Inledning, så gjorde vi testet
En riktigt stor och högupplöst skärm på skrivbordet kan vara en bra investering av flera olika orsaker. Vi gör allt fler och allt mer komplexa saker i datorn, och det är ofta som det kan kännas trångt om utrymmet.Kanske vill du till exempel redigera video eller producera musik. Det är två typer av program som har mängder av små inställningsfönster, detaljerade tidslinjer och verktygsfält du inte vill behöva leta i flera lager. Eller så vill du ha flera Office-dokument, webbsidor och ett videosamtal uppe på skärmen samtidigt utan att behöva alt-tabba dig runt emellan dem.
Eller kanske vill du bara sitta med världens största Excel-ark över hela skärmen. Det är upp till dig. För media och spel är ju också en skärm i 4k-klass ett ordentligt plus. Många av oss har redan en 4k-tv i vardagsrummet. Ska datorn då vara sämre? Vill du inte ha samma skarpa upplevelse när du strömmar Netflix där?
Stor variation
Här har vi testat sex stycken datorskärmar med 4k-uppösning, och en storlek på minst 32 tum, tänkta att ge maximal arbetsyta för den stationära pc:n eller indockade laptopen. Vi har främst fokuserat på skärmarnas egenskaper för skrivbordsjobb, oavsett om det är i privat- eller jobbsyfte. Men vi har givetvis också haft mediaupplevelsen i åtanke. Däremot har vi inte tittat så noga på hur bra de är för spel. För det finns det specialskärmar med extra hög bildfrekvens och minimala svarstider.Skärmarna i testet varierar en hel del i pris, från 5 000 till 15 000 kronor, och är också inriktade på olika typer av användning, från professionell medieproduktion och läsbarhet som informationsdisplay, till mer generellt blandbruk för media och surf i hemmet.
Det gör att färgomfång, bildkvalitet, ergonomi och extrafunktioner varierar stort. De enklaste skärmarna är absolut inte dåliga, men du får klara dig utan sådant som proffsklass på färger, höj- och sänkbar skärm, inbyggd usb-hubb och extra bildingångar.
Flera sätt att koppla in
För att kunna köra dessa skärmar optimalt, det vill säga med 4k och i deras maxfrekvens 60 Hz, vilket ger det rätta behagliga flytet i bilden, så behöver du ha en dator som matchar det. Prestanda på datorn är mindre viktigt, en någorlunda ny laptop även med inbyggd Intel-grafikkrets klarar av att driva en 4k-skärm. Täck dock på att en äldre dator med gammalt grafikkort och processor kanske inte kan leverera 4k, även om den är kraftfull.Oavsett vad behöver datorn ha rätt skärmutgång. De vanligaste skärmutgångarna är hdmi och displayport, men du behöver se till att datorn har rätt version av dessa. En hdmi-port behöver vara av typ 2.0 eller senare för att klara 4k-bild i 60 Hz, och en displayport behöver vara av version 1.2 eller nyare.
Det är klart vanligare att den displayport på datorn är 1.2 än att en hdmi-port är 2.0. Många hdmi-portar är av typen 1.4, och då får du nöja dig med 29 eller 30 Hz bildfrekvens. Våra testade skärmar har alla stöd för både displayport 1.2 och hdmi 2.0.
Liten usb är nya skärmporten
Ett tredje alternativ som blivit allt vanligare är att du ansluter till skärmen via en usb-c-port. Usb-c-portar används numera till mycket mer än bara usb-data, tack vare en standard som kallas ”Usb C Alternate Mode”, till exempel för batteriladdning i en laptop eller just för skärmar.
Flera av våra testade skärmar har usb-c-ingång. Då får du usb-koppling till skärmen (för eventuella styrprogram och usb-hub) och skärmanslutning på en gång. Det är väldigt smidigt men också en källa till ytterligare förvirring. Det är nämligen inte alltid typ c-porten på din dator stödjer skärmanslutning, och datorer kan vara dåliga på att märka ut det intill portarna.
Den kan också stödja antingen hdmi eller displayport. Är typ c-porten en thunderbolt 3 kan du vara lugn, där ingår alltid displayport 1.2. Är det inte thunderbolt utan bara ”usb-c med videostöd” så är det troligen hdmi, och troligen hdmi 1.4, vilket är standard för Alt Mode. På skärmsidan behöver du inte oroa dig för kompatibiliteten. Har den usb-c-ingång så stödjer den både displayport och hdmi på den.
Så gjorde vi urvalet och testet
Vi bjöd in samtliga större tillverkare av datorskärmar som enligt Prisjakt.nu hade skärmar som matchade våra kriterier: 4k uhd i 16:9-format, 60 Hz eller bättre bildfrekvens och bildstorlek på minst 32 tum. Av nio tillfrågade leverantörer fick vi in sex skärmar i tid till testet.
Skärmarna testades efter fabriksåterställning med anslutning till en bärbar pc med Intel Core i7-processor, Intel Iris Pro-grafik och thunderbolt 3-port. I de fall skärmar hade usb-c-anslutning användes denna, annars anslöts skärmarna till displayportingång från samma utgång.
Asus Pro Art PA329C (betyg: 5)
Asus Pro Art PA329C: Påkostad och mångsidig
Pro Art-serien är som namnet antyder riktade till proffsanvändare, men de finns i lite olika prisklasser. Den vi tagit in för test här heter PA329C. Den är visserligen dyrast i testet, men inte orimligt kostsam för en hemmaanvändare som vill ha lite extra kvalitet, och det finns betydligt dyrare Pro Art-skärmar.Designen är lite kantig och inte direkt diskret. Den har relativt tjocka skärmkanter och guldglänsande detaljer som drar blickarna till sig. Baktill sitter en fyrkantig box med stora kylgaller upptill som innehåller den mesta av elektroniken. Att montera skärmen är en barnlek, inga verktyg behövs, foten är färdigmonterad och skärmen hakas lätt på den.
För en så här dyr skärm förväntar vi oss rörlighet i alla led, och det får vi också. Den är höj- och sänkbar, kan tiltas bakåt – om än inte så mycket – och vridas i sidled. Vridning i sidled går dock segt, och för det mesta glider foten med istället. Den har helt enkelt inte ett stadigt grepp mot bordsytan. Skärmen har även pivot-funktion, det vill säga möjlighet att vrida skärmen 90 grader medsols och ställa på högkant.

