Stort test: 10 gratis virusskydd – vi utser vinnaren
Du behöver inte betala hundratals kronor om året för bra säkerhet på datorn. Vi har testat tio gratisalternativ till de stora säkerhetspaketen.
Av PC för Alla
PC för Alla
Ett bra virusskydd är ett krav i din dator. I alla fall i en Windows-dator, som under decennier varit huvudfokus för hackare och virusskapare världen över. Det finns en hel uppsjö med företag som ägnar sig åt att fajtas mot skadlig kod och intrångsförsök, och varje år gör vi ett stort test av de omfattande internetsäkerhetspaket som vill ta flera hundralappar betalt för att hålla dig skyddad i ett år. Det kan bli en hel del pengar med tiden, och därför är det tyvärr allt för många som struntar helt i att uppgradera sitt virusskydd.
Men deras huvudfokus är inte egentligen på att mota iväg trojaner och bota datorn från virusinfektioner, utan på den uppsättning av extra skydd utöver det som de erbjuder till din dator. Det handlar för det mesta om saker som hjälper dig som slutanvändare att vara lite försiktigare i ditt onlinebeteende. Den största säkerhetsrisken är som alltid inte teknisk, utan mänsklig.
Här finns sådant som webbfilter och begränsning av surftider för dina barn, extra varningar för osäkra webblänkar, verktyg för att hålla lösenord säkra, spam- och nätfiskefilter för e-posten och ofta även sådant som säkerhetskopiering och sårbarhetsanalys av installerade program.
Fler val än någonsin
Om du känner att du har tillräcklig koll på ditt onlineliv och har en begränsad budget så kan ett bra gratis virusskydd räcka långt. Och flera av de som dykt upp på senare år har faktiskt ett urval av de funktioner som vi ser i betalpaketen också. Gratisalternativen kommer ofta från samma företag som köpepakten.
Det är inte så motsägelsefullt, egentligen. Dels blir deras jobb lättare ju fler som har någon sorts skydd och hindrar att skadlig kod sprids på nätet, eller åtminstone bromsar spridningen. Dels funkar gratisprogrammen som prova på-versioner utan tidsbegränsning, där du ska lockas till att skaffa fullversionen med fler funktioner.
I år hittar vi fler gratisalternativ än någonsin tidigare, från superenkla och avskalade (men effektiva) till hela små säkerhetspaket som nästan är lika funktionsrika som betalprogrammen.
Avast Free Antivirus
Mycket funktion och en del tjat
På Avasts hemsida är en stor nerladdningsknapp för Avast Free Antivirus det första vi ser. Avast vill få många att installera gratisversionen. Vi lockas sedan inne i programmet med låsta funktioner och artiga påminnelser att uppgradera till betalprogrammet Internet Security.
I Free Antivirus ingår dock en hel del bra. Övertygande säkert malwareskydd (endast anmärkningar på lite hög systempåverkan), räddningsdisk, säkerhetsanalys av wifi, spelläge, lösenordshanterare och en separat webbläsare kallad Säker Zon. Den blockerar osäkra webbläsartillägg, isolerar sessioner för bankärenden, med mera. Avast Free Antivirus En del andra extrafunktioner som ser ut att ingå gör det egentligen inte, till exempel VPN, systemoptimering och uppdateringskontroll. De är prova på-versioner som slutar funka efter ett tag, eller som går direkt till en uppmaning att betala. Det hade vi klarat oss utan, men det är svårt att klaga när så mycket annat nyttigt är gratis.
För övrigt får vi ett hyfsat snyggt och lättanvänt gränssnitt. En del praktiska funktioner nås med högerklick från lilla ikonen i aktivitetsfältet, andra får du öppna programmet för. Det går att göra rätt så detaljerade inställningar, men för det mesta är det inget du lär behöva gå in och rota i.
