canons skrivare tystare i drift än de flesta, här får vi ingen aggressivt skramlande mekanik.
Smidigast med program eller app
Skrivaren är lätt att installera, med två små bläckpatroner, en för svart och en för färg, som lätt klickar på plats, och en webbaserad installation av rätt drivrutiner på datorn samt Canons eget skanningsprogram IJ Scan Utility för att kunna digitalisera dokument och foton. Du får även en app i datorn för att göra inställningar och underhåll på skrivaren. Vill du skriva ut från mobil finns en utmärkt Canon Print-app för Android och IOS, och du kan också använda Apple Airprint eller tredjeparts utskriftstjänst som Mopria.
Vi testar Canon Print på en Android-mobil, och får både behändiga verktyg för att skriva ut foton och dokument, kopiera och skanna, samt direkt tillgång till dess annars webbaserade gränssnitt för inställningar och underhållsfunktioner. Allt detta, eller åtminstone det mesta, går också att nå direkt från skrivarens kontrollpanel på framsidan.
Men den skärmen består av en minimal monokrom skärm med relativt bökig knappanel för navigering vid sidan av, så vi föredrar för det mesta mobilen. Ska du bara ta en kopia eller två är det lätt att göra här och menyerna, långsamma som de kan vara, är redigt strukturerade, men nej, webbgränssnitt via datorn eller på mobilen är lättare. Skärmen är dock av oled-typ och utmärkt tydlig i alla ljusförhållanden, så det är ett klart plus.
Lätt att få kostnadskoll
Bläckkostnaden med denna skrivare är inte extremt hög för en liten bläckstråleskrivare. Vi baserar vår kalkyl på ett typiskt pris för Canons originaltoner ute i butik, och då får du betala ungefär 60 öre per svartvit sida och 1 kr och 31 öre för en normal färgutskrift.
Canon har numera också en abonnemangstjänst för bläck kallad Pixma Print Plan. Där betalar du ett fast pris upp till en viss utskriftsvolym, och får automatiskt nya patroner hemskickade när dina tar slut. Lägsta pris är 39 kronor i månaden, och då ingår 30 sidor, oavsett om det är svartvitt, färg eller foton. Högsta pris är 109 kronor i månaden för 200 sidor.
Det kan med andra ord ge billigare eller dyrare utskrifter jämfört med om du köper och byter bläck själv, beroende på vad du skriver ut och hur mycket. Outskrivna sidor hamnar dock i en pott så att du kan använda dem senare, och det är lätt att gå upp eller ner i volym, eller avsluta abonnemanget. Då behöver du dock köpa nytt bläck direkt, Pixma Print Plan använder enligt uppgift specialpatroner.
Canon har också en tjänst där du helt enkelt får nya patroner hem när dina tar slut, och du betalar per styck. Men det kan lätt bli mycket dyrare än att köpa dem själv.
Specifikationer
Produktnamn: Canon Pixma TS5350i Testad: November 2022 Kontakt: Canon Skrivartyp: Bläckstråle multifunktion Upplösning: 4800×1200 dpi Dubbelsidig utskrift: Automatisk Max pappersformat: A4 Kapacitet inmatningsfack A4: 100 ark Anslutningar: Wifi, usb, bluetooth Inbyggd skanner/mfc: A4, ingen dokumentmatare Utskriftshastighet, första sida A4*: 10 sek (sv), ca 18 sek (färg) Utskriftshastighet, flera sidor A4*: 13 sid/min (sv), 6 sid/min (färg) Kontrollprogram/app: Nej/ja Molnutskrift: Apple Airprint, Canon app print, Plugin för Canon Print Service, Mopria, Pixma Cloud service m fl. Mått: 40,3 x 31,5 x 14,8 cm Vikt: 6,3 kg Utskriftskostnad**: 60 öre (sv), 1 kr 31 öre (färg) Prenumerationsplan för bläck: Canon Pixma Print Plan Garanti: 1 år Rek. pris: 1 040 kr Aktuellt pris: 1 040 kronor hos Canon
* Uppmätt utskriftshastighet på A4 med skrivarens standardinställningar ** Uträknad för A4 pappersutskrifter enligt iso-standard för bläck, och normalpris i butik för tillverkarens originalbläck.