Så byter du grafikkort i din stationära dator
Om din dator har svårt att driva moderna spel eller om foto- och videoredigeringen går trögt är det dags att överväga byte av grafikkort. Det är ingen avancerad process – allt du behöver är en skruvmejsel och lite koncentration – och bytet kan få din dator att kännas som ny igen. Du kommer att märka att spelen plötsligt flyter på i mycket högre bilduppdatering än vad du är van vid och att det går mycket smidigare att arbeta i grafiskt krävande program.Läs även: Jämförelse av grafikkort – från budget till värsing
Dessutom är det en ypperlig chans att göra din dator tystare tack vare att du sannolikt får en bättre kyllösning på det nya grafikkortet. Byte av grafikkort gör också att du kan välja ett med fler anslutningar och koppla in fler skärmar, vilket passar perfekt om du vill ha mer arbetsyta.

Integrerade kontra dedikerade grafikkretsar
Även om moderna integrerade grafikkretsar duger för exempelvis att spela upp film i hd, har de inte mycket att sätta emot ett dedikerat grafikkort när det kommer till spel och redigering, i synnerhet inte när upplösningen börjar skruvas upp. Till skillnad från integrerade grafikkort är dedikerade både kraftfullare och har sitt eget grafikminne, medan den integrerade grafikkretsen måste snylta på datorns minne.
Vilket kort passar dig?
De överlägset största tillverkarna av grafikkretsar är Amd och Nvidia, vilka sitter på grafikkort som säljs av flera olika tillverkare där Asus, Msi, Evga och Gigabyte hör till de största. Prislappen på korten varierar beroende på hur pass högpresterande de är och vilka funktioner de är utrustade med (som exempelvis kylarlösning, led-belysning och liknande). Det går att hitta ett nytt grafikkort för dryga tusenlappen som klarar av det mesta när vi talar vanlig vardagsanvändning, men om du vill kräma ur riktigt mycket prestanda skjuter prislappen snabbt iväg.
Ett grafikkort i mellansegmentet, som ett Gtx 1060, ligger på runt 3 000 kronor och presterar bra på de flesta användningsområdena, inklusive spel så länge du inte tänker trissa upp upplösningen i 4k. För det ändamålet bör du snegla mot högpresterande kort som Gtx 1070 och 1080 och då är vi uppe på 6000 kronor och uppåt.

Grafikkortet placeras på moderkortet i en kontakt som finns i lite olika utformningar. Välj därför ett grafikkort med en anslutning som passar moderkortet i din dator. Var extra uppmärksam om du tänker byta grafikkort i en äldre modell då den kan ha en standard som många moderna grafikkort inte stödjer.
Standarden som används sedan drygt tio år tillbaka kallas pci express och finns i varianterna x1, x4, x8 och x16. Det som skiljer dem åt är längden på kontakten och hur pass hög prestanda de stödjer. Högre siffra innebär större längd och högre prestanda. Det går att ansluta en kortare kontakt på grafikkortet till en längre moderkortskontakt men inte tvärtom.
Pci express finns i versionerna 1.0, 2.0 och 3.0, där högre siffra innebär bättre prestanda. Version 3.0 går att använda på ett äldre moderkort som bara har stöd för 1.0 eller 2.0, men det då blir prestandan som den lägre versionen.
Äldre standarder kallas pci, agp eller pci-x. Om ditt moderkort stödjer någon av dessa standarder behöver du kontrollera att grafikkortet passar dem. Som vi nämnde tidigare är det inte så många moderna kort som gör det.
Så byter du grafikkort – steg för steg
Det enda du behöver för att byta eller koppla in ett grafikkort är ett par händer, tungan rätt i munnen och en skruvmejsel. Vi rekommenderar också att du använder ett så kallat esd-armband. Ett sådant går att få tag i för under hundralappen hos de flesta teknikåterförsäljare. Vad esd-armbandet gör är att minimera risken att någon av dina komponenter i datorn utsätts för statisk elektricitet när du vidrör dem.
1. Börja med att koppla ur alla sladdar och placera din stationära dator på en lämplig, ren arbetsyta. Ta bort sidoplåten på chassit för att du ska kunna komma åt att jobba med komponenterna.