Extra många bildingångar
Skärmen har riktigt gott om bildingångar: tredubbla hdmi, displayport och usb-c-bild in. Usb-c-porten driver också en usb-hubb med fem usb 3.0-portar, varav tre sitter behändigt tillgängliga på sidan. Den har också hörlursuttag och inbyggda högtalare, som faktiskt låter godkänt. De är allt annat än kraftfulla, men kvaliteten på inbyggda högtalare i skärmar brukar vara usel. De här duger om du inte har för höga krav. Hörlursuttaget sitter dock irriterande svårtillgängligt.Skärmen ger riktigt fin bildkvalitet, med klockrena betraktningsvinklar, stort färgomfång som matchar srgb, Adobe RGB och ligger nära dci-p3, samt har god färgkorrekthet, så den lämpar sig för flera olika typer av kreativt jobb. Bilder har rejäl stuns med bred färgpalett aktiverad, och ser neutralt naturliga ut i mer begränsat srgb-läge.
Det är jämn ljusstyrka över skärmen och minimalt med ljusläckage från sidorna. Det går även att aktivera viss lokal dimning av bakbelysningen. Det är sidomonterad led, så det blir inte så hög precision på det, men kan hjälpa till att öka dynamiken i till exempel en film. Det här är enda skärmen i testet med hdr-stöd i form av Vesa HDR600, och den har en äkta 10-bitars panel.

