Android innehåller en rad smarta funktioner som många har missat. Här hittar du 15 avancerade tips som gör att din mobil passar dina behov.
Av Thord D Hedengren
PC för Alla
Visst är det tråkigt att alla mobiltelefoner ser likadana ut? Det är Googles appar, rakt upp och ned, och en bakgrundsbild som tillverkaren valt ut. Vi har alla vår individuella smak, så då är det väl inte mer än rätt än att vår mest personliga dator – mobiltelefonen – ska spegla den?
Lyckligtvis finns det mycket vi kan göra för att anpassa Androids utseende. En del saker vi kan göra är enbart kosmetiska, medan andra faktiskt har en funktion utöver att vara visuellt tilltalande. Låt oss snygga till Android-luren lite, tillsammans.
Många tillverkare
Till skillnad från operativsystemet IOS som används på Iphone, en produkt som bara tillverkas av Apple, så finns det många Android-tillverkare. Nästan alla dessa tillverkare har egna utseenden på sina mobiltelefoner, egna så kallade launchers.Mobilens hemskärm kan se olika ut beroende på om du har exempelvis en mobil från Samsung (till vänster) eller Motorola (till höger). Hur stor skillnad det är från Androids originalutförande varierar, men själva upplägget skiljer sig sällan nämnbart – en inställning finns således där man kan förvänta sig den, oavsett om det står Sony eller Nokia på mobilen.
Till den här guiden har vi valt att utgå från Samsung, vilka har en egen launcher som heter One UI. Den kommer vara väldigt bekant för många, med tanke på Samsungs ställning på mobilmarknaden, men även om du använder en mobil från en annan tillverkare så borde du hitta rätt.
Vi utgår från Android 12, men många av funktionerna återfinns även på äldre modeller, ifall din mobil inte kan uppgraderas till just Android 12.
1. Skapa ordning bland apparna
Android har ju som bekant en applåda, där man vanligtvis hittar telefonappen, något för meddelanden, en webbläsare, och så vidare – exakt vad beror på vilken tillverkare som gjort telefonen. Utöver det så finns ytan ovanför applådan, där sökrutan brukar ligga. Här kan du lägga appar och widgetar – just sökrutan är en widget, faktiskt – så att du lätt kommer åt det du vill ha.
Du är förstås inte begränsad till enbart detta, du kan alltid ha flera skärmar med appar och widgetar. Dessa når du genom att svepa sidledes. Det betyder att du kan samla jobbsaker på en skärm, spel och nöje på en annan, och så vidare. Hur du organiserar är förstås upp till dig, vissa har många hemskärmar, andra nöjer sig med en och sveper nedifrån och upp för att komma till alla appar. För, ja, det kan du ju också göra, oavsett vilken hemskärm du är på. Möjligheterna är många.
2. Styr apparna
Appar drar du genom att hålla på dem med fingret, tills den kontextuella menyn dyker upp, varefter du kan dra och släppa dem. Om du gör det från appvyn med alla appar, den du får om du sveper nedifrån och upp på en hemskärm, så hamnar du direkt på din hemskärm. Du ser tydligt var du kan lägga apparna när du flyttar runt fingret.
Vill du skapa en mapp så drar och släpper du den ovanpå en annan app – då blir det en mapp.
3. Skapa mappar – och styr utseendet
Apropå mappar så är det väldigt lätt att lägga till fler appar i en sådan, utan att behöva leta rätt på dem och dra dem till mappen. Tryck på mappen för att öppna den, och tryck sedan på plus-tecknet uppe till höger. Du får nu en vy där du kan välja en eller flera appar för att lägga till dem till mappen. Avsluta genom att trycka på Klar längst ned. Väldigt smidigt.
För övrigt kan du även ge mapparna en bakgrundsfärg. Det är den lilla cirkeln bredvid plus-tecknet. Det finns några förvalda färger, men du kan också ta upp en större färgkarta, där du även kan ställa in färgens transparens, för att få till just rätt känsla.
4. Utnyttja applådan
Applådan sitter som sagt längst ned på alla dina hemskärmar. Tanken är förstås att du ska ha dina viktigaste, mest använda appar här, men du gör förstås som du vill. En del appar är viktiga att kunna starta snabbt, som kameran till exempel, medan andra kanske får en plats i applådan för att du använder dem ofta, som en sociala medier-app eller dylikt.
Du kan lägga upp till fem appar i applådan, men måste inte ha så många. Kanske räcker det med tre, det går också utmärkt. Vissa lägger rentav hela mappar med appar i applådan, för snabb åtkomst.
5. Använd flera hemskärmar
Det är lätt att skapa flera hemskärmar, allt du behöver göra är att svepa i sidled tills du når den sista, och sedan dra en app (eller widget, för den delen), vidare i sidled. Då skapas helt enkelt en ny hemskärm. Du måste förstås inte ha flera hemskärmar, utöver den första, men om du har många appar, eller använder widgets till mycket, så kan det vara ett smidigt sätt att få lite ordning och reda.