Fakta
Tillverkare: Avast Systemkrav: Windows XP (sp3), Vista, 7, 8, 10, OSX 10.8 eller nyare, 256 MB ram, 1,5 GB ledig disk Svenskt gränssnitt: Ja Funktioner (utöver malwareskydd): Lösenordshanterare, säker webbläsare, tyst läge, nätverksanalys, säkerhetsdisk
Utmärkt malwareskydd Hög användarvänlighet Många smarta extrafunktioner
Viss prestandapåverkan Tjat om uppgradering
Betyg 8 av 10
AVG Antivirus Free
Få funktioner men god kontroll
När vi startar installationsprogrammet för AVG Antivirus Free försöker det installera en 30 dagars prov-version av Internet Security istället. För att få gratisversionen måste du välja det aktivt. När programmet väl är installerat skyltar det sedan också med allt extra du får om du uppgraderar.
Men AVG är i alla fall tydligare än Avast med vad du får gratis och inte. Med ett undantag, en krypteringsfunktion som vi trodde ingick men som du måste uppgradera för att få. Förutom virusskydd ingår prestandaanalys av datorn, tyst läge och säker radering av filer. AVG Antivirus Free Installationen består lite förvirrande nog av två program. AVG Zen, ett program som hanterar installationer av diverse AVG-program på flera datorer, och själva Antivirus Free. För att ha nytta av Zen måste du skapa ett konto hos AVG, men det är inget krav för antiviruset.
I inställningsmenyerna går det att göra väldigt detaljerade val av vad som ska scannas och övervakas och hur. Det är dock bitvis rätt så förvirrande var enskilda funktioner och val ska ställas in. Det är som vanligt ingenting som de flesta behöver bry sig om, men det är bra att valen finns där för den som vet vad de håller på med och vill ha kontroll.
Fakta
Tillverkare: AVG Systemkrav: Windows XP (sp3), Vista, 7, 8, 10, OSX 10.8 eller nyare Svenskt gränssnitt: Nej Funktioner (utöver malwareskydd): Prestandaanalys, säker radering,
Bra virusskydd Liten systempåverkan Detaljerade inställningar
Inte det mest logiska gränssnittet En del uppgraderingstjat
Betyg 7 av 10
Avira Free Security Suite
Många extravärden i spretigt paket
Avira har inte bara ett gratis antivirus, utan nytt för 2017 är en nerbantad version av deras stora säkerhetspaket, som är gratis för privatpersoner. Så då är det ju givetvis det vi tar och testar. Free Security Suite innehåller förutom antivirus en handfull separata program och funktioner. Allt hålls samman av ett centralt program precis som AVG gör. Här heter det Avira Connect och ger en bra överblick över allt som du kan göra.
Här finns systemoptmeringsverktyg (men flera funktioner är låsta om du inte köper Pro-version), en VPN-klient med 500 MB gratis trafik per månad, eller 1 GB gratis om du registrerar ett konto, extra säkra webbläsaren Scout, en egen extra säker sökportal, och en versionskontroll för din dators installerade program, så att du inte har gamla osäkra installationer med säkerhetshål. Avira Free Antivirus är viktigaste programmet i Free Security Suite Allt som allt är det inte enormt mycket mer än vad vissa program som bara kalla sig ”antivirus” erbjuder. Men jodå, här finns en hel del nyttigheter.
Själva Free Antivirus är i sig rätt så avskalat, men gör det viktigaste utmärkt; säker virusdetektering med få falsklarm och liten prestandapåverkan. Här finns länkar och knappar till mer avancerade funktioner, men de flesta kräver uppgradering till betalprogrammet. Gränssnittet är tyvärr rörigt och osnyggt byggt. Men då grundfunktionerna är många och bra kan vi förlåta det.
Fakta
Tillverkare: Avira Systemkrav: Windows 7, 8, 10, 800 MB ledig disk, 1 GB ram Svenskt gränssnitt: Nej Funktioner (utöver malwareskydd): Räddningsskiva, systemoptimering, VPN, uppdateringskontroll, säker webbläsare, webbläsartillägg (Chrome och Firefox)
Utmärkt virusskydd Minimal systempåverkan Många extra funktioner
Bitvis fult gränssnitt Osmart och spretigt upplägg
Betyg 8 av 10
Bitdefender Antivirus Free Edition
Minimalistiskt, men säkert
Bitdefender har länge varit en doldis i Sverige, och har mest synts bland teknikkunniga entusiaster, men numera säljs deras säkerhetspaket på allvar till gemene man. Det är bra det, för det anses av många experter vara ett av de bästa skydden, och ju fler sådana vi kan välja på här i Sverige, desto bättre.
