Skydda ditt Facebook-konto – knepen som höjer säkerheten
Det är inte jätteovanligt att bli utsatt för it-inbrott på Facebook och heller inget att skämmas för. Det finns dock symtom att beakta och botemedel att sätta in om du hamnar i farozonen.
Den 28 september 2018 tillkännagav Facebook att företaget blivit offer för en it-attack som exponerat 50 miljoner användares uppgifter. Enligt den amerikanska tidningen New York Post utsätts i genomsnitt 160 000 Facebook-användare i månaden för dataintrång. Det innebär att över 5 000 personer per dygn drabbas.
Du kan emellertid förebygga och försvåra intrångsförsök genom att stärka din personliga säkerhet på världens populäraste sociala medietjänst.
Vanliga tecken på att du är hackad
Du är utelåst från ditt konto både på webben och i appen.
Profilbild, namn och liknade information ändras utan att du gjort förändringarna.
Innehåll och inlägg som du inte postat publiceras från ditt konto.
Innehåll som du gjort privat blir publikt.
Meddelanden som du inte skickat sänds till dina kontakter via Messenger.
Någon kontaktar dina vänner och låtsas att hen är du.
Du har flera nya vänner som du inte vet vilka det är.
Det finns flera olika konton med dina bilder och din info.
Därför blir du hackad
Du har samma lösenord på flera ställen på nätet. Om en sajt blir hackad kommer dina inloggningsuppgifter samköras på flera olika tjänster för att kolla om lösenordet fungerar även där.
Inloggningsuppgifterna till din e-post kommer på avigvägar. Då kan ditt lösenord till Facebook ändras utan din tillåtelse.
Du använder ett för kort eller lättgissat lösenord till din e-post eller ditt Facebook-konto.
Du glömmer att logga ut när du använt en dator eller mobil som inte är din.
Du låter mobil eller dator ligga framme när du inte är på plats.
Du klickar på länkar i ”undersökningar”, ”pristävlingar” eller ”personlighetstester” på Facebook. Länkarna kan innehålla kod som vittjar din apparat på personliga uppgifter.
Du klickar på länkar i obeställda reklambrev i din e-post. Länkarna kan innehålla skadlig kod som skickar dina inloggningsuppgifter över internet när du loggar in på Facebook.
Någon du känner får sitt konto hackat och skickar dig innehåll som resulterar i att du också åker dit.
Du har loggat in på en tredjepartsapp eller sajt med hjälp av en ”Logga in med Facebook”-funktion. Den tredje parten visar sig ha säkerhetsbrister eller dåliga avsikter.
Du använder appar, exempelvis spel, i Facebook vars utgivare är hackade.
Du använder appar, exempelvis spel, i Facebook vars utgivare är skummisar.
Du kopplar upp dig mot ett publikt wifi som antingen är infekterat eller att det finns användare på nätverket som ”avlyssnar” dina inloggningsuppgifter.
Någon du känner kan ditt lösenord och exponerar det på något sätt.
Facebook utsätts för en allvarlig it-attack eller har temporära säkerhetsproblem.
Så skyddar du dig: När du misstänker mystisk aktivitet
Använd lösenkod
En grundregel för både dator och mobil: förse din apparat med lösenkod som aktiveras direkt när du är overksam, till exempel lämnar rummet i 30 sekunder.
Aktivera säkerhetsnotiser:
Webb: Det är klyftigt att få e-post-varningar om någon (eller du) loggar in från en enhet eller webbläsare som du inte brukar logga in med. Du aktiverar notiserna genom att klicka dig fram via ”Inställningar och sekretess”/ ”Säkerhet och inloggning” och scrolla ned till ”Konfigurera extra säkerhet”.
Mobil: Tryck på den lilla hamburgermenyn i appens nedre högra hörn. Scrolla ned tills du ser ”Inställningar och sekretess”. Tryck på den rubriken. Välj sedan ”Säkerhet och inloggning” och scrolla ned till ”Konfigurera extra säkerhet”.
• Kolla var och när du loggat in
Webb: I det övre högra hörnet hittar du en liten triangelsymbol. Klicka på den så fälls en meny ned. Välj ”Inställningar och sekretess”. Därefter väljer du ”Säkerhet och inloggning”. Högst upp på sidan som öppnas ser du ”Här är du inloggad”. Kolla i listan över enheter och platser om det är något som inte stämmer.