Du kan också lägga till, och ta bort, hemskärmar från redigeringsläget. Hitta en plats på din hemskärm där det inte finns en widget eller app, och håll nere fingret. Härifrån kan du ta bort hemskärmar, samt även lägga till nya.
Har du en Samsung-telefon så kan du även aktivera eller stänga av Samsung Free, den speciella skärmen till vänster om den riktiga hemskärmen, den här vägen. Och ja, du kan ändra ordning på hemskärmarna, ifall det blivit lite tokigt med prioriteringarna.
6. Gör hemskärmen till din egen
Nu när vi har lite ordning och reda på våra hemskärmar, så är det väl ändå dags att anpassa den lite? Det absolut minsta och lättaste, du kan göra för att ge din Android-lur en lite mer personlig framtoning, är att välja en egen bakgrundsbild. Telefontillverkarna har ofta snygga bilder att välja på, men du vill kanske ha något som speglar dig själv i stället? Vissa har en bild på sin familj, andra något som speglar en hobby eller annat intresse – oavsett vilket så är det personligt, och det är hela vitsen.
Att byta bakgrundsbild är enkelt. Först ska vi komma in i redigeringsläget för hemskärmarna, vilket vi gör genom att hålla fingret på en plats där det inte ligger någon app eller widget. Längst ned till vänster har du sedan en ikon som heter Bakgrund och stil, den vill vi trycka på.
Från den här vyn kan du välja bland de bakgrundsbilder som kom med telefonen, men även ta bilder från ditt bildgalleri. Du väljer bakgrundsbild dels för låsskärmen, dels för hemskärmen – det behöver alltså inte vara samma bild.
När du väljer en hemskärm får du även möjlighet att anpassa färgpaletten. Vad du väljer här kommer påverka hur knappar och text ser ut i gränssnittet, så här har du en bra möjlighet att hitta något som passar ihop med den bakgrundsbild du valt.
Det finns även många appar på Google Play Store som skruvar på utseendet. Tapet är en trevlig sådan för att få till snygga abstrakta bakgrundsbilder. Gratis att ladda ned, med inuti app-köp.
7. Anpassa rutnätet
Du kan anpassa rutnätet på hemskärmen (men inte applådan) under Inställningar för hemskärmen. Den når du genom att trycka långt på hemskärmen, och sedan längst ned tillsammans med valen för exempelvis bakgrundsbild.
Förutom att ange vilket rutnät för ikonerna du vill ha i såväl hemskärmen som på listan med alla appar, och i mappar, så kan du välja om nya appar ska visas på hemskärmen direkt. Det finns även möjlighet att dölja appar, utan att radera dem alltså, vilket kanske kan vara användbart för vissa. Och skulle du vilja ha alla appar på hemskärmen så finns det en inställning för det med, under Hemskärmens layout: välj Endast hemskärmen där, så får du alla appar på dina hemskärmar.
Det är inget för mig personligen, det finns så många appar som man installerar men inte behöver särskilt ofta, så den extra hanteringen som behövs för att få ordning och reda känns inte så lockande. Funktionen finns i alla fall, och valfrihet är ju bra.
8. Fixa en skärmsläckare
Så, du sätter din telefon på laddning, och då finns det ju ändå ström nog för att visa något på skärmen, eller hur? Om du tycker det låter rimligt så kan du aktivera en skärmsläckare. Den slår på när telefonens skärm vilar, exempelvis under laddning (men inte när den är låst), och försvinner förstås när du trycker bort den.
Du väljer skärmsläckare under Inställningar, Skärm, Skärmsläckare. Föga förvånande är de här skärmsläckarna ganska lika vad du är van vid från din pc, det vill säga variationer med foton eller färger som glider över skärmen. Huruvida det är välspenderad ström kan vi väl låta vara osagt, men det kan förstås vara väldigt fint.
9. Ta hand om ögonen
Allt ska ju ha ett mörkt läge – dark mode – numera, och det är väl inte så konstigt. Vi stirrar på telefonens skärm en stor del av vår vakna tid, så att hitta en vettig inställning för att spara på ögonen känns väl som en bra idé?
Under Inställningar, Skärm hittar du en mängd inställningar som ska spara på ögonen, så låt oss se vad vi kan hitta på där.
Vi tar den uppenbara först, nämligen mörkt läge. Du kan förstås slå på och av det manuellt, här eller i kontrollcenter som du når genom att dra nedåt från skärmens övre kant uppe till höger, men det är förstås bäst om det sker automatiskt. Inställningar för Mörkt läge låter dig skapa ett eget schema, med klockslag när det ska aktiveras samt, förstås, stängas av. Du kan även låta Mörkt läge följa solen, så att det slås på vid solnedgång, och av när solen går upp. Det är en ganska bra variant.