I den här guiden använder vi ett Asus Nvidia Geforce GTX 970-kort och ett moderkort av modellen Asus H170 Pro. Kortet ska anslutas till pci-kontakten x16, vilken är den långa, gråa kontakten vi ser på bilden ovan.

2. Innan du ansluter grafikkortet ska du mäta ut var kortet kommer att sitta i förhållande till skyddsplåten på chassit. Avlägsna därefter den berörda delen av skyddsplåten så att du får en öppning. Håll reda på skruvarna – du kommer strax att använda dem igen.
3. Tryck nu fast kortet i pci express-kontakten tills du hör ett klick. Kontrollera att kortet sitter fast.

4. Sätt tillbaka skruvarna du tog loss från skyddsplåten.

När detta är gjort ska grafikkortet sitta stadigt och dess anslutningar ska vara lätta att komma åt från baksidan av chassit.

5. I vårt fall ansluter vi även en pci-strömkabel, vilken du också troligtvis kommer att göra om ditt kort är ett prestandakort. Normalt finns det en extrakabel från nätaggregatet som du kan använda.
6. Härnäst återstår bara att montera ihop chassit igen och återansluta alla kablar till datorn. Starta den och kontrollera att du får bild. Om du mot förmodan inte gör det kan det bero på att du behöver stänga av det integrerade grafikkortet, vilket du gör genom datorns bios.
7. När du konstaterat att du har bild krävs lite optimeringar och justeringar i datorn. Börja med att ladda ner de senaste drivrutinerna från antingen Nvidia eller Amd. Starta om datorn när du installerat dem. Du bör nu ha rätt upplösning på skärmen. Om inte kan du gå in på Bildskärmsinställningar genom att, som i vårt fall där vi använder Windows 10, högerklicka på skrivbordet och sedan ange önskad upplösning.
Koppla in fler skärmar
Med flera skärmar blir det lättare än någonsin att ha öppet många dokument, webbfönster och program samtidigt. Innan du kilar ut och köper en trave datorskärmar behöver du dock kontrollera vilka anslutningar (vga, dvi, hdmi och displayport) ditt grafikkort har. Sök sedan på modellnamnet på webben – antalet skärmar som grafikkortet klarar av är nämligen inte alltid synonymt med hur många anslutningar det är utrustat med.
Om ditt grafikkort inte stödjer så många skärmar som du skulle vilja använda eller saknar tillräckligt med anslutningar, kan du antingen koppla in ytterligare ett grafikkort eller – om ditt grafikkort har displayport 1.2 – köpa skärmar som stödjer displayport multi-streaming.
Då behöver du bara ansluta en displayport-kabel mellan varje extra skärm. Skärmarna behöver inte vara av samma storlek eller ha samma upplösning, men begränsningar i displayport 1.2-bandbredden gör att desto högre upplösning du väljer att köra, desto färre skärmar kommer du att kunna ansluta. Kom även ihåg att du fortfarande är begränsad till hur många skärmar ditt grafikkort klarar av att driva.
Nästa steg är att koppla in skärmarna. Kontrollera att de har input-portar som matchar grafikkortets output-portar. Krisar det finns det adaptrar och konverteringskablar för exempelvis dvi till hdmi och displayport till dvi.

