Expertbetyg
Fördelar
- Blixtsnabb bilduppdatering
- Riktigt bekväm att använda
- Vattentät och därmed perfekt för en dag på beachen
Nackdelar
- Micro-usb istället för usb-c, varför?
- Kräver särskild mjukvara för aktivering av Adobe-licenser
- Overdrive-kompabiliteten måste ses över eller bytas ut
Omdöme
Kobo Libra H20 är en rapp och lättanvänd e-boksläsare utan extra krusiduller. Men vad gör det när läsplattan gör grundjobbet riktigt bra? Bilduppdateringen är på topp och den unika utformningen av själva ramen gör läsningen mer behaglig än tidigare. Andra uppskattade inslag är de fysiska knapparna för navigering och den integrerade e-butiken, som bara blir bättre med åren. Däremot eftersöker vi Adobe-integration och en fungerande webbläsare (för köp av böcker hos konkurrenter).
Stort test av e-boksläsare
Testad produkt: Kobo Libra H20
Pris:1 490 kronor hos Kjell & Company
I kampen om e-bokskonsumenterna gäller det att sticka ut. Det är kanske därför Kobo valt att anamma några av konkurrenternas bästa knep när de utvecklat Libra H20. Borta är det Kindle-inspirerade utseendet, till förmån för ett mer unikt format som gör läsningen mer varierad.
Kräver bara en hand
Den första utstickande detaljen i Kobo Libra H20 är dess ram, där högra sidan är något bredare och rundare än resten av läsplattan. Inledningsvis är vi skeptiska, men vi inser snabbt att läsplattan blir betydligt mer greppvänlig på det sättet. De två navigationsknapparna är också välkomna och dessutom riktigt lättåtkomliga för tummen. Dessa medför att bläddrandet av sidor kan skötas helt med en hand, vilket vi uppskattar då det frigör den andra handen.

Om du föredrar att svepa på själva skärmen för att bläddra är det också en möjlighet. Vi kan till och med ställa in vilka delar av skärmen som ska aktivera vissa funktioner, som menyerna. I vårt fall hela mittenpartiet av skärmen, via ett lätt tryck som känns direkt. Navigationen där, och även ute i huvudmenyn, är blixtsnabb. Det är sannerligen en god nyhet om du gillar att hoppa mellan böcker, då själva växlingen bara tar några få sekunder.
Behaglig läsupplevelse
Den snabba bilduppdateringen gäller även när vi väl börjar ladda in e-böcker för testet. Oavsett textinställningar eller eventuella bilder går allt som på räls. Vill vi slå upp ett särskilt ord eller bara hoppa mellan kapitel känns allt väldigt responsivt. Inget väntande på att sidor ska laddas in och framför allt – inga eftersläpningar. Det märks att e-bläckteknologin förbättrats avsevärt på bara några år.

Inmatning av text är i sin tur omedelbar, något som hjälper oss att navigera e-bokläsarens inbyggda affär utan problem. Libra H20 har också inbyggda ljuskällor som fungerar mer än väl, utan att för den skull anstränga ögonen. Men istället för automatiska sensorer använder Libra H20 olika tidpunkter för själva justeringen. Lite gammalmodigt, men inget vi lägger alltför stor vikt på då funktionen går att stänga av.

En funktion som överraskade rejält är e-bokläsaren i vertikalt läge. Utöver att den reagerar direkt på rotationen, så gör den bredare ramen underverk för komforten. Tyngden är perfekt positionerad för att känns helt rätt i händerna.
På biblioteksfronten inget nytt
I vårt test av Kobo Clara HD lyfte vi fram en funktion som då verkade riktigt lovande. Men idag, nästan ett år senare, har den kompatibla bibliotekstjänsten Overdrive fortfarande inte kommit till sin rätt. Åtminstone inte för oss svenska användare. Precis som då hänvisar tjänsten oss fortfarande till ett bibliotek i Järfälla, eftersom det fortfarande är närmaste Overdrive-anslutna bibliotek. Och det vore ju förstås inget problem, om tjänsten inte krävde att vi registrerar oss på plats.

För lån av böcker blir lösningen då att ladda ned titlar till din dator, direkt från bibliotekens webbsidor. Eftersom dessa är tidsbestämda får du en länk som öppnas via programmet Digital Editions från Adobe. Härifrån går det att föra över böcker direkt till Kobo Libra H20, förutsatt att den är ansluten via usb. Processen är enkel och kort, men vi hade ändå önskat att Kobo kopierat konkurrenterna i det här fallet. Exempelvis Pocketbook Color, som kan aktivera bibliotekslån direkt i läsplattan, istället för att använda Adobes programvara som mellanhand.
Välfylld e-butik
Vill du hellre köpa böcker direkt från e-boksläsaren har vi goda nyheter. Kobos inbyggda butik har nämligen genomgått flera uppgraderingar de senaste åren. Numera finns det ett stort urval av böcker på svenska, vilket ändå är det vi främst eftersöker i en e-boksläsare avsedd för den svenska marknaden. Det är också kul att se Kobo försöka utmana Amazon i kampen om serietidningar, en genre som kommer till sin rätta i e-boksläsare med snabb bilduppdatering. Utbudet är inte lika stort som hos huvudkonkurrenten, men miltals bättre än resterande.

Vad gäller e-böcker köpta från andra e-butiker gäller samma princip som bibliotekslånade. Adobe-låsta epub-filer förs över via Digital Editions och drm-fria lyfts rakt från din dators skrivbord. Här hade Kobo däremot alla chanser att göra Libra H20 oberoende av en dator, om de hade följt Pocketbooks exempel. Där kan vi exempelvis nå Adlibris webbutik via den inbyggda webbläsaren, för att sedan ladda ned alla våra köpta titlar direkt till e-boksläsaren.

Kobo Libra H20 har dock en webbläsare, men den befinner sig fortfarande i beta-fasen och finns dold bakom ett antal menyer. Visserligen finns det en stor varningstext om att den inte ännu stöds fullt ut, men vi testade ändå att försöka logga in på konkurrenternas butiker för e-böcker. Utan resultat.
Smådetaljer att jobba på
Positivt är åtminstone att e-boksläsaren har stort stöd för de allra vanligaste formaten för e-böcker. Vi testade allt från epub och pdf till egna word- och bildfiler. Däremot saknas fortfarande stöd för ljudböcker. Och i den allt hårdare konkurrensen blir det allt viktigare att kunna erbjuda mervärde för konsumenten.
Inte nödvändigtvis i form av allehanda appar eller ljuduppspelning, utan snarare finesser som gör det enklare att införskaffa böcker. Utan att behöva köpa allt från e-bokläsarens inbyggda affär. Läsupplevelsen är redan på topp och omKobo fixar resten kan de mycket väl bli herrarna på täppan i framtiden.
Specifikationer Kobo Libra H20
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Kobo/Rakuten
Skärm: 7 tums e-bläckspekskärm HD, 300 ppi
Belysning: Ja
Batteritid: “Flera veckor” enligt tillverkaren
Kompatibla format: Epub, Epub 3, PDF, mobi, jpeg, gif, PNG, BMP, tiff, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
Klarar bibliotekslån: Ja
Vattentät: Ja (IPX8)
Minne: 8 gb
USB: Micro-usb
Storlek: 144x159x5 mm
Vikt: 192 g
Övrigt: Kompatibel med Overdrive (bibliotekstjänst) och Pocket (nyhetstjänst), kan synca med Kobo-appen för mobiler och pc
Pris: 1 490 kronor hos Kjell & Company