10. Ljusstyrka och balans
Det finns några andra skärminställningar som är värda att titta på. Många mår bra av att aktivera adaptiv ljusstyrka, som gör att telefonen försöker matcha omgivningen. Är det lite ljus så dimmar den helt enkelt ner skärmen och vice versa. Det här är en funktion som, beroende på telefonmodell, kan vara lite opålitlig, men testa för all del – det är dumt att titta på en för ljusstark skärm.
Ögonkomfortskydd är en snarlik funktion. Den justerar skärmens ljus, så att det blir mindre blått senare på kvällen. Det gör att skärmen känns lite varmare i de allra flesta fall. Här kan du låta telefonen göra det själv, eller skapa ett schema med den färgtemperatur som passar dig. Färgtemperaturen påverkar förstås hur saker på skärmen upplevs, så det här är en funktion som gör sig bäst när du inte jobbar med exempelvis bilder.
Den sista funktionen är, beroende på telefonmodell, kanske den viktigaste, nämligen Skärmläge. Många Samsung-mobiler är närmast skrikiga i sin färgåtergivning, om du inte skruvar på färgtemperaturen enligt ovan. Att gå från Intensivt till Naturligt ger en markant skillnad, så det är tänkbart att det här är något du vill laborera med.
11. Gör texten läsbar
Teckenstorlek och stil är inställningen för dig som inte tycker att texten är stor nog på din mobil. Här kan du testa olika teckenstorlekar, samt tvinga texten till fetstil.
Som om det inte vore nog så kan du faktiskt byta typsnitt också, men inte på alla telefonmodeller. Det här är dock en så rolig funktion som Samsung erbjuder, så den är värd att känna till. Tryck på Teckenstil och välj bland de teckensnitt som finns installerade.
Du kan dessutom hämta hem egna, eller köpa, för att ytterligare anpassa hur din mobil ska se ut. Vill du att texten ska vara Helvetica Now så kostar det 17 kr, exempelvis.
12. Välj rätt trudelutt
Telefoner för ju, som bekant, en del oväsen. Det plingas från textmeddelanden, det där tidsbestämda eventet i spelet du inte kan sluta spela säger ifrån, och någon kanske rentav ringer dig. Du hittar inställningarna för såväl ringsignaler och notiser, som vibrationer, under Inställningar, Ljud och vibration.
Det första du bör titta på är valet för systemljud, för det är sannolikt att din telefon blippar och bloppar oftare än den behöver göra. Behöver den verkligen låta som en skrivmaskin varje gång du trycker på tangentbordet, exempelvis? Eller vibrera bara för att du sätter i laddsladden – det dyker trots allt upp grafik på skärmen som är tämligen svår att missa?
Det är väl egentligen inte så mycket att orda om vad gäller ringsignaler och ljud vid aviseringar från appar eller själva systemet i sig. Här finns gott om alternativ, mycket att provlyssna helt enkelt, precis som det gjort på mobiltelefoner de senaste tjugo åren. Beroende på vem som tillverkat din telefon så har du mer eller mindre alternativ här. Skulle det inte räcka så finns det gott om dylikt att köpa på Play Store, men det är en annan femma.
13. Bättre ljud med Dolby
Om du har hörlurar eller högtalare som har stöd för Dolby Atmos så bör du ta en titt under Ljudkvalitet och effekter. Här hittar du även en enkel equalizer för att bestämma lite mer precist hur du vill att din ljudbild ska vara.
Adapt sound är en annan funktion som gömmer sig på den här skärmen. Här kan du få hjälp med ljudbilden baserat på din ålder, och vad åren sannolikt har gjort med din hörsel. Rekommenderas i synnerhet till de av oss som uppnått lite högre åldrar.
14. Spela ljudet på rätt plats
Har du en Samsung-mobil så hittar du inställningar för var ljudet faktiskt ska spelas upp, beroende på vilken app du använder, under valet Separat appljud. Det här är potentiellt användbart om du exempelvis bara lyssnar på poddar på jobbet, där du råkar ha en bluetooth-högtalare. Då kan du sätta upp en regel för din podcast-app att den ska försöka spela upp på just den enheten som standard.
Detsamma kan tänkas vara användbart för musiklyssning, eller kanske för spel som du alltid spelar med hörlurar. Oavsett vilket så är det en spännande funktion som, trots sitt begränsade användningsområde – telefoner är ju synnerligen mobila – mycket väl kan hitta sin plats i din användning.
15. Flera vägar till inställningarna
Till sist ett allmänt tips. De flesta inställningar kan även nås via appen Inställningar. Där hittar du exempelvis Hemskärm, som öppnar samma vy som ovan, medan exempelvis Bakgrund och stil låter dig ändra bakgrundsbild och färger.