Smidigt gränssnitt
Skärmens inställningsmeny styrs enkelt med ett fyrvägs styrkors på baksidan, och du har också ett gäng snabbknappar till en urval av inställningarna och kan växla snabbt mellan färgprofiler som srgb, dci-p3 och egendefinierade profiler.Allt du kan tänkas behöva går att finjustera och skärmen har funktioner som bild-i-bild och bild-vid-bild med upp till fyra bildkällor samtidigt. Vi hade dock uppskattat ett styrprogram för alltsammans till datorn som en del konkurrerande skärmar har. Den enda mjukvara som finns att ladda hem är ett bildkalibreringsprogram.
Omdöme
Det här är både testets mest mångsidiga skärm och den som erbjuder bästa bildkvaliteten. Inbyggda högtalare som inte är rent skräp är också ett plus. Högt pris, kantig design och avsaknad av hjälpsam programvara till trots känns den som en vinnare.
Specifikationer
Produktnamn: Asus ProArt PA329CTestad: December 2019
Tillverkare: Asus
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, pivot, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840×2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 600 cd/m2
Kontrast: 1 000:1
Färgdjup: 10 bitar
Hdr: VesaHDR600, HDR10
Uppdateringsfrekvens: 76 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Bildingångar: Displayport 1.2, 3st hdmi 2.0, usb c
Övrigt: Hörlur, 5 portar usb 3.0-hub, stereohögtalare
Storlek: 73,2 x 24 x 48,6-62,3 cm
Vikt inkl fot: 12,5 kg
Effektförbrukning: 56 W
Rek. Pris: 14 990 kr
Aktuellt pris: 13 740 kr hos Proshop

Högklassig bild.
Hdr-stöd.
Inbyggt ljud med godkänd kvalitet.
Lättnavigerade menyer.

Något kantig design.
Relativt dyr.
Dell Ultrasharp U3219Q (betyg: 4)
Dell Ultrasharp U3219Q: Snygg, trygg skärm som inte överraskar
Dell Ultrasharp U3219Q är en rätt så proffsig skärm på vissa punkter, men ligger efter Asus Pro Art PA329C på ett par andra. Men så kostar den också ett par tusen kronor mindre, och bjuder fortfarande på överlag god kvalitet. Och kanske framför allt en tilltalande design.Den har tunna skärmkanter, en tunn plastram runtom och ett välvt bakstycke i metallgrå plast, med fot i samma stil. Skärmen är rörlig i alla led, rejält höjbar med hela 14 centimeter, och pivot-funktion åt två håll. Det är dock lite pilligt att få den horisontell, då det inte finns något neutralt mittenläge som den naturligt snäpper tillbaka till. Den är exemplariskt lätt att montera utan verktyg, och dessutom är skärmdelen extra lätt, vilket gör processen smidig.
Bildingångar ger bra variation med hdmi, displayport och usb-c, men du får bara en av vardera. Skärmen har också en fyra portars usb 3.0-hubb, men med separat usb-ingång istället för via usb-c. Två usb-portar sitter på en sidopanel. Där hade vi gärna sett hörlursuttaget också, men det sitter svårtillgängligt mitt baktill. Inbyggda högtalare får du klara dig utan.

Behändigt med extra program
Fyra knappar på undersidan ger tillgång till en fungerande och redigt upplagd inställningsmeny. Men detta sätt att navigera är alltid bökigt att använda och vi klickar konstant fel. Lyckligtvis får vi snabbmenyer för att växla mellan bildkällor och bildprofiler.Det finns ett behändigt program att ladda hem till datorn som du kan göra de flesta bildinställningar i istället. Det ger dig också möjlighet att dela in skrivbordet i zoner som gör det lätt att arrangera fönster.
Skärmen har en handfull fördefinierade färgprofiler, ett med blåljusfilter och ett som verkar vara anpassad för varmare inomhusljus, men vi hittar inga detaljer om exakt vad det innebär. Ett spel- och ett filmläge är mer tydliga. Det första minimerar svarstider, det andra väljer färgprofil så nära filmstandard som möjligt och med ljus och kontrast anpassat för nersläckt rum.

