Expertbetyg
Fördelar
- Mycket höga cpu-prestanda
- Enkla kontroller för kylning och tangentbord
- Bra ljud (i hörlurar)
- Rätt pris
Nackdelar
- Tjock och tung
- Mycket högljudd kylning
- Tveksamma högtalare
- Kort batteritid
Omdöme
En desktop-processor i en laptop kan låta som en galen idé, och visst ger jobbiga bieffekter som högljudd kylning. Men det går inte att ignorera dess ångvältspretanda, och det till ett pris som märkesdatorer inte kommer i närheten av. Tyvärr kompromissas det med kvaliteten i för många andra detaljer, så vi kan inte ge ett toppbetyg. Men vill du bara ha mäktig cpu-prestanda till pressat pris kan du slå till.
Stort test av bärbara datorer – kraftfulla laptops för kreativa jobb
Sharkgaming G715-70
Pris: 19 599 kr hos Shark Gaming
På senare år har flera halvstora datortillverkare dykt upp som ett alternativ till både jättar som Asus och HP, och lokala butiks-pc-byggare. De säljer mestadels stationära pc-datorer med gaming i fokus. Ett fåtal av dem satsar numera också på egna laptops. Danska Shark Gaming är en av dem och har under sommaren släppt ett par riktiga bärbara bestar. Sharkgaming 7G15 heter de, och det är framförallt en detalj med dem som gör de intressanta.
I de två mest kraftfulla modellerna av datorn, 7G15-70TI och 7G15-70, vilken är vår testade modell, har Shark Gaming valt att helt släppa tyglarna när det gäller processor och stoppa in en riktig desktop-cpu istället för en motsvarande för laptops. Här sitter Intel Core i7-12700, som med sina åtta performance och fyra efficient-kärnor ger oss den högsta prestandan för långvarigt tungt arbete som vi någonsin uppmätt i en bärbar dator.
Den slår till och med de Core i9-laptops som vi haft inne för test tidigare i år i ren beräkningskraft. Det innebär också högre strömförbrukning, med effekt upp till 180 watt, och värmeutveckling som snabbt drar igång högljudda fläktar, som pumpar ut varmluft i stora utblås på baksidan.

Stabilt snabbt, så länge sladden är i
Den effektiva kylningen gör också att hög prestanda kan hållas under lång tid. Det sker en viss så kallad throttling när vi maxbelstastar processorn nonstop i mer än fem minuter, men klart mindre än i de flesta mer kompakta prestandalaptops som vi har testat.
Värt att nämna är att det bara är i Performance-läget, och med strömadapter ansluten, som datorn når dess bästa prestandanivå. Skillnaden när vi drar ut sladden är omedelbar och innebär nära nog halverad boost-prestanda. Det här är inte en särskilt mobil laptop, utan mer en så kallad “desktop replacement”, som du kan släpa till valfritt rum och plugga in i väggen. Det återspeglar sig också i batteritiden, som är förväntat låg. En timme urkopplad användning får vi ur den, och upptill sex timmar vanligt surfande i Power Saving-läget med dämpad skärmljusstyrka.
Givetvis får processorn sällskap av ett bra grafikkort, om än inte lika extremt. Här sitter laptopversionen av Nvidia Geforce RTX 3070. Det är enda skillnaden på vår testade modell och den 1 500 kronor dyrare 7G15-70TI, är att den istället har ett RTX 3070ti-kort. Det är märkligt att det inte finns möjlighet att få datorn med absolut mest brutala mobila grafikkortet RTX 3080ti istället. Om vi släpper bromsarna helt på processor och ger datorn desktop-nivå på prestanda, varför inte även maxa grafikprestandan?

Snabb skärm för spel och media
Det kan ha med skärmen att göra. Den är visserligen väldigt snabb med sin 240 Hz bildfrekvens, men upplösningen är traditionella 1 920 x 1 080 bildpunkter. Hade datorn försetts med 1440p- eller 4k-skärm kanske tyngre grafik hade varit mer angeläget. Skärmpanelen har inte extremt kort svarstid, runt åtta millisekunder, och såvitt vi kan se saknas g-sync-stöd, men med rätt flyt i bildfrekvensen är det en mindre nackdel. Det är annars en riktigt behaglig skärm för att titta på film, då den har 100-procentig srgb-färgmatchning och hyfsat bra kontrast.
När vi packar upp datorn möts vi av en ovanlig syn, dels ett löst batteri som vi behöver montera in, något vi inte sett i en laptop på flera år. Dels en påse fylld med små skruvar, två tuber kylpasta och kuddar som vi tror är till för att stödja upp en m.2-ssd. Två av skruvarna behöver vi direkt, för batteriet snäpper inte fast, utan måste skruvas på plats. De andra är till för att just fästa komponenter på det uppgraderingsbara moderkortet.
Ssd-platser och ramminnen är lättillgängliga för den som lossar undersidan. Det kan finnas orsak till att göra det, eller att beställa extra direkt vid köp. För även om processorn är brutalt snabb för en laptop är inte resten av specifikationerna lika imponerande. Du får 16 gigabyte ramminne av ddr4-typ, på två åtta gigabytes moduler, som tar upp datorns två so-dimm-platser. Det kan vara en tanke att öka det till 32 gigabyte. Och du får en m.2-ssd på en terabyte av halvsnabb typ, som du lätt kan byta ut den mot en snabbare, eller stoppa in en extra disk.

