När vi installerar program på datorn utsätter vi oss för en (liten) risk. Program från jättar som Microsoft och Adobe kan visserligen betraktas som extremt säkra, men så snart vi går ut på internet och hämtar ett program så är det viktigt att vara försiktig.
Ett bra grundtips är att aldrig installera något som du får via mejl och att bara välja program från etablerade tillverkare. Ett annat tips är att undersöka alla program du tänker installera med Virustotal.
Alla antivirusprogram
Virustotal är en webbtjänst som sedan 2012 ägs av Google-koncernen. Den gör att vem som helst kan viruskontrollera ett program innan man installerar det på sin dator.
Funktionen för att viruskolla enskilda filer finns som bekant redan i de flesta antivirusprogram på våra datorer. Om du exempelvis kör Microsoft Defender, alltså det antivirusprogram som finns inbyggt i Windows, kan du högerklicka på en fil och välja Sök igenom med Defender.
Skillnaden är att Virustotal inte bara kollar filen med ett program. Den gör motsvarande kontroll med 70 olika antivirusprogram, exempelvis F-Secure, McAfee, Symantec och Bitdefender. Poängen är alltså att du får flera olika åsikter.
Om många av antivirustillverkarna varnar för ett program gör du klokt i att inte installera det. Får du däremot någon enstaka varning från ett mindre etablerat säkerhetsprogram behöver det inte vara något problem. Den här varningen betyder som regel bara att det finns reklam i själva programmet, något som är vanligt för gratisprogram.
Om samtliga 70 antivirusföretag ”grönklassar” ett program kan du känna dig trygg med att installera det.
Så funkar Virustotal

1. Fil
Välj File för att kunna ladda upp en fil (se punkt 4).
2. Webbadress
Ange webbadressen om du vill analysera en sajt.
3. Sök
Gör en sökning på Virustotal.
4. Ladda upp
Ladda upp en fil (när du är i läget File). Då öppnas ett nytt fönster.
5. Analys
Här sammanfattas Virustotals analys och du ser användarnas åsikter (se fråga 5).
6. Information
Avancerade användare får mer teknisk information här.
7. Flikar
Välj om du vill ha en enkel virusinformation (som på bilden) eller fler detaljer.
8. Program…
I första kolumnen står virusprogrammets namn.
9. … och analys
I nästa kolumn framgår vad programmet har gjort för analys.
10. Åsikter
Den som är inloggad kan skriva om sina erfarenheter här.
11. Ny kontroll
Gör en ny analys av programmet
Frågor och svar om Virustotal

1. Hur laddar jag upp en fil…
Surfa till www.virustotal.com och se till att alternativet File är valt. Tryck på Choose file, leta upp den fil du vill analysera och tryck på Öppna. Efter en kort stund ser du en sammanfattning.Observera att du bara kan analysera filer som är mindre än 650 MB. Om ett program är större än så kan du inte analysera det, men det här är mycket ovanligt.

2. … och hur läser jag sammanställningen?
Om ett säkerhetsföretag anser att programmet är ofarligt markeras det med en grön bock och texten Undetected. Finns det anledning till oro är ikonen röd och det står en kort beskrivning av faran. Du kan också trycka på Details för att få veta mer.Om det bara är ett säkerhetsföretag som varnar är det sannolikt inga problem med programmet.

3. Hur analyserar jag på nytt?
Om någon annan nyligen har analyserat det program du har laddat upp visas den gamla sammanställningen. Du märker att resultatet kommer blixtsnabbt. Vill du göra en ny analys trycker du på ikonen Reanalyze file uppe till höger.Du kan närsomhelst analysera ett program på nytt.

4. Måste jag registrera mig?
Virustotal är en gratistjänst och du kör den utan någon form av registrering. Människor som jobbar med datorsäkerhet eller är intresserade av sådana frågor kan dock bli medlem i VirusTotal Community, alltså den nätgemenskap som finns knuten till tjänsten. Det här gör man genom att välja Sign up, (uppe till höger) och fylla i efterfrågade uppgifter.
5. Vad är Community Score?
Registrerade medlemmar kan skriva kommentarer om program och de kan även rösta för att visa om de tycker att ett program är bra eller dåligt. Även icke registrerade användare kan ta del av den här informationen. Den visas som kommentarer på sidan med information om ett program.Du kan också se en Community Score uppe till vänster. Ju längre till höger markören befinner sig, desto bättre tycker användarna om programmet.