Enklare dynamik, men fin färg
Skärmpanelen stödjer åtta bitar per kanal men ska hantera 10 bitars bild med så kallad frekvensinterpolering. Vi får dock inte Windows att acceptera den som hdr-monitor. Den har ett läge kallat “Smart HDR”, men det är inte riktig hdr utan ökad dynamik med aktiv dimning av bakbelysningen i hela skärmen.Färgomfång är bra men inte fantastiskt, med 99 procent matchning mot srgb, och 95 procent mot dci-p3, och färgkorrektheten inom dessa går inte att klaga på. Det passar för mediavisning men kan vara för lite för ambitiös fotoredigering. Ljusfördelningen i skärmen är jämn, och med 400 cd/m2 är ljusstyrkan hög. Vi rekommenderar att den är nedställd till hälften. Det är bra nog inomhus och då slipper du ljusläckage från bakbelysningen i underkant.
Omdöme
Ultrasharp U3219Q är snygg att ställa på skrivbordet, levererar god ergonomi, god bildkvalitet om än inte bäst i klassen, och behändig användarvänlighet med smart styrprogram i datorn. Den är godkänd på de flesta punkter, men överraskar inte heller positivt.
Specifikationer
Produktnamn: Dell Ultrasharp U3219QTestad: December 2019
Tillverkare: Dell
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, pivot, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840×2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 400 cd/m2
Kontrast: 1 300:1
Färgdjup: 8 bitar+FRC
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 5 ms
Bildingångar: Displayport 1.2, hdmi 2.0, usb c
Övrigt: Hörlur, 4 portar usb 3.0-hub
Storlek: 71,3 x 22 x 47-61,5 cm
Vikt inkl fot: 5,8 kg
Effektförbrukning: 46 Watt
Rek. Pris: 13 639 kr
Aktuellt pris: 9 130 kr hos ComputerSalg

Elegant design.
Lite extra rörlig upphängning.
Smart hjälpprogram.

Inte riktigt färg i proffsklass.
Bökiga inställningsmenyer.
Rätt så få bildingångar.
HP Z43 (betyg: 3)
HP Z43: Stor men stel skärm
HP har två aktuella 4k-skärmar i de storleksklasser vi testar här, med de korta namnen Z32 och Z43. Det är såvitt vi kan se exakt samma skärm, fast i olika storlekar. De har också på ett ungefär samma pris, strax under 10 000 kronor. Därför har vi valt att spana in den större av de två, Z43 med bildstorlek på just 43 tum.Den här skärmen är inte likaflexibel som de från Asus, Lenovo och Dell. Pivot och höjbar skärm får vi klara oss utan, men den svänger i sidled och går att tilta bakåt, men inte så mycket. Egentligen är skärmen lätt att montera, men storleken och en kantig stil gör att vi får vara extra försiktiga när vi hakar fast skärmen i foten.
Skärmen har en spartansk design med matta ytor, räta vinklar och inga utstickande detaljer, men med tjocka skärmkanter. Den har en riktigt snygg fot som ser väldigt smal ut, bara två metallskenor som sticker upp, men skärmen står stadigt utan svaj. Och snyggt ser det ut.

Bra ibland, begränsad ibland
Det här är en skärm som främst är tänkt för kontor, till exempel för bra överblick över massor av dokument, eller för att visa diagram och presentationer snyggt utan projektor. Det är god vardagskvalitet på färgåtergivningen, men inte bättre än så. Vi upplever en viss bandning i gröna toningar, men annars verkar färgåtergivningen jämn. Enstaka färgtoner kan också ge en vag flimmereffekt om de täcker stora ytor.Färgomfånget ligger strax under srgb-standarden. Det blir snyggt att visa en film, men vill du jobba med kreativ media, foton eller likande är det nog inte skärmen för dig. Likaså om du vill spela spel – den har ovanligt långa svarstider.
Den har dock utmärkt jämn bakbelysning och inget märkbart ljusläckage i sidorna. Det är ett klart plus just för sådant som kontorsjobb, så att till exempel en presentation med vit bakgrund inte ser osnyggt flammig ut i kanterna.