Allt annat än slimmad
Ska du få plats med allt detta i en laptop är det inte en fråga om någon slimmad och kompakt design, och 7G15-70 är raka motsatsen till det. Tre och en halv centimeter tjock, och med en vikt på nästan tre kilo, är det den största och tyngsta 15-tummare vi sett på flera år. Inte ens de mest maffiga gaming-laptops som Asus och MSI producerar är ens i närheten.
Chassit är en mix av plast och metall, med ett stadigt skärmlock i plåt med en påtryckt Shark Gaming-logga och diodbelysta detaljer. I underredet är området runt tangentbord i mörkare matt aluminium, medan resten av datorn är i grov matt svart plast. Bygget är så solitt att du kan du skulle kunna använda det som tillhygge. Eller dörrstopp.
Men använd den som dator, för det är den bäst på. Tangentbordet har skön respons i knapparna och hög slaghöjd för en laptop, även om det blir lite trångt med en sifferknappsats vid sidan. Tangentbordet har bonusegenskaper som just gamers kan uppskatta, som anti ghosting-teknik och möjlighet att programmera in makron. Och givetvis har du färgglad rgb-bakbelysning. Dock bara i en färg i taget.
På sidorna och på baksidan sitter en varierad uppsättning externa portar. Usb c med displayportstöd, tre stora usb a-portar, fast nätverksport, och både separat hdmi 2.1, och mini Displayport. Är det något som saknas är det en snabb usb c-port eller Thunderbolt 4.

Kvalitetsljud, men bara i lurar
Separata mikrofon- och hörlursportar är kopplade till ett bra ljudkort, Soundblaster Cinema 6+, som ger datorn en bättre dac och förstärkare än de flesta andra laptops, samt bra kontroll för virtuell surround och andra effekter. Men bara när vi ansluter analoga hörlurar, för datorns inbyggda högtalare på 2 x 2 watt är alldeles för klena för att göra ljudkort och ljud rättvisa. Här saknas alldeles för mycket i bastoner, och även många detaljer i diskanten försvinner.
En annan besvikelse är webbkameran, en enkel 720p-kamera som ger irriterande blek och brusig bild. Det är inte det viktigaste i världen, men när det faktiskt står ”Full HD Webcam” i specifikationerna tycker vi att datorn faktiskt ska ha det. Även inbyggda mikrofonen ger den del brus, men å andra sidan har den mycket fin röstdynamik, så det kan vi ha överseende med.
Sharkgaming G715-70 (ja, datorns namn är sammanskrivet medan tillverkarens namn är särskrivet, tydligen) kostar precis under 20 000 kronor, vilket gör att vi kan ha överseende med att vi bara får 16 gigabyte minne. Det är dessutom inte så dyrt att gå upp ett steg till 32 gigabyte. Det är inte en dator som passar alla. Med minimal hänsyn till portabilitet och högljudd kylning kan den fresta på tålamodet, och det finns detaljer vi hoppades skulle bara bättre, som webbkamera och högtalare. Men är det bara mesta möjliga prestanda till ett bra pris du är ute efter är det här svårslaget.

Specifikationer
Produktnamn: Sharkgaming G715-70
Testad: September 2022
Tillverkare: Shark Gaming
Processor: Intel Core i7-12700, 8st Performance upp till 4,8 GHz + 4st Efficient upp till 3,6 GHz
Grafik: Nvidia Geforce RTX 3070, 8 GB
Minne: 16 GB ddr4
Lagring: 1 TB ssd, plats för sd-kort
Bildskärm: 15,6 tum matt ips, 1920×1080 bildpunkter, 240 Hz
Webbkamera: 720p
Anslutningar: Usb 3 gen 2 typ c med displayport, 2st usb 3 gen 1 typ a, lan, hdmi, mini displayport, hörlur, mikrofon
Trådlöst: Wifi 6, Bluetooth 5.1
Operativsystem: Windows 11 Home
Ljudnivå: 33-47 dBa
Batteritid: 1 tim 10 min (hög belastning, full ljusstyrka), ca 5 tim (låg belastning, låg ljusstyrka)
Storlek: 36,1 x 25,8 x 3,3 cm
Vikt: 2,7 kg
Rek. pris: 19 599 kr
Aktuellt pris: 19 599 kr hos Shark Gaming
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 18 546 poäng
Cinebench R23, cpu en kärna: 1 850 poäng
Geekbench 5, cpu: 12 294 poäng
Geekbench 5, cpu en kärna: 1 829 poäng
Geekbench 5, gpu: 123 819 poäng
3dmark Fire Strike (DirectX 11): 23 997 poäng
3dmark Time Spy (DirectX 12): 10 363 poäng
3dmark Port Royal (Strålspårning): 5 910 poäng
Disk, läsning: upp till 7 018,12 MB/s
Disk, skrivning: upp till 4 607.19 MB/s