5 saker att tänka på innan du köper ett Geforce RTX 3080
Suget är stort efter korten i Nvidias nya grafikkort. Men är de rätta valet för dig? Och kan du bara uppgradera och köra? Här är några saker att tänka på.
Nvidias nya grafikkretsar med Ampere-arkitektur ser enligt specifikationer och de första verkliga-livet-tester som gjorts att vara ett rejält kliv uppåt i spelprestanda. Av de två som finns tillgängliga idag är det framför allt RTX 3080 som pc-byggare har fått upp ögonen för. Det är en rejäl investering, men inte en galet stor för en pc-gaming-entusiast.
Innan du slänger dig på nätet för att försöka jaga tag på ett ex till din pc kan det vara smart att tänka efter lite först. Trots hajpen och det ovanligt stora intresset är det faktiskt inte ett grafikkort som passar alla. Det ställer en hel del krav på din dator och även andra faktorer, om du ska kunna få ut det mesta av det, eller ens kunna köra det.
1. Ta det lugnt, du får inget kort i handen idag
Det är ett väldigt köpsug efter de nya korten. Officiell säljstart var mitt i september, men till en början bara små leveranser. Förbeställningar och planerade fortsätta leveranser sträcker ända till efter nyår. Det är till och med ransonering till max ett port per kund i många butiker. Och det kan vara kö även på dem, då det är oklart hur stora volymer som kommer att levereras, och när de kommer.
Fler tillverkare är dock på väg ut med sina 3080-kort till butiker, och har du tur kan du lyckas snappa upp ett till din dator. Gör du inte det är det antagligen ingen panik. Då leveransen på de som beställs idag är på flera månader så får det här mer realistiskt ses som ett långtidsprojekt.
Förbeställ ett nu om du är säker på din sak, men avvakta om du inte känner att det kliar oemotståndligt i fingrarna. Vem vet vad som släpps senare i år? Vi väntar ju till exempel på att se vad konkurrenten AMD har på gång. Under tiden kan du i lugn och ro se över situationen med din pc och dina grafikbehov.
2. Behöver du verkligen ett?
Med prislappar mellan 7500 och 10 000 kronor är 3080-korten det ingen liten investering, men faktum är att de är klart lägre prissatta än förra generationens toppkort med GTX 2080ti, och ser ändå ut att vara snabbare. Men billigt är det inte, och även om det kan kännas lockande att ha det bästa möjliga under huven, så har det mycket att göra med vad du tänker spela, och vad du har för skärm att visa upp det på.
Kräver du perfekt flyt i 4k-skärm i nya, nästan fotorealistiska Microsoft Flight Simulator? Då kan det vara en tanke. Kör du mer normala storspel just nu, från Fortnite till Death Stranding och senaste Call of Duty, kan du få bra resultat även med ett RTX 2080-kort. Har du inte planer på att ställa en 4k-skärm på skrivbordet eller omringa dig med ett helt gäng skärmar så går kravet på grafikkortet ner ännu mer. Har du en bra och snabb skärm på 1080p eller 1440p, även i lite bredare bildformat som 18:9, så kan RTX 2080 vara mer kraft än du behöver. Korten kan se ut på lite olika sätt och varierar en hel del i storlek. Men inga är direkt små.
Då kan det vara en smart idé att ha lite is i magen och vänta. Antingen på att RTX 2080 eller kanske RTX 2070 Super-kort sjunker i pris, alternativt ett Radeon RX 5700 XT-kort, om inte strålspårning i spelen är viktigt för dig. Eller så kan du vänta på det kommande, billigare RTX 3070, planerat att rullas ut lite senare i år. Det ser åtminstone på pappret ut att vara riktigt vasst.
3. Se upp med storleken
De nya korten har visat sig vara rejäla i måtten. Nvidias egna RTX 3080-kort mäter 285 millimeter på längden och sticker ut 112 millimeter från moderkortet. Det är inte extremt högt, men ganska långt. Många av korten från tillverkare som Asus, MSI, Aorus och Gigabyte sträcker sig ännu längre. Geforce RTX 3080 Ventus från MSI är till exempel 305 millimeter långt och 120 millimeter brett.
Har du fler pci express-kort i datorn ska du också vara medveten om att dessa kort tar upp dubbla kortplatser, den du ansluter till och minst ett till under. Det kan också vara bra att lämna en kortplats till fri under, då det underlättar luftflödet.
Så har du en för kompakt dator kan du behöva flytta alltsammans till ett större chassi. Det rekommenderar vi nog i vilket fall som helst om du ska meka med grafikkort. De är en stor del av värmeutvecklingen i datorn och hur olika grafikkort väljer att kyla kretsarna och transportera bort luften kan variera. Det är en god idé att ha möjlighet att anpassa dig till det med resten av datorns fläktkylning. Ju rymligare datorlåda desto bättre. En ny datorlåda kan vara smart. Om du inte redan har ett rymligt nog.
4. Kolla kraftenheten
Den nya RTX 3000-generationen drar en hel del ström och har mycket högre effektlast än 2000-serien. RTX 3080 uppges i sig dra ungefär 320 Watt, och Nvidia rekommenderar att du minst har en kraftenhet på minst 750 Watt. Den ska ju också driva processorn och resten av datorns elektronik. Det är uträknat baserat på en pc med en ny 10:e generationens Intel Core i9-processor.
Har du en lite mer beskedlig dator för övrigt kan du kanske komma undan med ett 650 W-aggregat istället, men vi skulle inte rekommendera att du chansar på det. Dessutom kräver 3080-korten ofta större kontakter för anslutning av extra ström, dubbla eller i vissa fall tredubbla 8 stifts pcie-strömkontakter beroende på vilket kort. Olika korttillverkare har olika lösningar för det.
På Nvidias egna RTX 3080-kort sitter det till exempel en enda 12-stiftskontakt, men då medföljer det en adapter för det. Har du bara tillräckligt med uteffekt och fria pcie-kanaler från din kraftenhet så går det att lösa med adaptrar. Har du rätta kraften?
5. Är resten av datorn snabb nog?
Grafikkortet är inte allt. För att ”låsa upp” möjligheten i det krävs det att processor och minne är snabba nog för att inte ska bli flaskhalsar för prestandan. En bra, modern desktop-processor är ett måste. Det behöver inte vara något extremt och dyrt, men gärna något relativt nytt.
En AMD Ryzen 5 ur 3000-serien är ett smart val för en gaming-dator, likaså en Intel Core i7 ur 9:e eller allra senaste 10:e generationen. Det kommer du långt med. Börjar datorn bli lite till åren med processor som är tre, fyra år gammal, kan det vara värt att uppgradera.
Kanske också moderkort och minne, om den är byggd på gamla ddr3-ram-minnen. Du bör se till att ha minst 16 GB ddr4-minnen känns lite som ett minimum i en bra speldator i dagsläget. Annars kan det bli något som påverkar hur bra du kan utnyttja ditt nya grafikkort.
Så kanske är Nvidias nya monster-kort bäst lämpade för dig som tänker bygga nytt från grunden, och ingenting för att lyfta en alltför gammal trotjänare med. Det går, men du kan behöver byta ut mer än bara kortet.