Expertbetyg
Fördelar
- Ger nytt liv till digitala serietidningar
- Mångsidig vad gäller funktioner
- Webbläsaren ger dig tillgång till ännu fler böcker
Nackdelar
- Kan bli slö vid många färger samtidigt
- Ingen nödvändig uppgradering för dig som inte läser serietidningar.
- Pocketbooks inbyggda butik är undermålig
Omdöme
Vi är imponerade över vad den nya e-bläckstekniken i färg kan innebära framöver och ser fram emot uppgraderade modeller. Läsplattans största styrka ligger däremot hos den stora valfriheten du som konsument ges över hur du lägger till egna titlar, såväl ljud- som e-böcker.
Test: Bästa e-boksläsare
Testad produkt: Pocketbook Color
Pris:Från 1 790 kronor via Prisjakt
Gillar du serietidningar kan Pocketbook Color mycket väl ge nytt liv till ditt läsande, förutsatt att du kan stå ut med smärre dippar i bilduppdateringen.
Testad produkt: Pocketbook Color
Pris: 2 255 kronor hos Cdon.För bara ett par år sedan var Pocketbooks plats som e-bokstillverkare någonstans i mitten. Deras produkter var inte dåliga, men inte heller herren på täppan. Sedan dess har de överraskat oss varje gång de släppt nya e-boksläsare, bland annat med unika funktioner som andra e-boksläsare saknar. Idag räknar vi deras nuvarande läsplattor som några av de allra bästa på marknaden.
Pocketbook Color är, precis som dess biffigare kusin Inkpad Color, en vidareutveckling av Touch HD 3. Skillnaden finns just i namnet, då e-boksläsaren adderar ytterligare en dimension till läsandet. Och efter att ha läst ett flertal färgrika serietidningar kan vi konstatera att detta definitivt är rätt väg att gå.
Bäst för serietidningar
Att se huvudmenyn proppad med färgglada omslag känns fortfarande lyxigt, särskilt då Pocketbook är en av de få tillverkarna som faktiskt erbjuder det. Det bör dock återupprepas att denna lyx främst kommer till användning om du helst läser serietidningar eller andra publikationer som är rika på bilder. Några exempel är egna pdf-filer och barnböcker. Eller om du mot all förmodan vill surfa på den långsamma, men ändå effektiva, inbyggda webbläsaren.

Tidigare nämnda serietidningar är dock vad som visar Pocketbook Colors rätta sida. Tidigare har genren varit mer eller mindre låst till ”vanliga” surfplattor och Amazons Kindle-läsplattor. Nuförtiden är det betydligt enklare att köpa titlar i fristående affärer och därmed känns Pocketbooks alternativ något mer aktuell än Amazons diton. Och till skillnad från läsning via surfplattor så är e-boksläsare trots allt behagligare för våra ögon.
Kaleido, e-bläckstekniken som anammats, imponerar stort när vi laddar den med serietidningar. Färgerna gör verkligen skillnad, särskilt om du tidigare enbart läst dessa i svartvitt. Dessvärre är de fortfarande något matta, men vi förväntar oss att denna punkt kommer att utvecklas ju mer avancerade e-boksläsare som släpps. Och här har Pocketbook ett försprång som de bör ta vara på.
Givetvis är bilduppdateringen inte lika rapp som hos vanliga, textbaserade böcker. Särskilt om vi får för oss att zooma in detaljer. Med vanliga e-böcker märker vi däremot inte av några långa eftersläpningar.
Många appar och funktioner
Gemensamt för Pocketbooks e-boksläsare är det stora antalet appar som finns utöver själva läsupplevelsen. Dessa efterliknar de som finns i vanliga mobiler och surfplattor, såsom spel och kalkylator. Den funktion som sticker ut mest är ljudboksspelaren, som har stöd för både trådburna hörlurar och trådlösa.

Här kan vi addera våra egna ljudfiler, även om själva processen att lägga till dessa inte är lika smidig som vanliga e-böcker. Ljudboksfunktionen är heller inte lika välutvecklad som hos andra konkurrenters mer integrerade system. Pocketbook kompenserar åtminstone detta med att erbjuda uppläsning av dina vanliga e-böcker. Förvisso med robotröst.
Vi får dock en rad andra funktioner som integreras med själva läsandet. De fysiska navigationsknapparna är ett uppskattat exempel. Ett annat är att du kan googla enstaka ord, istället för att bara slå upp dessa i de inbyggda ordböckerna. Då slussas du vidare till den inbyggda webbläsaren. Jämfört med den i din mobil kan Pocketbooks variant kännas något trög, men sett till tekniken är det ändå helt befogat.
Står på egna ben
Det vi däremot är imponerade över är hur webbläsaren möjliggör plattan att verkligen stå på egna ben. Utan att behöva synkas till en pc. Pocketbook har ju redan flest sätt att föra över böcker på, bland annat genom e-post och dropbox-integration. Med webbläsaren kan vi dessutom logga in på konkurrenternas respektive affärer och ladda ned titlar vi köpt tidigare utan problem. Även Adobe-skyddade, som aktiveras direkt i läsplattan.
Och som grädden på moset har vi även lyckats logga in på det lokala biblioteks e-bokstjänst. Navigationen fungerar nästan lika bra som i Pocketbooks egen butik, med den lilla extra förmånen att titlarna såklart är gratis att låna. Ursäktar alla dessa inslag Pocketbooks något mediokra butik och dess utbud? Nej, vi tycker fortfarande att de bör anpassa sina tjänster mer för oss nordbor.
Men det tar inte heller ifrån att Pocketbook Color är det bästa valet just nu. Åtminstone för dig som vill ha färggladare läsning och uppskattar valfrihet.
Specifikationer
Testad: December 2020 (uppdaterad juni 2021)
Tillverkare: Pocketbook
Skärm: 6 tums med E-ink Kaleido, 1072×1448
Belysning: Ja
Batteritid: Upp till en månad enligt Pocketbook
Kompatibla format: Acsm, cbr, cbz, chm, djvu, doc, docx, epub, epub (drm), fb2, fb2.zip, htm, html, mobi, pdf, pdf (drm), prc, rtf, txt, mp3, m4a, m4b, ogg, ogg.zip, mp3.zip, jpeg, bmp, png, tiff
Klarar bibliotekslån: Ja
Minne: 16 GB internminne, stöd för sd-kort
Storlek: 161x108x8 mm
Vikt: 160 g
Vattentät: IPX7
USB: Laddas och synkas till pc via micro-usb
Övrigt: Stöd för ordlistor, webbläsare, bluetooth, rss, spel
Pris:Från 1 790 kronor via Prisjakt