Tredubbel displayport
Skärmen har dubbla displayportingångar, en vanlig stor och en i det alltmer ovanliga mini-formatet. Egentligen har den tre, då den även har usb-c-bildingång. Och slutligen också en hdmi-port. Så du kan plugga in det mesta i den utan adaptrar. Du får också ett hörlursuttag, som så ofta opraktiskt placerat bland bildingångarna, samt en fyra portars usb 3.0-hub med två portar behändigt placerade på sidan. En av dessa är av typ c.HP S43 har snyggt designade inställningsmenyer, men det hjälper inte upp det faktum att de är bökiga att navigera, med ologiskt placerade styrknappar och bakvänd logik som vi konstant stegar oss fel i. Därför är det nästan bra att inställningsmöjligheterna är relativt begränsade. Vi finner sällan någon orsak att gå ifrån standardinställningarna, som fungerar till det mesta. Förutom möjligen att justera ljusstyrka. Det är lyckligtvis en av de saker det finns lite snabbare genväg till.
Omdöme
Visst är det roligt med en jätteskärm, och allt är elegant och välbyggt. Men på ett vanligt skrivbord tillför den ingenting, och tyvärr har HP Z43 inga extra egenskaper som gör att den höjer sig i konkurrensen. Extra jobbiga inställningsmenyer hjälper inte heller.
Specifikationer
Produktnamn: HP Z43Testad: December 2019
Tillverkare: HP
Storlek: 42,5 tum
Rörlighet: Tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840×2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 350 cd/m2
Kontrast: 1 000:1
Färgdjup: 8 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 8 ms
Bildingångar: 2st displayport 1.2, hdmi 2.0, usb-c
Övrigt: Hörlur, 4 portar usb 3.0-hub
Storlek: 97 x 23,9 x 61,8 cm
Vikt inkl fot: 17 kg
Effektförbrukning: 95 W
Rek. Pris: 9 999kr
Aktuellt pris: 9 158 kr på ComputerSalg

Stilrent avskalad design.
Extra stor bildyta.
Jämnt ljus.

Inte så stort färgomfång.
Måttlig rörlighet.
Jobbiga menyer.
Lenovo Thinkvision P32u-10 (betyg: 4)
Lenovo Thinkvision P32u-10: Gör det mesta rätt
Lenovos bidrag till testet är en skärm som kombinerar goda egenskaper för seriöst jobb med ett bra pris. Den har de flesta egenskaper vi förväntar oss av en kvalitetsskärm. Den har äkta 10-bitarspanel och bra färgomfång, och full rörlighet med ungefär en decimeters höj-och sänkbarhet, vridning i sidled och pivot-funktion med tillfredställande mekanik.Höjer vi upp skärmen i topp krävs det lite extra kraft för att snäppa den ur det läget och få ner den, den verkar fastna där. Det är annars enda klagomålet vi har på en till det yttre väl upphängd och välbyggd skärm. Den är lätt att montera, med en vingmutter som sätter ihop den rätt så breda och massiva foten, och sedan enkel påhakning av skärmen.
P32u-10 har tunna skärmkanter på tre sidor och en tjockare list undertill. Det är bra av en orsak, det gör knapparna för menynavigering lättare att hitta, och de sitter tydligt placerade på framsidan nere i hörnet. Tyvärr är det fyra knappar på rad istället för ett styrkort, vilket alltid gör navigeringen lite frustrerande, men Lenovo gör ett rätt så bra jobb med menyerna trots det.