Deras gratis antivirus verkar dock inte så avancerat, utan är en extremt enkel och avskalad historia. Här finns bokstavligen talat ingenting extra alls. I alla fall inget som är uppenbart. Inga menyer med extrafunktioner, och nästan inte en enda inställning du kan göra själv. Bitdefender Antivirus Free Edition Du installerar, och sen är det klart. Du kan skanna datorn eller skanna enskilda filer och mappar. Och programmet håller koll på hot i realtid i bakgrunden… antar vi. Det får i alla fall toppbetyg för det i AV-tests omdöme.
Bitdefender kräver att du registrerar ett konto för att kunna aktivera skyddet. Du får sedan fortfarande fullt skydd om du är online, men för första start behöver du uppkoppling. Bitdefender får också extrapoäng för att det är väldigt lite tjat om att uppgradera till betalversion. Vi får erbjudandet en gång vid installation. Sedan kan det komma popup-förslag på erbjudanden i programmet, men de går faktiskt att stänga av.
Fakta
Tillverkare: Bitdefender Systemkrav: Windows 7 (sp1), 8, 10, 2 GB ledig disk, 1,5 GB ram Svenskt gränssnitt: Nej Funktioner (utöver malwareskydd): Nej
Utmärkt virusskydd Låg systempåverkan Avskalat och lättanvänt
Inga extra funktioner Få inställningsmöjligheter
Betyg 7 av 10
Check Point Zone Alarm Free Antivirus + Firewall
Säkert skydd i trist förpackning
Check Points paket har ett långt namn, men det är ett som beskriver vad man får. Zone Alarm är mest kända för sin populära mjukvarubrandvägg, men de har också numera även kompetent virusskydd. Här får du bägge i ett och samma gränssnitt, i princip ett litet komplett säkerhetspaket, utan att det kallas för det. Gränssnittet är programmets svagaste punkt. Det är trångt och rörigt med en stil som känns mer 2001 än 2017, och att hitta rätt inställningar i dess menyer kan vara en utmaning
Virusskyddet hör dock till de säkrare i testet, med få missade nolldagsvirus och minimalt med falsklarm. Det ligger ungefär i mitten av startfältet när det gäller hur mycket det påverkar systemets prestanda. Ett sätt att snabba upp det på en äldre och långsammare dator är att stänga av just brandväggen och låta Windows sköta den saken. Du tappar då viss praktisk detajkontroll, men bör fortfarande vara säker. Check Point Zone Alarm Free Antivirus + Firewall Under installationen försöker Zone Alarm lite irriterande nog göra Yahoo till din webbläsares startsida och sökmotor. Se till att tacka nej till det. Under installationen måste du också uppge en e-postadress, annars får du inga uppdateringar av viruslistor eller själva programmet.
Förutom antivirus och brandvägg finns det en flik till i gränssntittet, ”Identity & data” där vi hittar två bonusfunktioner. Det första är en molnbaserad indentitetsskyddstjänst, men den är bara tillgänglig för användare i USA. Den andra är en onlinebackup med 5 GB molnlagring hos Idrive ingår. Det är dock precos samma gratistjänst som Idrive erbjuder till vem som helst.