Härnäst behöver vi göra några enkla inställningar i datorn. Beroende på vilket Windows du kör kan saker heta lite olika, men stegen är ändå väldigt snarlika. I Windows 10 högerklickar du på skrivbordet och väljer Bildskärmsinställningar. Här går det att göra inställningar för de olika skärmarna. Börja med att klicka Hitta för att säkerställa att alla skärmar har identifierats.
Välj först den skärm som du vill ska vara huvudskärm. Det går också att välja om du vill kopiera eller förlänga ditt skrivbord till de andra skärmarna. Vi gissar att det är sistnämnda som lockar. Vill du inte ställa in skärmarna på det här sättet går det att göra på ett snarlikt sätt via ditt grafikkorts egna kontrollpanel.
Hur fungerar det för spel?
Om du tänker spela ser ovanstående process lite annorlunda ut. För det första kräver spel på flera skärmar avsevärt mycket mer prestanda än om du bara tänker expandera ditt skrivbord och ha fler webbfönster öppna. Kontrollera att ditt grafikkort håller för uppgiften. Se till att använda likadana skärmar för att slippa strul med upplösningar och bildförvrängningar. Efter att du anslutit skärmarna behöver du förbereda ditt grafikkort och dina spel för flera skärmar. Har du ett Nvidia-kort gör du det med Nvidia Surround och kör du Amd ska du spana in Eyefinity.Avslutningsvis vill vi inflika att du normalt kan ansluta fler än en skärm även via det integrerade grafikkortet. I det fallet hittar du anslutningarna direkt på moderkortet. Du behöver sedan gå in i datorns bios och göra justeringar i inställningarna för det integrerade grafikkortet. Räkna dock med mer lagg och en allmänt sämre optimering om du väljer det här alternativet framför att använda ett dedikerat grafikkort.
Koppla ihop flera grafikkort (sli)
För att krama ur ännu mer prestanda går det att sätta in fler än ett grafikkort i datorn. Nvidias lösning kallas sli (Scalable Link Interface), vilken stödjer upp till fyra anslutna kort. Notera att sli kräver att det är samma grafikkrets på alla kort som ansluts. Det går alltså inte att parköra ett Gtx 970 och ett Gtx 1060. Däremot går det att köra två Gtx 1060-kort från olika tillverkare – det väsentliga är som sagt att de har samma grafikkrets.Amd:s variant heter Crossfire och har precis som sli stöd för upp till fyra kort. Med Crossfire finns även lite mer utrymme att parkoppla två olika grafikkretsar. Du hittar mer information om vilka grafikkort som är kompatibla på Nvidias respektive Amd:s hemsida.

Att ansluta dubbla grafikkort är inte mycket krångligare än att koppla in ett. Du ansluter dem till varsin pci express x16-kontakt på moderkortet (som måste ska vara certifierat för antingen sli eller Crossfire). Om du ansluter ett Nvidia-kort bör du använda en så kallad sli-brygga för att utöka bandbredden – utan den kommer du att förlora prestanda. Sli-bryggan följer normalt med i samma kartong som moderkortet. Du behöver inte tänka på detta om du kör Crossfire.

När allt är på sin plats är det dags att starta datorn, ladda ner de senaste drivrutinerna till grafikkorten och aktivera antingen sli eller Crossfire via grafikkortets kontrollpanel.
När du ansluter flera grafikkort är det extra viktigt att du kontrollerar att ditt nätaggregat klarar av den ökade strömförbrukningen. Tänk också på att två grafikkort innebär dubbelt så mycket värmeutveckling i datorn, så säkerställ att du har en bra ventilation och kylarlösning i chassit.
Är det värt det?
Dubbla grafikkort betyder inte per automatik en dubblering i prestanda, snarare får du ut runt 40-50 procent av ett extra kort, ibland mer, ibland mindre – det varierar beroende på spel eller applikation. Dubbla grafikkort ger inte heller dubbelt så mycket grafikminne. Om du ansluter två grafikkort med 8 GB grafikminne vardera kommer det fortfarande bara att finnas 8 GB totalt att jobba med.Frågan är då om en prestandavinst på runt 40-50 procent motiverar den höga kostnaden som dubbla grafikkort innebär? För de allra flesta skulle vi säga prompt nej, men vet du med dig att du behöver en riktig monsterdator kapabel till att driva upplösningar i 4k och uppåt utan att tumma på andra parametrar – då kan sli eller Crossfire vara ett (dyrt) alternativ.