Koppla vidare till fler skärmar
Framför allt kan du skippa dem för det mesta och använda programmet Thinkcolor istället på din dator. Det medföljer på en cd, eller kan laddas hem från Lenovos webb (även om det är onödigt svårt att hitta på Lenovos supportsidor). Där finns de flesta skärminställningar, samt smart skrivbordsindelningsverktyg för att arrangera fönster.Baksidan av skärmen är ganska kantig och osnygg, men praktiskt designad. Portarna lite extra lätta att identifiera med tydlig markering. Du får displayport och dubbla hdmi, samt två thunderbolt 3-portar, en för signal in och en för signal ut. Det innebär att du kan koppla dig vidare till en ytterligare displayport-skärm.
Du får en usb-hubb med separat usb-ingång och fyra portar placerade på sidan tillsammans med ett hörlursuttag. Men inte längst ut vid skärmkanten vilket hade varit bäst, utan en decimeter in, på den fyrkantiga elektronikdelen.
Utmärkt bild trots måttlig ljusstyrka
Skärmen har inte extra ljusstyrka, utan uppges klara 300 cd/m2 med normal ips-kontrast på 1000:1. Den har stöd för dynamisk dimning, men ingen lokal dimning, så det går att få viss extra svärta i en del lägen, men för det mesta inte. Den har inte heller stöd för specifik hdr-video trots 10 bitars färghantering.
Det den däremot har är riktigt fin färghantering. Förinställda profiler finns för olika färgstandarder, från srgb till Adobe RGB, dci-p3 och Rec.2020. Den sista är en extra stor färgrymd som panelen inte riktigt kommer upp i, men den gör ett gott försök att matcha den. Den ligger nära både dci-p3 och Adobe RGB, som är bra i olika färgområden.
Du kan också välja profil efter olika typer av kreativt jobb, som bildskapande, bildvisning, videoredigering och blåljusfilter. Sedan har du givetvis tillgång till komplett manuell inställning. Det är extra smidigt med Thinkcolor-programmet, där du kan få skärmen att automatiskt växla färgprofil beroende på vilka program du kör.
Omdöme
Lite begränsad ljusstyrka och dynamik till trots är bildkvalteten i Thinkvision P32u-10 av hög klass, speciellt i färgrymd och färgkorrekthet. God ergonomi och användarvänliga inställningar är också ett plus.
Specifikationer
Produktnamn: Lenovo Thinkvision P32u-10Testad: December 2019
Tillverkare: Lenovo
Storlek: 32 tum
Rörlighet: Höj-sänkbar, pivot, tilt, sidled
Upplösning: 4k, 3840×2160 bildpunkter
Paneltyp: Ips
Ljusstyrka: 300 cd/m2
Kontrast: 1 000:1
Färgdjup: 10 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 6 ms
Bildingångar: 2st hdmi 2.0, displayport 1.2, thunderbolt 3
Övrigt: Hörlur, thunderbolt 3 ut, 4 portar usb 3.0-hub
Storlek: 72,6 x 35 x 50,1-60,8 cm
Vikt inkl fot: 10 kg
Effektförbrukning: 70 W
Rek. Pris: 11 890 kr
Aktuellt pris: 12 011 kr hos CDON

Hög klass på färger.
God rörlighet.
Användarvänliga menyer och styrprogram.
Thunderbolt 3-vidarekoppling.

Lite begränsad ljusstyrka.
Kantig design.
Philips 328E1CA (betyg: 4)
Philips 328E1CA: Överraskande mycket för pengarna
De flesta skärmar vi testar här är påkostade skärmar tänkta för proffs och halvproffs i olika branscher, men två skärmar har mer skonsamt pris och är mer inriktade på hemanvändning. De har bägge också böjd skärmyta. Den första är 328E1CA från Philips.Det som skiljer dessa skärmar från de dyrare är bland annat sådant som montering. Philips 328E1CA kommer med en liten fot utan höjdjustering, vridning i sidled eller möjlighet att ställa skärmen på högkant. Det vore i och för sig lite udda med dess välvda skärm med 1500 millimeters radie.
Det innebär att om du sitter en och en halv meter från skärmen har du rak betraktningsvinkel mot alla delar av ytan. Det ger en skön känsla för film och spel, men är en vane- och smaksak för vanligt skrivbordsjobb.