Fakta
Tillverkare: Check Point Systemkrav: Ingen uppgift Svenskt gränssnitt: Nej Funktioner (utöver malwareskydd): Spelläge, brandvägg, extra identitetsskydd (endast i USA), onlinebackup
Utmärkt virusskydd Måttlig systempåverkan Smart och enkel brandväggskontroll
Fult och rörigt gränssnitt Onödiga eller icke-fungerande extrafunktioner
Betyg 7 av 10
Comodo Internet Security Free
Smarta funktioner, men missar det viktigaste
Här är ytterligare en leverantör som delar ut ett helt Internet Security-paket gratis. Det innebär antivirus, brandvägg, och en handfull andra funktioner. Framförallt har Comodo en lite unik sandlådefunktion, där webbläsare med mera kan köras i en virtuell miljö som gör hacking, avlyssning och trojanattacker mycket svårare att utföra. Dessutom får vi en separat webbläsare från Comodo med lite extra inbyggda säkerhetsfunktioner
Under installationen vill programmet gärna byta din startsida och sökmotor till Yahoo, men det är enkelt att klicka bort. Likaså får du aktivt välja att installera gratisversionen istället för betalversionen. Men även när vi gör det så installeras ”Internet Security Premium 10” och vi bombarderas med uppmaningar att köpa licens och uppgradera. Comodo Internet Security Free Dessutom installeras ett helt separat program kallat GeekBuddy som är en dyr supportchatt. Det tog också en manuell uppgradering och två omstarter innan allt var klart.
I inställningsmenyn ser vi att meddelanden från Comodo, och uppgraderingsknapp i gränssnittet faktiskt går att stänga av, och sedan blir det en lugnare upplevelse. Och GeekBuddy är det bara att avinstallera. Det är mycket jobb för att komma igång och ställa in allt som vi vill ha det. Det hade dock varit värt det, om det inte vore för att själva virusskyddet hör till de sämre. Det får inte underkänt, utan är ungefär i samma klass som Windows Defender. Den missar en del malware som andra hittar och ger ovanligt många falsklarm. Systempåverkan är däremot hyfsat låg.
Fakta
Tillverkare: Comodo Systemkrav: Windows XP (32 bit), Vista, 7, 8, 10, 152 MB ram, 400 MB ledig disk Svenskt gränssnitt: Ja Funktioner (utöver malwareskydd): Tyst läge, separat webbläsare, sandlåda för säker surf, brandvägg
Omständlig installation Mycket störande uppgraderingstjat Inte bästa virusskyddet
Betyg 6 av 10
Microsoft Windows Defender
Inbyggda skyddet duger, men bara knappt
Microsofts egna virusskydd var länge under all kritik, men på senare år har de skärpt till sig och Windows Defender levererar nu ett generellt skydd mot skadlig kod som får godkänt av de flesta viruslabb. Men det är med nöd och näppe. Den ger inte alls lika bra skydd mot så kallade nolldagsvirus som alternativen, och påverkar prestanda lite mer än genomsnittet.
Defender aktiveras automatiskt om du inte har något annat antivirus installerat. Det ger Windows en extra trygghet – du är aldrig utan skydd, om du inte aktivt stänger av Defender. Här är det dock enbart malwareskydd och ingenting annat som erbjuds. Microsoft Windows Defender Gränssnittet är väldigt enkelt, det är minimalt med funktioner och inställningar görs inne i Windows egna inställningsmenyer. Du kan välja mellan att ha realtidsskydd och molnbaserat skydd igång, men det är allt du själv kan påverka. Vi rekommenderar att bägge är igång , om du inte har väldigt långsam dator och/eller sitter på en internetanslutning med datakvot.
Defender är dock väldigt diskret om du väljer att ha det igång. Du kan inte stänga av popup-aviseringar helt, men det går att ställa i två lägen, så att du får anvisningar om allt, eller bara riktigt viktiga saker, som misstänkta virus med mera.
Defender ingår i Windows 8 och senare. Har du Windows Vista eller Windows 7 går det att ladda hem från Microsofts webb. Men då kan du ju lika gärna ladda hem någon av de klaet bättre alternativen istället.
