Dell tar en i grunden bra dator, med skarp, högupplöst skärm, utmärkta prestanda och trots det dämpad kylning. Sedan sätter de en ny och egensinnig designprägel på den. Tyvärr innebär varje nytt designval försämrad användarvänlighet och på vissa punkter förstår vi inte alls hur de tänkt. En medioker batteritid tack vare onödigt högupplöst 4k-skärm drar också ner betyget. Köp en vanlig XPS 13 istället om du gillar Dell. Stort test: Bärbara datorer i den lägsta viktklassen
Dell XPS 13 har länge varit en av våra favoriter i 13-tumsstorlek. Aldrig tunnast och lättast men alltid med klanderfri byggkvalitet, högklassiga komponenter och minimalt med nonsens. När Dell på CES i vintras presenterade XPS 13 Plus blev vi därför extra nyfikna. Ett alternativ till vanliga ultralätta datorn med ny, vågad design, extra prestandanivå och möjlighet till extra högupplösta skärmalternativ. Vanliga XPS 13 finns kvar, men har lite enklare hårdvarualternativ.
Då Plus-modellen bara är plus i pris, stil och konfiguration, men inte mer än marginellt tyngre, valde vi att ta in den. Det som direkt drar blickarna till sig är den läckra designen. Hopfälld är den elegant fast oansenlig, med jämna aluminiumytor överallt. Det är en smäcker skapelse med tunna kanter och endast två externa anslutningar: en thunderbolt 4-port på vardera sidan. För att ansluta usb a eller hörlurar skickar Dell med en varsin mini-adapter.
Fäller vi upp locket möts vi dels av mycket tunna skärmkanter och en heltäckt glasyta framför skärmen, dels av en lika heltäckande tangentbordsdel under. Knappar sträcker sig från kant till kant med nästan inget mellanrum emellan. Allt i en skönt matt ljusgrå yta som är lika behaglig att vila händerna på, eller för fingertopparna på tangenter och musplatta. Du får fortfarande en viss fingertoppskänsla i och med att vardera knapp är aningen konkav, men den som är van vid att känna sig fram på tangentbordet kan få problem här.
På tal om musplattan så är den helt osynlig. Den är en del av ytan framför tangentbordet, med det är inte markerat var den börjar och slutar. Det får vi gissa oss till. Det gör hantering av sådant som högerklick, vilket vanligen är ett ganska litet hörn på en platta, blir frustrerande svårt att hitta rätt och aktivera. Kantlös tangentbord med knappar utan definition, touch-knappar högst upp med F-knappar som dolt alternativ, och en dold musplatta. Ser cool ut, men känns mindre coolt att använda.
Fler märkliga designval
Raden för funktionstangenter är borta, ersatt av en rad lysande touchknappar. Dessa kontrollerar volym, ljusstyrka i skärm och tangentbord, skärmbild, och enstaka navigeringsfunktioner som Home, End, Insert och Delete. F1 till F12-funktioner kommer du åt genom att hålla inne Fn-knappen; då växlar den till att lysa upp dessa istället. Det tog ett tag innan vi lyckades lura ut det, så till en början hade vi tänkt såga datorn för att det inte gick att komma åt F-knappar alls. Det är fortfarande en onödig lösning som ser cool ut men är opraktisk, men funktionen finns åtminstone där. Precis som för musen.
Den modell Dell hade tillgänglig test har en högklassig ips-skärm med 4k-upplösning. Den har hundraprocentig srgb-färgskala och vad som verkar vara god färgmatchning. Vi hade dock gärna sett högre intensitet i närheten av dci p3-standard. Skärmen har blank yta och pekfunktion med god kontroll för fingertoppstyrning. Det finns också andra skärmalternativ för datorn, som vanlig 1080p ips med eller utan pek och en högupplöst oled med pek.
Vi får här inte ultimata färgrikedomen och kontrasten som i en oled, men i gengäld högre ljusstyrka. Vi mäter nästan 500 cd/m2, vilket är mycket högt för en laptop-skärm. Riktigt vad man ska med 4k-upplösning på en 13,4-tumsskärm som denna går att diskutera, vi ser i ärlighetens namn inte skillnad på pixeltätheten jämfört med en 1440p-skärm och det drar onekligen extra ström. Men visst är den vacker att skåda – även med helblank pekyta framför som bidrar med en del reflexer. Bara två typ c-portar som används till allt. Du får med en miniadapter för typ a och en annan för hörlur. Vill du ladda batteriet har du alltså inte plats för bägge.