Stadig men stel konstruktion
Skärmen har minimala skärmkanter på tre sidor och en tjock list nedtill. Baktill är konstruktionen bastant, med centimetertjock plastkant och sedan ett välvt bakstycke med ventilationsgaller upptill och nedtill. Foten är en tunn historia, en smal arm som håller uppe skärmen och en liten ram som den vilar på. Den hade gott kunnat vara lite bredare, nu blir skärmen lätt att tippa åt ena eller andra sidan.Det här är en billigare skärm och det märks på ett antal punkter. Den enda rörligheten i foten och upphängningen är en lätt tilt bakåt. Anslutningsmässigt får vi tre bildingångar, två hdmi och en displayport i standardformat. Någon usb-c-port eller usb-hubb får vi inte.
I gengäld får du analog ljudingång och inbyggda högtalare (som givetvis också funkar med digitalt ljud), något som även få av de dyrare skärmarna har. Tyvärr låter de allt annat än bra. Det är platt, burkigt ljud utan detaljer i diskanten och märkliga frekvenstapp i basen. Det duger för ett och annat videosamtal, men vi rekommenderar separata högtalare. Det är inte samma tillverkare för Philips skärmar som tv-apparater, och det märks tyvärr på ljudet.
Bättre bild än väntat
Med tanke på prislappen övertygar bildkvaliteten. Vi får jämn ljusfördelning även om ljusstyrkan inte är i topp, och extra bra kontrast tack vare att det är en va-skärmpanel istället för en ips. Va-skärmar har dock inte lika bra betraktningsvinklar. Det kan innebära vissa missfärgningar om du inte sitter rakt framför skärmen.
Skärmen ger oss 8 bitars färghantering, men trots det riktigt snygga, jämna toningar. Gamma – fördelningen mellan ljusa och mörka toner – är ställd överdrivet högt som standard, så det justerar vi snabbt manuellt. Färgomfånget är överraskande bra för prisklassen, en bra bit över srgb-klass, men kommer inte rikligt upp i färgomfånget hos dci-p3 eller Adobe RGB.
I menyerna hittar vi en handfull förinställda profiler inklusive ett srgb-läge och ett blåljusfilter. Du får stegvis kontroll av färgtemperatur, manuell färgkontroll och de vanliga kontrollerna för ljusstyrka, kontrast, bildingångar med mera, men inte så värst detaljerat. Skärmen har ganska korta svarstider och i en specialmeny hittar vi en handfull spellägen att växla mellan, fps, facing, rts och två som bara heter “gaming1 och “gaming2”. Vi gissar först att dessa går att justera manuellt, men hur och var det görs lyckas vi inte klura ut.
Det kan i och för sig bero på att menynavigeringen är bökig och frustrerande, med fyra knappar på skärmens undersida. Vill du slippa det finns det ett kontrollprogram du kan ladda hem kallat Smartcontrol. Det ger grundläggande kontroll över de enklaste inställningarna.
Omdöme
Du behöver inte betala femsiffrigt för kvalitet. Det visar Philips med en prispressad skärm som fortfarande levererar fint färgomfång och utmärkt kontrast, trots lite begränsande 8-bitarspanel. Vi får kompromissa med flexibiliteten, men annars är den ett riktigt klipp. Men undvik högtalarna.
Specifikationer
Produktnamn: Philips 328E1CATestad: December 2019
Tillverkare: Philips
Storlek: 32 tum, böjd 1500R
Rörlighet: Tilt
Upplösning: 4k, 3840×2160 bildpunkter
Paneltyp: Va
Ljusstyrka: 250 cd/m2
Kontrast: 2 500:1
Färgdjup: 8 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 4 ms
Bildingångar: 2st hdmi 2.0, displayport 1.2
Övrigt: Audio in, hörlur
Storlek: 70,9 x 23,6 x 52,3 cm
Vikt inkl fot: 7,7 kg
Effektförbrukning: 50 W
Rek. Pris: 4 990 kr
Aktuellt pris: 4 328 på Cdon.se

Överraskande bra färger.
Hög kontrast.
Lågt pris.
Behändigt styrprogram.

Endast tilt i skärmen.
Bökig skärmmeny, använd programmet.
Snävare betraktningsvinklar.
Samsung UR59C (betyg: 4)
Samsung UR59C: Snygg på skrivbordet, men saknar finess
Vi avslutar med ytterligare en böjd skärm med lite enklare egenskaper och pressat pris. Samsungs skärm UR59C är en elegant designad enhet som gör sig bra på ett skrivbord även med baksidan riktad ut i rummet. Den kan också vara listad i butiker som U32R590 eller med fulla modellnumret LU32R590CWUXEN.Den har en läckert jämn, välvd baksida i vad vi vid första anblicken misstar för ett textil, men känner man efter så är det solid plast. Den har en bred fot bestående av v-formade metallpinnar som gör den stadig på bordet utan att kännas skrymmande. Här måste vi ta till skruvmejsel både för en skruv i botten på foten och ett par skruvar där skärmen ansluter. Det är dock inget större problem då skärmen är trevligt lätt.
Kanterna runtom är smala och rundade så att den litegrann påminner om en oled-tv. Framtill har skärmpanelen drygt centimeterbred kant upptill och på sidorna, och en lite tjockare list nedtill, med en Samsung-logga och en liten statusdiod. Precis som i Philips-skärmen är rörligheten här begränsad till tilt bakåt.