Fakta
Tillverkare: Microsoft Systemkrav: Windows Vista (sp2), 7 (sp1), 8, 10, 500 MB ledig disk Svenskt gränssnitt: Ja Funktioner (utöver malwareskydd): Nej
Installerat och klart Allt funkar automatiskt
Inte bästa skyddet Inga extra funktioner Få inställningsmöjligheter
Betyg 5 av 10
Panda Free Antivirus
Gammal är bra, men inte bäst
Panda var en av de första som släppte ett helt gratis antivirus för privatpersoner och det har genomgått en del förändringar genom åren. Länge var det ett helt molnbaserat skydd, men nu verkar det funka effektivt även offline. Installationen är dock en lite omständligare historia än konkurrenterna. Du måste ha en konto hos Panda och verifiera en e-postadress för att kunna använda programmet. Som så många andra försöker det också ställa om din webbläsare till Yahoo.
Vid installationen nämns också funktionen Safe Web. Väl installerat finns det dock inte ens en länk i programmet till denna tjänst. Det visar sig vara ett webbläsartillägg till Explorer, Firefox och Chrome som bland annat ger säkrare webbsökningar. Panda Free Antivirus Panda har ett skydd som hör till de säkrare, men som också tar upp mer systemresurser än de flesta. På en någorlunda snabb pc lär du inte märka någon skillnad, men det kan finnas orsak att undvika Panda om du kör en enkel Windows-platta med till exempel Atom-processor, eller en äldre notebook. Förutom virusskyddet får vi ett par smarta extrafunktioner, dels extra koll och skyddsrutiner för anslutna usb-enheter, dels möjligheten att skapa ett räddningsmedia på usb eller cd.
Trots få funktioner har Panda gömt undan dessa två på en egen sida tillsammans med en infosida om aktiva (och eventuellt riskabla) processer. Det känns lite onödigt. En kul bonus är ett litet inbyggt nyhetsflöde som länkar till färska artiklar om datorsäkerhet.
Fakta
Tillverkare: Pandalabs Systemkrav: Windows XP (32 bit sp3), Vista, 7, 8, 10, 256 MB ram, 240 MB ledig disk Svenskt gränssnitt: Ja Funktioner (utöver malwareskydd): Usb-skydd, räddningskit, webbläsartillägg
Snyggt och lättanvänt Bra virusskydd Ett par intressanta extrafunktioner
Hög prestandapåverkan Jobbig installation
Betyg 7 av 10
Sophos Home
Proffskoll på hemmaplan
Sophos har inga säkerhetspaket för konsumenter men är stora på säkerhet för företag. Här har de tagit sin Endpoint Security-lösning för stora arbetsplatser och erbjuder en enkel och gratis variant även för hemmet. Att komma igång med Sophos Home är lite annorlunda jämfört med konkurrenterna. Du börjar med att registrera ett konto med din e-postadress hos Sophos.
Då får du tillgång till ett administrationsgränssnitt, och här laddar du sedan hem installationsprogrammet. Du kan även skicka ut en installationlänk på e-post till de du vill ska installera det, förslagsvis alla i familjen. Sedan dyker de upp i din adminlista och du kan se om programmet är väl uppdaterat och även om det hittat, blockerat och rensat ut hot. Sophos Home Själva antivirusprogrammet på vardera dator är en extremt enkel historia. Inte själva skyddet, som är lika duktigt som de flesta i testet, med hög detektionsgrad och få falsklarm. Systempåverkan är godkänt låg, även om det finns bättre alternativ på den punkten. Men du har inga som helst möjlighet att ställa in något själv.
Alla inställningar görs istället från centrala webbgränssnittet. Inte heller här är inställningarna särskilt detaljerade, utan med mesta sker med automatik. Här hittar vid dock en oväntad funktion, ett innehållsfilter för webbsajter som kan ställas in per dator. Du kan till exempel blockera åtkomst till sådant som vadslagning, shopping och vuxenmaterial för barnen. Exakt vilka sajter som Sophos känner igen och blockerar framgår dock inte, och vi hittar inget sätt att svartlista sajter manuellt. Däremot kan vi undanta sajter från att blockeras/viruskollas.
Fakta
Tillverkare: Sophos Systemkrav: Windows 7, 8, 10 Svenskt gränssnitt: Nej Funktioner (utöver malwareskydd): Webbfilter, central övervakning
Snyggt och lättanvänt Smart administration för flera datorer Webbfilter