Höga prestanda och rent ljud
Inbyggda högtalarna ger en detaljerad och fyllig ljudbild, speciellt bra för media och musik. Det saknas det där lilla extra i basen, men det kan vi förlåta i en tunnis som denna. Du får detaljerad kontroll på ljudet med appen Waves Maxxaudio Pro, där du också kan aktivera spatialt 360-ljud för hörlurar i vissa situationer, samt justera mikrofonlägen för webbkameran. Kameran är en enkel 720p-enhet som är så liten att den knappt syns i den tunna kanten ovanför skärmen. Den levererar överlag bra bild, med rätta färgerna och inget släp.
XPS 13 Plus finns att få i en mängd olika konfigurationer, speciellt om du beställer den från Dell. Tre processorval, där den Intel Core i7-1260P som sitter i vår modell är mellanvalet, 8 till 32 GB ram-minne, en halv till två terabyte ssd och som vi redan nämnt: fyra olika skärmar. Det finns också två färgval, vår aluminiumgrå kallad Platinum och en mörkgrå kallad Grafit. Priserna varierar också därefter, från 15 590 till 27 090 kronor. Alla kombinationer av dessa är dock inte möjliga. Oled-modellen har till exempel alltid 32 GB minne.
Intel Core i7-1260P är den alla vanligaste processorn i denna prisklass just nu, och de datorer vi har testat med den i levererar alla övertygande prestanda. Men resultatet varierar från godkänt till mycket bra, något som verkar ha med enskilda datormodellers kylning att göra. XPS 13 Plus hör till de bättre prestandamässigt. Den är mycket snabb i långkörningar av flertrådade tester och klarar till och med att mäta sig med Apples M2 för enkärniga operationer, vilket inga andra Intel-baserade datorer gör. Lika snygg på utsidan.
Håller varvtalen låga
Till skillnad från andra laptop-modeller som får samma höga prestandanivå ur processorn, exempelvis Acer Swift 5 och Lenovo Yoga Slim 7i Carbon, lyckas Dell XPS 13 göra det med betydligt tystare kylning. Du har fyra fläktlägen att välja mellan i programmet Dell Power Manager: Optimerad, Sval, Tyst och Ultraprestanda, men inte heller i det sista är fläktarna särskilt störande. Tyvärr ser det inte ut att finnas något sätt att snabbväxla mellan kylningslägen. I Power Manager kan du också ställa in laddningsrutiner och aktivera extra effektivt strömsparläge.
Det kan behövas, för batteritiden i datorn är i kortaste laget. Vi kör våra mätningar i standardläget och kylningsläget Optimerat, och får som bäst hälften av driftstiden hos en del konkurrenter. Troligen är det 4k-skärmen som är huvudorsaken till det, men det bör inte stå för hela den skillnaden.
Det känns som om Dell tagit sig vatten över huvudet med XPS 13 Plus. Den har spektakulär design, men en som allt som oftast är i konflikt med praktisk hanterbarhet. Högupplösta skärmen är på ett sätt för ambitiös, vad ska vi med 4k till? Och på ett annat sätt är den inte ambitiös nog, då den inte har färgkontroll i proffsklass. Och batteritiden är bara på håret till godkänd. Samtidigt visar Dell upp utmärkt byggkvalitet och levererar optimerad prestanda utan väsnande kylning. Det ska inte förringas.
Specifikationer
Produktnamn: Dell XPS 13 Plus 9320 cn93310cc Testad: Augusti 2022 Tillverkare: Dell Processor: Intel Core i7-1260P, 4 st Performance upp till 4,7 GHz + 8 st Efficient upp till 3,4 GHz Grafik: Intel Iris Xe G7 Minne: 16 GB ddr5 Lagring: 1 TB ssd Bildskärm: 13,4 tum blank ips, 3840×2400 bildpunkter, multitouch Webbkamera: 720p, ir för Windows Hello Anslutningar: 2 st thunderbolt 4 Trådlöst: Wifi 6e, bluetooth 5.2 Operativsystem: Windows 11 Home Övrigt: Bakbelyst tangentbord, adaptrar till usb a och hörlur Ljudnivå: 0-37 dBa Batteritid: 1 tim 25 min (hög belastning), 11 tim (låg belastning) Storlek: 29,5 x 19,9 x 1,53 cm Vikt: 1,23 kg Rek. pris, testad modell: 22 090 kr Pris: 25 990 kronor hos Dell
Prestanda
Cinebench R23, cpu: 10 152 poäng Cinebench R23, cpu en kärna: 1 641 poäng Geekbench 5, cpu: 9 740 poäng Geekbench 5, cpu en kärna: 1 605 poäng Geekbench 5, grafik (OpenCL): 19 886 poäng Disk, läsning: 6 973,83 MB/s Disk, skrivning: 5 161,79 MB/s