Ytterligare en bra AMD-dator som visar att de har vad som krävs för att konkurrera, åtminstone i alla segment utom de allra mest strömsnåla lättviktarna. Det här är en snygg, bekväm, problemfri och välbyggd dator som visserligen inte gör något extra, men som har god lägstanivå på allt. Stort test: Bästa bärbara dator – som ersätter din stationära
Lenovo Ideapad 5 15 testades i juni 2020 och uppdaterades med kompletterande mätresultat och nytt omdöme mars 2021.
Vårt första test av en laptop med fjärde generationen av AMD Ryzen-processorer var av Rog Zephyrus G14 från Asus, ett maxat bygge med gaminginriktning, RTX-grafikkort och ett pris på över 20 000 kronor. Det gav en god indikation om att AMD var något stort på spåren. Sedan dess har vi sett många bra uppföljare i andra prisklasser, så som denna 15 tums Lenovo Ideapad 5, en mer vardaglig laptop med ett humanare pris, och en snäppet enklare processor. Det här var en av de första datorerna som kom med Ryzen 4000-processor, är riktad till konsumenter och inte har extra grafikkort under huven. Den förlitar sig därför egna integrerade Radeon RX Vega 6-grafiken.
Det här handlar alltså om en billigare dator, med prislapp på mellan 8 000 och 8 500 kronor i större butiker. Den går också att köpa direkt från Lenovo för ungefär samma pris. Det är inte extrembudget med andra ord, men helt klart en dator för dig som letar värde för pengarna.
Ideapad 5 finns i många olika varianter, dels även i 14-tumsformat, dels med både Intel- och AMD-processorer i olika prestanda- och prisklass. I alla fall rör det sig dock om en dator för mellan ca 7 000 och upp till strax under 10 000 kronor.
Utmärkta prestanda i sin prisklass
Förutom processorn, en Ryzen 5 4500U med sex kärnor, har vår testade modell 8 GB ddr4-ramminne, och 512 GB ssd av halvsnabb typ. Det är ungefär vad vi förväntar oss i prisklassen, och även om det finns saker som kunde vara bättre, som att ram-minnet till synes inte går att uppgradera, så är det svårt att klaga.
Ryzen 5 4500 är en strömsnål processor med sin 7-nanometersteknik, och lyckas leverera bra med prestanda trots låg värmeutveckling. Sedan den kom har vi sett Intel höja sig till liknande nivå med sina senaste fyrkärniga processorer, men fler äkta kärnor ger alltid en viss fördel i vissa lägen. Här får vi sex kärnor som både hanterar vardaglig multitasking utmärkt och som kan lägga i en rejäl överväxel vid behov med ökad effekt. Ideapad 5 gör inget märkvärdigt designmässigt, men håller bra kvalitet på det mesta.
Smart och snyggt kontrollprogram
Du kan manuellt kontrollera detta i Ideapad 5 med dess utmärkta kontrollmjukvara Vantage, där du växlar mellan maxprestandaläge, batterisparläge och balanserat ”intelligent nedkylning”-läge. Och det innebär en markant boost av prestandan att gå upp i maxat läge. I Vantage hittar vi även smarta batterikontroller som kan göra att det håller längre. Det finns också extra säkerhetsfunktioner, som inaktivering av webbkamera och mikrofon och kontroll av wifi.
Utöver det kommer datorn med en prova på-installation av McAfee Livesafe, men det är det enda som vi skulle kalla för bloatware i den. Övriga extraprogram är för sådant som Radeon-grafiken och Dolby-ljudet.
Inbyggda grafikkretsen är inte enormt kraftfull, och vi hade kanske faktiskt förväntat oss snäppet mer av en AMD-apu, men den duger faktiskt bra för vardagligt spelande om du inte har höga krav på grafiska effekter och bildfrekvens, och undviker de mest extrema eller tveksamt optimerade speltitlarna. Det är kanske inte din huvud-pc för det om du är en inbiten gamer, men som en prisvärd dator att ha med på semestern funkar den även för detta. Webbkameran i ovankant gör ett väl godkänt jobb, och kan stängas av mjukvarumässigt. Men den har också ett fysiskt linsskydd om du inte litar på det.
Snygg och välbyggd om än inte slimmad
All denna prestanda är lovande, men inte mycket att hurra för om det sitter i en för övrigt undermålig dator. Detta behöver du inte oroa dig för. Det här är en välbyggd modell som gör det mesta bra även i detaljerna. Ideapad 5 har hyfsat smala skärmkanter på sidorna, med mer marginaler upptill och nedtill. Den är varken exceptionellt stor och tung eller extra slimmad och lätt. Den är dock välbyggd med ett stabilt chassi och med aluminium i skärmlocket, men mestadels i högkvalitativ plastkomposit med en matt, repfri yta i underredet. Datorn är stabilt byggd och överlag bekväm att greppa.
