Skippa ordlistorna – här är de bästa språkapparna inför semestern
Vill du lära dig ett främmande språk? Här är apparna och tjänsterna som kan hjälpa dig. Flera av dem finns även på svenska.
Av Martin Appel
PC för Alla
Det finns gott om appar och sajter som lär dig språk – oavsett om du ska resa bort eller stanna hemma. Här är några av de bästa just nu.
Du kan använda dem både för att förbättra språkkunskaparna för språk du redan kan eller för att lära dig något helt nytt.
Bästa appen är gratis
Ska du bara skaffa dig en enda språkapp är Duolingo den bästa. Du lär dig genom att skriva, lyssna och prata – och till skillnad från många konkurrenter är även gratisversionen fullt fungerande. Duolingo. Du kan läsa mer om Duolingo i vår guide här.
En annan populär app är Busuu, som bland annat lockar med bra studieplaner. Appen har ett freemium-upplägg där du får läsa ett språk gratis. Vill du läsa fler och ha fler finesser måste du betala 750 kr/år.
50 languages påminner om gamla tiders kassettkurser. Du hör ord och fraser i hörlurar/högtalare – och ser dem på skärmen. Fördelen är det stora utbudet språk; tjänsten finns exempelvis även på svenska. En annan fördel är att allt är gratis. Vill du slippa reklamen kostar det bara en hundralapp.
I Lyricstraining lär du dig språk genom att lyssna på musik. Välj en låt och ange önskad svårighetsgrad. Du får nu se en musikvideo och du ska fylla i de ord som saknas i texten. Grundversionen är gratis, men för full tillgång måste du betala 330 kr/år.
De flesta språkappar är engelskspråkiga, men hos Memrise finns svenskspråkiga kurser i sex språk. Kurserna bygger på korta video- och audiofiler där vanliga människor uttalar orden.
Den reklamfinansierade grundversionen är gratis – och för 500 kronor om året får du allt material reklamfritt. Memrise har för övrigt utsetts till årets bästa app av Google
Problemet med många tjänster är som sagt att de ofta är engelskspråkiga. I appen från Funeasylearn går det däremot att lära sig ett 30-tal språk – med ett svenskt gränssnitt. Ja, du kan till och med plugga engelska på det här sättet.
Kursen är uppbyggt kring bildkort som antingen beskriver ett ord eller en mening. Förutom bilden får du även höra hur ordet uttalas. Du börjar med att lära dig orden och får sedan öva dem i form av olika spel.
Alla grundläggande kurser är gratis, men för att gå vidare måste du betala en prenumerationsavgift. Den ligger på cirka 70 kronor i månaden för ett språk.
Det finns även andra tjänster som är på svenska, exempelvis Babbel Här kan du lära dig de viktigaste språken, men tyvärr är det bara de grundläggande kurserna som är gratis.
En tjänst som påminner om Babbel är Mondly. Även här kan du använda ett svenskt gränssnitt, men även här är det bara det grundläggande som är gratis. Vill du lära dig mer måste du betala.
Babadum är inte sajten för dig som vill lära dig att prata ett nytt språk flytande. Det är däremot en kul gratissajt för dig som vill nosa på grunderna i ett språk. Eller rättare sagt: 21 stycken. I Babadum kan du nämligen lära dig 1 500 vanliga ord på 21 språk, och du gör det genom att spela.
Det finns fem olika sorters spel men alla bygger på att du ska para ihop ord och bilder. Orden kan du både läsa och höra.
Det går att spela Babadum utan inloggning, men det krävs förstås ett konto om du vill kunna spara dina resultat.