Få anslutningar och enklare bildkvalitet
Här får vi ännu färre bildingångar än i Philips skärm, bara en hdmi och en displayport, och inga inbyggda högtalare. Hörlursuttag har den dock, men det sitter som resten av kontakterna väl dold bakom en panel på baksidan. Bildkvaliteten är lite beskedligare, men fortfarande riktigt anständig. Vi får inte så hög ljusstyrka som i några av de dyrare skärmarna, och inget hdr-stöd trots 10 bitars skärmpanel, men fina färgnyanser.Framför allt har skärmen bra kontrast med skarp svärta tack vare att den liksom Philips skärm är byggd på va-teknik. Den klarar av några procent över srgb-standarden i färgomfång, och med 10 bitars panel är färgnyansering och toningar är ibland riktigt snygga. Gröna färger och gråskalor tonar dock inte helt jämnt.
På en mörk skärm kan vi också se en del ojämnt ljusläckage utmed kanterna. Det är också påtagligt tapp i ljusstyrka de sista centimetrarna ut mot kortsidorna. Spelar du kan du, om du ställer in skärmen rätt, glädjas av relativt korta svarstider, och den böjda designen ger en skön närvarokänsla i spel.
Lättnavigerat bland få alternativ
Knapp för inställningsmenyer sitter på baksidan i form av ett styrkors. Det öppnar snabbmeny för bildkälla eller bild-vid-bild (bild-i-bild stödjer skärmen inte) eller fulla inställningsmenyn. Menyn går att få på svenska vilket är lite ovanligt, och är relativt lättnavigerad.
En orsak till det är att skärmen inte har så många extra funktioner, profiler och detaljinställningar att hålla reda på. Du får fyra förinställningar: Standard, Bio, Favorit och Dynamisk kontrast. Det är lite osäkert vad de gör, och vi föredrar standardprofilen till i princip allt. De två sista låser en del parametrar som skärpeinställning och kontrast.
Det finns också ett spelläge som nås separat. Förutom optimering för svarstider ger det överdriven artificiell skärpa och ljusa färgtoner. För spel rekommenderar vi istället att du skippar det, ställer in svarstider till snabbaste läget manuellt och justerar bild från standardläget efter eget tycke och smak.
Omdöme
Samsung UR59C är snyggaste skärmen att ställa på skrivbordet och levererar godkänd vardagskvalitet utan att kosta skjortan. Den saknar dock finessen för proffs och kreativa hobbyister.
Specifikationer
Produktnamn: Samsung UR59CTestad: December 2019
Tillverkare: Samsung
Storlek: 32 tum, böjd 1500R
Rörlighet: Tilt
Upplösning: 4k, 3840×2160 bildpunkter
Paneltyp: Va
Ljusstyrka: 250 cd/m2
Kontrast: 2 500:1
Färgdjup: 10 bitar
Hdr: Nej
Uppdateringsfrekvens: 60 Hz
Svarstid (GtG): 4 ms
Bildingångar: Hdmi 2.0, displayport 1.2
Övrigt: Hörlur
Storlek: 71,3 x 23,8 x 51,5 cm
Vikt inkl fot: 5,5 kg
Effektförbrukning: 59 W
Rek. Pris: 5 195 kr
Aktuellt pris: 4 312 kr på Cdon.se

Elegant skärm.
Skarp kontrast.
Lätt att göra inställningar.

Mindre färgomfång och bitvis ojämnt ljus.
Få bildingångar.
Få inställningsalternativ.