Tangentbordet är av utmärkt kvalitet, med bättre individuell knappkvalitet och respons än i många dyra premiummodeller, och med tydlig bakbelysning som kan ställas i två steg. Den har sifferknappsats på sidan, men lyckas ändå hålla huvudtangentbordet rymligt nog att ingenting upplevs som hopträngt. Musplattan är också av god kvalitet med rätt precision och känsla i utan några märkbara problem.
I på-knappen, som sitter ovanför tangentbordet, sitter en inbyggd fingeravtrycksläsare. Den är ovanligt liten i ytan för att ha det inbyggt, men det går att bygga en bra och säker sådant i kompaktare format, Det ser vi till exempel på en del mobiltelefoner som har en långsmal läsare på sidan av luren.
Datorn har snabb wifi 6-uppkoppling och presterar också stabilt bra över wifi 5. Den har tre usb 3-portar, varav en är av typ c, och vi kan ansluta både hdmi och displayport, det senare via usb c-porten. En sak förvirrar oss lite. Datorn stödjer laddning via usb c-porten, och den laddare vi får med är också för usb c. Men den har även gammaldags rund laddkontakt. Det kanske då hade varit bättre med en laddare för det, så att vi kan fria upp usb-porten till annat. Det välbyggda och ordentligt bakbelysta tangentbordet är en av datorns bästa egenskaper.
God ljusstyrka, halvbleka färger
Är det något med datorn som känns mer budgetklass så är det bildskärmen. Inte för att den är direkt dålig. Den har vanlig 1080p-upplösning och en hyfsat ljusstark ips-panel på som bäst 300 cd/m2, men tappar snabbt toppen i vita ytor i olika betraktningsvinklar. Det är dock nog för att kunna jobba på datorn ute i sommarsolen, så länge vi inte har solsken precis rakt i ryggen.
Skärmen har inte heller optimalt färgomfång, utan ligger lite under srgb-klass. Det gör att du kanske inte vill ha datorn för att redigera foton och video på, i alla fall inte om du har proffsigare ambitioner på den punkten. Kontrasten är god och färgbalansen inom den palett den har är balanserad och neutral.
Datorns högtalare, som sitter ovanför tangentbordet och är riktade uppåt, kan beskrivas ungefär som skärmen: den är bra nog för det mesta men inte i riktig proffsklass. Vi får väl balanserat ljud men tappar lite detaljer i diskanten och saknar tryck i basen. Genom att trixa med manuell equalizer i en medföljande Dolby Audio-app går det att få lite mer fyllighet i ljudet.
Strömsnål, sval och stillsam
Kraftfull processor och stor skärm med hyfsad ljusstyrka till trots klarar sig datorn bra batterimässigt. Pressad till max kan vi jobba på den i två och en halv timme, vilket inte är enormt, men då tuggar den på rejält, med fullt blås på fläktarna och riktigt höga prestanda. Kylningen är då påtaglig och konstant men aldrig enormt högljudd. Skärmlocket är i matt mörkgrå aluminium. Vid mer vardaglig användning är det både betydligt tystare och mer strömsnål. En full arbetsdag ska inte vara några som helst problem, och även om datorn aldrig spinner ned helt och går att kyla passivt så är den så tyst att vi knappt märker av fläkten.
Ryzen fortsätter att leverera kvalitet, och Lenovo bygger här en enkel men utmärkt dator runt processorn med högt prisvärde och få fel.
Skärmen kunde ha varit vassare, och vi hade kanske väntat oss lite mer av AMD:s inbyggda Ryzen-grafik, som i tidigare generationer legat längre framför Intels integrerade. Ett större lyft på den punkten, och detta hade varit nära full pott.
Specifikationer
Produktnamn: Ideapad 5 15 81YQ0021MX Testad: Juni 2020, uppdaterad mars 2021 Tillverkare: Lenovo Processor: AMD Ryzen 5 4500U, 2,3 GHz hexa core Grafik: AMD Radeon RX Vega 6 Minne: 8 GB ddr4 Lagring: 512 GB ssd, plats för sd-kort Bildskärm: 15,6 tim matt ips, 1920×1080 bildpunkter Webbkamera: 720p Anslutningar: Usb 3 typ c, 2 st usb 3 typ a med displayport, hdmi, headset Trådlöst: Wifi 6, bluetooth 5.1 Operativsystem: Windows 10 Home Övrigt: Fingeravtrycksläsare Batteritid: 2h 20min (hög belastning), 19h 10min (låg belastning) Ljudnivå: 29-40 dBa Storlek: 35,7 x 23,3 x 1,8 cm Vikt: 1,66 kg Rek. pris: 8 499 kr Pris: 8 490 kr hos Prisjakt.