Usb är en standardkontakt som finns på de flesta datorer och det gör att usb-minnen blir en smidig universallösning. Det finns dock ett problem: Även om du har ett gigantiskt usb-minne brukar maxgränsen för hur stora filer du kan lagra ligga på cirka fyra gigabyte. Förklaringen är att de flesta usb-minnen använder ett föråldrat filsystem som heter fat32, men det är lyckligtvis lätt att byta till en moderna lösning.
Tre filsystem
Fat32 är det äldsta filsystemet. Det såg dagens ljus i mitten av 90-talet, när ingen lagrade särskilt stora filer. Den övre gränsen sattes därför vid 4 GB. Att systemet fortfarande används på usb-minnen beror på att det har en överlägsen kompatibilitet. Fat32 fungerar på alla enheter oavsett om du kör Windows, Mac, Linux eller något annat. Ntfs är det mest moderna systemet, och det används bland annat på de interna hårddiskarna på våra Windows-datorer. Ntfs har inga av fat32:s begränsningar, men nackdelen är att det bara funkar fullt ut i Windows-världen. Ntfs passar med andra ord bara på usb-minnen som aldrig ska användas i exempelvis en Mac eller Linux-dator. Exfat är en bra kompromiss mellan fat32 och ntfs. Det har inte samma begränsningar som fat32 och systemet fungerar även i Mac eller Linux. Har du ett behov av att kunna lagra filer som är större än 4 GB samtidigt som du vill kunna använda den utanför Windows-världen är Exfat ett bättre alternativ. Att byta mellan systemen är lätt, men tänk på att all information försvinner när du gör det.
Steg för steg: Byt filsystem på ditt minne
1. Sätt in usb-minnet…
Stoppa in usb-minnet i datorn och öppna Utforskaren. Det här gör du som bekant med den gula mapp-ikon som du hittar i Aktivitetsfältet. Här väljer du Den här datorn i menyn till vänster och letar sedan upp ditt usb-minne.
2. … och lös problemen
Hittar du inte ditt usb-minne kan du klicka på pilen till vänster om Enheter. Det kan också hjälpa att vänta en stund på att datorn ska installera rätt drivrutiner. Ser du det fortfarande inte kan du testa att ta ut pinnen och stoppa in den igen.
3. Välj filsystem
Högerklicka på usb-minnet och välj Formatera. Observera att du alltså inte ska öppna minnet. Nu dyker en ny ruta upp, och här klickar du på pilen under Filsystem och byter från FAT32 till NTFS eller exFAT. Övriga alternativ kan du lämna oförändrade.
4. Starta formatering
Tryck på Starta och acceptera den varning som dyker upp genom att trycka på OK. Nu påbörjas formateringen, en formatering som kan ta några minuter. Den går snabbare (men blir mindre grundlig) om du kryssar i rutan Snabbformatering.
5. Kontrollera…
Krånglar ditt usb-minne? En förklaring kan vara ett så kallat filsystemsfel, men det är lyckligtvis lätt att orda. Leta upp usb-minnet (som i steg 1-2), högerklicka och välj Egenskaper. Välj Verktyg och tryck på Kontrollera under Felkontroll.
6. … och reparera
Nu öppnas en ny ruta där du ska välja Genomsök och reparera enheten. Om allt är korrekt är det bara att välja Stäng – och om något krånglar kan du välja att reparera enheten. Har du viktiga filer kan det vara klokt att kopiera dem först.
TIPS: Använd rätt port
Usb är en standard som används av alla tillverkare, men det finns olika versioner av tekniken. Det viktiga är att hålla reda på skillnaden mellan usb 2 och usb 3.
Usb 2 är en gammal version medan usb 3 är både nyare och snabbare. Både usb-minnena och kontakterna i datorn ser likadana ut oavsett vilken version det handlar om. Alla usb-minnen funkar med andra ord i alla datorer. Du får dock bara ut maximal hastighet om du använder ett usb 3-minne i en usb 3-port på datorn.
Har du ett nytt och snabbt usb-minne är det med andra ord viktigt att du stoppar in det i rätt kontakt i datorn. Är du osäker? Kolla på färgen! Usb 3-kontakten är ofta blå på insidan.