Mobil: Tryck på den lilla hamburgermenyn i appens nedre högra hörn. Scrolla ned tills du ser ”Säkerhet och sekretess”. Fäll ned den menyn och välj ”Säkerhet och inloggning”. Kolla i listan över enheter och platser om det är något som inte stämmer.
Undersök din aktivitet
Webb: I det övre högra hörnet hittar du en liten triangelsymbol. Klicka på den så fälls en meny ned. Välj ”Inställningar och sekretess”. Därefter väljer du ”Din Facebook-information”. Klicka på ”Aktivitetslogg”. Nu ser du vad du gjort på FB den senaste tiden. Är det något som inte stämmer?
Mobil: Tryck på den lilla hamburgermenyn i appens nedre högra hörn. Scrolla ned tills du ser ”Aktivitetslogg”. Tryck på den rubriken. Nu ser du vad du gjort på Facebook den senaste tiden. Är det något som inte stämmer?
Ange betrodda kontakter
Webb: Du kan ange minst tre och max fem betrodda personer som kan få lösenkoder skickade till sig om du blir utelåst från ditt konto. Välj personer med omsorg och som du kan kontakta på andra sätt än via Facebook. Du gör det genom att klicka dig fram via ”Inställningar och sekretess”/ ”Säkerhet och inloggning” och scrolla ned till ”Konfigurera extra säkerhet”.
Mobil: Tryck på den lilla hamburgermenyn i appens nedre högra hörn. Scrolla ned tills du ser ”Inställningar och sekretess”. Tryck på den rubriken. Välj sedan ”Säkerhet och inloggning” och scrolla ned till ”Konfigurera extra säkerhet”.
Radera appar
Webb: Om du hittar appar du inte känner igen och inte använder kan det vara bra att radera dem. Klicka på nedåtpilen längst upp till höger, välj ” ”Inställningar och sekretess”. Scrolla nedåt tills du hittar ”Appar och webbplatser”. Under rubriken ”Inloggad via Facebook” listas de appar som är knutna till ditt konto – kryssa i rutan till höger om respektive app och välj sedan ”Ta bort”.
Mobil: Tryck på hamburgermenyn längst ned till höger. Välj ”Inställningar” och sedan ”Appar och webbplatser”. Under rubriken ”Inloggad via Facebook” listas de appar som är knutna till ditt konto – kryssa i rutan till vänster om respektive app och välj sedan ”Ta bort”.
Ändra lösenord
Webb: Det är klokt att byta lösenord ibland. I synnerhet om du haft lösenordet länge och, gud förbjude, kan ha använt på någon annan plats på nätet. Klicka på nedåtpilen längst upp till höger, välj ”Inställningar och sekretess”, ”Inställningar” och sedan ”Säkerhet och inloggning”. Ett par rader ned finner du ”Byt lösenord”.
Mobil: Tryck på hamburgermenyn längst ned till höger. välj ”Inställningar och sekretess”, ”Inställningar” och sedan ”Säkerhet och inloggning”. Ett par rader ned finner du ”Byt lösenord”.
Så skyddar du dig: När du är utestängd från ditt konto
Anmäl till Facebook
På den här adressen https://www.facebook.com/hacked finns en utmärkt steg-för-steg-tjänst som låter dig få tillbaka kontrollen över ditt Facebook-konto om något gått åt pipsvängen. Observera att du kan behöva ha en mobil med kamera redo för att vissa typer av intrång kan behöva att du skriver en kod på en lapp och tar en selfie ihop med lappen och skickar bilden till Facebook, för att ta ett exempel av de säkerhetsrutiner som kan förekomma.
Berätta för dina vänner
Har det postats innehåll som inte har dig som upphovsperson, men som verkar komma från dig, på din vägg eller nyhetsflödet: ta kontakt med en kompis som kan posta ett inlägg på din vägg där hen förklarar att du blivit utsatt för ett it-inbrott. Om du har betrodda kontakter (se ovan) ber du dem kolla sina konton eller e-post efter de koder du kan behöva för att åter kunna logga in på ditt konto.
Aktivera tvåfaktorsinloggning
Vi vet, det är bökigt och tar extra tid, men det är ingenting jämfört med allt irriterande strul som kommer av att mista tillgången till ditt Facebook-konto. Överväg därför att aktivera tvåvägsinloggning. Det innebär att du antingen använder en app som Google Authenticator eller Duo Mobile för att skapa engångskoder för att logga in, eller så sköts det hela av Facebook via sms. Du hittar funktionen både i mobilen och datorn under ”Säkerhet och inloggning” och sedan ”Tvåfaktorsautentisering”.